24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A INCHIS DOSARUL SEFILOR SRI – Procurorul Mihai Gheorghe le-a dat clasare lui George Maior si Florian Coldea in dosarul unde maiorul SRI Daniel Florea ii acuza de abuz in serviciu si fals privind numirea si mentinerea colonelului Marin Constantin la sefia SRI Prahova si SRI Dambovita. Generalii Florian Coldea si Dumitru Dumbrava au fost audiati la DNA. ICCJ a respins definitiv actiunea prin care CNSAS cerea constatarea calitatii lui Marin Constantin de lucrator al Securitatii (Ordonanta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 May 2022 18:47
Vizualizari: 4770

Directia Nationala Anticoruptie le-a dat din nou certificat de buna purtare fostilor sefi ai SRI George Maior (foto 1 stanga) si Florian Coldea (foto 1 dreapta). S-a intamplat la 5 mai 2022, in dosarul nr. 104/P/2017, unde procurorul DNA Mihai Gheorghe a clasat plangerea penala depusa de catre maiorul SRI Daniel Florea (foto 2) impotriva lui Maior si Coldea pentru presupuse fapte de fals in declaratii si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.Clasarea a fost dispusa atat pe litera a din art. 16 alin. 1 Cod procedura penala („fapta nu exista”), cat si pe litera b din acelasi pasaj de CPP („fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”).

Lumea Justitiei v-a prezentat in detaliu cazul care vizeaza felul in care SRI – pe vremea cand era condus de tandemul Maior-Coldea – l-a numit si mentinut la conducerea directiilor judetene de informatii (DJI) din Prahova si Dambovita pe colonelul Marin Constantin, in ciuda faptului ca acesta avea de la CNSAS adeverinta de lucrator al Securitatii ca politie politica – fapt confirmat de catre judecatoarea Maria Adriana Bratu de la Curtea de Apel Bucuresti. (Gasiti la final toate episoadele serialului.)


ICCJ l-a salvat pe Constantin Marin


Intre timp, sentinta CAB a fost rasturnata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai precis, la 23 iunie 2021, judecatorii supremi Decebal Constantin Vlad, Liliana Visan si Claudia Marcela Canacheu au respins ca neintemeiata actiunea Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 3837/2022 din cauza nr. 5738/2/2017:


Admite recursul formulat de Marin Constantin impotriva sentintei civile nr. 4987 din 18 decembrie 2017, pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Caseaza in parte sentinta atacata si, rejudecand: Respinge actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ca neintemeiata.

Mentine dispozitiile sentintei in privinta modului de solutionare a exceptiilor.

Definitiva. Solutia va fi pusa la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. Pronuntata astazi, 23 iunie 2021”.


DNA i-a audiat pe Coldea si Dumbrava


Amintim ca tot procurorul militar Mihai Gheorghe (de la Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauza privind infractiunile de coruptie savarsite de magistrati) a fost cel care a clasat initial dosarul format dupa plangerea maiorului Daniel Florea. In noiembrie 2020, judecatoarea CAB Cristina Grecu a dispus redeschiderea dosarului, insa acum Mihai Gheorghe l-a inchis la loc. Noutatea fata de situatia din noiembrie 2020 (de la momentul hotararii pronuntate de judecatoarea Grecu privind redeschiderea dosarului) o constituie atat decizia definitiva a Inaltei Curti, cat si faptul ca martorii audiati la DNA au declarat ca nu avusese loc nicio incalcare a legii. Printre acesti martori s-au numarat generalii Florian Coldea (fost prim-adjunct al SRI) si Dumitru Dumbrava (fost sef al Directiei juridice din SRI), dupa cum mentioneaza insusi colonelul Mihai Gheorghe in ordonanta de clasare. Nu insa si George Maior.


DNA a indraznit sa deranjeze SRI


Alt element de noutate il constituie faptul ca dupa incheierea judecatoarei Cristina Grecu privind redeschiderea urmaririi penale, procurorul DNA Mihai Gheorghe a trimis adrese atat catre Serviciul Roman de Informatii, cat si catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, astfel incat cele doua institutii sa-i puna la dispozitie corespondenta purtata intre ele cu privire la cazul Constantin Marin. Si cu aceasta ocazie, procurorul militar a constatat ca nu avusese loc nicio incalcare a legii.


* Cititi aici ordonanta de clasare emisa de procurorul militar Mihai Gheorghe de la DNA


Cititi mai jos precedentele episoade ale serialului „Marin Constantin”:


- „Dosar penal cu Maior si Coldea”;

- „Plangerea impotriva lui Coldea”;

- „Procurorul cu patria a priori in suflet”;

- „Liber la Coldea si Maior”;

- „Ordinul a venit de la Roberta”.


sursa foto: Nasul.TV

Comentarii

# DODI date 17 May 2022 19:49 +56

CORBU la corbi (a se citi SRI) nu scoate ochii. Doar își ascute urechile.

# santinela date 18 May 2022 07:27 +43

Pai exista cineva in lumea asta care sa creada ca papagalul de procuror DNA avea de gind sa solutioneze altfel dosarul ??

# M date 18 May 2022 11:47 +11

nici nu ma gandeam ca acesti mafioti ordinari sa fie trimisi in judecata cred ca si domnul Florea se astepta ca acesti mafioti sa fie scapati. o tara de mafioti au distrus si viata si cariera acestui om.

# daniel florea date 19 May 2022 14:59 +22

M - normal că nu mă așteptam. Ceea ce mă așteptam era că instrucția penală să se desfășoare „normal”, iar Coldea, Maior & c o să treacă prin faza audierilor - doar 5 ani le-a trebuit ca să deslușească cum un „procuror DNA competent face apărarea fraților de sacrilegii”. M-am amuzat cât s-a chinuit să muncească pentru a le face o apărare beton colegilor săi (Gheorghe a fost înaintea lui Onea procuror la DNA Ploiești și l-am întâlnit pe la Marin prin birou, cum venea la protocolit). Ce mă miră e ca acum, după demersul meu, SRI face solicitări la CNSAS pentru fiecare numire. Oare de ce?! Acum e legea pe înțelesul lor?!

# ?????? date 25 May 2022 12:38 +9

@ Când vor fi deferiți justiției, pentru promovarea violenței, generalii și coloneii, astfel încât cel mai mare grad de la apărare să rămână ăla de maiori prinzători de hakeri, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva