Alte enigme din arhivele vandalizate ale serviciilor. Nivelul de secretizare poate fi contestat de oricine in contencios!
Imensul scandal privitor la mizeriile facute in campul tactic al Justitiei prin posibile scurgeri de informatiI clasificate din arhiva SIPA de-a lungul ultimilor 12 ani este departe de a fi rezolvat. Mai sunt inca multi pasi importanti de facut. S-au perindat prin aceasta arhiva mai mult de 22 de persoane. Ministrul Justitiei a dat publicitatii 22 de nume, dar a declarat azi ca sunt si altii. Dar ca nu are voie sa ofere alte detalii pentru ca este vorba de un raport clasificat ca SECRET DE STAT, pe langa cel de care se stia a fi secret de serviciu.
Raman inca multe, foarte multe intrebari legate de modul in care au actionat unii sau altii, in functie de cine a condus politic Ministerul Justitiei, legat de "bombele" din arhiva SIPA, prin care anumiti magistrati au fost santajati de-a lungul timpului sau constransi sa joace in hora Sistemului, dupa cum au fost comenzile si dupa cum se conturau curbele periculoase din arealul politic intern si extern Romaniei.
Desecretizarea Raportului "secret de serviciu" e floare la ureche. Ministrul Justitiei poate face asta rapid. Sigur ca Toader Tudorel are dreptate: trebuie date deoparte documentele referitoare la salarizare. Ele trebuie sa fie puse in posesia fostilor angajati pentru ca multi dintre ei au suportat consecintele unor pensii diminuate, prin lipsa unei perioade de activitate, secretizata si ea cu ocazia contralelor si puneri sub lacat a arhivei SIPA. De distrus trebuie distruse doar documente care se vor dovedi a fi fost ordinare note bazate pe adevaruri dar si minciuni, barfe si nascociri murdare despre viata privata a magistratilor filati sau care au facut obiectul monitorizarii temutei SIPA. Sau secretizarea lor la Arhivele Statului cu nivel "strict secret de importanta deosebita".
Mandatul Monicai Macovei a fost unul demonic, iar raul si-a creat radacini care, iata, au spart temelia institutiilor si o ridica la suprafata. Nu e vorba aici doar despre gestionarea subiectului SIPA, ci si despre Legile Justitiei. Care au dat peste cap sistemul juridic, au permis implicarea politicului in instante si parchete si au adus in cele din urma suprematia procurorilor asupra judecatorilor.
Revenind la SIPA, imi aduc aminte ca la acea vreme Monica Macovei a vrut mai mult decat intrarea in arhivele acestui serviciu de asa zisa "protectie" a magistratilor. A ravnit si la arhiva Directiei a VI-a Securitatii. Aceasta arhiva strict secreta fusese preluata de Ministerul Apararii in 1990 de la fosta DSS (Directia Securitatii Statului). Macovei a tot insistat sa preia la MJ aceste fonduri arhivistive, incercand un artificiu. Ministru al Apararii la acea vreme era Teodor Atanasiu. Care a refuzat sa predea arhivele DSS de la Cernica la MJ. In acelasi timp, Macovei a vrut sa desfiinteze instantele militare si, in acest sens a avut altercatii majore cu seful de atunci al acelei Directii conduse de magistrat gen. Dan Dinuica. Directia Instantelor Militare functiona in cladirea INM. Intrucat gen. Dinuica, profesor de drept si magistrat cu state vechi i-a dat replici dure la acea vreme Monicai Macovei si l-a atentionat si pe ministrul apararii, Atanasiu, arhivele Directiei a VI-a au ramas pe loc. Secretizate, la MApN. Ce s-a intamplat un pic mai tarziu cu Atanasiu? A fost debarcat de la sefia MApN. Si a avut parte de un dosar penal murdar masluit. Nu se leaga lucrurile? Ia uite cum se leaga! Tic-tac, tic-tac, asa s-a lucrat pe arhive.
Acuma, revenind la titlul acestui editorial, adica la "gaurile negre" din arhivele vandalizate, am de mentionat macar atata: de vreme ce a mai existat un scandal imens cu documente secret de stat distruse- si aici e vorba de cazul "Berevoiesti", iar aici, in scandalul arhivei SIPA e vorba de sustrageri, xeroxari, renumerotari si posibile distrugeri de dosare, e clar ca azi vorbim de lipsa multora dintre piesele care ar fi putut compune adevarul istoric si ar fi putut reface fata hidoasa a practicilor securiste de dinainte si de dupa 1989. Din pacate, Romania a pierdut - cum spuneam deunazi intr-o emisiune la Antena 3, momente importante din redefinirea ei ca stat de drept, ca democratie. Si asa cum dosarul "Berevoiesti" a fost deschis candva la Sectia Parchetelor Militare si nu se mai stie nimic de soarta lui, tot asa cred ca aceeasi soarta o va avea si dosarul pe care il instrumenteaza, in rem procurorii DIICOT. Nu acum. Ceva mai incolo. Iar noi, cetatenii, vom ramane tot cu franturi de adevar, pe cand Justitia va continua sa lucreze sub presiunea documentelor sustrase din aceste arhive.
Raman cateva intrebari foare utile pentru acest moment al scandalului:
-cati dintre cei care au intrat in arhiva SIPA au avut certificat ORNISS la informatii cu grad de clasificare egal cu cel al documentelor din aceasta arhiva?
- termenele de clasificare a informatiilor secrete de stat, pe niveluri, sunt de 100 de ani pentru strict secret de importanta deosebita, 50 de ani pentru informatii clasificate strict secret si 30 de ani pentru cele clasificate "secret". Au existat constatari ca in arhiva SIPA s-au facut clasificari necorespunzatoare?
- ce functionar abilitat sa atribuie nivelurile de secretizare a dispus verificarea periodica a tuturor informatiilor clasificate secret de stat in arhiva SIPA ? S-au facut reevaluari - asa cum se prevede la art.13 din Legea 585/2002? Cand si de catre cine?
- cate documente au primit, dupa reevaluarea periodica, un nivel de scretizare mai scazut sau mai inalt?
Mai adaug, in final, ceva extrem de important. Nu e o intrebare, e o prevedere din aceeasi lege mentionata mai sus (L.585/2002):
Art.17 alin.2: Supraevaluarea sau subevaluarea nivelului de secretizare a informatiilor si a duratei pentru care au fost clasificate se pot contesta de catre orice persoana fizica sau juridica romana, in contencios administrativ.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Veritas 25 May 2017 17:49 +4
# Gica 25 May 2017 23:46 +3
# sic! 26 May 2017 16:40 0
# Pif 27 May 2017 13:50 +1
# ?????? 27 May 2017 14:44 0
# FM 31 May 2017 09:50 +1