20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ADIO EXECUTII COMANDATE – Iata amendamentele din cauza carora magistratii sistemisti se dau de ceasul mortii in fata modificarilor Codului de procedura penala. Judecatorul de camera preliminara este scos din judecarea dosarului la fond, condamnarile nu se vor mai baza pe declaratiile denuntatorilor sau martorilor protejati, iar schimbarea incadrarii juridice la ultimul termen in vederea condamnarii pentru o fapta pentru care nu a fost trimis in judecata devine interzisa (Amendamentele)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 December 2017 15:42
Vizualizari: 26535

Intentia justificata a parlamentarilor de a modifica Codul de procedura penala in vederea punerii in acord a articolelor de lege cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei si in vederea transpunerii Directivei UE 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie a starnit isterie in randul opozitiei. Reactiile PICCJ, DNA, DIICOT, Sectia pentru procurori a CSM, dar si a #rezistentilor, care s-au dat de ceasul mortii ca prin modificarea CPP se vor restrange drepturile procurorilor si mai cu seama a sefei DNA Laura Kovesi care a sustinut ca daca se modifica cele doua legi "DNA-ul se inchide", arata ca modificarile propuse au rolul de a aduce o noua garantie pentru respectarea dreptului la un proces echitabil, a prezumtiei de nevinovatie si pentru incetarea abuzurilor.


Dupa cum veti vedea, multe dintre amendamentele depuse de PSD, ALDE, UDMR si PNL pentru modificarea Codului de procedura penala contin precizari si completari de bun simt, facute ca urmare a situatiilor intalnite in instante si parchete, care au pus in dificultate partile din dosare, restrangandu-le vadit drepturile.

Judecatorul de camera preliminara, scos din fondul dosarului

Astfel, o importanta modificarea in Codul de procedura penala este reprezentata de scoaterea judecatorului de camera preliminara din judecarea fondului dosarului sau a unei cai ordinare sau extraordinare de atac in aceeasi cauza. Masura este extrem de importanta in conditiile in care practicienii au reclamat ca momentul in care judecatorul de camera preliminara se pronunta, in procedura de camera preliminara, cu privire la unele probe din dosar, dispunand admiterea sau respingerea lor, poate reprezenta o antepronuntare pe caz.

Amendament PSD-ALDE:

La articolul 64, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1) indice 1 cu urmatorul cuprins:

"Judecatorul de camera preliminara nu poate judeca in fond sau o cale ordinara sau extraordinara de atac cu privire la aceeasi cauza, iar cel care a participat la judecarea cauzei in fond sau a unei cai ordinare de atac nu poate participa la judecarea unei cai extraordinare de atac".

Masura preventiva se judeca abia dupa ce avocatul a luat la cunostinta probele din dosar

O alta propunere pe deplin justificata este cea privitoare la art. 94 din Codul de provedura penala privitoare la consultarea dosarului. Mai exact, daca amendamentul va trece in forma propusa, o cauza nu va mai putea fi judecata pana cand avocatul nu va lua la cunostinta acuzatiile din dosar. Propunerea este facuta dupa ce mai multor avocati li s-a refuzat, din varii motive, dreptul de a studia dosarul inainte de a intra in sala de judecata, chiar si cand era vorba de o masura preventiva, acestia fiind obligati sa faca o aparare in orb.

Amendament PSD-ALDE:

La articolul 94, alin. (1) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(1)Avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi strans.

(7)In vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participa. Judecarea cererilor privind masurile preventive nu pot incepe pana la momentul la care avocatului nu i se asigura timpul necesar pregatirii apararii si numai dupa ce judecatorul se asigura ca acesta a avut suficient timp pentru parcurgerea intregului material al dosarului de urmarire penala. Incalcarea acestui drept atrage nulitatea absoluta a incheierii de dispunere a masurii preventive".

Condamnarea nu se poate intemeia "in masura determinanta" pe declaratiile denuntatorilor sau martorilor protejati

O propunere extrem de utila, stiind realitatile din dosare si practicile curente de obtinere a denunturilor, vine din partea liberalilor, Alina Gorghiu si Daniel Fenechiu, care au depus un amendament in care se prevede expres ca o hotarare de condamnare nu se poate baza, in principal, pe un denunt facut de o persoana cercetata intr-un alt dosar sau de un martor cu identitate protejata.

Amendament senatori PNL Alina Gorghiu si Daniel Fenechiu:

Art. 103 alin. (3) va avea urmatorul cuprins:

"(3)Hotararea de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei nu se poate intemeia in masura determinanta pe declaratiile investigatorilor, ale colaboratorilor, ale denuntatorilor ori ale martorilor protejati sau ale altor persoane care au obtinut nepedepsirea sau reducerea pedepsei in schimbul declaratiilor date".

Adio executii la ultimul termen

Alina Bica, Cristian David, Cristian Cioaca sunt doar trei exemple din cele multe care s-au trezit la ultimul termen de judecata ca li se schimba incadrarea juridica si sunt condamnati pentru o fapta pentru care nu au fost trimisi in judecata si, prin urmare, nici nu s-au putut apara. Pentru impiedicarea acestor practici si pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil, PSD-ALDE a depus un amendament in care propune ca schimbarea incadrarii juridice sa poata fi dispusa numai in situatia in care situatia de fapt poate primi o alta incadrare juridica decat cea retinuta in actul de trimitere in judecata, fiind interzisa condamnarea pentru alte fapte decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata, precum si extinderea procesului penal in faza de judecata pentru alte fapte sau circumstante decat cele pentru care s-a dispus trimterea in judecata.

Amendament PSD-ALDE:

Dupa alin. (3) al art. 103 se introduc doua noi alineate, alin. (4) si (5), cu urmatorul cuprins:

"(4)Condamnarea, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei nu pot fi dispuse pentru alte fapte decat pentru cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata si nu se poate dispune extinderea procesului penal in faza de judecata pentru alte fapte sau circumstante decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata. Schimbarea incadrarii juridice poate fi dispusa numai in cazul in care situatia poate primi o alta incadrare juridica decat cea retinuta in actul de trimitere in judecata.

(5)Hotararea de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau amanare a aplicarii pedepsei trebuie sa cuprinda descrierea elementelor constitutive ale infractiunii pentru care s-a dispus solutia, probele pe care se intemeiaza precum si motivele pentru care probele si argumentele in aparare au fost inalturate".


*Cititi aici integral amendamente la Codul de procedura penala

Comentarii

# Oana date 17 December 2017 16:38 +16

Nu-i nimic sa lăsăm javrele din falsa justitie sa urle pe limba lor  și sa le facem loc la puscarie ! A venit vremea judecății drepte și corecte  8)

# anabel date 17 December 2017 18:06 +11

De când Trump a zis CLAR  ca SUA lucrează contra mișcării #Rezist Acum vor să îşi schimbe LOGO-UL în :eek: 《,,# Persist în #Prostie》  :lol:  Cioloș şi Ciolan de atâtea griji şi panică... au deja 42°C febră, iar Laboratorul SRI miroase a creier ars  8)

# Viorel date 17 December 2017 18:44 +2

Nu am studii de specialitate dar, din cât pricep eu limba română, lecturând propunerile prezentate, mi s-au părut de foarte mult bun simț și cu efecte pozitive pentru modul în care se pot desfășura anchetele și procesele. Efectele reale nu vor putea, însă, fi evaluate decât după o perioadă de aplicare în practică, perioadă în care să fie monitorizate observațiile procurorilor, judecătorilor și, mai ales, ale avocaților.

# Gabi date 17 December 2017 19:09 +6

Solicit sa se initieze o cale de atac impotriva incheierilor penale definitive date de judecatorul de camera preliminara conf. art. 341 CPP. De regula, judecatorul de camera preliminara, are obligatia de a verifica legalitatea si administrarea probelor de catre procurori, dar, procurorii nu strang probe, indiferent daca partea vatamata solicita probe si anexeaza inscrisuri care adeveresc cea ce sustine partea vatamata, procurorii de fapt resping prin ordonante plangerile partilor vatamate, ordonanta admisa si de catre judecatorul de camera preliminara. In acest caz, ce cale de atac mai exista impotriva unei incheieri penale definitive conf. art. 341 CPP data de judecatorul de camera preliminara? Dragi parlamentari, va rog initiati o lege care sa poata fie atacata si hotararea definitiva data de jud. de camera preliminara! La camera preliminara se fac cele mai multe abuzuri de catre judecatorii de camera preliminara.

# abis date 17 December 2017 20:18 0

Like.

# ADEVARATA CORUPTIE PE CARE NU O VEDE DNA date 17 December 2017 20:54 +7

Nici DNA si nici Parchetul General nu vede faptele de coruptie din propria ograda: 1) Promovarea unui recurs in interesul legii de catre Kovesi in favoarea infractorului Carabulea ca urmare a interventiilor facute de tata Lascu (asta nu este coruptie? Oricine ar fi savarsit asemenea fapte era imediat arestat), 2) Cum a inchis Kovesi dosarul Revolutiei unde erau cercetati crimininalii de la revolutie? Cercetarea acestui dosar a fost reluata numai ca urmare a interventiei CEDO care a constatat crimele impotriva umanitatii si a condamnat Statul Roman pentru inchiderea dosarului? De la cine a primit ordin sa inchida dosarul revolutiei - avand in vedere L C Kovesi afirma ca procurorii primeau solutiile in dosare de la un anumit partid? politic.

# Popescu Cristian date 17 December 2017 22:24 0

Ok, toate sunt bune si foarte frumoase dar nu inteleg de ce nu este anihilata gruparea infractionala periculoasa de traficanti de droguri care actioneaza de mai bine de 10 ANI in zona strazii Turnu Magurele din sectorul 4 care m-au amenintat cu moartea si cu puscaria si mi-au distrus patru masini?

# Lukacs Georgeta date 17 December 2017 23:32 +1

Se cunoaste ca la dezbaterile Legilor justitiei participa persoane care vor sa se indrepte legile strâmbe, Autorul Proiectului merita dcorat.

# Je date 17 December 2017 23:38 -6

Romania-raiul hotilor. Natie de hoti, s-au lasat invinsi si americanii, avem hotia in ADN

# Floare Albastra date 18 December 2017 12:03 -2

Lasa, dragul meu, nu fi necajit. Pe lumea cealalta, in rai,  vom fi fara hoti. Asta in cazul in care nu ne-au furat si raiul deja. 

# maria date 18 December 2017 17:25 0

Cu parere de rau, doar cineva rau intentionat (de factura unor macovisti) poate spune ca tara lor e raiul hotilor ori ca e in ADN-ul romanilor hotia. Probabil ca in ADN-ul tau o exista notiunea de hotie dar, de aici pana la a generaliza, a vorbi despre americani ori alte natii ca despre niste sfinti care n-au mancat nici usturoi... Care e interesul domniei tale cand afirmi asa ceva?

# Carcotas date 18 December 2017 00:56 +6

Am o strângere de inima gândindu-ma ce turbare i-a cuprins pe makovisti si cate de slabi de înger sunt astia in Parlament. Ar fi prea frumos sa fie adevarat ca in sfârșit procurorii si păpușari lor secreți sunt puși in granitele constitutionale si ale decenței.

# Tihi date 18 December 2017 01:06 +1

Este suspecta insistenta unora,care vor sa,sanctioneze' permanent.Tocmai flexibilitatea legilor si primatul prezumtiei de nevinovatie sunt printre pilonii principali ai democratiei.Oare cati din "justitiarii amatori" au avut macar o discutie amicala cu cetateni care au prins cea mai neagra perioada stalinista,cand un simplu denunt anonim era suficient pt.a hartui si chiar condamna pe cineva care a avut singura ,vina' ca a fost antipatic sau invidiat de cineva? Derapajele de perceptie incep sa fie periculoase.Suntem mani******ti sau ne automani******m pornind de la postulate "strambe"? Eterna intrebare: cui foloseste?

# santinela date 18 December 2017 08:23 +1

Era la mintea cocosului ca pina acum a fost o mizerie "practica" de a te judeca si a te apara pentru o fapta si la sfirsit "judele sluga si aservit" schimba incadrarea si te condamna pentru alta fapta !

# Gabriel date 21 December 2017 02:38 +1

zise el crezandu-se inteligent. Bai omule, nu mai aiuri si pune dracului mana pe o carte, ca nu iti cade capul. Sau intra intr-o instanta. Cum adica sa te condamne pentru alta fapta? ati innebunit? cand s-a intamplat asta vreodata? daca voi habar nu aveti ce-i cu voi, analfabetilor, vedeti-va de treaba. In primul rand reprosezi lipsa de contradictorialitate, nu depasirea limitelor investirii, cretinule. asa ceva nu are cum sa se intample. Doar in mintea ta cea putina

# Dictatorul Pinochet date 18 December 2017 09:13 -1

Modificările aduse, o pot salva pe Alina Bica, de dosarul (mizerabil) în care a fost condamnată la fond după schimbarea încadrării juridice. Puţin, câte puţin, România încetează a mai fi stat mafiot. Peste câţiva ani va trebui scris un nou memorial al durerii. La căderea comunismului, puţini ar fi crezul că România va mai cădea într-o groapă cum este cea din care face eforturi să iasă în prezent.

# profesionalism date 18 December 2017 10:09 +2

Daca actualele prevederi din Codul penal ar fi fost folosite cu buna credinta nu s-ar fi ajuns aici. Ar trebui sa ne intrebam daca actualul cod penal a fost aprobat cu rea intentie. Ar fi de vazut cu cati ani in urma a fost pregatit showul mediatic DNA-SRI. Au existat scopuri precise, nu din cele foarte nobile. Nu dreapta judecata s-a urmarit cand a fost arestata o persoana ci distrugerea unui mediu de afaceri. Dar despre asta s-a tot vorbit aici...

# ?????? date 18 December 2017 22:08 0

Considerați că ar trebui insistat și pe discutarea "abuzului în serviciu" ,în  activitatea magistraților ?

# Andrei Muresan date 19 December 2017 12:32 0

Noi n-avem altă politică decât suveranitatea poporului; de aceea în lupta noastră politică, am spus-o şi o mai spunem şi o repetăm necontenit tuturor cetăţenilor: "Ori toţi să muriţi, ori toţi să scăpăm!" 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva