psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

ANTICORUPTIA LULUTEI NU-I MAI PACALESTE PE ROMANI – Increderea in corectitudinea parchetelor a scazut pana la cote alarmante. Cel mai recent sondaj Avangarde pe justitie arata ca trei sferturi dintre romani considera ca procurorii nu instrumenteaza corect dosarele penale, in timp ce 38% dintre respondenti cred ca unii politicieni au fost condamnati pe nedrept. Intr-o majoritate zdrobitoare, de 88%, oamenii vor o Lege a raspunderii magistratilor

Scris de: Gilda Popa | pdf | print

29 August 2017 11:37
Vizualizari: 7785

Rezultatele celui mai recent sondaj pe justitie al Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu (foto), ridica noi semnale de alarma privind perceptia publica a corectitudinii luptei anticoruptie in Romania. Astfel, cercetarea sociologica a scos la iveala ca nu mai putin de 73% dintre romani sunt de parere ca, in Romania, Parchetele nu instrumenteaza corect dosarele penale, in timp ce doar 11% cred ca procurorii isi fac meseria cu echidistanta. Pe de alta parte, respondentii sunt mai increzatori in profesionalismul instantelor, 39% dintre cei chestionati fiind de parere ca judecatorii pronunta solutii corecte, in timp ce 43% considera ca deciziile acestora ar fi incorecte.


Romanii cred, intr-o majoritate zdrobitoare de 88%, ca Legea raspunderii magistratilor este absolut necesara. Altfel spus, aproape noua din zece romani considera ca e nevoie de o reglementare a raspunderii magistratilor pentru erorile judiciare. In mod cert, perceptia publica a necesitatii acestui pachet de legi vine pe fondul unei o scaderi accelerate a increderii populatiei in justitie si in sistemul judiciar, semnalata nu doar de Avangarde, ci si de cele mai recente cifre ale Eurobarometrului Comisiei Europene (din august 2016).

De asemenea, 39% dintre romani sunt de parere ca unii politicieni au fost condamnati pe nedrept, in timp ce 43% dintre respondenti nu sunt de acord cu aceasta afrmatie, ceea ce arata ca populatia nu vrea lupta anticoruptie cu orice pret, ci mai degraba corectitudine in modul in care parchetele instrumenteaza cauzele. Mai mult decat atat, peste trei sferturi dintre romani cred ca in Romania se urmareste mai degraba pedeapsa individuala decat recuperarea prejudiciului, in timp ce doar unul din zece romani crede ca autoritatile ar pune accentul pe readucerea la bugetul statului a sumelor fraudate prin acte de coruptie. Din rezultatele sondajului Avangarde mai rezulta ca 61% dintre respondenti nu cred ca, in Romania, cetatenii au parte de tratament egal in fata legii, in timp ce doar 36% dintre cei chestionati sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 11-23 august, prin metoda CATI (interviu telefonic), pe un esantion reprezentativ de 710 persoane, la nivel national. Conform datelor prezentate de Grupul de Studii Socio-Comportamentale, marja de eroare la nivelul intregului esantion este de 3.8%, pentru un interval de incredere de 95%.






Comentarii

# coca date 29 August 2017 12:05 +11

Increderea a scazut dramatic in procurori, pentru dincolo de cazurile rasunatoare ale DNA-ului, omul de rand se intalneste cu parchetul de pe langa judecatorii, mai nou preocupate de trimiterea in judecata pentru "infractiunea" de nerespectare a programului de vizitare a mamelor. In acest sop, cu incalcarea prevederilor art 184, copiii sunt trimisi la INML pentru expertize medico-legale psihiatrice (?!!!), care ar urma sa depisteze "alienarea parentala" sau "abuzul emotional" sau alte pseudo-diagnostice medicale! In rest, la parchetele de pe langa judecatorii exista aceiasi practica: dosarele care trebuie sa ajunga in instante, ajung, chiar si cu rechizitorii penibile, iar cele care trebuie sa zaca in sertare, zac! Si de aici ZERO incredere! Dar vine ea legea raspunderii!

# Remus date 29 August 2017 12:18 0

Sa vedem ce face Dragnea cu legile justitiei. Sper ca nu se înclină după cum bate vântul,  cum a menționat  ca va tine cont de ce spun romanii ( referitor la protestele plătite și ilegale din Piața victoriei), sper ca acea mana de oameni nu va fi băgată în seama asa cum de altfel nici nu merita. 90%din po******ția tarii nu au încredere justitia=mafie românească,  90% doresc ca procurorii și judecătorii sa răspundă financiar, cu functia și libertatea pt greșelile comise ( bineînțeles intenționat,  în mod voit). 90% din procurori și judecatori nu respecta legile,  sunt niște mafioți care-si urmăresc interesul pur personal.

# Frei Heit date 29 August 2017 12:22 0

Ii doare in dos pe ciolanis, lulutza si lazarica!!! Poate ajunge increderea si la -100% atat timp cat handler-ii lor americani au nevoie de acesti nemernici ca sa-si promoveze agende geopolitica! A "tipat" vreun ONG cand ciolanis a luat patrioate bune de fier vechi la pret de aur?? Probabil ca achizitia fierului vechi pe post de armament nu pune in pericol siguranta nationala, asa cum o pune in pericol o evaziune fiscala de 10mii de euro! Cica ciolanis a facut-o din "patriotism"(?)!

# ?????? date 29 August 2017 12:33 0

Sondajele domnului Pieleanu sunt de "încredere" ?

# Pif date 29 August 2017 12:54 0

Ce naiba inseamna abrevierile NS si NR in sondaj ?

# Jan date 29 August 2017 13:52 -2

Şi cine o să dea legea asta, ineptul de TU(DOREL)?!

# Mama lui Jean date 30 August 2017 11:56 0

Legea o da Legiuiorul, asa ca mars si plangi in debara.

# DODI date 29 August 2017 15:27 +3

Încrederea mea în rezultatele obținute de această instituție acopertită a SRI mă lasă rece. Pe lângă unele adevăruri (inclusiv subsolul în care se află sfertodocta luluța la încrederea oamenilor) se mai aruncă pe piață unele neadevăruri pentru a schimba optica românilor. Unul dintre ele ar fi încrederea de 46% a nesimțitului de la Cotroceni, cel care se folosește încrederea românilor pe post de hârtie igienică. Așa cum s-a dovedit în ultimii ani, dintre institutele și organizațiile care fac studii sociologice, au rezistat pe piață doar cele care ori sunt emanația SRI ori fac jocul sistemului. Pe lângă televiziunile de casă arhicunoscute (realitatea, B1, digi), cele care maschează o oarecare independență (Pro, național, tvr) și A3 a întors-o ca la Mărășești. În atari condiții nu mai există televiziuni românești obiective. Toate promovează știrile negative legate de accidente, violuri, incendii, greve. Nu există știri pozitive? În țara asta anormalul a devenit cotidian.

# Relu date 29 August 2017 17:29 0

NS=nu știu,NR=nu răspund

# santinela date 30 August 2017 08:17 +2

Pai trebuie sa fi trepanat "pe creier" ca sa cresi intr-un sistem care a inclus si include mizerabii precum Livia Stanciu,Kovessi,Tuusi,Papici, Eve,Morari, Carmeni, si alti "usi".

# Anonim date 30 August 2017 16:44 +1

Păi da sa aresteze tovarashiu zdragnea toți procurorii si judecatorii care abuzează grav viata politicianului roman si a familiei sale; politician roman care prin definitie este un martir după cum spune si Octavian Goga in poezia din 1916; politicieni martiri ca si cei care au cedat Basarabia si Ardealul de Nord fara un glonț, dar cu nume de străzi prin capitala patriei; acesti politicieni martiri care a adus o tara industrializata in cosul de gunoi alimentar al Europei merita busturi, nume de străzi si binenteles dreptul la prescrierea pedepsei sau votarea propriei legi de dezincriminare a faptei; cinste eterna puliticinului roman abuzat de procurorii si judecatorii romani; povestile cu politicieni care au distrus tara sunt de fapt snoave si balade po******re, ei sunt martiri si au dreptul fiecare la un judecator ( la fel cu infractoru borcea) care sa ii respecte drepturile ...in toate pozitiile

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva