psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

AMENDAMENTE PENTRU O JUSTITIE SANATOASA - Avocatul Dan Chitic cere Parlamentului sa renunte la “suspiciunile rezonabile”, sa revina la notiunea de “indicii temeinice” si sa modifice Codul de procedura penala astfel incat arestarile sa nu se mai faca in baza aprecierilor personale ale procurorului sau judecatorului. Amendamentele formulate de Chitic la Codul de procedura penala au rolul de a garanta respectarea drepturilor fundamentale intr-un proces penal

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 January 2018 16:04
Vizualizari: 6310

Aflate in dezbatere publica pana in februarie 2018, cand incepe noua sesiune parlamentara, Codul penal si Codul de procedura penala reprezinta in aceasta perioada o invitatie pentru cetatenii de buna-credinta si stiinta in Drept sa formuleze amendamente pentru modificarea celor doua acte normative. Unul dintre cei care s-au decis sa imbunatateasca Codul de procedura penala in vedere asigurarii unui proces echitabil si pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor este avocatul Dan Chitic (foto) care a formulat o serie de amendamente la CPP.


Prin amendamentele propuse, pe care le prezentam in continuare mai jos, avocatul Dan Chitic doreste modificarea a trei articole, respectiv:

-articolul 64 privind incompatibilitatea judecatorului;

-articolul 99 privind sarcina probei;

-articolul 223 privind conditiile si cazurile de aplicare a masurii arestarii preventive.

In opinia avocatului Dan Chitic, nu se poate permite ca arestarea preventiva a unui inculpat sa se faca in baza unor aprecieri personale ale judecatorului, cu atat mai mult cu cat notiunea de suspiciune rezonabila este "mult prea vaga", motiv pentru care apreciaza ca se impune sa se revina la notiunea de “indicii temeinice”.

O alta propunere extrem de interesanta a avocatului Chitic este cea privitoare la interzicerea judecatorului care a participat la judecarea unei cauzei de a mai solutiona aceeasi cauza intr-o cale de atac ordinara, extraordinara sau in rejudecare, dupa desfiintare ori casare.

Prezentam in continuare propunerile de modificari la Codul de procedura penala formulate de avocatul Dan Chitic:

art. 64 alin. (3)

„Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac ordinara sau extraordinara sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii.“

Argumentatia: "Modificarea este necesara intrucat in acest moment exista unele practici (recomandate chiar de catre CSM) potivit carora judecarea contestatiei in anulare se face de catre acelasi complet care a pronuntat hotararea a carei anulare se cere!!! Acest fapt este de natura a face inoperanta aceasta cale extraordinara de atac."

art. 99 alin. (2)

„Suspectul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, pentru condamarea acestuia organelor judiciare competente revenindu-le obligatia de a-i stabili vinovatia pe baza probelor de la dosar mai presus de orice dubiu. Suspectul sau inculpatul are dreptul de a nu se autoincirimina si de a nu coopera in cadrul oricarei proceduri penale.“

art. 223 alin. (2)

„Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta indicii temeinice ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si exista probe sau indicii temeinice ca lasarea acestuia in libertate ar avea ca efect imediat savarsirea de catre inculpat a unei alte infractiuni.“

Argumentatia: "Formularea actuala - “pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.” este mult prea vaga si permite judecatorului sa aiba o apreciere strict personala a notiunii de “pericol pentru ordinea publica” pe care o va raporta la alte aprecieri personale cu privire la inculpat - “circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine”.

De asemenea se impune revenirea la notiunea de “indicii temeinice” si renuntarea la cea de “suspiciuni rezonabile” - mult prea vaga pentru un act de o asemenea gravitate prcum restrangerea libertatii personale.

In orice caz se impune, daca nu excluderea totala, macar definirea si limitarea notiunii de “pericol pentru ordinea publica”. In opinia mea, sintagma “pericol pentru ordinea publica” ar trebui limitata la “savarsirea de catre inculpat a unei alte infractiuni”.

In felul acesta s-ar eradica practica instantelor care dispun arestarea preventiva prin asimilarea “pericolului pentru ordinea publica” cu notiunea de “soc pentru opinia publica”.

*Cititi aici amendamentele avocatului Dan Chitic

Comentarii

# idiot date 3 January 2018 16:37 +12

Sa-mi explice si mie cineva, mai destept, ce e aia "suspiciune" si cat poate fi ea de "rezonabila"? Altfel si au am "suspiciunea rezonabila" ca unii procurori si judecatori raspund la alte comenzi, decat ale legii, dar nu am nici un "indiciu temeinic" Multumesc.

# Edelweiss - Psychiatrist de Bukowina date 3 January 2018 17:44 +8

„SUSPICIUNE” e atunci când unui boulean de milițean sfertodoct, paranoic și nediagnosticat psihiatric, i se pare lui că te-ai uitat lung la mumă-sa și i-a adresat, de Anul nou, o celebră urare: „Să-ți de Domnul un frate și-un fiu! Cu simultaneitate” Apoi, „REZONABILĂ” semnifică atunci când senzația țopârlanului scelerat, recrutat de la târla oilor și înstruțat în haina albastră a statului, este confirmată prin rechizitoriu de vreo maimuță urlătoare de bombardament judiciar din Ministerul fără Minister. Și devine al năibii de „Rezonabilă” atunci când este confirmată, prin decizie DEFINITVĂ de condamnare, dispusă de vreun slugoi cu epoleți undercover, fost procuror de tot că_catul pe la Parchetul de pe lângă Judecătoria din Bortilenii de Câmpie și ajuns, prin propulsie Systemică, în înalta funcție de Judecător de CA sau ÎCCJ. Abia atunci Suspiciunea rezonabilă devine certitudine. Certitudinea oricărui animal plebeu, trăitor în „Romanian Animal Farm”.

# santinela date 4 January 2018 09:37 -2

Citind ce ai scris exista suspiciunea rezonabila ca nu ai toate tiglele pe casa !

# Edelweiss - Străjer de Bukowina date 4 January 2018 12:15 +1

Subțârel, amice! Ieftin! Venind cu motivul tematic al insanității ospicioase, oferi INDICI TEMEINICI asupra apartenenței tale la secta oligarhică a undercoverilor-diversioniști din subordinea lui... Patrocle! :o Slăbuț, fiule! Ia un six-pack de bere, o găleată de alune și vino să iei meditații asupra cum se face o postăceală manglitoare fără să fii deconspirat.

# Ei șiiiii ???? date 3 January 2018 17:58 0

Chiar vreți să ne luați toarte jucăriile sovietice de tip securist ?.

# anca date 3 January 2018 18:28 +1

Doar 3 amendamente la codul de procedura penala? Ar fi rational, util si uman sa se renunta la sporul adaugat la pedepse? Este necesar sa se reformuleze cpp in intregime.

# pisalogul date 3 January 2018 19:11 +6

Vai de saracii procuri, Dumnezeii atotputenici ai Romaniei. Cat timp s-au harjonit inculpand, arestand pe cine si cand le venea pofta , potrivit suspiciunilor lor si inca, hai sictir..., rezonabile. Daaaaa... sa li se ia toate jucariile si apoi sa vedem cat sunt de bine pregatiti profesional. Sa trebuiasca sa stranga dovezi pentru a inculpa pe cineva caci a fost prea usor pana acum. Ori SRI le dadea totul de-a gata, ori isi faceau de cap cu suspiciunile... Sa vedeti cum inchisorile o sa se mai libereze, caci va dura mai mult timp facutul dosarelor, judecatorii vor avea mai putin de lucru, iar cetatenii vor fi mai putin timorati de atotputenicii procurori. Daca ar exista mai putina ipocrizie si s-ar da mai putina atentie ignorantilor care manifesta si urla la stele in fiecare seara, s-ar putea rezolva usor problemele justitiei : ii pui la punct pe procurori si, implicit o seama de alte probleme derivate din munca , obligator corecta a acestora va determina schimbari necesare in bine.

# Raneti Tudor Andrei date 4 January 2018 12:21 0

eu am fortat CaCaRaii mafioti in DECIZIA nr. 25 din 19 ianuarie 2017 sa declare ca nu exista prezumtia de nevinovatie si oricine poate fi prin urmare incarcerat prin procedura penala la psihiatrie si otravit mortal fara nici o judecata care sa dovedeasca existenta vreunei fapte penale sau macar fizice ceea ce este in esenta "pedeapsa capitala" a mafiei magistratilor pentru ca i-am denuntat ani la rand penal si in public. Pentru asta voi deschide dosar penal local si international pentru Crime impotriva umanitatii CaCaRailor. Cititi mai mult in postarea mea facebook (sau pagina mea fb in general): https://www.facebook.com/tudor.raneti/posts/1546813405396871

# Carcotas date 4 January 2018 13:14 +2

Auzi mestere, da' daca pe procuror il doare fix la 5 m in fata de ce scrie la cod, sanchi!, ca are obligatie etc, ce facem? Ca si acum zice la bucoavna ca are obligații dar ne rade in nas, cerând șmecherește sa-i arătăm si sanctiunea. Vorbesc aici de sanctiunea imediata, nu aia care eventual survine dupa ce "bandiții de inculpati" sunt deja condamnati. Modificați bre nene regimul nulitatilor, introduceți ca nulitate absoluta orice nerespectare a regulilor de procedura, sa se poata restitui de judecator " opera " la producători si apoi sa le trântim astora si plângeri penale care sa-i trimită la munca de jos. Asta inseamna sanctiune, nu baloane de săpun ca acum!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva