psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

AMENDAMENT PENTRU RASPUNDEREA MAGISTRATILOR – Senatorul Serban Nicolae: “Ministerul Finantelor se intoarce in mod obligatoriu, pe cale judiciara impotriva judecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara... Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta... Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroare judiciara”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

14 December 2017 15:40
Vizualizari: 7541

Senatorul Serban Nicolae (foto) a depus un amendament la articolul 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat prevederi aberante care fac imposibila angajarea raspunderii patrimoniale a magistratilor pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare.


Amendamentul lui Serban Nicolae defineste eroarea judiciara si reaua-credinta, dar si modalitatea prin care statul se indreapta impotriva magistratului care a gresit.
Astfel, dupa ce persoana vatamata se indreapta impotriva statului, iar prejudiciul produs printr-o eroare judiciara a fost reparat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu, pe cale judiciara impotriva judecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Fara conditia unei hotarari penale definitive sau a unei constatari din partea CSM pentru reaua-credinta sau grava neglijenta a magistratului. In amendamentul lui Serban Nicolae a ramas insa asigurarea obligatorie a magistratilor pentru malpraxis, ceea ce, in opinia noastra, este o greseala.
Si asta pentru ca o asigurare de malpraxis pentru erori judiciare poate reprezenta o invitatie pentru anumiti judecatori sau procurori la incalcarea legii, care nu vor mai avea nicio retinere in a comite abuzuri.

Iata amendamentul propus de Serban Nicolae:

"Art 96
(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.
(3) Este eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie, se determina o solutionare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legitime ale unei persoane.
(4)
Este rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, cu intentie, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, a drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciara.
(5) Este grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, din culpa, nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.

(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.
(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul, dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu, pe cale judiciara impotriva judecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.
(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului, prevazut la alin. (8) este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul.
(10) Consiliul Superior al Magistraturii poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroare judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta."

Iata forma votata de Camera Deputatilor:

La articolul 96, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se va indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile revine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza persoana indreptatita.”

La articolul 96, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (61), cu urmatorul cuprins:

(61) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim un an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.”

143. La articolul 96, alineatele (7) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

(8) Termenul de prescriptie a actiunii in regres a statului impotriva judecatorului sau procurorului pentru erorile judiciare este cel din dreptul comun si incepe sa curga de la data achitarii integrale a prejudiciului de catre stat.”

144. La articolul 96, dupa alineatul (8) se introduc patru noi alineate, alin. (9) - (12), cu urmatorul cuprins:

(9) Competenta de solutionare a actiunii in regres revine, in prima instanta, Curtii de Apel Bucuresti – sectia civila. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile la curtea de apel competenta sau la parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de o curte de apel invecinata, la alegerea reclamantului.

(10) Pentru exercitarea actiunii in regres este necesara stabilirea existentei relei-credinte sau a gravei neglijente a judecatorului sau procurorului prin hotarare penala definitiva sau in conditiile prevazute de art. 44 - 51 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitoare la verificari prealabile, cercetarea disciplinara, actiunea disciplinara si solutionarea acesteia prin hotarare definitiva.

(11) Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. (8), cu privire la actiunea in regres, se poate exercita calea de atac a recursului la sectia corespunzatoare a inaltei Curti de Casatie si Justitie. Motivele de recurs nu sunt limitate la cele de casare prevazute de art. 488 Cod procedura civila, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele.

(12) In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, statul va stabili termenele, conditiile si modalitatile prin care judecatorii si procurorii se asigura obligatoriu pentru malpraxis. Prevederile privind raspunderea patrimoniala a judecatorilor si procurorilor se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a reglementarii privind sistemul de asigurari de malpralxis.”

Comentarii

# Vladimârrr...!!! date 14 December 2017 16:19 +21

Serban Nicolae, cu toata #rezistenta intalnita, se zbate spre cinstea sa, intr-o autentica aventura donchișotescă de a impune responsabilitatea unor autentici nărăviți iresponsabili ... Dar, din pacate, chiar daca "vopseaua" il ajuta, i se mai impotrivisc chiar si unii dintre nevolnicii lui coechipieri. P Ă C A T !

# Anca date 14 December 2017 16:27 +3

Intrebare pentru cei avizati: 1) Daca statul nu gaseste o societate de asigurare atunci legea poate opera sau nu? 2) De ce nu o lasa in forma lui Tudorel Toader?

# Ţuţu date 14 December 2017 18:04 +2

Să fim serioşi. Orice societate de asigurări poate asigura orice vrea muşchiul omului să-şi asigure, inclusiv organul genital. Inventează avocaţii firmelor de asigurări tot felul de clauze în contractele de adeziune privind asigurarea, cu scris mărunt , ca pt. şoarecii de bibliotecă, de-ti vine acru să citeşti un contract din ăsta, cap-coadă, pe zeci de pagini cu condiţii generale şi speciale,ca să te dumiresti câte excepţii sunt băgate în contract pt. riscul asigurat. Important e să poţi prezenta poliţa de asigurare dacă legea o cere. În varianta lui Nicolae, nici n-ar fi prea imperativă asigurarea obligatorie a magistraţilor, mergând pe principiul cam când şi cum o avea chef CSM-ul să-i oblige, când s-or sesiza că prea mulţi magistraţi au ajuns cu vilele executate silit de către stat. În rest, e foarte bine că Şerban Nicolae s-a gândit la definirea prin legile justiţiei a unor sintagme importante, ca să nu rămână la cheremul liberului arbitru…dincolo de riscul de asigurat.

# Anca date 14 December 2017 16:28 +2

Intrebare pentru cei avizati: 1) Daca statul nu gaseste o societate de asigurare atunci legea poate opera sau nu? 2) De ce nu o lasa in forma lui Tudorel Toader?

# Arlechino date 14 December 2017 16:30 +2

Nu sunt de acord cu pozitia Luju in ceea ce priveste malpraxisul . Este adevarat ca este un subiect complex, dar sa privim din alt unghi. Daca un medic poate avea asigurare de malpraxis , adica se recunoaste ca este om si poate gresi, acelasi considerent se poate aplica si magistratilor. Este evident ca aceasta asigurare nu acopera eroarea facuta cu intentie, nici la unii, nici la altii. Pe de alta parte , firmele de asigurari nu vor scoate banii pana nu vor face ancheta proprie si cu siguranta aceasta ancheta va fi mai dura ( ca sa nu zic mai corecta) decat orice ancheta facuta de CSM, Inspectia Judiciara sau orice parchet din tara asta.

# Baran Gheorghe date 14 December 2017 16:34 +6

Daca eroarea judiciara, reaua credinta si grava neglijenta nu sunt definite clar intr-o norma ( doctrina nu este suficienta) , atunci raspunderea magistratilor este o himera pentru justitiabilul patit si o falsa amenintare pentru magistratul care va dormi si mai linistit , ca lui nu i se poate imputa nimic si niciodata. "corb la corb nu -si scoate ochii"

# abis date 14 December 2017 16:54 -4

Felicitari senatorului Serban Nicolae! Ce spune-ti ? Asiguram de malpraxis si pompierii, jandarmii si politia! De ce nu!

# Bibicu date 14 December 2017 18:38 +4

PSD fiti mai activi , ce va opreste sa dati legile astfel incat sa raspunda procurorii la maxim (daca-i din vina lor , de exemplu o viata distrusa). Pana acum ii durea in glezna ca te arestau 30 de zile si pierdeai serviciul ori te mai si inchideau pe nedrept poate mai mult de 1 an (pana aparea motivarea).Astia s-au obisnuit sa fie Stat in Stat. Justitia trebuie legata de politica in masura in care daca se produc erori importante sa poata fi sanctionati prin vot , eventual direct.Un om sa nu mai poata fi inchis nici macar preventiv fara motivare sau un motiv rezonabil !

# mitocanu date 14 December 2017 18:41 +2

cel mai bun politician din romania...serban nicolae...toti ceilalti sunt varza...il vote presedinte....

# mitocanu date 14 December 2017 18:58 -1

ok...m-am convins...cand ii laud pe AI VOSTRI (PSD-ALDE), publicati comentariul...cand ii alud pe adversari (vezi comentariul transmis pentru haineala), nu-l publicati...stergeti dracului comentarios meu despre serban nicolae...ca individual asta este o mizerie...ca voi de altfel...

# Ultimul Charlot date 15 December 2017 04:18 0

DOAR cu aceste amendamente justitia asta putreda o sa functioneze struna ca prin minune de a doua zi. O sa pice pe asemenea articole doar incompetentii din magistrstratura - destui de multi - si calaii de serviciu.

# suinul ingrasat date 15 December 2017 11:15 -1

Inca o frectie la ..... malpraxisul de lemn! Parca era mai priceput la incercarile de scoatere a hotilor din puscarii!

# Dan date 15 December 2017 14:14 +1

Ar mai trebui ca procurorii sa fie scosi din randul magistratilor, sa isi piarda pensia speciala, sa fie exclus din magistratura. Iar pentru procurorii care folosesc probe contrafacute sau obtinute ilegal sa fie infractiune pedepsita doar cu ani grei de puscarie, denunuturile sa nu fie valabile daca sunt mai vechi de un an, procurorii sa nu poata scapa mituitorii ca in cazul ANRP daca toarna pe altii.

# pristanda date 16 December 2017 11:47 +1

Peste poate fraților !!!!! Cum adică să plătească odiosul Portocală abuzurile făcute care într-o țara normală îl trimiteau 20 de ani la mititica. Și apoi cum să-l cerceteze pe el stîlpul prahovean al Luluței procurorii care au, ce să vezi , cam aceleași deprinderi. Vivat Luluta . Vivat portocală !!! Vivat Constitiunea!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva