INCULPATII DE RANG INALT L-AU NENOROCIT – Exploziv: Procurorul General Augustin Lazar a incalcat Codul deontologic al magistratilor cand i-a catalogat drept “inculpati de rang inalt” pe membrii comisiei parlamentare de ancheta din cazul “Sufrageria lui Oprea”. CSM a admis contestatia Inspectiei Judiciare impotriva hotararii Sectiei pentru procurori care il albise pe Lazar: “Consideram interpretarea ca fiind in vadita contradictie cu standardele de conduita aplicabile magistratilor”
Inca Procuror General al Romaniei, Augustin Lazar (foto dreapta) nu scapa de raspundere pentru derapajele verbale publice care au culminat cu "infractorii de rang inalt” din Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, care au indraznit sa o cheme pe Laura Codruta Kovesi la audieri. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie luni, 3 decembrie 2018, contestatia formulata de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 376 din 26 iunie 2018 a Sectiei pentru procurori, care a constatat ca procurorul general al Romaniei nu a incalcat Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Lumea Justitiei i-a dat nana lui Lazarica
Actiunea Inspectiei Judiciare impotriva lui Augustin Lazar a fost declansata in vara lui 2018, prin Raportul Directiei de inspectie judiciara pentru procurori din 14 iunie, raport care avea la baza o sesizare depusa de Lumeajustitiei.ro, urmata de o sesizare din oficiu a Inspectiei Judiciare fata de incalcarea de catre Augustin Lazar a obligatiilor deontologice stabilite conform art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Iar contestatia a fost admisa de Plenul CSM, judecatorii si procurorii hotarand in majoritate ca Augustin Lazar a incalcat Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor atunci cand s-a referit la reprezentatii Parlamentului cu "inculpati de rang inalt". De altfel, votul pe punctul 12 de pe ordinea de zi a fost extrem de strans, respectiv 9 la 8.
Este vorba despre contestatia pe care Lumea Justitiei a prezentat-o inca din octombrie 2018, in cuprinsul careia inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru (foto stanga), critica solutia Sectiei pentru procurori a CSM in cazul lui Lazar, reclamand ca hotararea CSM nr. 376/2018 este neintemeiata, dar si ca membrii Sectiei pentru procurori au apreciat eronat probele din dosar referitoare la abaterea lui Lazar: “Consideram interpretarea prezentata de Sectie in hotararea atacata ca fiind total eronata si in vadita contradictie cu standardele de conduita aplicabile magistratilor, judecatori si procurori, bazate pe dreptate si echitate, astfel cum reiese din valorile justitiei”.
La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a oferit niste explicatii de toata jena atunci cand a fost nevoit sa se justifice pentru "inculpatii de rang inalt". Mai exact, pentru a scapa de raspundere, Lazar s-a scuzat precizand ca s-a referit la colonelul SRI (r) Daniel Dragomir, si nu la membrii Comisiei parlamentare care i-au cerut lui Kovesi sa se prezinte la audieri in legatura cu "Sufrageria lui Oprea". De parca ar fi avut vreo legatura la cine s-a referit, atat timp cat toata lumea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie...
Explicatiile lui Lazar nu au tinut, conchizandu-se ca "singurii care au procedat la convocarea in vederea audierii magistratilor sunt demnitarii celor doua comisii si nicidecum fostul ofiteri SRI Daniel Dragomir, care nici nu indeplineste calitatea de deputat ori senator, membru al acestei comisii".
In timpul sedintei Plenului CSM din 3 decembrie 2018, la momentul citirii punctului 12 de pe ordinea de zi privind contestatia Inspectiei Judiciare impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori nr.376/2018, Augustin Lazar a precizat ca nu va vota acest punct: "Aici o alta precizare, ma voi abtine la vot!"
Iata ce prevede art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor: "Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate."
In Raport, Directia de inspectie pentru procurori a stabilit ca Augustin Lazar avea obligatia de rezerva de a-si manifesta opiniile intr-o maniera prudenta si sa faca dovada impartialitatii si nu sa sustina despre membrii Parlamentului ca sunt niste"infractori de rang inalt".
Aceasta cu atat mai mult cu cat din verificarile efectuate a rezultat ca niciunul dintre membrii Comisiei parlamentare "Sufrageria lui Oprea" nu are calitatea de inculpat in vreun dosar penal, dar si tinand cont de prevederile art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului de prezumtia de nevinovatie care prevede ca "orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita".
*Cititi aici sesizarea Lumea Justitiei depusa la Inspectia Judiciara
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SANCHI 3 December 2018 11:57 +21
# DODI 3 December 2018 12:53 +10
# ha,ha,ha, 3 December 2018 13:11 +3
# Ultimul Charlot 3 December 2018 13:55 +4
# Alba Lux 4 December 2018 09:13 +1
# un mizantrop 3 December 2018 13:59 +5
# romeo 3 December 2018 14:05 +1
# Gabi 3 December 2018 14:31 +3
# Coifură 4 December 2018 09:17 0
# Asta de se vopseste-n cap , ca muierile, e certat cu legea 3 December 2018 16:54 +4
# DNA SA VINA SA VA IA PE TINE SI KODRUPTA 3 December 2018 18:31 +1
# belgianca 3 December 2018 19:48 +1
# SMT-ul 4 December 2018 06:50 +1