A FOST NEVOIE SA SE UMBLE LA PENSII – CSM si-a dat seama ca se impune normarea muncii abia dupa ce a izbucnit scandalul pensiilor. Sectia pentru judecatori s-a trezit in al XII-lea ceas si a dat drumul la normarea muncii, desi problema este una veche, fiind semnalata de ani buni de magistratii din tara si chiar de candidatii la CSM. Judecatorul Alin Ene: „Sistemul nu se indreapta catre colaps, e deja in colaps. La judecatorii, avem 500 de posturi vacante. Preconizam peste 700 la finalul anului”
A fost nevoie ca efectiv sa ajunga cutitul la os, iar sistemul judiciar romanesc sa intre in colaps (din pricina hemoragiei provocate de scandalul pensiilor), pentru ca judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii sa se puna in miscare in legatura cu o problema pe care colegii lor de breasla o semnaleaza de peste doi ani incoace si care a figurat pe agenda a aproape tuturor judecatorilor care au candidat in 2022 pentru CSM: normarea muncii in instante.
Sectia pentru judecatori din Consiliu a votat joi, 22 iunie 2023, declansarea procesului de consultare a instantelor judecatoresti in legatura cu adoptarea unei decizii preliminare privind normarea muncii. O masura benefica si necesara, chiar si in conditiile in care ea este adoptata destul de tarziu, actualul CSM functionand deja de peste sase luni.
Redam minuta CSM:
„Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat consultarea instantelor judecatoresti cu privire la adoptarea unei decizii preliminare privind normarea muncii, aplicabila pana la finalizarea analizelor initiate la nivelul Consiliului referitoare la determinarea volumului optim de munca. (unanimitate)”.
Dezastrul din instante – pe cifre, nu pe vorbe
Subiectul a fost propus de catre judecatorul Alin Vasile Ene (foto), reprezentant al judecatoriilor in CSM. Fostul presedinte al Judecatoriei Ploiesti a subliniat ca sistemul judiciar autohton se afla deja in colaps si a avertizat ca situatia se va agrava pana la sfarsitul acestui an, din cauza plecarilor din sistem. Concret: la nivelul judecatoriilor, exista 500 de posturi de judecator vacante, iar numarul lor ar putea ajunge la 700 pana la sfarsitul anului, a punctat Ene.
In acelasi context, trebuie rezolvata si problema complexitatii, a adaugat judecatoarea Laura Radu. Fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti a precizat ca la nivel national exista complexitatea anuala pe judecator este de 5.060 de puncte.
Nu in ultimul rand, judecatoarea Corina Corbu – presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie – a vorbit despre degrevarea magistratilor prin imbunatatirea procedurii de filtru si prin incurajarea cailor alternative de solutionare a litigiilor (de exemplu, medierea). Corbu, la fel ca presedintele CSM Daniel Gradinaru, s-a referit la procesomanii care incarca inutil instantele. In acest sens, sefa ICCJ a dat ca exemplu instanta pe care o conduce, pe rolul careia existau la un moment dat nu mai putin de 600 de dosare pornite de la acelasi petent.
Iata discutia din Sectia pentru judecatori a CSM (vezi video):
„Alin Ene: In contextul modificarilor preconizate la statutul magistratilor si avand in vedere si rezolutiile adoptate de judecatorii din tara, la nivel general, as vrea sa pun in discutie o problema stringenta si destul de veche a sistemului – si anume: normarea muncii. Sau mai degraba lipsa de normare a muncii.
Cred ca daca noi, ca societate, ne dorim instituirea unei varste-standard de pensionare pentru magistrati (varsta care, in fapt, conduce la un stagiu exclusiv in aceasta profesie de 37 de ani), trebuie sa asiguram si conditiile necesare pentru ca magistratii din tara sa poata sa duca la bun sfarsit un asemenea stagiu.
Si pentru ca, de regula, ne uitam in state din Europa atunci cand dorim sa modificam statutul judecatorului, eu as face aici o paralela cu statele europene. Si anume: mi-a atras atentia, din ultimul tablou de bord al justitiei din UE, faptul ca Romania se afla pe primul loc la numarul de dosare nou-inregistrate in materie civila si comerciala in ultimii trei ani. Si nu numai ca suntem pe primul loc, dar in afara de Belgia (care se apropie de cifrele noastre), toate celelalte state din Europa inregistreaza cifre la jumatate fata de cele din Romania. Si, din ce am observat eu, acestea nu sunt nici transpuse in durata de solutionare a cauzelor. Pentru ca in pofida acestei incarcari covarsitoare, noi reusim sa ne plasam pe primele patru locuri din UE la durata de solutionare a cauzelor (n.r. click aici pentru a citi).
Toti cei de la aceasta masa stiu ca asta se datoreaza in primul rand eforturilor facute la nivelul instantelor, stim ca inseamna nopti si weekenduri petrecute la birou, stim ca inseamna concedii de odihna neefectuate sau efectuate doar pentru a putea sa mai redactam niste hotarari. Si sunt de parere ca situatia asta nu mai poate continua.
As propune in acest caz sa suplimentam ordinea de zi cu adoptarea unei decizii privind normarea muncii – o decizie temporara, care sa-si produca efectele pana la momentul la care analizele pe care le-am initiat la nivelul Consiliului se vor finaliza in privinta volumului optim de munca si vom putea stabili niste masuri concrete.
Laura Radu: As vrea sa scot in evidenta importanta consultarii instantelor pe acest subiect. Pentru ca dincolo de numarul de dosare (pentru ca cel mai adesea se discuta despre o incarcatura pe sedintele de judecata raportat la numarul de dosare), cred ca este important sa readucem in discutie o reevaluare a complexitatii reale a dosarelor pe care le avem de solutionat. Si aceasta complexitate trebuie analizata si instantele consultate.
De aceea, cred ca fata de ceea ce a afirmat domnul judecator Ene, este bine sa initiem (pe langa suplimentarea ordinii de zi in hotararea pe care urmeaza s-o adoptam astazi) o consultare pe larg a instantelor din sistem, tocmai pentru a observa si punctele dumnealor de vedere pe acest subiect. (…)
Alin Ene: Asta putem face si trebuie sa facem, dar cred ca este un proces de mai lunga durata, pana facem analizele. Eu ma gandeam daca putem lua niste masuri concrete acum, pentru ca sistemul nu se indreapta catre colaps; sistemul este deja in colaps. La nivelul judecatoriilor, avem acum 500 de posturi vacante de judecatori. Preconizam peste 700 la finalul acestui an. Si intrebarea este ce putem face in momentul asta, astfel incat colegii nostri care raman in instante (nu stiu cati mai raman dupa ce se vor modifica aceste legi) sa poata face fata volumului de munca.
Sa vedem in ce masura memorandumul nostru va fi admis pentru realizarea concursului de admitere in magistratura, cati se vor mai inscrie la acest concurs. Pentru ca trebuie sa recunoastem: atractivitatea profesiei a scazut si cu aceste modificari cred ca va scadea in continuare. Si atunci trebuie sa luam masuri urgente. (…)
Corina Corbu: Ma gandeam acum la acea hotarare cu gradele de complexitate. Din 2016, ne-a dat peste cap repartizarea. Am avut chiar o problema la Inalta Curte, pe care a trebuit s-o rezolvam acum doua luni sau luna trecuta. Si atunci trebuie sa stim exact ce si cum facem. Pentru ca aici sunt mai multe chestiuni, iar proiectul este mult mai complex.
E nevoie si de interventia Legislativului, pentru ca avem si foarte multe cauze care sunt balast. La un moment dat, am incercat noi sa generam in Parlament un proiect de lege care sa ne permita noua sa eliberam instantele de genul asta de cauze. Noi aveam la un moment dat 600 de cauze cu un singur petitionar. Adica trebuie sa scapam si de acest gen de cauze, care incarca inutil instantele de judecata. Trebuie sa dam deoparte ce nu ar trebui sa ajunga in fata unui judecator.
Fara indoiala ca avem nevoie de sprijinul Guvernului sa sustina mijloacele alternative de solutionare a cauzelor, pentru ca nu este normal ca in Romania orice cauza sa ajunga in fata unui judecator. (…)
Laura Radu: As vrea sa pornim de la punctele de complexitate. In momentul de fata, avem 5.060 de puncte de complexitate pe an pe judecator. Si cred ca putem sa realizam aceasta consultare in termen de o saptamana cu instantele de judecata, la nivelul colegiilor de conducere de la toate gradele de jurisdictie, sa avem propuneri referitoare la maniera in care dumnealor inteleg sa-si gestioneze aceste puncte de complexitate pe care le avem in prezent fata de numarul concret de judecatori existent in fiecare instanta – raportat la specificul cauzelor si la particularitatile fiecarei curti de apel, ca instanta coordonatoare pentru instantele din circumscriptia sa.
Si atunci cred ca daca astazi porneste aceasta invitatie la dialog catre instante din partea Consiliului Superior al Magistraturii, saptamana viitoare vom putea materializa concret ceea ce inseamna volum de activitate raportat la resursele existente. (…)
Liviu Odagiu: Sunt total de acord cu ceea ce ati spus, dar majoritatea sunt solutii care presupun un termen lung: si de analiza, si de reflectie, si de adoptare. Noi insa avem o problema acum. Din ce inteleg ca afirma public doamna ministru (n.r. Alina Gorghiu), saptamana viitoare, cu orice pret, aceasta lege care prevede cresterea varstei de pensionare la 60 de ani va trece prin Parlament. Si pana saptamana viitoare, si pe perioada vacantei judecatoresti se vor inregistra cauze pe rolul instantelor. Or, aceste cauze vor trebui solutionate de colegii nostri judecatori inca din septembrie.
Or, ma intreb: cum sa poti sa solutionezi noianul de cauze, in conditiile in care (va dau doar trei exemple) la Tribunalul Hunedoara: 17 posturi vacante, doar 18 ocupate; Caras-Severin: 14 posturi vacante, doar 10 ocupate; Harghita: 12 posturi vacante si doar 5 ocupate? Noi avem o problema din septembrie. Noi trebuie sa facem ceva acum, pentru ca ai nostri colegi, din septembrie, daca vor suspenda protestul, sa poata sa judece aceste cauze in conditii umane. Fiindca nu le vor judeca in septembrie. Oho! Vor mai ramane ani si ani in magistratura. Or, nu pot cinci oameni (cinci colegi judecatori la Harghita) sa judece tot mii de cauze.
De aceea, eu cred ca aceasta solutie de consultare in termen foarte scurt a colegilor nostri – de la judecatorii, tribunale, curti de apel – si o viziune unitara la nivelul sistemului judiciar cu ce putem sa judecam efectiv cred ca este benefica, dar cred ca trebuie facuta acum. Solutiile legislative sunt foarte bune pe viitor, cand cineva va vrea sa stea cu noi la o masa a dialogului si sa discutam real despre ele. Dar in aceste conditii nu se mai poate continua. (…)
Narcis Erculescu: Pentru ca tot vorbim de masuri de eficientizare a activitatii: cred ca ar trebui reluat si proiectul vechi vizand comasarea, respectiv desfiintarea unor instante mici. Pentru ca – stim cu totii – sunt judecatorii care functioneaza cu un singur judecator, cu doi judecatori sau chiar avem si cateva situatii de judecatorii la care nu mai exista niciun judecator. Si atunci ar trebui sa ne gandim chiar si din perspectiva costurilor: costul unui dosar procesat de o astfel de instanta foarte mica este unul mult prea mare fata de costul pe care il presupune procesarea unui dosar de catre o instanta mai mare.
Astfel de reforme au fost realizate de multe state europene – inclusiv Olanda si Republica Moldova – si cred ca in acest cadru mai larg ar trebui sa ne gandim si sa reluam acest proiect. Si, evident, vom avea nevoie de sprijinul Legislativului, pentru ca e nevoie de o modificare legislativa. Evident: vom intampina rezistenta la o astfel de masura – poate din partea administratiei publice locale sau chiar si din partea unor colegi de-ai nostri, care s-au obisnuit sa lucreze la o astfel de instanta mica. Dar eu cred ca pe termen lung o astfel de masura nu poate fi decat de benefica si poate aduce un plus in cresterea calitatii actului de justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 22 June 2023 19:53 0
# Just 22 June 2023 21:38 +12
# Ioana M. 22 June 2023 22:33 +4
# Oamenii fara alta sansa sunt calaii cei msi buni. 23 June 2023 07:54 +1
# Silviu 23 June 2023 08:45 -25
# fost judecator 23 June 2023 13:32 +6
# Cetatean 23 June 2023 17:10 +5