NU MAI E OMOR CALIFICAT, E UCIDERE DIN CULPA – Patronii clubului Colectiv sunt urmariti penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, desi initial Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, anuntase ca sunt cercetate faptele de omor calificat si distrugere calificata. Daca se mentin noile acuzatii aduse patronilor clubului Colectiv, maximul pedepsei va fi de 11 ani si 10 luni
UPDATE 03.11.2015, ora 22:00 - Judecatoarea Lorena Zidaru de la JS4 a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a administratorilor Clubului Colectiv, pentru ucidere din culpa.
UPDATE ora 22:35 - Si ceilalti doi actionari ai clubului Colectiv au fost retinuti pentru 24 de ore.
UPDATE - Incep retinerile in cazul "Colectiv". Unul dintre actionarii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, a fost scos in catuse din sediul Parchetului General.
Tragedia petrecuta vineri seara, 30 octombrie 2015, in clubul Colectiv din Capitala, in urma careia au decedat, pana in prezent, 31 de persoane, iar alte peste 140 se afla in spital in stare critica sau grava, a ajuns pe mainile procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar la nici 48 de ore de la momentul preluarii dosarului de la Parchetul Capitalei, procurorii coordonati de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu (foto), au schimbat incadrarea juridica a faptelor imputate patronilor clubului Colectiv – singurii trasi la raspundere pana in acest moment.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Public din data de 2 noiembrie 2015, in urma incendiului de la Colectiv au fost adusi la sediul PICCJ cei trei actionari ai clubului, Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Catalin Gancea, pentru a fi audiati, fiind suspecti de savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.
Sunt, de altfel, singurele persoane chemate de procurori la audieri si singurele cercetate pentru tragedia din clubul Colectiv. Nimic despre cei care au emis autorizatiile, despre cei care au permis functionarea unui astfel de club in acele conditii.
Iata comunicatul PICCJ:
"In cauza avand ca obiect incendiul produs in Clubul ,,Colectiv’’ din București, sub coordonarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, echipe mixte formate din ofiteri de politie, experti criminalisti, specialisti pirotehnisti continua cercetarea la fata locului, precum si audierea persoanelor in vederea lamuririi imprejurarilor in care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015. Totodata, in cursul zilei de astazi, 2 noiembrie 2015, au fost adusi cu mandat numitii Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Gancea (actionari ai clubului mai sus mentionat) pentru a fi audiati in calitate de suspecti sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Pe masura derularii cercetarilor vom informa opinia publica".
Noi incadrari, pedepse mai mici!
In cazul in care procurorii vor retine doar cele doua infractiuni, iar instanta s-ar orienta la maximul pedepsei, date fiind proportiile daunelor umane si materiale, cei trasi la raspundere pentru tragedia de vineri 30 octombrie 2015 din club Colectiv risca o pedeapsa de peste 10 ani, asta intrucat infractiunea de ucidere din culpa este prevazuta cu inchisoare de la 3 la 10 ani si 6 luni, dat fiind ca in cauza sunt mai multe persoane decedate.
Pentru cea de-a doua infractiune, vatamarea corporala din culpa savarsita asupra a peste 100 de persoane, este prevazuta o pedeapsa de maxim 4 ani.
Cum Noul Cod de procedura penala obliga instanta sa adauge la pedeapsa principala un spor de o treime din restul pedepselor stabilite, pedeapsa rezultanta va fi de 11 ani si 10 luni (10 ani si 6 luni + o treime din cei 4 ani pentru vatamare corporala din culpa in conditiile alin. (4).
Ce ne-a atras atentia in urma comunicatului PICCJ este noua incadrare data in acest dosar, incadrare care, desi atrage o raspundere foarte mare, prevede o pedepsa cu mult mai mica fata de infractiunea anuntata initial de Procurorul General al Romaniei.
Ne amintim ca, in cursul diminetii de sambata, 31 octombrie 2015, Tiberiu Nitu si-a facut aparitia pe strada Tabacari nr. 7, in incinta fostei fabrici Pionierul, unde functiona clubul Colectiv, pentru a anunta ca Parchetul General a preluat ancheta de la Parchetul Capitalei si pentru a preciza ca s-a inceput urmarirea penala in rem pentru infractiunea de omor calificat si distrugere calificata. La anuntul acestor incadrari, Nitu a precizat ca "de regula se urmareste fapta mai grava si, in functie de cursul anchetei," s-ar putea schimba incadrarea juridica a faptelor.
Iata declaratia de sambata a lui Tiberiu Nitu, referitoare la incadrarea juridica a faptelor: "S-a inceput o ancheta penala la Parchetul Capitalei pe care am preluat-o noi. Este inceputa urmarirea penala cu privire la faptele de omor calificat si distrugere calificata. Pentru inceput astea sunt coordonatele anchetei. (...) Lucrurile sunt extrem de grave. (...) De regula se urmareste fapta mai grava si, in functie de cursul anchetei, vom vedea la ce concluzii ajungem. Nu se poate stii in prezent forma de vinovatie. Aici se face diferenta intre ucidere din culpa si omor".
Apreciem ca in urma incendiului de vineri seara de la Colectiv se impune tragerea la raspundere nu doar a patronilor clubului, ci a tuturor celor care au emis avizele necesare pentru ca acesta sa functioneze, fara a respecta standardele, precum si a celor care au controlat unitatea de nenumarate ori si au inchis ochii la neregulile existente.
Iata incadrarile actuale, potrivit Noului Cod penal:
Art. 192 - Uciderea din culpa
(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate.
Art. 196 - Vatamarea corporala din culpa
(1) Fapta prevazuta in art. 193 alin. (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in art. 194 alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Cand fapta prevazuta in alin. (2) a fost savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Daca urmarile prevazute in alin. (1)-(3) s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(5) Daca nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (3) constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Iata incadrarile initiale, potrivit Noului Cod penal:
Art. 189 - Omorul calificat
(1) Omorul savarsit in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:
a) cu premeditare;
b) din interes material;
c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse;
d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;
e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor;
f) asupra a doua sau mai multor persoane;
g) asupra unei femei gravide;
h) prin cruzimi,
se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2)Tentativa se pedepseste.
Art. 254 - Distrugerea calificata
(1) Daca faptele prevazute in art. 253 au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Dezastrul consta in distrugerea sau degradarea unor bunuri imobile ori a unor lucrari, echipamente, instalatii sau componente ale acestora si care a avut ca urmare moartea sau vatamarea corporala a doua sau mai multor persoane.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 2 November 2015 17:58 +3
# Functionarimea raspunde? 2 November 2015 18:23 +8
# Nitu a tras .. ce era sa faca si el 2 November 2015 19:02 +9
# Ce pretentii aveti la Nitu 2 November 2015 18:58 +13
# pt.unul din lumea cea mare 2 November 2015 21:26 +3
# civic 2 November 2015 19:54 +4
# Tica 2 November 2015 20:07 +3
# fraier 2 November 2015 20:55 +2
# e nepermis asa ceva 2 November 2015 21:11 +6
# Vladi Mir 3 November 2015 08:48 +9
# Zenit 3 November 2015 10:10 -2
# jurist 3 November 2015 13:07 +2
# Zenit 3 November 2015 16:07 -3
# sogiologul pixeleanu 3 November 2015 10:22 +3
# Vladi Mir 3 November 2015 06:16 +10
# imun /teanu 3 November 2015 09:24 +1
# imun /teanu 3 November 2015 09:37 +1
# m 3 November 2015 09:56 +4
# Zenit 3 November 2015 13:00 -4
# gogu de la strehaia 3 November 2015 14:24 +2