AFACERI FARA CORUPTIE – Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihai Daraban si ambasadorul SUA Hans Klemm sustin continuarea luptei impotriva coruptiei in mediul de afaceri. Daraban: “Viziunea noastra este de a promova o cultura bazata pe respingerea tuturor formelor de coruptie". Klemm: “Incurajez ferm Romania sa continue lupta impotriva coruptiei... Coruptia descurajeaza investitiile si corupe procesele guvernamentale de achizitii”
Sala “Aurel Ghibutiu” a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) gazduieste in zilele de 7 si 8 martie 2017 workshop “Afaceri fara coruptie”, cel mai mare eveniment dedicat bunelor practici anticoruptie din Statele Unite ale Americii, ajustate la nevoile de afaceri din Romania. Evenimentul CCIR, organizat cu sprijinul Ambasadei SUA in Bucuresti isi propune sa faca publice cele mai eficiente modalitati de prevenire si combatere a coruptiei in mediul de afaceri, dar si sa stabileasca un mod de lucru la nivelul companiilor de pe teritoriul tarii noastre, in asa fel incat sa fie eliminat fenomenul concurentei neloiale, unul dintre principalii factori care impiedica dezvoltarea mediului de afaceri din Romania.
In deschiderea evenimentul de marti, 7 martie 2017, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihai Daraban (foto stanga) a deschis lucrarile workshop-ului printr-un discurs menit sa aduca la cunostinta participantilor care sunt intentiile si masurile adoptate pana la acest moment de CCIR in vederea promovarii, in cadrul comunitatii de afaceri, a unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de coruptie.
Necesitatea ajustarii bunelor practici anticoruptie din SUA la nevoile comunitati de afaceri din Romania a fost evidentiata si de ambasadorul SUA in Bucuresti Hans Klemm (foto dreapta) care, la randul lui, a adresat participantilor la workshop un mesaj de forta, indemnand comunitatea de afaceri romaneasca sa continue eforturile de promovare a bunelor practici impotriva coruptiei, prezentand in antiteza efectele negative pe care lipsa acestor masuri le-ar avea asupra mediului de business.
Prezentam in continuare discursul presedintelui Camerei de Comert si Industrie din Romania Mihai Daraban:
"Excelenta Voastra,
Stimati parteneri, distinsi invitati, dragi
Permiteti-mi sa va urez un calduros bun venit la atelierul nostru, organizat in cadrul Camerei de Comert si Industrie din Romania, care face parte dintr-un proiect mai amplu, Afaceri fara coruptie.
Imi face o mare placere sa salut, de asemenea, prezenta partenerilor nostri, General Dynamics Corporation, General Dynamics Sisteme Terestre Europene si TRACE International. In acelasi timp, suntem onorati de prezenta Excelentei Sale Ambasadorul Hans Klemm. De asemenea, dorim sa salutam prezenta institutiilor-cheie din Romania - Administratia Prezidentiala, Ministerul Apararii, Oficiul de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala din cadrul Ministerului Economiei, Directia Nationala Anticoruptie, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Directia Generala Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Camera de Comert si Industrie a Romania a lansat proiectul Afaceri fara coruptie in urma cu mai bine de un an. Acesta a fost conceput ca o contributie la eforturile de combatere a coruptiei si, prin urmare, ca un mijloc de a asigura un mediu de afaceri mai prietenos in Romania. Asigurarea unui astfel de mediu de afaceri este intr-adevar o conditie prealabila pentru un obiectiv economic mai puternic in cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite al Americii. Viziunea noastra este de a promova, in cadrul comunitatii de afaceri, o cultura bazata pe respingerea tuturor formelor de coruptie. Suntem, prin urmare, angajati intr-o evolutie continua a practicilor nationale privind combaterea si controlul fenomenului coruptiei, intelegerea efectelor sale daunatoare, printre altele, asupra competitivitatii sau antreprenoriatului.
La nivelul CCIR am adoptat o serie de documente strategice in acest sens:
-Codul de etica si integritate, prin care am stabilit regulile, principiile si valorile pentru care angajatii nostri si intregul sistem sa adere la Camera;
-Declaratia de Integritate, prin care afirmam convingerea noastra clara de adeziune la principiile, valorile si obiectivele Strategiei Nationale Anticoruptie 2016 - 2020. Condamnam toate tipurile de coruptie; ne manifestam angajamentul ferm de cooperare institutionala pentru imbunatatirea cadrului legislativ privind combaterea coruptiei; si urmarim imputernicirea unei culturi corporatiste bazate pe integritate si conformitate.
Scopul nostru este, prin urmare, sa stabilim un exemplu, prin standardele noastre ridicate in ceea ce priveste asigurarea afacerilor corecte si fara coruptie, ca un mijloc de a incuraja comunitatea noastra de afaceri.
Atelierul de astazi iese in evidenta ca un eveniment destinat firmelor din Romania, pe baza expertizei si a celor mai bune practici ale partenerilor nostri din SUA.
Camera, in calitate de reprezentant institutional al comunitatii de afaceri, recunoaste necesitatea de a aborda problemele legate de coruptia din corporatii, luand in considerare impactul lor asupra intreprinderilor si a relatiilor comerciale cu companii internationale.
Acest eveniment va oferi o mare oportunitate de a face schimb de viziuni si opinii atat din SUA cat si din Romania, dovedind implicarea comunitatii noastre de afaceri in imbunatatirea conditiilor-cadru pentru desfasurarea afacerilor in tara noastra.
CCIR va continua sa abordeze fenomenul coruptiei, si va diversifica gama de activitati care vizeaza companiile si nevoile lor cu privire la acest subiect extrem de important.
Va doresc un atelier de succes si astept cu nerabdare sa consolidam cooperarea noastre pentru combaterea coruptiei, ca un beneficiu pentru intreprinderi si parteneriatele internationale deopotriva."
Prezentam in continuare discursul sustinut de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti Hans Klemm:
"Domnule presedinte Daraban, stimati vorbitori, distinsi oaspeti, doamnelor si domnilor,
Va multumesc pentru aceasta oportunitate si, asemenea domnului presedinte, voi avea si eu un discurs scurt.
Imi face o deosebita placere sa ma aflu aici si sa va urez bun venit tuturor la evenimentul special „Afaceri fara coruptie – practici din SUA adaptate nevoilor mediului de afaceri din Romania”.
In numele Guvernului Statelor Unite, felicit Camera Romana de Comert, General Dynamics Corporation si TRACE International pentru eforturile de a promova o mai buna cunoastere a bunelor practici de lupta impotriva coruptiei in Romania.
Domnule presedinte, va multumesc pentru referirea la Parteneriatul Strategic SUA-Romania. Nu putem sublinia indeajuns contributia pe care lupta din ce in ce mai credibila a Romaniei impotriva coruptiei a avut-o asupra fortei parteneriatului nostru strategic bilateral.
Merita subliniata, de asemenea, investitia Romaniei in securitatea internationala, atat aici, in regiunea Marii Negre, cat si pe campuri de lupta aflate la mare distanta. Recunoastem si cresterea economica puternica de care se bucura Romania in prezent. Insa contributia Romaniei in ce priveste lupta sa impotriva coruptiei a fost cu adevarat benefica parteneriatului nostru strategic si l-a consolidat. Ea este recunoscuta in Statele Unite, in capitalele tarilor membre UE si incurajez ferm Romania sa continue lupta impotriva coruptiei.
Din perspectiva managementului riscului in afaceri, coruptia creste costurile si riscurile asociate afacerii, descurajeaza investitiile, impiedica cresterea economica, distorsioneaza preturile, blocheaza dezvoltarea economica si corupe procesele guvernamentale de achizitii.
Conform unui studiu al Departamentului de Stat al SUA, numit „Luptand impotriva coruptiei la nivel global – managementul riscului in afaceri”, coruptia creste costul unei afaceri cu cel putin 20%. Drept urmare, angajatii si cetatenii cinstiti si eficienti sunt descurajati. Coruptia incepe cu acte marunte si evolueaza la activitati mai ample si la o toleranta crescuta a acestor practici, la penalizarea celor cinstiti si la acceptarea de catre societate a unui program de stimulente cu efecte nefaste.
In urma cu 40 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat Legea privind practicile de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act), care interzice companiilor americane sa plateasca sau sa promita ca vor plati demnitari straini, partide politice straine sau alte persoane or candidati la functii in schimbul influentarii actiunilor unui demnitar strain in exercitarea atributiilor sale.
In mare parte, prevederile acestei legi au functionat destul de bine si reprezentantii General Dynamics vor confirma ca firmele americane care isi desfasoara activitatea in strainatate cunosc foarte bine obligatiile si constrangerile impuse de ea. Asa cum veti afla in urmatoarele doua zile, Legea privind practicile de coruptie in strainatate a creat un cadru de prevenire care poate constitui un ghid pentru companii, impiedicandu-le sa depaseasca limitele etice si legale.
Cu acestea domnule presedinte Daraban, doresc sa inchei multumind inca o data Camerei Romane de Comert pentru gazduirea evenimentului si pentru ca a facut posibila aceasta discutie despre bunele practici de lupta impotriva coruptiei.
Va multumesc si va doresc un eveniment productiv.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# escu 7 March 2017 16:20 +9
# DODI 7 March 2017 16:29 +1
# Golan 7 March 2017 20:11 +1
# Vladimarrr...!!! 8 March 2017 15:39 +3
# dan 11 March 2017 14:19 0