ASA JUSTIFICA GUVERNUL ORDONANTA CARE A INFURIAT MAGISTRATII – Executivul Ciolos pretinde ca rolul noii Ordonante privind salarizarea in sectorul bugetar este de continuare a procesului de corectie a inechitatilor din sistem: “Eliminarea disfunctionalitatilor va duce la restabilirea unui cadru de normalitate si respect al muncii in sistemul public si la cresterea potentialului de motivare a angajatilor”
Degeaba s-au coalizat mii de magistrati pentru a cere Guvernului Ciolos si ministresei Justitiei, Raluca Pruna, sa nu aplice discriminatoriu OUG nr. 20/2016, si mai apoi sa solicite Executivului sa nu adopte o noua Ordonanta, intrucat ar produce haos in sistemul judiciar, ca tehnocratii tot ce au apreciat potrivit au facut. Fara consultari cu reprezentatii instantelor, parchetelor, asociatiilor profesionale ale magistratilor si intr-o maniera netransparenta, Guvernul a pus pe masa si adoptat in sedinta Executivului din 31 august 2016, o noua Ordonanta pentru modificare OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, dar si a OUG nr. 20/2016.
Constientii de impactul pe care il va avea noua ordonanta, Guvernul a publicat pe site-ul institutiei in cursul serii de miercuri, 31 august 2016, un comunicat de presa in care isi justifica masura adoptarii noului act normativ si estimeaza care vor fi efectele in sistemul bugetar dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi.
Prezentam in continuare comunicatul de presa al Guvernului din data de 31 august 2016:
“Guvernul a aprobat, astazi, o noua ordonanta de urgenta care urmareste clarificarea unor aspecte aparute in aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.
Este vorba despre Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru aplicarea unitara a dispozitiilor legale.
Adoptarea in regim de urgenta a documentului este motivata practic de necesitatea eliminarii, incepand cu august 2016, a disfunctionalitatilor de incadrare a personalului angajat in Sanatate, Educatie si in institutii si autoritati publice.
Ordonanta de astazi a avut ca scop primar continuarea procesului de corectie a inechitatilor din sistemul de salarizare bugetar, venind in continuarea Ordonantei 20, cu clarificari ale legislatiei mai vechi care a introdus multe distorsiuni.
Ordonanta aduce noutati pentru alte categorii de bugetari:
In continuarea masurilor de reforma luate in Sanatate, incepand din octombrie 2016, se reglementeaza plata tarifului orara pentru medicii care efectueaza garzi suplimentare in unitatile sanitare publice.
Tot pentru eliminarea unor inechitati existente, se prevede acordarea unor sporuri pentru conditii deosebit de periculoase pentru personalul care lucreaza in sectii si compartimente de oncologie medicala, oncologie pediatrica, radioterapie hematologie oncologica, si arsi similar cu cele ale altor categorii de personal.
Pentru personalul didactic din invatamantul superior/universitar nivelul salariului de baza similar in plata sau al salariului de baza maxim corespunzator functiei didactice ocupate se stabileste cu respectarea criteriilor care s-au avut in vedere la acordarea salariului de incadrare intre minim si maxim, cu toate elementele care fac parte din salariul de baza, fara compensatii tranzitorii, cu exceptia celei pentru titlul stiintific de doctor obtinut in domeniul pentru care isi desfasoara activitatea;
S-a modificat prevederea referitoare la acordarea sumei compensatorii aferente titlului stiintific de doctor, in sensul eliminarii gradatiei corespunzatoare vechimii in munca, suma compensatorie nedepinzand de vechime;
Ordonanta mai aduce o clarificare importanta, definind institutia sau autoritatea publica, respectiv acea entitate (institutie sau autoritate) publica cu personalitate juridica care are patrimoniu propriu, buget propriu de venituri si cheltuieli, conduce contabilitate proprie, iar conducatorul acesteia are calitatea de ordonator de credite. In cazul institutiilor sau autoritatilor publice aflate in subordinea aceluiasi ordonator de credite, avand acelasi scop, indeplinind aceleasi functii si atributii, aflate la acelasi nivel de subordonare din punct de vedere financiar, nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare se va stabili la nivelul maxim aflat in plata din cadrul tuturor acestor institutii sau autoritati publice subordonate.
Impactul social al noii ordonante de urgenta
Se estimeaza ca eliminarea disfunctionalitatilor existente in sistemul public de salarizare va duce, de exemplu, la inlaturarea tensiunilor aparute in situatiile in care munca egala nu este remunerata la acelasi nivel, la restabilirea unui cadru de normalitate si respect al muncii in sistemul public si, de asemenea, la cresterea potentialului de motivare a angajatilor.
In total, sunt vizati de modificari cca. 5000 angajati din sistemul public.
Salarizarea personalului bugetar este reglementata in prezent de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, insa valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare nu s-au aplicat niciodata".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss 1 September 2016 13:37 -2
# Edelweiss 1 September 2016 13:38 -5
# Edelweiss 1 September 2016 13:39 -6
# Edelweiss 1 September 2016 13:40 -6
# Edelweiss 1 September 2016 13:42 -4
# Edelweiss 1 September 2016 13:43 -2
# Edelweiss 1 September 2016 14:02 -5
# Edelweiss 1 September 2016 14:22 -5
# Edelweiss 2 September 2016 10:35 +1
# vladone 9 September 2016 07:58 0