23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MAGISTRATII ISI VOR PRIMI SALARIILE RESTANTE IN CINCI ANI – Guvernul a modificat dispozitiile privind drepturile salariale ale judecatorilor, procurorilor si grefierilor stabilite prin hotarari judecatoresti: “Transele neplatite pana la data de 31.12.2023 se platesc esalonat, incepand cu anul 2024... In primul an 5%, in al doilea an 10%, in al treilea an 25%, in al patrulea an 25%, in al cincilea an 35%” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 December 2023 13:39
Vizualizari: 9774

Judecatorii, procurorii si grefierii isi vor primi transele cu drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in termen de cinci ani. Noua prevedere apare in “Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene”, adoptata joi seara, 14 decembrie 2023, de Guvernul Romaniei.


 

Executivul a modificat Ordonanta de Urgenta, renuntand la dispozitiile care prevedeau ca personalul din Justitie va primi tiltluri de plata pentru drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti (click aici pentru a citi). Astfel, in urma modificarilor Guvernul a decis ca transele aferente sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala neplatite pana la 31 decembrie 2023, se platesc esalonat, incepand cu anul 2024.

Achitarea acestor transe se va face insa pe o perioada de cinci ani, la fel ca si plata sumelor prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024. Concret, in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.


Iata prevederile din OUG privind masurile fiscale in ceea ce priveste plata drepturilor salariale (vezi facsimil):


“Art. VIII – (1) Transele aferente sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, care fac obiectul platii esalonate, conform legii, neplatite pana la data de 31.12.2023, se platesc esalonat, incepand cu anul 2024, in transele prevazute la art. IX alin. (1).

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste transele aferente sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de dauneinterese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, care fac obiectul platii esalonate, conform legii, neplatite pana la data de 31.12.2023.

Art. IX - (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, se va realiza astfel:

a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;

b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;

c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;

d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;

e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.

(2) Procedura de plata esalonata prevazuta la alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, avand ca obiect acordarea unor drepturi reprezentand diurna, cazare, hrana sau facilitarea legaturii cu familia, prevazute de legislatia privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman.

(3) Procedura de plata esalonata prevazuta la alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

(4) In cursul termenului prevazut la alin. (1), orice procedura de executare silita se suspenda de drept. (5) La sumele esalonate conform alin.(1) se acorda dobanda legala remuneratorie, calculata de la data la care hotararea judecatoreasca a ramas executorie.

(6) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite se stabileste procedura de efectuare a platii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1)”.

 


Comentarii

# FOST JUDECATOR date 15 December 2023 13:46 -154

Bravo,Guvernu, nu le dati nimic la imbuibati, mai dai dracu cu magistratura, mai sunt si alte categorii profesionale importante in țară și nu au asa salarii mari.5000 lei/lună.atat.

# mioric date 15 December 2023 13:57 +107

5000 avem si noi prostule

# Ares date 15 December 2023 14:00 +223

Eram tânăr în 2007, când au început cu eșalonările pe 5 ani. O să-i primească nepoții sau strănepoții, nepoților mei.

# fraier date 15 December 2023 14:00 +121

deci s-a rezolvat !!!! statul a castigat, grefierii sunt proşti. Judecătorii merg pe burtă, prostimea să o ia de la capăt cu sumele restante. S-a pierdut transa din anul acesta şi se pierde şi transa cea mai mare (35%) de anul viitor. Mulţumim Cătălin !

# Resinnio Renga date 15 December 2023 14:14 +3

1. 5%; 2. 10%; 3. 25%; 4. 25%; 5. 0; 6. 1,75%; 7. 3,50%; 8. 8,75%; 9.8,75%. 10.12,25%.

# stelu date 15 December 2023 14:53 +190

Reprezentanții magistraților se dovedesc obedienți.

# maxtor date 15 December 2023 16:34 +111

stop joc!

# Indignat date 15 December 2023 16:37 -54

...mioric, ai uitat sa specifici: 5000 de euro aveti voi pe luna...

# cârcotaș date 15 December 2023 17:50 +172

Soluția din 1989 nu a venit din voința și curajul nostru, al românilor. A fost un produs politic livrat puterii emanate în cancelarii străine, fără un manual de utilizare, așa ca s-a făcut tărăboi, dezordine și au decedat oameni de-ai nostri, din popor. Din acest motiv vechea așezare a lucrurilor s-a așternut lin, asupra noastră: tovărășii, pile, relații, securism. Avem o justiție stăpânita de binomul putere politică străină-puterea secretelor locală și a suzeranilor vorbitori de engleză, cu exemplare umane supuse, abuzive și tradătoare cu inferiorii, pline de zâmbet când primesc ordine, care depind de salarii si care, la o adică nu știu să-și câstige pâinea altfel. Nu-i nimic, istoria se repetă, mai întâi ca farsă, apoi ca tragedie și o să ne vedem cu toții, mai slăbuți, mai iuți, mai modești în viitoarele colonii de muncă pe care fii și nepoții noștri ni le pregătesc, pentru gloria comunismului care nu ne-a părăsit niciodată. Trăiască lupta pentru pace și, nu-i așa, contra corupției!

# Cozia date 15 December 2023 23:55 +235

Ar face bine clasa politică să-și finanțeze campaniile electorale și partidele politice din banii membrilor de partid sau a simpatizanților care îi votează....Să cu mai fure bani de la bugetul statului pentru partide și campanii electorale și să lase profesorii, magistrații, armata etc. fără bani de salarii . Guvern PSD-PNL rușine să-ți fie pentru că îți bați joc de puterea judecătorească și pui magistrații în risc de vulnerabilitate . Bineînțeles că magistrații vă încurcă jocurile de cofinanțare a șpăgilor de partid (vezi Buzatu... Cheregheș...și mulți alții)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva