OMERTA IN NUMELE BINOMULUI DNA-SRI – CSM a blocat controlul pe mandatele de siguranta nationala emise de ICCJ pentru supravegherea magistratilor si analiza pe dosarele fabricate de DNA impotriva cetatenilor si societatilor comerciale. Magistratii interceptati si facuti tinte de DNA trebuie sa ii multumeasca sefei ICCJ Corina Corbu, care a votat cot la cot cu pucistii din CSM si ministrul Catalin Predoiu pentru blocarea controlului la ICCJ
Magistratii supravegheati si interceptati prin mandate de siguranta nationala emise de Inalta Curte trebuie sa ii “multumeasca” sefei ICCJ Corina Corbu (foto). Asta intrucat Corina Corbu, cot la cot cu judecatorii pucisti din CSM si ministrul Justitiei Catalin Predoiu, a reusit sa stopeze controlul la Inalta Curte privind modul in care instanta suprema a emis pe banda rulanta, in perioada 2014-2018, mandatele de siguranta nationala care au vizat judecatori si procurori ai Romaniei.
Sectia pentru judecatori a CSM a pus cruce, joi, 14 mai 2020, solicitarii formulate de judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina, reprezentantele tribunalelor in Consiliu, care la inceputul anului solicitasera presedintei CSM declansarea unui control la Inalta Curte fata de modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala sub toate aspectele si in toate situatiile care i-au vizat pe judecatori si procurori in perioada 01.01.2014-31.07.2018. Solicitare venita urmare a Raportului Inspectiei Judiciare aprobat de CSM care a dezvaluit ca mii de magistrati au fost vizati de dosare penale ale DNA si masuri de supraveghere in perioada 2014-2018 (click aici pentru a citi). Adica in anii de glorie ai “Binomului DNA_SRI”.
“Aceste imprejurari corelate cu numarul mare de judecatori vizati de activitatile de urmarire penala in cauzele aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie (Structura Centrala si structurile terioriale), precum si cu faptul ca in majoritatea covarsitoare a acestor cauze au fost dispuse solutii de neurmarire penala sau de achitare prezinta, prin natura lor, un grad de intruziune extrem de ridicat in drepturile si libertatile magistratilor vizati si au constituit - astfel cum s-a constatat deja de Plenul CSM - un factor de presiune evidenta asupra acestora, cu consecinta afectarii garantiilor de independenta a judecatorilor”, isi explicau demersul judecatoarele Baltag si Oprina.
Dupa amanarile si incercarile de ingropare a solicitarii din ultimele luni, Sectia pentru judecatori a transat problema. Si a facut-o asa cum ne asteptam. Mai exact, cu 5 voturi pentru declansarea si 6 impotriva, Sectia pentru judecatori a decis sa respinga declansarea controlului la Inalta Curte.
Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM:
“Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea solicitarii de sesizare a Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari la Inalta Curte de Casatie si Justitie vizand modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala sub toate aspectele si in toate situatiile pentru perioada 04.02.2019-la zi. (5 voturi admitere, 6 voturi respingere)”.
Corbu putea face diferenta
Dupa modul in care s-au desfasurat discutiile este simplu de dedus modul in care s-a votat in ceea ce priveste aceasta problema. Si dupa cum veti putea observa, cea care ar fi putut inclina balanta astfel incat magistratii si opinia publica sa afle cum ICCJ a emis pe banda rulanta mandate de siguranta nationala a fost chiar presedinta instantei supreme Corina Corbu. Din pacate, aceasta a ales sa pactizeze cu tabara care se opune descoperirii adevarului despre ce s-a intamplat la Inalta Curte sub mandatele Liviei Stanciu si Cristinei Tarcea.
Astfel, vazand opiniile exprimate in Sectia pentru judecatori a CSM, pe care vi le vom prezenta pe larg intr-o editie viitoare, putem deduce ca voturile s-au impartit dupa cum urmeaza:
Pentru declansarea controlului la ICCJ
-judecatoarea Gabriela Baltag;
-judecatoarea Evelina Oprina;
-judecatoarea Simona Marcu;
-judecatoarea Lia Savonea;
-presdinta CSM Nicoleta Tint;
Impotriva declansarii controlului la ICCJ
-ministrul Justitiei Catalin Predoiu;
-sefa ICCJ Corina Corbu;
-judecatoarea Mariana Ghena;
-judecatorul Bogdan Mateescu;
-judecatoarea Andrea Chis;
-judecatorul Mihai Balan;
CSM a pus cruce analizei pe dosarele DNA
“Binomul DNA-SRI” poate sa stea linistit nu doar in ceea ce priveste mandatele de siguranta nationala emise de ICCJ pentru supravegherea magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii, de aceasta data in Plen, a ingropat definitiv si controlul privind dosarele fabricate de DNA, in perioada 2014-2020, impotriva cetatenilor si societatilor comerciale.
Concret, aceleasi doua judecatoare din CSM, Gabriela Baltag si Evelina Oprina, au solicitat, tot la inceputul anului 2020, realizarea unor analize privind dosarele fabricate de DNA impotriva cetatenilor si firmelor in perioada 2014-2020. ”Apreciem necesara si urgenta analiza la nivelul Sectiei pentru Judecatori a CSM a situatiei dosarelor ce s-au inregistrat pe rolul tuturor tribunalelor, Curtilor de Apel din tara, precum si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie vizand cetateni instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie incepand cu data de 01.02.2014 la zi, pentru a putea aprecia in ce masura s-a afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare derulate si, eventual, in functie de concluziile ce vor fi stabilite, identificarea responsabilitatilor si luarea masurilor corespunzatoare”, precizau judecatoarele Baltag si Oprina.
Trimisa de la Sectia pentru judecatori a CSM la Plenul CSM, solicitarea si-a gasit sfarsitul tot joi, 14 mai 2020. Concret, Plenul CSM a stopat declansarea vreunei analize privind modul in care DNA a fabricat dosare cetatenilor simpli si persoanelor juridice.
Iata minuta CSM:
“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca este competent a se pronunta asupra solicitarii formulate de doamnele judecator GABRIELA BALTAG si EVELINA OPRINA, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, privind demararea formalitatilor necesare in sensul solicitarii de date si informatii de la toate tribunalele, curtile de apel din tara, precum si de la inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea evidentierii situatiei dosarelor vizand cetateni, instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie, incepand cu data de 01.02.2014 la zi. (majoritate: 10 voturi DA, 9 voturi NU)
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea solicitarii formulate de doamnele judecator GABRIELA BALTAG si EVELINA OPRINA, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, privind demararea formalitatilor necesare in sensul solicitarii de date si informatii de la toate tribunalele, curtile de apel din tara, precum si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea evidentierii situatiei dosarelor vizand cetateni, instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie, incepand cu data de 01.02.2014 la zi, respectiv:
-indicarea dosarelor instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie inregistrate pe rolul acestor instante vizand persoane fizice si persoane juridice (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);
-numarul persoanelor fizice si persoanelor juridice vizate de aceste dosare (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);
-infractiunile care au facut obiectul dosarelor penale (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);
-masurile preventive si/sau metodele speciale de supraveghere sau cercetare dispuse cu privire la persoanele fizice si persoanele juridice in aceste dosare si perioadele pentru care au fost dispuse (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);
-solutia definitiva pronuntata in fiecare dosar in parte (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);
-temeiul legal in cazul solutiilor de achitare, de incetare a procesului penal dispuse in cursul judecatii, dar si in cazul solutiilor judecatorului de camera preliminara in fiecare dosar in parte (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);
-care sunt masurile asiguratorii dispuse in aceste dosare in legatura cu bunurile persoanelor fizice si juridice si care a fost durata pentru care aceste masuri au grevat bunurile respective (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL)”.
In ceea ce priveste modul in care s-a votat in aceasta problema, apreciem ca taberele au fost cam aceleasi, cu precizarea ca probabil pentru admiterea solicitarii s-au pronuntat reprezentantii societatii civile, iar impotriva solicitarii procurorii din CSM.
Foto: Agerpres
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Andrei 15 May 2020 18:34 +22
# mitica 15 May 2020 18:59 +8
# DODI 15 May 2020 19:45 +10
# NM 15 May 2020 20:28 +6
# gheorghe zidaru 16 May 2020 15:16 +7
# Lechi 16 May 2020 17:54 +2
# unneuron 17 May 2020 10:38 +2
# mitica 17 May 2020 14:24 +3
# FAN CORBU 18 May 2020 16:42 +3