ABUREALA DNA – Procurorii pretind ca nu au pus sechestru pe averea Elenei Udrea, desi aveau aceasta obligatie, pe motiv ca inca se afla “in procedura de identificare a bunurilor”. Udrea e acuzata de infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000: “In cazul in care s-a savarsit o infractiune dintre cele prevazute in prezentul capitol, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie”. Culmea, bunurile Elenei Udrea sunt inventariate in declaratia ei de avere, care este kilometrica (Document)
Lumeajustitiei.ro a semnalat in urma cu cateva zile omisiunea procurorilor DNA de a pune sechestru pe bunurile Elenei Udrea, in conditiile in care aveau aceasta obligatie. Intr-unul din dosarele deschise de DNA, mai exact in dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea este acuzata de comiterea unei infractiuni prevazuta de art.13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionearea faptelor de coruptie prevede urmatoarele. O lege care stipuleaza clar obligatia instituirii masurilor asiguratorii. Iata ca a venit si prima explicatie din partea DNA.
Purtatoarea de cuvant a Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan (foto), a precizat pentru ziarulring.ro ca intr-adevar exista obligatia de a pune sechestru pe avere cand este cazul unei infractuni din Legea 78/2000.
“Aceste masuri asiguratorii sunt obligatorii in temeiul Legii 78/2000 privind faptele de coruptie”, a spus Livia Saplacan, adaugand ca “exista obligatia de a impune sechestru pe averea unui inculpat atunci cand s-a constatat savarsirea unor acte de coruptie, art. 20 din legea 78” si ca “este o procedura standard”. Potrivit jurnalistilor de la ziarul Ring, purtatoarea de cuvant a DNA a explicat ca pentru Elena Udrea “nu s-a pus sechestru” deoarece procurorii sunt inca “in procedura de identificare a bunurilor”. Saplacan sustine insa ca “odata identificate bunurile, se va aprecia daca va fi vorba de confiscare extinsa, de confiscare in limita prejudiciului sau de o confiscare speciala”. Livia Saplacan a precizat, totodata, ca procurorii DNA au facut deja toate demersurile la institutiile abilitate "in vederea identificarii bunurilor".
Bunurile Elenei Udrea sunt chiar sub nasul procurorilor
Explicatia purtatoarei de cuvant a DNA, cum ca procurorii inca se afla in procedura de identificare a bunurilor Elenei Udrea este, in opinia noastra, cel putin bizara. Asta intrucat bunurile si conturile Elenei Udrea sunt la vedere, fiind mentionate in ultima ei declaratie de avere existenta pe site-ul Camerei Deputatilor si care este atasata la finalul articolului.
Procurorii nu au altceva de facut decat sa consulte declaratia de avere a Elenei Udrea, una este drept kilometrica, si apoi sa initieze procedura de punere sub sechestru. Probabil nu este foarte greu, avand in vedere alte cazuri in care cei de la DNA si chiar anumiti judecatori s-au miscat cu o viteza uluitoare. In acest sens, ne amintim de exemplu ce s-a intamplat in ”Dosarul Telepatia”, cand judecatorii Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea de la Curtea de Apel Bucuresti au dispus masuri asiguratorii, citind de pe o foaie in sala de judecata, chiar la prima lor sedinta din respectiva cauza. Acum insa procurorii DNA se misca destul de greu. A trecut aproape o luna de la deschiderea dosarelor impotriva Elenei Udrea si iata ca procurorii inca se afla in procedura de identificare a bunurilor protejatei lui Traian Basescu.
Legea prevede obligatia luarii masurilor asiguratorii
Dupa cum se stie, in dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea este acuzata, printre altele, de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000).
Art. 13 de la “Capitolul III – Infractiuni” din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionearea faptelor de coruptie prevede urmatoarele:
“Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.
Acelasi articol 20 din aceeasi lege 78/2000 stipuleaza insa urmatoarele:
“Art. 20
In cazul in care s-a savarsit o infractiune dintre cele prevazute in prezentul capitol, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie”.
Asadar, Elena Udrea este acuzata de o fapta prevazuta la art. 13 – Capitolul III – din Legea 78/2000. Articolul 20 din acelasi act normativ stabileste obligatia de a se institui masuri asiguratorii pentru cazurile in care s-a savarsit o infractiune prevazuta in respectivul capitol. Deci, inclusiv in cazul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea 78/2000, asa cum este cazul Elenei Udrea.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# visu 18 February 2015 17:01 +10
# DOREL 18 February 2015 17:18 +4
# securistul de serviciu 18 February 2015 22:29 +5
Citeza pe DOREL
# DOREL 18 February 2015 17:21 +10
# unul din lumea cea mare 18 February 2015 20:41 +6
# CUM SA PUI SECHESTRU PE PROPRIILE VENIITURI 18 February 2015 19:38 +12
# gogu 18 February 2015 21:24 +10
# kiki 18 February 2015 21:44 +10
# Dragos 18 February 2015 23:42 +10
# livia 19 February 2015 08:11 +4
# chisca 19 February 2015 11:11 +3
# Vasile 19 February 2015 11:28 +4