AGRESORII JANDARMILOR, PROTEJATI DE PROCURORI – Ministrul de Interne, Carmen Dan, acuza ocolirea cu grija a huliganilor care au provocat violente in timpul loviturii de stat esuate de pe 10 august: „Ce le-ati transmite celor 69 de persoane identificate? Care sunt foarte linistite in momentul acesta, pentru ca nimeni nu-i intreaba nimic. Aveti dumneavoastra informatii ca sunt chemati la audieri? Ca eu nu am”
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan (foto), si-a exprimat vineri, 28 septembrie 2018, revolta fata de faptul ca procurorii care ancheteaza violentele din timpul tentativei de lovitura de stat de pe 10 august ii ocolesc cu grija pe cei 69 de huligani care au lovit jandarmi cu pumni, picioare si pietre. Ministrul aminteste ca desi acestia au fost identificati in imaginile surprinse in timpul protestului, niciunul dintre ei nu a fost deranjat pana acum de catre anchetatori.
Astfel, intrebata ce le transmite celor 800 de persoane care au depus plangeri penale impotriva jandarmilor care au intervenit pe 10 august, Carmen Dan a raspuns: „Dumneavoastra ce le-ati transmite celor 69 de persoane identificate? Care sunt foarte linistite in momentul acesta, pentru ca nimeni nu-i intreaba nimic. Aveti dumneavoastra informatii ca sunt chemati la audieri? Acest lucru l-am afirmat si eu: am spus ca avem 11 dosare penale, cu 6 inculpati, cu 18 suspecti si cu 69 de persoane identificate si cu probatoriul aferent depus la parchetul competent. Aveti informatii ca aceste persoane au fost chemate la audieri? Ca eu nu am”.
Totodata, Carmen Dan l-a trimis la plimbare pe Procurorul General Augustin Lazar, care insista sa ceara desecretizarea documentelor MAI privind violentele de pe 10 august. Dan i-a amintit lui Lazar ca „instanta este cea care decide declasificarea de urgenta atunci cand considera ca informatii esentiale sunt utile cercetarii judiciare”. Amintim ca luni, 24 septembrie 2018, Dan i-a transmis lui Lazar ca procurorii au acces la informatii clasificate, in baza art. 7, alin. 4 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate (click aici pentru a citi).
Cele mai importante declaratii ale ministrului Carmen Dan:
„Pentru ca tot vorbeam ca avem multe zile speciale si ca avem posibilitatea, cu ocazia acestor zile speciale, sa impartasim bucuria, vreau sa impartasesc cu dumneavoastra si date despre un bun management. Pentru ca incepem anul universitar in forta, cu o promotie, una dintre cele mai mari din ultimii ani. Avem 580 de studenti si in primul semestru al acestui an, au venit in randurile noastre aproximativ 3.000 de absolventi. In luna noiembrie, mai asteptam sa termine scolile ministerului inca 2.800 de oameni, care vor reintregi marea familie a ministerului. Cu toate acestea, desi noi ne tinem cu multa determinare de planul de recuperare a deficitului de personal. Avem inca un deficit – cel mai mare fiind in Politie (undeva la 16%), Jandarmerie (9%), Pompieri (10%) –, insa suntem foarte determinati sa acoperim acest deficit in continuare.
Oricum: strategia de recuperare a deficitului este conform calendarului si o urmarim indeaproape, in asa fel incat la finalizarea termenului preconizat, sa putem spune ca am acoperit intr-un timp eficient, cu oameni bine pregatiti, nevoia de personal din cadrul ministerului.
In alta ordine de idei, mai vream sa impartasesc cu dumneavoastra un lucru bun: in sedinta de Guvern de ieri (n.r. joi), am aprobat o hotarare care a redimensionat aprobarea cheltuielilor pentru angajatii ministerului care, in misiunile pe care le-au avut, au avut de suferit, in asa fel incat sa putem suporta tratamentul, recuperarea, spitalizarea celor care au avut de suferit si sa facem lucrul acesta nu numai in institutii spitalicesti publice, ci si in institutii spitalicesti private si – daca se impune – sa suportam tratamentele si recuperarea in clinici din strainatate. Si a fost pentru mine o datorie de onoare. M-am bucurat aseara sa-i dau aceasta veste si lui Ciprian Sfichi, colegul nostru care stiti ca a trecut printr-un moment extraordinar de dificil si starea lui de sanatate se datoreaza – spunem noi – unui miracol. Pana cand il vom avea din nou alaturi in randurile noastre, macar atat sa putem sa facem si el sa stea linistit si sa stie ca in continuare vom fi alaturi de el pana cand va termina recuperarea, pentru ca urmeaza sa mai suporte o interventie destul de dificila”.
Suspiciunile de plagiat din unele teze de doctorat
„Pentru ca suntem la Academie: stiu ca asteptati de la noi un raspuns in ceea ce priveste verificarea lucrarilor de doctorat si cred ca undeva spre sfarsitul acestei luni – asa cum am mai discutat – vom avea niste rezultate preliminare. Mai devreme spunea domnul rector ca la 15 noiembrie va fi in masura sa prezinte un raport final.
Sunt in verificare (n.r. tezele aflate in discutie de cel putin un an). Este un proces destul de dificil, insa va asigur ca aceasta verificare se efectueaza cu multa seriozitate.
Haideti sa asteptam sfarsitul lunii, cand vom avea primele rezultate preliminare! Am discutat si astazi cu domnul rector, care are absolut toata disponibilitatea sa faca publice rezultatele acestei verificari preliminare, si la 15 noiembrie eu va asigur ca veti avea informatii in urma raportului final”.
Cererile Procurorului General privind desecretizarea documentelor despre 10 august
„Procurorul General tot cere. Nu-i nicio problema: poate sa ceara. Noi vom raspunde de fiecare data si am mai spus ca n-a fost nicio cerere a parchetului militar care sa fie amanata sau sa intampine greutati din partea conducerii ministerului. Am si expus toate demersurile pe care le-am facut, in asa fel incat sa nu ne acuze nimeni ca prejudiciem sau ingreunam ancheta.
Referitor la declasificare: cred ca este indeajuns sa ne uitam in Codul penal. Avem un articol acolo care spune foarte clar ca instanta este cea care decide declasificarea de urgenta atunci cand considera ca informatii esentiale sunt utile cercetarii judiciare. Si poate dispune in sensul declasificarii totale, declasificarii partiale sau trecerea la alt nivel de clasificare.
Noi am expus, in explicatiile publice pe care le-am dat, care sunt considerentele pentru care unele documente puse la dispozitia Parchetului au un nivel de clasificare. Nu sunt documente clasificate de ministru, nu sunt documente asupra carora poate dispune ministrul declasificarea. Insa si aceasta cerere a Procurorului General este in analiza unei comisii din cadrul ministerului si bineinteles ca daca acea comisie va dispune in sensul declasificarii partiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse in dosar, vom proceda in consecinta.
Nu (n.r. nu a fost citata la Parchetul General pentru audieri). Daca voi fi citata sambata sau duminica, va anunt – va promit”.
Informatii despre cei care i-au adus pe huligani la protest
„Tot ce am avut noi la dispozitie, la nivel de analiza sau la nivel de informatii, am pus la dispozitia parchetelor. Iar Jandarmeria, in actiunea pe care a depus-o la DIICOT, a depus tot ce presupune inscris, tot ce presupune analiza, tot ce presupune informatie, in asa fel incat procurorii sa aiba cadrul legal si sa faca verificarile necesare.
Nu (n.r. nu ii este teama ca ar putea fi pusa sub acuzare). Unui om care n-a gresit cu nimic nu are de ce sa-i fie teama”.
Refuzul de a face declaratii in fata procurorilor al celor 4 sefi din Politie si Jandarmerie transformati in suspecti
„Cred ca este dreptul fiecaruia – drept care tine de strategia de aparare – sa se comporte in fata organelor judiciare asa cum s-au pus de acord cu avocatii. Mai multe cred ca va pot spune chiar ei”.
Situatia secretarului de stat Mihai Dan Chirica, suspect in dosarul 10 August
„Nu (n.r. nu i-a luat din atributii). Domnul secretar de stat Chirica a venit cu un raport la ministru si a solicitat mutarea de pe postul de secretar de stat care coordoneaza institutiile prefectului, tocmai pentru a inlatura orice eventuala suspiciune ca s-ar afla intr-un conflict de interese. Prin atributiile specifice postului, domnul secretar de stat Chirica avea o comunicare permanenta si continua cu toti prefectii. Pentru a inlatura aceasta suspiciune, mi-a solicitat sa fie mutat. Am apreciat aceasta atitudine (consider ca este una corecta din punct de vedere moral) si am procedat in consecinta.
Are pregatirea necesara pentru a se ocupa de relatia cu Parlamentul, pentru ca a asigurat de multe ori reprezentarea ministerului in Parlament. Vom vedea (n.r. cine ii va lua locul lui Chirica pentru relatia cu prefecturile)”.
Mesaj pentru cele 800 de victime care au depus plangeri
„Dumneavoastra ce le-ati transmite celor 69 de persoane identificate? Care sunt foarte linistite in momentul acesta, pentru ca nimeni nu-i intreaba nimic. Aveti dumneavoastra informatii ca sunt chemati la audieri? Acest lucru l-am afirmat si eu: am spus ca avem 11 dosare penale, cu 6 inculpati, cu 18 suspecti si cu 69 de persoane identificate si cu probatoriul aferent depus la parchetul competent. Aveti informatii ca aceste persoane au fost chemate la audieri? Ca eu nu am”.
Absenta sefilor de arma (seful Politiei Romane, al Politiei de Frontiera, al IGSU) de la depunerea juramantului de catre absolventii Academiei de Politie
„In mod obiectiv, in activitatea de zi cu zi a ministerului, avem si alte evenimente. Va dau un exemplu: seful Politiei Romane face parte dintr-o comisie. Si ieri am avut o discutie: i-am recomandat sa isi faca atributiile in cadrul comisiei, pentru ca asa este normal si firesc. Altfel, s-ar fi blocat activitatea acestei comisii, si noi nu ne dorim sa iesim din grafic cu niciuna dintre activitatile pe care le avem programate”.
Deocamdata nu am absolut niciun motiv sa fac schimbari la nivelul conducerii Jandarmeriei”.
Modificarea Legii adunarilor publice
„Nu ministrul este cel care dispune ce text din Legea 60 (n.r. din 1991) sa fie modificat, ci am spus ca va fi rezultatul unei analize a specialistilor. Dar vedem cu totii si putem constata ca avem proteste foarte bine organizate fara organizatori; avem proteste cu mult timp inainte anuntate, fara sa fie asumate; avem proteste care se desfasoara in locuri care nu sunt stabilite si reglementate de lege. Si in sensul acesta, cred ca putem sa venim cu o contributie de actualizare a prevederilor unei legi vechi de 27 de ani, in asa fel incat sa le punem in concordanta cu realitatile sociale pe care le traversam. In plus, acea abordare ca aceasta intentie declarata de catre mine de a pune in acord prevederile acestei legi in sensul ingradirii drepturilor si libertatilor cetatenesti este total fals, pentru ca – asa cum stiti – a fost o discutie inclusiv cu Avocatul Poporului si i-am spus ca avem toata disponibilitatea sa sprijinim demersul pe care dansul l-a anuntat – acela de a cerceta, de a armoniza legislatia nationala cu toate prevederile europene pe care le identifica. Este un demers pe care il salutam si consideram ca putem sa contribuim la imbunatatirea acestui act normativ si in sensul pe care l-a precizat Avocatul Poporului. Acea abordare ca organele specializate ale ministerului asigura ordinea publica ar putea fi interpretata si in sensul in care ne preocupa asigurarea sigurantei cetateanului. Pentru ca acesta ar trebui sa fie obiectivul prioritar – inclusiv din perspectiva competentelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Pentru ca am fost cu totii martorii unor evenimente care nu s-au terminat atat de bine cum ar fi trebuit.
Va dau un singur exemplu: concertul AC/DC la noi in tara. Pana in ultimul moment, am avut discutii cu organizatorul, in sensul stabilirii foarte exacte a cailor de evacuare. Sunt situatii – nu putine, din pacate – in care spatii care au o capacitate mica sunt ocupate de un numar mult mai mare de persoane decat capacitatea respectiva. Si in sensul acesta, eu cred ca este benefic sa ne uitam si sa fim in stare – atat la initiativa Guvernului, dar mai departe si in Parlament – sa scoatem o lege buna, care sa serveasca – repet – realitatilor sociale actuale.
Poate ca ar trebui sa ne uitam cu atentie si in zona declararii adunarilor publice, in sensul debirocratizarii acestei proceduri, in sensul simplificarii acestei proceduri, in asa fel incat sa fie foarte clar ce demers legal trebuie sa urmeze cel care intentioneaza sa declare o adunare publica”.
Sursa foto: Facebook
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Nedumeritu' 28 September 2018 16:27 +1
# Lucan 28 September 2018 17:24 +3
# andreev 29 September 2018 08:46 +4
# Noua SECU conduce din umbră 29 September 2018 10:33 +2
# AndreiV 28 September 2018 16:45 +6
# Matei 28 September 2018 16:47 +4
# neamdemanivela 29 September 2018 10:21 +1
# Dorina 28 September 2018 17:04 0
# SPARTAKUS 28 September 2018 17:21 +9
# Matei 28 September 2018 17:23 +3
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 28 September 2018 19:01 +3
# unul din lumea cea mare 29 September 2018 07:21 +1
# Gilu 28 September 2018 19:07 0
# Edelweiss - Drujbist de Bukowina 28 September 2018 20:23 +13
# un mizantrop 29 September 2018 01:04 +1
# un mizantrop 29 September 2018 01:19 +2
# santinela 29 September 2018 08:15 +2
# Statu-Palma-Barba-Cot 29 September 2018 09:35 +3
# livia 29 September 2018 10:04 +2
# imun/teanu 29 September 2018 10:31 +1
# Neanae 29 September 2018 11:14 +3
# Edelweiss - Archivar de Bukowina 29 September 2018 14:30 +1
# Neanae 29 September 2018 22:50 +1
# Edelweiss - Postac de Bukowina 30 September 2018 11:12 +1
# Edelweiss - Postac de Bukowina 30 September 2018 11:17 +2
# Neanae 1 October 2018 00:35 0
# Edelweiss - Spadasin fortuit (de Bukowina) 1 October 2018 01:46 +1
# Edelweiss - Spadasin fortuit (de Bukowina) 1 October 2018 01:48 0
# Edelweiss - Spadasin fortuit (de Bukowina) 1 October 2018 01:50 +1
# Edelweiss - Spadasin fortuit (de Bukowina) 1 October 2018 01:52 0
# Klaus_Klaus 1 October 2018 14:45 0
# belgianca 1 October 2018 09:41 0
# Neanae 1 October 2018 10:41 0
# Neanae 1 October 2018 11:12 0