24 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

APELUL AVOCATILOR – UNBR cere ICCJ si CSM relansarea graduala a activitatii judiciare: ”Recuperarea progresiva a activitatii de judecata in perioada starii de urgenta prin reevaluarea notiunii de cauze de 'urgenta deosebita'... Reorganizarea perioadei de vacanta judecatoreasca in sensul restrangerii duratei acesteia, in scopul de a asigura fluiditatea activitatii judiciare dupa incetarea starii de urgenta”

Scris de: B.G. | pdf | print

16 April 2020 14:46
Vizualizari: 8399

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania ii solicita sefei Inaltei Curti Corina Corbu (foto dreapta) si presedintei CSM Nicoleta Tint (foto stanga, langa Catalin Predoiu)  solutionarea, in contextul prelungirii starii de urgenta, si a altor cauze vitale pentru economie si societate, avand in vedere ca in prezent se judeca doar dosarele care au fost incluse in categoria urgentelor deosebite.



Intr-o adresa trimisa sefei ICCJ si presedintei CSM, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Traian Briciu apreciaza ca, fara a pune in discutie necesitatea masurii, prelungirea perioadei de instituire a starii de urgenta produce efecte negative asupra drepturilor cetatenilor si mediului judiciar.

Avocatii trag si un semnal de alarma: o serie de litigii care nu se incadreaza in categoria celor stabilite ca prezentand urgenta deosebita sunt determinante pentru functionarea mediului de afaceri.

UNBR precizeaza ca o perioada lunga de sistare a serviciului judiciar duce la slabirea increderii cetatenilor in puterea judecatoreasca si solicita recuperarea progresiva a activitatii de judecata in perioada starii de urgenta prin reevaluarea notiunii de cauze de 'urgenta deosebita'.

 

Iata comunicatul UNBR:


"Prin adresa nr. 230-AUT-2020 din 15.04.2020, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pune in discutie Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii relansarea gradulala a activitatii judiciare prin solutionarea, in contextul prelungirii starii de urgenta, si a altor cauze vitale pentru economie si societate.

Reproducem mai jos adresa susmentionata:

'Catre:

Inalta Curte de Casatie si Justitie
In atentia doamnei Judecator Corina Alina CORBU
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Consiliul Superior al Magistraturii
In atentia doamnei Judecator Nicoleta-Margareta TINT
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania apreciaza ca, fara a pune in discutie necesitatea masurii, prelungirea perioadei de instituire a starii de urgenta produce efecte negative asupra drepturilor cetatenilor si mediului judiciar:

– o serie de litigii care nu se incadreaza in categoria celor stabilite ca prezentand urgenta deosebita sunt totusi, determinante pentru functionarea mediului de afaceri si reglarea raporturilor intre cetateni;

– o perioada lunga de sistare a serviciului judiciar, creeaza efectul nedorit al slabirii increderii cetatenilor in puterea judecatoreasca;

– recuperarea activitatii dupa sistarea starii de urgenta, daca se va produce brusc, poate genera o aglomerare nefireasca, termene prea lungi ori blocaj institutional; toate acestea vor produce efecte nedorite asupra activitatii judecatorilor si avocatilor deopotriva.

Relansarea activitatii judiciare si modalitatile in care se va produce aceasta, dincolo de prevederile decretului de instituire/prelungire a starii de urgenta, reprezinta un proces care sa tina seama de efectul asupra justitiabililor, dar si asupra activitatii partenerilor in infaptuirea actului de justitie.

In cadrul Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cu consultarea decanilor barourilor, s-a discutat despre recuperarea progresiva a activitatii judiciare si alte masuri care sa asigure cursivitatea activitatii judiciare.

Va rugam ca in cadrul propriei analize asupra efectului starii de urgenta asupra mediului judiciar sa integrati solicitarile noastre privind:


a)
recuperarea progresiva a activitatii de judecata in perioada starii de urgenta prin reevaluarea notiunii de cauze de 'urgenta deosebita'.

Aceasta se poate realiza in virtutea atributiilor stabilite Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii prin decretul de instituire a starii de urgenta (art.63).

Reevaluarea presupune raportarea notiunii de 'urgenta deosebita' prin valorificarea a ceea ce Codul de procedura civila sau alte legi speciale determina ca fiind cauze care se judeca de urgenta, in special, dar nu exclusiv, in domeniul mediului de afaceri.

Aceasta recuperare progresiva a activitatii de judecata trebuie sa aiba in vedere respectarea pentru toti actorii participanti la actul de justitie a masurilor de protectie sanitara.

Am observat ca unele instante au implementat mijloace de lucru care, exclusiv in perioada starii de urgenta, reprezinta o buna practica pentru corelarea imperativului functionarii justitiei cu necesitatea asigurarii protectiei sanitare pentru justitiabili, judecatori si avocati deopotriva (comunicarea preponderent prin intermediul postei electronice, utilizarea videoconferintei in cazurile in care se preteaza folosirea acesteia, pe baza acordului partilor etc).

Trebuie avut in vedere ca aceste mijloace trebuie implementate numai pe durata starii de urgenta si cu pastrarea garantiilor procesuale, astfel cum acestea sunt prevazute de legile in vigoare, inclusiv de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

b) reorganizarea perioadei de vacanta judecatoreasca in sensul restrangerii duratei acesteia, in scopul de a asigura fluiditatea activitatii judiciare dupa incetarea starii de urgenta.


Perioada dintre data posibilei reluari depline a activitatii judiciare si cea a vacantei judecatoresti este insuficienta pentru a prelua impactul numarului mare de procese suspendate in aceasta perioada. Credem ca institutiile sistemului judiciar pot gasi solutii administrative care sa dea curs prelungirii activitatii de judecata fara ca aceasta sa afecteze in vreun fel drepturile legitime stabilite de lege pentru judecatori.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania isi manifesta disponibilitatea de a participa la orice dialog pe tema solutiilor pentru atenuarea efectelor starii de urgenta asupra mediului judiciar".



 

Comentarii

# Cetateanul date 16 April 2020 15:47 +6

Mâna întinsă ... care nu spune o poveste .... nu primește pomană!

# MN date 17 April 2020 09:58 +4

Dragi avocati,dragi judecatori, dragi procurori, ceeace faceti voi in ziua de azi nu poate fi numit justitie.Sa va dau numai citeva exemple: repartizarea dosarelor nu este aleatorie, la anumite cazuri "cad" numai anumiti judecatori, multi politicieni incalca fara rusine constitutia tarii iar voi nu luati nici o atitudine, derbedeii si hotii de copii zburda pe strazi, iar voi dormiti,.... Cum va aparati colegii care cad in gura malaxorului de sfisiat destine, o luati la fuga,...Eu cred ca decit cu justitia de azi mai bine fara ea.Cind va veni procesul de la "Nurenberg", eu sint sigur ca va veni sint convins ca toti il veti lua pe "NU AM STIUT" in brate. Sinteti o rusine de justitie.

# corect MN date 20 April 2020 21:25 +3

perfect de acord MN, asta nu e justitie ci o mascarada. Revenind la articol se pare ca compania care a confiscat avocatura nu-si mai incaseaza birurile de sclavi. Lumea s-a desteptat si nu are nevoie de avocati fake. Degeaba si-au cumparat diplome si buticuri de avocatura, publicul nu se mai lasa prostit de sfertodocti. Majoritatea sunt in plus, slab pregatiti. Va asteptam cu drag in Germania la sparanghel.

# fost judecător date 21 April 2020 12:22 +1

Sunt anumite găşti de avocaţi, numiţi societăţi profesionale, de exemplu din sudul Moldovei, care urmărind presa locala la rubrica accidente de circulaţie, vin, de exemplu, la om acasă în judeţ din vestul ţării şi pune omul să semneze contract de asistenţă juridică, deşi cetăţenul nu vrea să se judece, ştiind poate că este vinovat.Iată ce fac unele case de avocatură, mafie în toată regula, cer 25 % din valoarea procesului şi bani cash avans şi 25 % din orice va încasa cetăţenul din această judecată, am văzut contractul şi pe om nedumerit ce a semnat! Despre ce vorbim? Ce mai vor, că sunt blindaţi de bani!

# Nota de plata date 21 April 2020 22:31 +1

Vaaaiii...mi si mila milogilor, a venit vremea sa dati socoteala, a venit nota de plata si asta e doar inceputul.Acum se plateste nota pentru toate cele facute cu bietul justitiabil pe care-l dezbracxati de bani.Avocatura a ajuns in halul asta deoarece e de notorietate ca se intra pe pile, pe cumetrii, pe porcu din ograda(pentru cei care-s dye la tara)pe nanasii si multe altele, examene trucate, plocoane si tot ce vreti.Putini sunt cei care intr-adevar intra pe bune care sunt specialisti adevarati si care sunt onesti si loiali profesiei. Acestia in schimb fiind foarte putini, sunt mancati si corupti, executati si inlaturati din sistem, de catre o clica de ,,corifei'' care se cred mari zmei, fosti securisti care pana in prezent conduc barourile din tara, in cardasie cu anumiti oameni ai,,sistemului''.Aceasta cloaca hilara conduce, dar nu mult timp.Ani de zile la rand au construit sistemul , care acum se prabuseste incet, slava Domnului!Nimic nu se uita, totul se plateste.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva