5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANII RECLAMA ABUZURI, VELA TACE – Ministrul de Interne nu a binevoit sa raspunda Avocatului Poporului, care a solicitat ca cetatenii sa nu fie amendati abuziv in baza ordonantelor militare: „Intre timp numarul sanctiunilor s-a inmultit considerabil, ca si numarul plangerilor privind aplicarea acestora”. Nebunia amenzilor aplicate de haitasii lui Vela a devenit subiect pentru Fox News

Scris de: B.G. | pdf | print

23 April 2020 15:06
Vizualizari: 6605

Sunt nenumarate cazuri de aplicare diferita, posibil nelegala, a prevederilor cuprinse in ordonantele militare  prin care s-au prevazut cazurile in care romanii pot iesi din casa. Este semnalul de alarma tras de Avocatul Poporului,  institutie condusa de Renate Weber, in urma sutelor de sesizari primite de la cetatenii care considera ca au fost amendati abuziv de autoritati.Cu toate acestea, ministrul de Interne Marcel Vela (foto) refuza, deocamdata, sa raspunda la solicitarea Avocatului Poporului, care i-a cerut sa dispuna masuri, astfel incat romanii sa nu fie amendati abuziv de unii politisti care interpreteaza prevederile dupa bunul lor plac, si care se cred dumnezei doar pentru ca ne aflam in stare de urgenta.
 
Institutia Avocatului Poporului condusa de Renate Weber a transmis joi, 23 aprilie 2020, ca ministrul de Interne nu a binevoit sa raspunda la solicitarea pe care i-a trimis-o in 1 aprilie 2020, prin care ii cerea sa dispuna masurile necesare pentru asigurarea interpretarii si aplicarii unitare a normelor sanctionatorii prevazute in ordonantele militare emise.

Motiv pentru care, avand in vedere ca intre timp numarul sanctiunilor s-a inmultit considerabil, la fel si numarul plangerilor privind aplicarea amenzilor, Renate Weber ii cere lui Liviu Vasilescu, seful Politiei Romane, sa comunice daca politistii au fost instruiti pentru a aplica gradual, dar si unitar, prevederile din ordonantele militare.
 
Altfel, trebuie spus ca politistii romani au devenit vedete si in SUA, nebunia amenzilor fiind relatata chiar de postul
foxnews.

 

Iata comunicatul Avocatului Poporului:


„Avocatul Poporului solicita Ministerului Afacerilor Interne si Politiei Romane sa asigure aplicarea unitara a normelor sanctionatorii din Ordonantele militare 
 
Din sesizarile aparute in mass-media si pe paginile de socializare, dar si din sutele de petitii si sesizari primite la Avocatul Poporului, rezulta ca sunt nenumarate cazuri de aplicare diferita, posibil nelegala si/sau netemeinica a prevederilor incriminatorii si sanctionatorii din actele normative adoptate ulterior decretarii starii de urgenta.
 
Avocatul Poporului, reafirmand rolul sau constitutional, de garant al drepturilor si libertatilor fundamentale,
 
Considerand ca situatia aceasta este generata inclusiv de interpretarea si aplicarea neunitara a acestor dispozitii si considerand ca o actiune preventiva, de instruire a persoanelor raspunzatoare cu aplicarea acestor norme de drept este de dorit,
 
A solicitat pe data de 1 aprilie 2020 domnului Ion Marcel Vela, ministrul afacerilor interne, sa dispuna masurile necesare pentru asigurarea interpretarii si aplicarii unitare a normelor incriminatorii si sanctionatorii edictate de ordonantele militare emise.
 
Constatand ca acestei solicitari nu i s-a dat niciun raspuns, iar intre timp numarul sanctiunilor s-a inmultit considerabil, ca si numarul plangerilor privind aplicarea acestora
,

la data de 22 aprilie 2020, Avocatul Poporului s-a adresat in acelasi context inspectorului general al Politiei Romane, pentru a i se comunica daca, urmare adresei cu nr. 5976 din 1 aprilie 2020 si a competentelor pe care Inspectoratul General al Politiei Romane le are in domeniul instruirii si pregatirii cadrelor, a fost intocmit un document cu valoare de indrumare pentru cadrele de politie in ceea ce priveste aplicarea unitara, previzibila si graduala a dispozitiilor sanctionatorii din actele normative emise ulterior decretarii starii de urgenta.
 
Precizam ca demersul nostru are in vedere in egala masura protejarea drepturilor destinatarilor normelor avute in vedere, cat si activitatea instantelor, care s-ar putea confrunta cu un numar semnificativ de contestatii avand ca obiect sanctiunile aplicate”.

 

Loc pentru abuzuri

 

Lumea Justitiei a atras deja atentia asupra altor neclaritati din Ordonantele Militare care ar putea duce la amendarea abuziva a romanilor. Neclaritati care ar trebui lamurite cat mai curand (click aici pentru a citi).

De asemenea,  presedinta Consiliului National al ALDE, Norica Nicolai, i-a reamintit ministrului de Interne ca dreptul la libera exprimare nu poate fi ingradit de starea de urgenta, si ca ordonantele militare nu pot sa fie folosite ca pretext pentru abuzuri, dupa ce o studenta a fost amendata cu 1.000 lei pentru ca a criticat un primar, intr-o postare pe Facebook. Si avocatul Poporului i-a cerut lui Marcel Vela sa faca o ancheta in acest caz
(click aici pentru a citi).

foto:antena3

Comentarii

# Hades date 23 April 2020 16:06 +11

Ordonanțele militare ale lui Vela sau ale cui or fi ele au fost și sunt profund ilegale, chiar în raport cu neconstituționala OUG nr.1/1999. Ele nu pot restrânge niciun drept constituțional, cum ar fi dreptul la liberă circulație, parte a dreptului fundamental al omului la libertate, pentru simplul motiv că numai legea, ca act juridic al Parlamentului, (sau ordonanțele guvernului, simple sau de urgență) pot face acest lucru, în condițiile și limitele stabilite de art. 53 din Constituție. Indiferent cum au fost ele adoptate în perioada inițială a stării de urgență, ele au devenit nule de drept, prin efectul Hotărârii Parlamentului, de încuviințare a prelungirii stării de urgență, care impune în mod expres legea, ca unic act juridic prin care se pot restrânge drepturi cetățenești. Orice instanță de contencios administrativ (curte de apel) va constata acest lucru, dacă va fi sesizată de cei abuzați de „Garcea” în stradă. Așa că, pe ei stimați concetățeni, că așa nu mai merge !

# imun/teanu date 23 April 2020 19:30 0

Unghiul este de trei feluri: la 90 de grade "drept", mai mic, "ascutit", mai mare, "obtuz". In "dialectica" gandirii pare insa ca invers. Daca prost "editand" (ca Eba) numai prostii se zice ca gandeste "obtuz". Umflat in vantul cotorului Ceni domnul Vela ganeste, vedem, din ce in ce mai "ascutit". Inainte ca Louis de Funes sa fie jandarm ni l-am amiti in micul borfas el urmarit de jandarm, burtosul Parjou /vorba lui Gogol din "Revizorul", "primarul e prost ca o cizma, ca o cizma, ca o cizma". * Exemplu, alt. Aragaz stricat, avand de adus altul bun de la alta adresa /din alt sector, doar in "orele de babaci". Prinzand in patrula auto doua doamne mi-au spus ca nu se poate, fiind de amenda. "Pai, cat o mai fi paranghelia mancam doar salam? /Gatiti, la resoul electric. / Pai n-am. /La fierbator atunci, ca d-asta aveti." (gospodine!, vezi bine). L-an adus totusi, ilegal, cu-n taxi. Domnul Vela, tanar, n-a apucat sa manance "salam cu soia" ca noi, politichia servindu-l cu fudulii de berbec.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva