ALT VESTIT JUDECATOR FARA JURAMANT – Celebru dupa ce a decretat ca “am incredere in dreptatea DNA”, judecatorul care a hartuit Lumea Justitiei cu plangere la DNA judeca de zeci de ani fara sa aiba depus juramantul obligatoriu ceut de lege. Juramantul de judecator al lui Ciprian Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti lipseste de la mapa profesionala. De negasit este si juramantul lui Ghita ca procuror, functie in care a activat inainte sa devina judecator
Celebrul judecator Ciprian Ghita (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti – cel care a hartuit jurnalistii Lumea Justitiei cu plangere la DNA in care ne-a acuzat ca am fi facut grup infractional organizat cu Google, cu niste avocati pe care nu ii cunoastem si cu presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, si care a decretat ca “am incredere in dreptatea DNA” - a judecat si judeca de zeci de ani, aruncand cu anii de puscarie fara sa indeplineasca o conditie obligatorie pentru orice magistrat. Respectiv: depunerea juramantului inainte de inceperea exercitarii functie de judecator, consemnata intr-un proces-verbal, astfel cum prevede legea.
Ciprian Ghita a devenit judecator in 2009. Mai exact, in 10 februarie 2009, in Monitorul Oficial a fost publicat decretul presedintelui Romaniei de la acea data Traian Basescu, din 5 februarie 2009, prin care Ghita era eliberat din functia de procuror si numit in functia de judecator: “Domnul Ghita Alexandru Ciprian se elibereaza din functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti si se numeste in functia de judecator la Judecatoria Ploiesti” (vezi facsimil).
Din acel moment, Ciprian Ghita a judecat fara sa aiba depus juramantul obligatoriu de judecator, consemnat intr-un proces-verbal care se depune la mapa profesionala. Surse judiciare avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca la mapa profesionala a lui Ghita nu exista juramantul cerut de art. 34 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege 303/2022 - art. 80):
“(1) Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!' Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a judecatorilor si procurorilor si este facultativa.
(2) Refuzul depunerii juramantului atrage, de drept, nulitatea numirii in functie.
3) Juramantul se depune in sedinta solemna, in fata judecatorilor instantei sau, dupa caz, a procurorilor parchetului la care a fost numit judecatorul sau procurorul, dupa citirea actului de numire.
(4) Depunerea juramantului se consemneaza intr-un proces-verbal, care se semneaza de conducatorul instantei sau, dupa caz, al parchetului si de 2 dintre judecatorii sau procurorii prezenti, precum si de cel care a depus juramantul.
5) Depunerea juramantului nu este necesara in cazul transferului sau al promovarii judecatorului ori procurorului in alta functie”.
Lipseste si juramantul de procuror
Lucrurile nu se opresc insa aici. Asa cum s-a putut observa, inainte de a deveni judecator Ciprian Ghita si-a desfasurat activitatea ca procuror, functie in care a activat insa fara a avea juramantul depus si consemnat intr-un proces verbal, potrivit legii. Precizam ca aceleasi surse judiciare avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca la mapa profesionala a lui Ghita nu se regaseste nici juramantul de procuror care trebuia depus in mod obligatoriu inainte de inceperea exercitarii functiei, asa cum prevedea art. 34 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, citat mai sus.
Intr-un stat sanatos, hotararile lui Ghita ar fi desfiintate
Lipsa jurmantului in functia de judecator este din punctul nostru de vedere o problema cat se poate de serioasa si de grava. La fel ca in cazul altor judecatori aflati in aceeasi situatie (precum Ionut Matei sau Florentina Dragomir) lipsa juramantului lui Ghita, obligatoriu de a fi depus inainte de inceperea exercitarii functiei de judecator, ar trebui sa aiba efecte directe asupra tuturor solutiilor date de acestea. Mai exact, orice persoana condamnata de acesta ar trebui sa aiba, in opinia noastra, posibilitatea de a cere desfiintarea hotararilor de condamnare si revizuirea dosarelor din simplul motiv ca sentintele si deciziile au fost pronuntate de completele nelegal constituite, in conditiile in care judecatorul Ciprian Ghita nu are depus juramantul obligatoriu impus de lege, ceea ce ar trebui sa atraga, credem noi, nulitatea numirii in functia de judecator.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ghita G. 31 July 2024 17:08 +14
# Maximilian 31 July 2024 17:45 +11
# maxtor 31 July 2024 17:47 +1
# cetatean de moda veche 31 July 2024 20:51 +2
# DODI 31 July 2024 21:01 0
# maxtor 1 August 2024 02:25 0
# santinela 1 August 2024 07:19 +1