30 DE ANI DE PREMII STIINTIFICE – Uniunea Juristilor din Romania, la cea de-a 30-a Gala a premiilor stiintifice. Presedintele UJR Ioan Chelaru: "Este un eveniment special pentru ca si noi cei de astazi, si cei care ne-au precedat au avut forta sa pastreze acest eveniment. Speram ca anul viitor va fi un an cu mai putine probleme care privesc societatea si cu mai multe carti si mai valoroase. Au existat discutii in colectiv legate de posibilitatea instituirii unor premii pentru noua generatie"
Eveniment de marca petrecut la finalul saptamanii trecute. Sala de festivitati Andrei Radulescu a Uniunii Juristilor din Romania a fost locul din care a fost transmisa online ceremonia de acordare a premiilor stiintifice a Uniunii Juristilor din Romania, ale Societatii "Titu Maiorescu" si ale Revistei Dreptul. Este de altfel cea de-a 30-a editie a acestei Gale, astfel cum presedintele Uniunii Juristilor din Romania conf.univ.dr.av. Ioan Chelaru (foto) a precizat in deschiderea evenimentului.
Restrictiile generate de pandemia de covid-19 au fost de altfel si cele care au ingreunat intalnirea fizica a specialistilor Dreptului pentru sarbatorirea celei de-a 30-a Gale a premiilor stiintifice UJR, insa acest lucru nu a reprezentat o piedica pentru desfasurarea in bune conditii a evenimentului, care a fost transmis online de publicatia Universul Juridic (click aici).
Ca de fiecare data, Gala premiilor stiintifice a fost deschisa de presedintele UJR, conf.univ.dr.av. Ioan Chelaru, care a transmit un mesaj de multumiri celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment, celor care au muncit la aceste lucrari stiintifice precum si celor care au evaluat fiecare lucrare in parte, evidentiind munca extrem de dificila a acestora. Facand un pas spre noua generatie, presedintele UJR Ioan Chelaru a subliniat ca in viitor va fi acordata o mai mare atentie tinerilor juristi.
Redam in continuare discursul de deschidere al presedintelui UJR Ioan Chelaru:
"Dragi prieteni, buna ziua, ne bucuram ca sunteti astazi impreuna cu noi, in prezenta conducerii Uniunii, in prezenta unor lucrari de mare valoare care au aparut in acest an si in prezenta spiritului Uniunii noastre pregatite mereu sa promoveze. Sa promoveze valoarea, sa promoveze seriozitatea, sa promoveze generatii noi de cercetatori intr-ale dreptului venind din ceea ce are mai bun acest popor: din spiritul acela romanesc venind din ceea ce reprezinta cultura romana, cultura universala insusita temeinic atat in cadrul universitatilor romanesti cat si ulterior in diversele profesii pe care colegii nostri le practica.
Imi face o mare onoare si bucurie sa anunt ca avem prezenti astazi in conditiile speciale pe care toti le stiti, in conditii de pandemie, in sala noastra festiva, Andrei Radulescu, pe colegii nostri pe care ii si vedeti, pe domnul profesor Ovidiu Predescu, Bogdan Ciuca, Gheorghe Buta si Cristian Ionescu. Si dumnealor si cei care prezenti online pentru a fi, la randul lor, in direct cu toata tara si pentru a face bucuria prezentarii unor lucrari de referinta le multumesc ca sunt aici, le multumesc pentru munca pe care o fac, inclusiv astazi.
Nu mai vorbesc si de evenimentul special care a avut loc ieri in prezenta intregii Romanii si pentru ca am vorbit de merite, pentru ca am vorbit de valoare, pentru ca pana la urma cartile care vor fi premiate astazi reprezinta chintesenta unui efort intelectual unor colegi din toata tara, trebuie sa va spun ca nu este foarte usor sa acordam aaceste premii.
In general, editurile de caarte juridica, dar nu numai, trimit spre a lua cunostinta, spre publicare, spre premiere o parte din lucrari. O alte parte din lucrari le avem din librarii, le avem de la autori, le avem de la colegi care le cunosc in diverse ipostase. Niciodata nu a contat esential editura de la care a venit o carte. Niciodata nu a contat in mod esential numele autorului respectiv. Intotdeauna a contat hotararea Comisiilor de specialitate, a celor doua pe care noi le avem constituite la nivelul Uniunii si care sunt formate din urmatorii colegii: Mihai Hotca, Constantin Duvac, Dan Oancea, Monica Ratiu, Dana Tofan, Stefan Deaconu, Gheorghe Buta, Calina Felicia Jugastru, Gheorghe Gheorghiu, Cristian Jora si Irina Slatescu.
Am stat de vorba cu dumnealor, am vazut si procesele verbale pe care fiecare dintre dumnealor le-a facut pentru lucrarile propuse spre premiere. Am inteles dificultatea majora in care trebuie sa stabileasca o optiune. Am avut si situatii in care a fost imposibil sa dam prioritatea unei lucrari, cand doua au fost promovate si propuse spre premiu, si dificultatea a revenit si Consiliului nostru director care a trebuit sa aiba in vedere toate criteriile despre care vorbeam si regulamentul nostru de functionare. Anul acesta este a 30-a editie a Galei premiilor stiintifice a Uniunii Juristilor din Romania, ale Societatii "Titu Maiorescu" si ale Revistei Dreptul.
Este un eveniment special pentru ca si noi cei de astazi, si cei care ne-au precedat au avut forta sa pastreze acest eveniment ca unul dintre evenimentele extrem de importante ale lumii juridice si fiecare asemenea sarbatoare, pana la cea de astazi, a 30-a, a reprezentat un moment festiv si pentru autori, sigur, o sa ii intelegem cu emotiile speciale pe care le traiesc si pentru profesorii care au facut de fiecare data laudatio.
De aceea, nu o sa ma mai intind cu acest cuvant introductiv si am sa spun ca trimiterea unei carti in librarii in confruntarea cu cititorul, mai ales cu cititorul avizat, reprezinta marea incercare a celor care au curajul, uneori aproape nebunesc, sa scrie puncte de vedere, sa scrie pareri, sa scrie opinii despre Drept, despre o ramura a Dreptului, despre o institutie a Dreptului. De aici, de la tribuna noastra, ii felicitam pe toti. Si pe cei care vor fi premiati si pe cei care au participat la confruntarea de idei, la confruntarea intelectuala de anul acesta.
Le uram la toti succes, si speram ca anul viitor va fi un an cu mai putine probleme care privesc societatea si cu mai multe carti si mai valoroase, pentru ca anterior deschiderii intalnirii noastre de astazi au existat discutii in colectivul pe care il aveti in fata legate de posibilitatea instituirii unor premii pentru noua generatie. Si pentru ca toate lucrurile trebuie sa aiba un final si pentru ca vorbitorul trebuie sa isi inchida cuvantul de deschidere, vreau sa stiti ca toata echipa de la Universul Juridic a mers anul acesta si pe ideea promovarii noii generatii. Cred ca Romania, cred ca lumea noastra juridica simte nevoia promovarii noii generatii de juristi, indiferent de domeniul universitar sau nu, de domeniul de practica a unei profesii, sau de domeniul de cercetare.
De aceea, nu o sa va mire imprejurarea ca o parte din lucrarile premiate apartin unor tineri sau foarte tineri autori. Sigur, cu merite stiintifice, cu merite profesionale. Eu pe toti ii felicit si as vrea sa fiti de acord sa incheiem partea aceasta introductiva si sa intram direct in desfasurarea galei noastre".
In continuarea discursului sustinut in deschidere de prof.univ.dr.av. Ioan Chelaru, presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, s-a procedat la acordarea premiilor stiintifice, acestea fiind primite online de fiecare dintre castigatorii acestora, dupa sustinerea unui laudatio.
Redam in continuare lista castigatorilor premiilor stiintifice ale Uniunii Juristilor din Romania, cu mentiunea ca intregul eveniment poate fi vizionat mai jos:
1. Premiul „Mihail Eliescu”, in domeniul dreptului civil – Ex aequo
-
DRAGOS ISACHE, Lichidarea voluntara a succesiunii, Editura Solomon;
Laudatio - Domnul prof. univ. dr. av. IOAN CHELARU
-
IOAN ADAM, Drept civil. Obligatiile, Editura C.H. Beck
Laudatio - Domnul prof. univ. dr. av. IOAN CHELARU
2. Premiul „I.L. Georgescu”, in domeniul dreptului civil – pentru lucrari in legatura cu relatiile comerciale
– MONNA-LISA BELU MAGDO, Teoria contractului, Editura Hamangiu.
Laudatio prof. univ. dr. habil Irina Zlatescu
3. Premiul „Viorel Mihai Ciobanu”, in domeniul dreptului procesual civil si dreptului international privat
– MARIA FODOR, Probele in procesul civil. Legislatie, doctrina si jurisprudenta, Editura Universul Juridic
` Laudatio - prof. univ. dr. Gheorghe Buta
4. Premiul „Vintila Dongoroz”, in domeniul dreptului penal – Ex aequo
-
IOANA CURT, contributia victimei la producerea rezultatului in dreptul penal, Editura Hamangiu;
Laudatio - conf. univ. dr. Mirela Gorunescu
-
CONSTANTIN DUVAC, Drept penal roman, Editura Hamangiu
Laudatio - prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca
5. Premiul „Anibal Teodorescu”, in domeniul dreptului public – pentru lucrari altele decat cele din domeniul dreptului penal
– CRISTIAN IONESCU, Teoria si practica dreptului parlamentar. Examen de practica jurisdictionala a Curtii Constitutionale, Editura Hamangiu
Laudatio - prof. univ. dr. habil. Liviu-Bogdan Ciuca
6. Premiul „Andrei Radulescu”, in domeniul stiintelor juridice interdisciplinare
– GEORGEANA VIOREL, Recunoasterea si executarea in Romania a hotararilor judecatoresti conform Regulamentului (UE) nr. 1215/2012 si a Codului de procedura civila, Editura Universul Juridic
Laudatio - prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru
7. Premiul Revistei „Dreptul”
1. ADRIAN SANDRU
2. DOREL HERINEAN
Laudatio - prof.univ.dr.D.H.C. Ovidiu Predescu
8. Premiul „Gavril Iosif Chiuzbaian”
– VIOREL TERZEA, Raspunderea civila contractuala, Editura Solomon
Laudatio conf. univ. dr. av. Gheorghe Gheorghiu
9. Premiul de Excelenta
– NASTY VLADOIU, Drept international public, Editura Universul Juridic
Laudatio prof. univ. dr. D.H.C. Ovidiu Predescu
10. Premiul Societatii „Titu Maiorescu”
– MIHAI ADRIAN HOTCA, Gasca de la Drept. O poveste din vremea studentiei, Editura Universul Juridic
Laudatio prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru
11. Mentiune speciala
– ALEXANDRU TICLEA, Oratorie si procese celebre, Editura Universul Juridic
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ?????? 21 December 2021 00:13 0
# maxtor 21 December 2021 12:19 0