psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

APARAREA LUI DRAGNEA LA INALTA CURTE – Liderul PSD Liviu Dragnea a demascat lucratura cu care DNA vrea sa-l scoata din politica: „Reafirm ca sunt nevinovat... Dosarul e politic. Timpul va confirma... Nu am incredere in DNA si nu raspund la intrebarile DNA... Daca o sa fiu condamnat, mi-as dori si eu sa stiu pentru ce. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am inteles ce legatura are fascismul cu acest proces”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 April 2019 18:16
Vizualizari: 5587

Sedinta de forta luni, 15 aprilie 2019, la ICCJ, in apelul procesului DGASPC Teleorman, in care presedintele PSD Liviu Dragnea (foto 1) a fost trimis in judecata de catre DNA pentru pretinse fapte de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual. In declaratia sustinuta in fata judecatoarelor supreme Alexandra Iuliana Rus, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera, Rodica Aida Popa si Simona Daniela Encean, liderul social democrat a scos in evidenta caracterul aberant al acuzatiilor formulate de catre Directia Nationala Anticoruptie, aratand ca dosarul nu este nici pe departe unul de mare coruptie, ci o cauza in care parchetul condus la acea vreme de Laura Kovesi a incercat sa forteze legatura dintre Dragnea si niste pretinse angajari fictive de la DGASPC Teleorman, despre care politicianul a sustinut in repetate randuri ca nu a stiut si ca nici nu avea cum sa le influenteze.


Sedinta de judecata s-a desfasurat intr-o atmosfera de asediu, fiind efectiv bruiata de catre vuvuzelele si urletele scandalagiilor #rezist care aproape au blocat circulatia in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie (click aici pentru a citi).

De data aceasta, procesul a fost marcat de o premiera – si anume: faptul ca Dragnea le-a lipit huliganilor #rezist (chiar daca fara sa-i nominalizeze) eticheta de „fascisti”.

Procuroarea de sedinta Raluca Mirica a fost nu o data prinsa in offside de catre Dragnea si avocatii sai, presedinta completului, Alexandra Iuliana Rus, fosta Pastiu (foto 2), respingand mai multe intrebari ale reprezentantei DNA.

Inca de la inceput, Liviu Dragnea a precizat ca mentine toate declaratiile date pana in acest moment, inclusiv pe cele din faza de fond, de la confruntarea cu Floarea Alesu, fosta directoare a DGASPC Teleorman.

Cea mai importanta parte a declaratiei date de Dragnea in fata completului de judecata s-a referit la faptul ca numirile la DGASPC Teleorman se faceau exclusiv prin intermediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), deci mecanismul nu avea caracter politic, Consiliul Judetean Teleorman putand doar sa valideze respectivele numiri.

De asemenea, politicianul a infirmat una dintre temele favorite ale propagandei hashtagiste – si anume: faptul ca Adriana Botorogeanu si Anisa-Niculina Stoica (cele doua femei despre care DNA sustine ca au fost angajate fictiv la DGASPC) ar fi oameni de casa ai familiei Dragnea.

Redam principalele declaratii ale lui Liviu Dragnea:

Judecatoarea Alexandra Rus: Ati mai dat declaratii in acest proces. Va pun in vedere faptul ca aveti dreptul sa nu dati o declaratie, dar daca dati, orice spuneti poate fi folosit si impotriva dumneavoastra. Sunteti de acord sa dati declaratie in continuare?

Liviu Dragnea: Da. Imi mentin toate declaratiile de pana acum din dosar, inclusiv pe cele de la confruntarea din faza de fond.

Rus: Ati savarsit vreuna din faptele acuzate?

Dragnea: Asa cum am spus si la fond, sunt total nevinovat si vreau sa va asigur, indiferent de ce veti decide, ca nu am stiut despre cele doua ca nu merg la serviciu. Parerea mea este in continuare ca acest dosar e unul politic si ca timpul va confirma acest aspect. Nu am avut cunostinta de faptul ca doamna Botorogeanu si doamna Stoica nu au mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus ca aceste doua salariate nu se prezinta la locul de munca. Nu am cerut nimanui, nu am facut presiuni asupra nimanui pentru a le mentine pe cele doua in functii.

Rus: Ati coordonat sau controlat vreodata activitatea DGASPC?

Dragnea: Am citit si in motivare, dar nu sunt de acord ca eu as fi omis sau diminuat implicarea mea. Raspunsul este nu. DGASPC nu era in subordinea mea directa, ci a Consiliului Judetean Teleorman, potrivit legii.

Rus: V-ati delegat atributiile?

Dragnea: Nu era nevoie, pentru ca atributiile de coordonare efectiva le aveau Colegiul Director si secretarul executiv al judetului, care era presedintele colegiului. El avea rol de coordonare si control. Aceste aspecte aratate si la prima instanta erau prevazute de lege. De aceea, nu aveam de ce sa fac o dispozitie de delegare. Relationarea dintre consiliile judetene si DGASPC-uri se baza pe legislatia specifica acestor institutii. Niciun presedinte de consiliu judetean nu mergea in control ca sa verifice fise de pontaj sau fise de prezente. Acestea erau exclusiv atributiile colegiului de conducere.

Rus: Aveati sau nu obligatia de a aplica sanctiuni in aceasta situatie?

Dragnea: Desigur ca nu. Sub nicio forma! Era atributia si obligatia conducerii executive.

Rus: Conducerea institutiei era subordonata presedintelui Consiliului Judetean?

Dragnea: Directorul directiei era in subordinea consiliului judetean.

Rus: Ati discutat vreodata cu Stoica sau cu Botorogeanu sa se angajeze la Directie, dar de fapt sa lucreze la PSD?

Dragnea: Nu am avut niciun fel de discutie pe aceasta tema, nici nu am cerut cuiva sa le angajeze.

Rus: Referitor la sustinerile inculpatei Alesu Floarea: ati discutat vreodata cu ea despre inculpatele Stoica si Botorogeanu?

Dragnea: Nu am avut niciun fel de discutie cu Floarea Alesu despre cele doua angajate si nici despre situatia altor angajati de la institutia respectiva.

Rus: Punctual, este adevarat ca in anul 2008 Floarea Alesu a venit la dumneavoastra sa va spuna despre cele doua?

Dragnea: Punctual, raspunsul e nu.

Rus: Nici in anul 2009?

Dragnea: Categoric, nu!

Rus: Despre modificarea organigramei si infiintarea Biroului Secretariat ati discutat cu Alesu Floarea?

Dragnea: Nu.

Rus: Le cunoasteti pe Stoica si Botorogeanu dinainte de proces?

Dragnea: Da.

Rus: De la organizatia de partid a PSD?

Dragnea: In anii respectivi, 2005-2008, noi, PSD, fiind in opozitie, nu era la noi, la sediile judetene de partid, o activitate cu sute de actiuni. Erau cam doua intalniri pe luna in biroul permanent judetean. Aici veneau cei alesi, 28-30 de oameni... Mai veneau si unii primari sa mai discute, mai veneau cativa membri si cativa voluntari. Era o incapere cam cat sala asta. Sigur ca le vedeam pe aceste doamne, vedeam si alti voluntari. De regula, veneau dupa program, sambata sau duminica, pentru ca toti cei alesi in Biroul Permanent Judetean aveam serviciu. Eu nu intrebam pe nimeni la intalniri, nu intrebam fiecare voluntar ce face si cat face sau cat sta la partid. Asta era exclusiv treaba secretarului executiv de partid. Eu nu eram un somer; munceam de dimineata pana seara ori la CJ, ori in judet, ori la Bucuresti. Secretarul general era cel care venea mai des la partid (poate zilnic), insa noi nu am avut secretar acolo, pentru ca nu era necesar.

Rus: In afara de aceste intalniri, mai mergeati la partid?

Dragnea: Nu, ca nu aveam de ce.

Rus: Le-ati vazut pe Stoica si Botorogeanu la intalniri?

Dragnea: La unele erau, la altele nu. La organizatie nu exista angajati, nu exista secretara.

Rus: Ce alte activitati mai avea partidul la sediul organizatiei?

Dragnea: Daca as fi vrut sa discut cu secretarul executiv, veneam la sediul CJ. La partid nu se intampla prea mult. Doamna presedinta, trebuie sa va explic contextul: era in 2008, imediat dupa intrarea in opozitie. La sediul PSD Teleorman nu era atunci asa o efervescenta. Mai aveam intalniri, sigur ca le vedeam si pe aceste doamne acolo. Aceste intalniri se tineau in afara programului de lucru (sambata, de regula). Cand a fost ceva urgent, s-a organizat seara. Eu nu eram somer; eu munceam pana noaptea tarziu. In afara acestor intalniri, eu nu mergeam la sediul partidului, pentru ca nu aveam de ce. La sediul PSD nu prea se intampla nimic. Nu e prea elegant ce o sa va spun, dar cam batea vantul prin sediile PSD atunci. Foarte greu ii aduceam pe oameni sa facem sedinta de Birou Permanent Judetean, din cauz ca oamenii erau foarte speriati de Basescu.

Rus: Nici in campania electorala nu era activitate suplimentara la partid?

Dragnea: Ba da, dar eu mergeam in judet. Doamna presedinta, sa va spun ceva: campaniile si alegerile nu se castiga stand in birou. La toate partidele, in campanie vin la partid zeci de voluntari, membri de partid tineri care vor sa se implice.

Rus: Inculpatele Stoica si Botorogeanu ce treaba aveau? Erau membre de partid?

Dragnea: Nu stiu. Eu am tot citit declaratiile din acest dosar, cat am putut. Nu am inteles ce faceau exact acolo. Eu cand mergeam acolo, nu ii intrebam pe toti ce fac, de cand sunt in partid. Si acum la sedintele BPN sunt prezenti membrii si inca 10-15 persoane. La acele intalniri veneau membrii, dar pe margine mai erau oameni: cineva isi aducea un consilier, un prieten, mai erau tineri care doreau sa participe... Ca ele voiau sa vina si in celelalte zile la partid nu stiu. Fiecare venea cu un consilier, cu un tanar membru de partid, cu un simpatizant... Nu stiu deci de ce Stoica si Botorogeanu veneau la intalnirile Biroului Permanent Judetean.

Rus: Dar de ce veneau aceste persoane? Erau curioase sau veneau sa sprijine partidul? (...)

Dragnea: Nu veneau de curiozitate. (...)

Rus: Stoica si Botorogeanu erau membre de partid?

Dragnea: Eu sper ca da... Sper! Nu stiu de ce participau. Eu eram sigur ca toti erau membri de partid.

Rus: Revenind la coordonarea DGASPC: dumneavoastra participati la sedintele colegiului director?

Dragnea: Nu.

Flavia Teodosiu (avocata lui Liviu Dragnea): La directie se faceau numiri politice?

Judecatoarea Alexandra Rus: Ce inseamna numiri politice?

Liviu Dragnea: Cred ca doamna avocat se refera la motivarea de la fond, in care scrie ca este evident ca la DGASPC se faceau numiri politice.

Teodosiu: Ma refer, desigur, la functii de conducere.

Dragnea: Nu puteau fi politice, pentru ca la toate institutiile din subordinea CJ se organizau concursuri la ANFP, la Bucuresti, de o comisie din care faceau parte functionari, nu politicieni. Abia dupa ce o persoana castiga un concurs, venea la Consiliul Judetean si era validata numirea. Adica CJ doar lua act de castigarea concursului.

Marian Nazat (avocatul lui Liviu Dragnea): Sotii Botorogeanu erau oamenii de casa ai familiei Dragnea?

Dragnea: Acesti oameni nu au fost niciodata la mine in casa sau in curte. Sunt absolut convins ca fosta mea sotie nu ii cunoaste daca ii vede. Este o afirmatie mincinoasa. (...) Dupa ce am citit motivarea, dupa ce am mai citit niste declaratii, am vazut ca mi se imputa ca am instigat-o pe Alesu in 2008. Dar am vazut ca altcineva spune ca i-a spus din 2007 despre ele – adica despre instigarea din 2008. (...) Daca o sa fiu condamnat, mi-as dori sa stiu si eu pentru ce. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am inteles ce legatura are fascismul cu acest propces.

Rus: Ati discutat cu Alesu Floarea in sediul consiliului judetean despre cele doua inculpate?

Dragnea: Nu. (...) Indiferent ce decizie veti lua, va asigur ca nu am purtat acea discutie, nu am stiut ca cele doua nu au venit la serviciu, reafirm ca sunt nevinovat si am considerat, consider si voi considera ca acesta este un dosar politic.

Procuroarea DNA Raluca Mirica: Le-a perceput inculpatul pe Botorogeanu si Stoica drept voluntari la partid?

Judecatoarea Alexandra Rus: Se respinge intrebarea. A spus ca nu stie.

Mirica: Stie inculpatul Dragnea ca Botorogeanu a fost angajata o perioada la Tel Drum?

Rus: Respinge intrebarea.

Mirica: O cunostea inculpatul Dragnea in perioada 2007-2012 pe inculpata Marica Valentina?

Liviu Dragnea: Nu pot sa afirm exact ca o cunosteam atunci. Acum o cunosc, ca urmare a procesului. Dar nu cred ca am cunoscut-o in afara procesului. Acum suntem co-inculpati. Am citit in motivarea de la fond ca as fi avut o discutie cu Marica, amenintand-o ca ii desfiintez postul din organigrama daca nu isi retrage o actiune in instanta impotriva Consiliului Judetean. Tin sa precizez ca nu am avut nicio astfel de discutie.

Mirica: Stie inculpatul din cine era format colegiul director al DGASPC?

Dragnea: Nu stiu. Scrie in lege. Sigur era secretarul judetului care il conducea si sigur era si directorul general DGASPC.

Mirica: Daca tot stie legea, isi aminteste inculpatul ca din colegiu faceau parte trei consilieri judeteni desemnati de seful CJ?

Dragnea: Nu imi amintesc. Trebuie sa verific documentele. Eu nu am incredere in nimic din ce spune DNA, cum ca faceau parte 3 consilieri judeteni numiti de nu stiu cine.

Mirica: Daca tot nu se intampla nimic la PSD, de ce era nevoie de cele doua inculpate la sediul PSD?

Dragnea: Nu am de gand sa raspund direct. Este o intrebare tipica DNA si nu raspund. Inca o data: nu am incredere in DNA si nu raspund la intrebarile DNA”.

Sursa foto Rus: ABnews.ro

Comentarii

# gelu date 15 April 2019 22:00 +8

Aici a actionat si actioneaza Helvvig si SRI care s-au trimis scandalagii #rezist sa-l ameninte si sa-l atace verbal sau chiar fizic pe Dragnea sub directa obladuire a Furherului de la Cotroceni, Johannis Wierme Contratz. In incercare disperata a nazistului sas de a scinda societatea si a instaura anarhia si puterea batei si pumnului pe strazile din Romania. Daca aceasta stare de fapt nu este curmata de indata, nu peste putin timp se vor comite asasinate politice ca pe vremea fascismului sau bolsevismului in anii lor de glorie. Helvvig si SRI fiind mana-n mama cu procurorii lui Augustin lazar care le inchid dosarele penale pe banda rulanta cretinilor #rezsit acuzati de violente fiizice comise asupra politicienilor din PSD sau cetatenilor pasnici ce nu sunt in taba cretinilor. Iar de vina pentru aceasta stare de fapt se fac vinovati conducerea Alde care de 2 ani s-a opus suspendarii sasiului dement.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva