A ATINS-O LA MOTIVARI - Judecatoarea Doina Anghel de la CAB, candidata pentru un post de judecator la ICCJ, a abordat in timpul interviului la CSM un subiect sensibil pentru sefa Inaltei Curti: "A fi un judecator corect presupune sa iti redactezi in timp hotararile". Livia Stanciu a reactionat imediat: "Redactarea in termen trebuie facuta cu orice pret? Chiar prin rabat la calitatea hotararii?". Anghel: "Nu cred ca, respectand termenul de redactare, am facut rabat la calitate"
La Consiliul Superior al Magistraturii au inceput, joi 15 mai 2014, interviurile candidatilor pentru functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Seria interviurilor in fata membrilor CSM - din randul carora Oana Haineala a lipsit in prima parte - a fost deschisa de cei 5 judecatori care aspira la singurul loc vacant la Sectia civila a instantei supreme. Prima intervievata a fost judecatoarea Doina Anghel (foto), de la Curtea de Apel Bucuresti, care, desi s-a prezentat, zicem noi, aproape impecabil, a atins un subiect care s-ar putea sa-i atraga esecul in incercarea de a ocupa un post de judecator la Sectia civila a ICCJ. Mai exact, Doina Anghel a vorbit despre redactarea hotararilor judecatoresti in timpul prevazut de lege, in conditiile in care - lucru stiut - la Inalta Curte, anumiti judecatori, printre care si sefa ICCJ Livia Stanciu, au motivat hotarari chiar si dupa aproape un an de la pronuntare.
Convinsa ca onestitatea unui judecator consta inclusiv in redactarea intr-un timp rezonabil a hotararilor pronuntate, pentru a raspunde astfel asteptarilor justitiabililor, Doina Anghel a generat reactia presedintei ICCJ, Livia Doina Stanciu, care a replicat imediat: "Redactarea in termen trebuie facuta cu orice pret, chiar prin rabat la calitatea hotararii?". Raspunsul judecatoarei de la CAB nu a fost unul cu care sa puncteze, probabil, in ochii sefei instantei supreme: "Nu cred ca am facut rabat de la calitate, chiar daca am respectat termenul de redactare. Nu cred ca in activitatea mea, respectand termenul de redactare, am facut rabat la calitate".
Contracandidatii judecatoarei Doina Anghel pentru locul vacant la Sectia civila a ICCJ sunt Antonela-Catalina Bratuianu si Georgeta Stegaru, de la Curtea de Apel Bucuresti, respectiv, Marian Lungu si Nicoleta Tandareanu, de la Curtea de Apel Craiova.
Prezentam pasaje din interviul sustinut de judecatoarea Doina Anghel, de la Curtea de Apel Bucuresti, in fata membrilor CSM:
Adrian Bordea: "Care este modul in care judecatorul se raporteaza la valorile independentei Justitiei? Cum trebuie sa actioneze judecatorul pentru apararea independentei Justitiei?"
Doina Anghel: "Cred ca e misiunea fiecarui judecator de a asigura independenta Justitiei. Prin transparenta din sala de judecata, prin modul in care trebuie sa se poarte fata de parti, prin hotararea pe care o da. In toate aceste aspecte trebuie sa reflecte independenta, integritate si impartialitate. Prin comportamentul sau in sala si in viata sa privata, judecatorul trebuie sa fie un model".
Mircea Aron: "Care este rolul judecatorului in consolidarea independentei in raport cu criticile din partea media?"
Doina Anghel: "Judecatorul are obligatia de a se abtine atunci cand vine vorba de raportare la criticile media. Asa e intelept, corect si asa e prudent. In opinia mea, intemeiata si pe principiile de la Bangalore, judecatorul trebuie sa dea dovada de intelepciune, nu trebuie sa intre in polemici, in raport cu media".
Adrian Bordea: "Ce diferenta este intre independenta si conduita in societate?"
Doina Anghel: "(...) Faptul ca esti independent, inamovibil, confera o anumita prestanta, dar impune si o serie de restrictii. Familia, la randul ei, trebuie atentionata ca trebuie sa aiba un anumit comportament, iar daca magistratul si l-a asumat in momentul in care a trecut printr-un examen in aceasta profesie, atunci si familia lui suporta aceste restrictii. Este si principiul de la Bangalore."
Livia Stanciu: "Din punctul dumneavoastra de vedere, care apreciati ca ar fi valorile dupa care v-ati ghidat in cariera si care sunt calitatile care va recomanda in functia de judecator la instanta suprema?"
Doina Anghel: "E foarte greu sa vorbesti despre tine, intreaga cariera este un proces extrem de lung... Faptul ca in atatia ani am reusit sa construiesc o cariera, faptul ca am si un doctorat, sunt si formator, am publicat lucrari. (...) Ceea ce m-a ghidat, sunt principiile generale: dreptate corectitudine, onestitate. A fi un judecator corect presupune sa iti redactezi in timp hotararile, sa raspunzi asteptarilor oamenilor."
Livia Stanciu: "Redactarea in termen trebuie facuta cu orice pet, chiar prin rabat la calitatea hotararii?"
Doina Anghel: "Nu cred ca am facut rabat de la calitate, chiar daca am respectat termenul de redactare. Nu cred ca in activitatea mea, respectand termenul de redactare, am facut rabat la calitate".
Mircea Aron: "Vi s-a pus intrebarea daca o hotarare trebuie redactata cu orice pret in termen de 30 de zile. Ce e mai rezonabil, s-o redactezi intr-un numar de zile, sau s-o rezolvi chiar depasind termenul (...)?"
Doina Anghel: "In niciun caz nu trebuie sa faci rabat de la calitate pentru termen. Nu se pune problema".
Livia Stanciu: "Daca, sa zicem, intr-o adunare cu mai multi colegi, un coleg lectureaza o hotarare de-a dumneavoastra sau un alt material, iar acel coleg va aduce o acuzatie de plagiat, care apreciati ca ar trebui sa fie reactia unui coleg judecator acuzat de un alt coleg ca a plagiat? Daca pasaje intregi dintr-o hotarare anterioara sunt luate de dumneavoastra si vi se aduce o acuza de plagiat de catre un coleg, iar acuzatia vi se aduce in prezenta altor colegi judecatori. Care ar fi explicatia dumneavoastra?"
Doina Anghel: "(...) Judecatorul nu trebuie sa fie prada emotiilor. Nu cred ca ar trebui sa reactioneze. Nu poti intr-o adunare sa faci o analiza. Plagiatul se demonstreaza cu probe, plagiatul e definit intr-o lege (...)"
Norel Popescu: "Spuneati ca independenta Justitiei trebuie aparata prin comportamentul judecatorului in societate si prin comportamentul in sala de judecata. Credeti ca ar mai fi si alte paliere in care sa se manifeste un judecator pentru apararea independentei Justitiei?"
Doina Anghel: "(...) Judecatorii de la instanta suprema au actionat ca un corp unitar atunci cand prin masuri legislative s-a afectat statutul. Cred ca magistratii Inaltei Curti au avut o atitudine corecta. Un judecator de Inalta Curte are un statut de demnitar. Penru mine, ca judecator, notiunile de independenta, integritate, impartialitate - acestea se vad in sala de judecata. Acolo se vede daca sunt impartial, integru. (...)"
Adrian Bordea: "Va propun ceva ipotetic: in sala se intampla sa fie rumoare, sa se depaseasca nivelul normal, chiar sa fie recalcitranti pana la nivelul savarsirii unei infractiuni. Ce atitudine ar trebui sa luam noi in contextul in care lucrurile in sala de judecata escaladeaza in ciuda controlului pe care dorim sa-l mentinem? Cum trebuie sa actionam sau sa reactionam?"
Doina Anghel: "Sincer, nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva. Dar sunt mijloace puse la indemana de lege - de la jandarmul din sala, pana la (...). Poti evacua sala si sa pastrezi partile din dosar. Sincer, nu mi s-a intamplat".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# magister 15 May 2014 12:57 +30
# POLO.NICU 15 May 2014 13:25 +17
# Maria Buca 20 May 2014 13:02 0
# CHIAR DACA O MURDARESTE, LIVIA STANCIU ESTE EROU AL ROMANIE 15 May 2014 13:10 -23
# Una bucata cetatean 15 May 2014 14:58 +7
# cicero 15 May 2014 16:11 -12
# Gabriel 16 May 2014 12:30 +1
# E greu sa dai motivarile in termen printre pahare 15 May 2014 13:20 +18
# CEI CARE REZISTA ACUM TICALOSIRII JUSTITIEI VOR FI EROI 15 May 2014 13:46 -15
# nuibai 15 May 2014 13:36 +21
# mitică 15 May 2014 14:00 +11
# mircea 15 May 2014 16:28 +12
# obiectiva 15 May 2014 16:52 +12
# obiectiva 15 May 2014 16:53 +13
# tico romaniuc 15 May 2014 18:48 -11
# tico romaniuc 15 May 2014 18:49 -12
# HOTĂRÂRILE STRĂMBE ALE JUDECĂTOAREI ANGHEL DOINA 15 May 2014 19:43 -6
# obiectiva 16 May 2014 08:11 +3
# Valeriu Mangu 15 May 2014 21:30 -4
# Aramis 16 May 2014 09:02 +5
# lui aramis ala cu logica elementara 16 May 2014 10:33 -1
# Aramis 16 May 2014 20:31 0
# santinela 16 May 2014 09:24 +4
# shomo 16 May 2014 13:26 +2
# Comisia CSM 16 May 2014 15:25 +2
# ANONIMUS 17 May 2014 02:00 +1
# Lui Cicero- 17 May 2014 09:27 +1