psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

ARBITRAJUL, ALTERNATIVA LA INSTANTELE JUDECATORESTI – Curtea de Arbitraj Judiciar a organizat conferinta "Metode de solutionare alternativa a litigiilor – Arbitrajul". Specialistii in arbitraj au prezentat avantajele si dezavantajele recurgerii la modalitatile facultative de solutionare a litigiilor comerciale. Avocat Claudia Pop: "Un avocat nu va renunta la clientul sau pentru a-i recomanda o solutie mai facila de solutionare a litigiului"

Scris de: L.J. | pdf | print

19 September 2016 15:08
Vizualizari: 6994

Sala "Mihai Viteazul" de la Palatul Parlamentului a gazduit luni, 19 septembrie 2016, Conferinta "Metode de solutionare alternativa a litigiilor – Arbitrajul", eveniment organizat de Asociatia Consiliul de Arbitraj si Solutionarea Alternativa a Litgiilor – CASAL, al carei presedinte este avocatul Alexandru Encean, in parteneriat cu Comisia Juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor si Curtea de Arbitraj Judiciar. Evenimentul a reprezentat un prilej excelent pentru practicienii Dreptului de a interactiona si de a-si expune punctele de vedere cu privire la modalitatile alternative la care recurg justitiabilii in vederea solutionarii unor litigii, la modul in care sunt percepute masurile precum medierea sau arbitrajul in Romania, dar si a felului in care inteleg institutiile sa permita derularea unor proceduri de solutionare alternativa a litigiilor.


Moderatorul Conferintei "Metode de solutionare alternativa a litigiilor – Arbitrajul", conf.univ.dr.Diana Anca Artene, a acordat pe rand cuvantul invitatilor, care au abordat teme precum metode de solutionare a litigiilor existente in Romania, institutiile care deruleaza proceduri de solutionare alternativa a litigiilor, avantajele arbitrajului pentru persoane fizice si juridice sau institutii permanente de arbitraj.

Printre participanti si speakeri s-au aflat judecatoarea Madalina Afrasinie, presedinta Sectiei a VI-a civila de la Tribunalul Bucuresti, lectorul univ.Cristina Florescu – arbitru la Curtea de Arbitraj de pe langa CCIR, avocata Claudia Ramona Pop din Baroul Bucuresti, Calin Rangu director in cadrul Directiei Protectia Consumatorului, din cadrul ASF si presedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF), Vladimir Liviu Fenoghen director al Centrului de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar, prof.univ.dr. Dragos Marian Radulescu decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", psihologul Radu Leca CEO Ultrapsihologie.ro, sau Silviu Paul Anghel director general al ANPC, Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana.

In cadrul conferintei, lectorul univ.dr. Cristina Florescu (foto 2) a vorbit despre reglementarile semnificative privind organizarea arbitrajului, expunand avantajele si dezavantaje utilizarii acestei metode de solutionare a litigiilor de catre persoane sau organisme alese si investite de catre parti.

Printre avantajele pe care Cristina Florescu le-a enumerat in cazul apelari la arbitrajul comercial se numara: celeritatea, recunoasterea internationala a hotararilor, confidentialitatea, flexibilitatea procedurala, posibilitatea desemnarii arbitrilor de catre parti, neutralitatea, costurile sar si posibilitatea solutionarii litigiului in echitate si/sau conform uzantelor comerciale.

Printre dezavantajele utilizarii metodei alternative a arbitrajului au fost enuntate renunarea la competenta statala, limitarea motivelor de desfiintare ale unei hotarari, judicializarea excesiva sau costurile ridicate pentru arbitrajele complexe.

Cu toate ca avantajele metodei alternative a arbitrajului sunt numeroase, justitiabilii nu au acces la aceste mijloace. Reprezentantii Lumeajustitiei.ro au intrebat cu aceasta ocazie audienta care este motivul pentru care justitiabilii nu sunt la curent cu posibilitatea solutionarii litigiilor cu ajutorul arbitrajului sau al medierii, iar raspunsul clarificator a venit din partea avocatei Claudia Ramona Pop din Baroului Bucuresti: "Este vorba despre bani. Niciodata un avocat nu va renunta la clientul sau pentru a-i recomanda o solutie mai facila de solutionare a litigiului".

Prezentam in continuare Galerie foto de la evenimentul organizat de CASAL:

 

Comentarii

# Gogu date 19 September 2016 18:22 0

Cu scuzele de rigoare și fără a supăra pe cineva cu adevărul, formulez o întrebare retorică: Vă va lăsa Florea în pace, fără să intervină în vre un fel ?! Să scape ”EI” bani printre degete ?!

# Ultimul Charlot date 19 September 2016 19:24 +2

Sunt peste 10 structuri de arbitraj institutionalizat in tara. Sunt Tribunale Arbitrare Instotutionalozate in fievare judet. Chiar si UNIUNEA NATIONALA A TRIBUNALELOR DE ARBITRAJ INSTITUTIONALIZAT. vezi www.untai.ro

# arbitraj date 19 September 2016 19:35 +1

arbitrajul ca si medierea esec total.

# maxx date 19 September 2016 21:18 0

Codul de procedura civila statueaza institutia arbitrajului, insa este nevoie de o lege unitara care sa aduca sub aceeasi umbrela toate instantele arbitrale. Arbitrajul nu poate fi confiscat de un individ care infiinteaza UNTAI si/sau tribunale judetene de arbitraj fara niciun angajat.

# Ultuimul Charlot date 19 September 2016 23:21 +1

Da nu poate sa fie confiscat nici de artificii pe la OSIM. MAcar UNTAI este o structura integrata cu 42 de tribunale judetene, o uniune nationala a acestora, un instituti de pregatire si perfectionare a arbitrilor. Toate instantele arbitrare pot sa e asocieze la UNTAI si impreuna sa lupte impreuna pentru o lege unitara, smecherii ale unora ce se vor unici si fara concurenta nu tine

# cristi date 20 September 2016 08:40 +2

Din păcate avocatura s.a pauperizat si de aceea, o parte din avocati, nu recomandă medierea sau arbitrajul, fiind conștienti ca vor fi plătiți fix pentru munca prestata,adica mai puțin. In asa mod s.a ajuns in acest moment,sa nu ne mai intereseze binele clientului ci propriul buzunar. Ce dacă clientul ajunge la faliment,scoate bani din buzunar pentru fiecare consultanță,întâlnire,hârtie si poate mai pierde si procesul? Important e sa aibă avocatul bani nu clientul. Cred că foarte putini justițiabili au fost informati de faptul că într-adevăr medierea îi este benefică, dar ii stiu pe cei cărora le.am recomandat eu si au fost foarte mulțumiți dacă si.au rezolvat problema, iar multi au facut.o. Si un client mulțumit iti trimite la cabinet alti clienti care iti vor umple buzunarele,dragi colegi. Felicitări pentru articol,trebuie arătat faptul ca po******ția are si alternative. Sa privim viitorul nu trecutul,sa rezolvam problema clientului într-un cadru elegant,într-un birou nu într-o sală.

# bercea nationalu' date 20 September 2016 09:32 +1

Medierea gafaie iar arbitrajul, practic, nu exista. Cati dintre cetatenii tarii credeti ca vor apela la arbitraj ? Mai ales in conditiile in care majoritatea structurilor de arbitraj functioneaza doar pe hartie ? Nu au sediu, nu au arbitri si nici nu indeplinesc minimile conditii cerute de lege. Increderea e cea mai importanta in relatia vanzator-cumparator (avocat-client). Or, in avocatura, indiferent de cati bani are sau nu are clientul, daca a reusit sa stabileasca un nivel ridicat de incredere cu avocatul sau, va merge cu acesta pana in panzele albe. Totusi, doresc succes tuturor formelor de solutionare alternativa a litigiilor, cunoscand foarte bine cat de greoaie e justitia statala !

# bercea nationalu' date 20 September 2016 09:37 0

Medierea gafaie iar arbitrajul, practic, nu exista. Cati dintre cetatenii tarii credeti ca vor apela la arbitraj ? Mai ales in conditiile in care majoritatea structurilor de arbitraj functioneaza doar pe hartie ? Nu au sediu, nu au arbitri si nici nu indeplinesc minimile conditii cerute de lege. Increderea e cea mai importanta in relatia vanzator-cumparator (avocat-client). Or, in avocatura, indiferent de cati bani are sau nu are clientul, daca a reusit sa stabileasca un nivel ridicat de incredere cu avocatul sau, va merge cu acesta pana in panzele albe. Totusi, doresc succes tuturor formelor de solutionare alternativa a litigiilor, cunoscand foarte bine cat de greoaie e justitia statala !

# santinela date 20 September 2016 09:43 +1

Daca sinteti cu taxele mai jos ca avocatii aveti sanse !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva