23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SABOTAJ LA PICCJ – Dezvaluiri explozive ale adjunctei Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, procuroarea Adina Florea: “Domnul procuror general spunea ca ne va pune la dispozitie toate conditiile... Calculatoarele sunt foarte vechi, procurorul sef si adjunctul nu au nici acum telefoane... Nu ni s-au pus la dispozitie ofiteri, agenti de politie judiciara, specialisti... 33.000 de dosare, noi ne desfasuram activitatea in cinci birouri, fara spatiu de depozitare si de arhiva”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

21 November 2018 16:40
Vizualizari: 7259

Adjuncta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, procuroarea Adina Florea, face dezvaluiri explozive despre modul in care s-ar pune bete in roate structurii nou infiintate, pe care Procurorul General Augustin Lazar a contestat-o ori de cate ori a avut ocazia. Dezvaluirile procuroarei Florea vin la trei zile dupa ce ministrul Justitiei Tudorel Toader l-a criticat public pe Augustin Lazar (foto) in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM, dupa ce a aflat ca procurorilor de la Sectia speciala nu le sunt asigurate resursele necesare pentru a-si desfasura activitatea, cerandu-i sa rezolve urgent situatia.


Augustin Lazar anunta in 11 octombrie 2018, dupa ce Guvernul a adoptat, OUG pentru operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, ca Ministerul Public “are asigurate toate resursele necesare pentru operationalizarea noii sectii”. Ei bine, realitatea este cu totul alta, iar adjuncta Sectiei speciale dezvaluie sabotajul la care sunt supusi procurorii noii structuri.
Adina Florea acuza faptul ca in ciuda declaratiilor lui taica Lazar, activitatea Sectiei este mult ingreunata, si asta pentru ca logistica de care ar fi trebuit sa beneficizeze procurorii este aproape inexistenta. In plus, spatiul alocat este foarte mic si impropriu pentru activitatea desfasurata. Florea arata ca in acest moment se afla la 33.000 de dosare, in contextul in care procurorii au la dispozitie cinci birouri, fara niciun fel de spatiu de depozitare si de arhiva.

Independenta si autonomie

De asemenea, Adina Florea a anuntat la o dezbatere care a avut loc la Ministerul Justitiei, potrivit Mediafax si Digi 24, ca s-a solicitat ca Sectia speciala sa se organizeze din punct de vedere legislativ in Directie, avand in vedere ca se instrumenteaza dosare care privesc infractiuni savarsite de magistrati: “Avand in vedere calitatea acestor persoane, consideram ca este necesara o independenta si o autonomie totale ale acestei structuri fata de Parchetul General, cum au DNA si DIICOT”. Idee care este sustinuta de adjunctul procurorului general, Bogdan Licu. Acesta a declarat ca din moment ce exista sapte Directii in cadrul Ministerului Public, nu vede care ar fi problema si ca aceasta sectie sa fie transformata in Directie. Totodata, Licu a dat asigurari ca Sectia va beneficia de un spatiu adecvat pentru desfasurarea activitatii.

Iata declaratiile facute de Adina Florea:

“La 23 octombrie, domnul procuror general spunea ca ne va pune la dispozitie toate conditiile pentru a functiona in conditii rezonabile. La data de 23, cand am venit sa luam cele cinci birouri, au fost igienizate, dar cam pretentios spus, au fost aspirate, nu exista niciun fel de mobilier, mai mult decat atat mobilierul alocat a fost asamblat in prezenta noastra din componente care se aflau inteleg in subsolul Parchetului. Tehnica de calcul si-a depasit demult data de functionare, calculatoarele sunt foarte vechi, imprimantele de asemenea, procurorul sef si adjunctul nu au nici acum telefoane, pentru a putea comunica, trebuie sa mergem in spatiul destinat grefei, care este absolut impropriu, care implica anumite componente care necesita spatii specifice, ori la acest moment activitatea de grefa este pe un culoar de trecere dintre doua birouri, unde am reusit sa montam acel telefon la care avem acces noi si grefa, tot acolo se primesc dosarele . Este un numar undeva la 33.000 de dosare, in contextul in care noi ne desfasuram activitatea in cinci birouri, fara niciun fel de spatiu de depozitare si de arhiva.

Nu ni s-au pus la dispozitie nici ofiteri, nici agenti de politie judiciara. Nu ni s-au pus la dispoztie specialisti, cum prevede legea. Functionam cu cinci ofiteri de politie judiciara prin delegare si incercam prin demersuri proprii, sa aducem si un numar de specialisti. Prezenta acestor persoane este necesara pentru ca este foarte importanta activitatea pe care o desfasoara. Am incercat sa semnalam modalitatea in care s-a inteles sa se operationalizeze aceasta sectie (...)

Vizavi de demersul nostru si de solicitarea ca aceasta sectie sa se organizeze din punct de vedere legislativ in directie, cred ca este un demers intemeiat, justifcat, avand in vedere importanta activitatii pe care o desfasuram, dat fiind faptul ca in aceasta sectie se instrumenteaza dosare care privesc infractiuni potential savarsite de persoane cu o anumite calitate. Avand in vedere calitatea acestor persoane, consideram ca este necesara o independenta si o autonomie totale ale acestei structuri fata de Parchetul General, cum au DNA si DIICOT".

Iata declaratiile facute de adjunctul PICCJ Bogdan Licu:

“Cu privire la transformarea Sectiei in directie, nu am calitatea sa va spun daca e bine sau daca e rau. Daca e sa va spun parerea mea personala, nu are rost sa va spun pentru ca e mai ampla. Dar din moment ce avem sapte directii in cadrul Ministerului Public, nu vad care ar fi problema si ca aceasta sectie sa fie transformata in directie. Singura diferenta ar fi ca ar avea un buget propriu prin care sa-si gestioneze singura banii alocati. (...)

Am semnat un contract cu RA-APPS, am gasit intelegere, le-a fost repartizata o cladire intr-o zona buna a Bucurestiului, care corespunde profilului Sectiei, o cladire mare, cu o curte mare, sunt 900 mp de birouri, 25 de birouri, va putea sa functioneze acolo in conditii optime, fiecare procuror sa aiba biroul lui, sa fie loc pentru personal”.

Comentarii

# Neagu date 21 November 2018 16:57 +5

Pai, s-au cam dus banii europeni, doamna (cei ai Norw si CH, de ex. din 2013). Intrebati-va coledzii juzi cum partcipa la diminuarea bugetului ... .

# DODI date 21 November 2018 18:45 +4

De la un tractorist nu te poți aștepta la o doză minimă de profesionalism, bun simț, respect față de colegi și față de lege. În atari condiții poate se gândește dorel la o OUG pentru a muta efectiv Secția respectivă în clădirea Ministerului Justiției sau într-o cu totul altă clădire decât cea în care tractoristul în parchează bruma de cunoștințe profesionale și imensul depozit de ranchiună și prostie.

# Alo , PSD+ALDE ia trimiteti vorba la guvern de chestia asta date 21 November 2018 17:17 +4

Banii necesari sa se ia de la SRI ca aia se scalda , nu mai stiu ce sa faca cu bugetul astronomic !

# un mizantrop date 22 November 2018 01:03 +1

Lazar face si el ce vede la vataful sef, "daca nu-i poti invinge, ameteste-i", ideea e sa se intarzie cat mai mult, sa apuce Kovesi sa-si mai stearga din urme si in acelasi timp sa foloseasca instrumentul de santaj pe cat mai multi "independenti". In legatura cu sectia transformata-n directie, hai sa ne potolim, zic...pai, in loc sa transformi directiile alea neconstitutionale in sectii, tu vii si propui sa se perpetueze ticalosia?! Sau, magistratii tusesc daca sunt anchetati de o sectie?! Totusi, in lege se zice de sectie, nici n-a intrat in paine si au inceput cu modificarile, de parca nu asta ne-a adus aici, ca, la noi, fiecare "legifereaza" in folos propriu si procurorii si politistii si sereistii...."Directie inseamna un buget propriu" ...serios?! Nu cumva si salarii mai mari si functii de conducere mai multe si prime alocate fara cenzura?! Totusi, sectia asta e tranzitorie, speram ca in curand sa fie si la noi justitie egala, fara parchete dedicate...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva