ASA S-A NASCUT CAMPUL TACTIC – Jurnalistul Dan Andronic, dezvaluiri despre „Operatiunea SIPA”: „Cristi Danilet si Paul Dumitriu sunt indicati ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistrati ex-ministrului Monica Macovei.... Aceste dosare erau duse in biroul Monicai Macovei, unde, de multe ori, se afla si Dan Tapalaga... Unele dosare au disparut cu totul... Erau ale unor magistrati de la Curtea de Apel si TMB... Au fost copiate documente care purtau stampila SSID, SS sau S”
Asa cum a anuntat saptamana trecuta, jurnalistul Dan Andronic de la Evenimentul Zilei a publicat, luni 15 mai 2017, un nou eposiod din serialul „Noi suntem statul”. De aceasta data, Andronic abordeaza unul dintre cele mai sensibile si controversate subiecte din magistratura, si anume celebra arhiva SIPA. Iar detalii oferite de Dan Andronic pot contura modul in care s-a nascut celebrul „camp tactic” despre care vorbea generalul SRI Dumitru Dumbrava si prin care Serviciul Roman de Informatii a acaparat paliere importante din Justitiei.
Dan Andronic prezinta marturii si mentiuni din documente referitoare la arhiva SIPA, inclusiv dintr-un raport intomcmit in mandatul lui Catalin Predoiu de la MJ, precizand ca exista dovezi ca documente din aceasta ar fi fost copiate in timp ce arhiva era inventariata de comisia desemnata de Monica Macovei (foto 1 stanga). Si nu orice fel de documente, ci unele cu grad ridicat de clasificare.
In dezvaluirea lui Dan Andronic apar si doua nume extrem de cunoscute. Este vorba despre judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto 1 dreapta), fost membru CSM, si procurorul Paul Silviu Dumitriu, in prezent adjunctul Sectiei a II-a DNA (foto 2). Andorinc afirma ca acestia ar fi fost indicati ca fiind cei care i-ar fi predat Monicai Macovei dosarele SIPA ale unor magistrati. De asemenea, Dan Andronic precizeaza ca fosti functionari din Ministerul Justitiei cu care a discutat i-ar fi dezvaluit ca aceste dosare ar fi fost duse in biroul Monicai Macovei, unde s-ar fi aflat si ziaristul Dan Tapalaga, de la Hotnews.
Iata un fragment din dezvaluirile lui jurnalistului Dan Andronic:
„Am avut la dispozitie o serie de marturii si documente care vorbesc despre un moment important: inventarierea Arhivei SIPA.
Pe baza acestora putem spune ca exista indicii temeinice ca in timpul mandatului Monicai Macovei de ministru al Justitiei s-au petrecut manipulari (cel putin) interesate ale documentelor din Arhiva SIPA.
Ultimul ministru al Justitiei care a descoperit aceste lucruri a fost, in 2008, ex-ministril Justitiei Catalin Predoiu, numai ca predecesorul sau Tudor Chiuariu, in 2007, a fost cel care a instituit o comisie de verificare a modului in care primul ministru al Justituiei care s-a ocupat de desfiintarea acestui serviciu de informatii indreptat impotriva magistratilor, Monica Macovei, a manipulat documentele secrete.
Catalin Predoiu este cel care, speriat de amploarea scandalului, a preferat sa nu faca nimic, sa realizeze un raport pe care nu l-a mai inaintat vreunei institutii a Statului.
Desi i se cerea in mod expres sa sesizeze CSAT si SRI pentru modul in care au fost manipulate si copiate niste documente care purtau stampila SSID, SS sau S. De ce a tacut Catalin Predoiu? Pentru ca din aceasta nesecata oaza de documente, pana la un anumit moment istoric, s-au servit toti.
Despre ce este vorba?
Despre dovezi ca din Arhiva SIPA, in timp ce era inventariata de comisia desemnata de Monica Macovei, au fost copiate documente.
Despre dovezi ca din arhiva SIPA au fost sustrase si distruse dosare ale unor magistrati care, ulterior, au avansat ierarhic pana la cel mai inalt nivel.
Sunt afirmatii grave, a caror respiunsabilitate mi-o asum, dar care pot fi dovedite oricand prin audierea membrilor comisiilor de inventariere a Arhivei SIPA, a angajatilor Ministerului Justitiei, consultarea documentelor oficiale.
Prima comisie arhiveaza, a doua comisie copiaza documentele! Sau invers...
Potrivit documentelor consultate de autorul articolului si a discutiilor pe care le-am avut cu mai multe persoane implicate in inventarierea documentelor, in timpul mandatului de ministru al Monicai Macovei s-a constituit prima comisie de inventariere a Arhivei Operative a DGPA. Prin ordinul 790/20.03.2006 s-a constituit aceasta comisie care a realizat inventarierea documentelor pana la sfarsitul anului 2006. Cu alte cuvinte, au pus-o in ordine, folosind criterii arhivistice.
Numai ca acele criterii arhivistice au insemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de toul celei a SIPA si aplicarea unor criterii de inventariere care faceau orice cautare imposibila.
Ulterior s-a constatat ca aceasta comisie nu si-a indeplinit integral atributiile, pentru ca dupa ce a pus-o in ordine a ignorat a doua obligatie prevazuta in Hotararea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica in mod clar ca aceste documente trebuie predate, dupa inventariere, catre Arhivele Nationale, institutiile de siguranta nationala etc.
Au pus-o (doar) in ordine, pentru ca urma a doua parte a operatiunii...
Asa a aparut a doua comisie, in ianuarie 2017, constituita tot prin ordinul ministrului Justitiei Monica Macovei, care era formata doar din doi oameni. Oamenii ei de incredere, cunoscutul judecator Cristi Danilet si procurorul Paul Dumitriu, la acea data seful Corpului de Control al Ministerului Justitiei. Amandoi au avansat pe scara ierarhica pana la cel mai inalt nivel, primul fiind membru al CSM, iar cel de-al doilea, procuror sef adjunct al Sectiei a II-a DNA. Pentru a fi exact vreau sa precizez ca din marturiile si documentele pe care le-am primit nu pot spune decat ca doar unul dintrei ei a fost cu certitudine implicat in distrugerea Arhivei SIPA. Ma refer la rolul judcat de judecatorul Cristi Danilet, ceea ce nu inseamna ca o ancheta penala nu ar scoate in evidenta si alte persoane implicate.
Cert este insa ca ambele persoane cooptate in cea de-a doua comisie nu au respectat mandatul dat de Monica Macovei, neintocmind niciun raport cu propuneri privind destinatia Arhivei Operative SIPA.
Mai mult, Danilet si Dumitriu au intrat in Arhiva SIPA fara a intocmi niciun proces verbal privind activitatea comisiei. Adica s-au ferit sa lase vreo urma a prezentei lor acolo, desi regulile de acces intr-o arhiva care contine documente strict secrete sunt stricte.
Se completeaza un registru de acces, se mentioneaza ce documente au fost consultate, sunt specificate eventuale dosare ridicate, totul sub semnatura. Numai ca regulile de acces in arhiva SIPA au fost cu totul si cu totul altele, in sensul in care nu a existat nicio regula.
Mai mult, Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu, ministrii Justitiei in 2007 si 2008, data la care lucreaza aceasta noua comisie, au descoperit o serie de nereguli grave, ce puteau avea indiciile temeinice ale unor infractiuni.
Un xerox ultraperformant cu care s-au copiat documente si dosare predate Monicai Macovei
Pe langa cei doi apropiati ai Monicai Macovei care au scotocit prin Arhiva SIPA, fara a intocmi procese verbale si raportul final la care erau obligati prin ordinul ministrului Justitiei, s-a mai constituit o comisie, tot de catre Monica Macovei, care s-a ocupat de informatiile clasificate. Aceasta comisie a fost condusa de procurorul Paul Dumitriu, actualul adjunct al Sectiei a II-a DNA.
Aceste documente proveneau din arhiva SIPA si DGPA, fiind note privind posibile infractiuni savarsite de magistrati.
Un pasaj din raportul intocmit catre ministrul Justitiei Catalin Predoiu este stupefiant si il voi cita asa cum mi l-am notat, fara vreun comentariu:
Membrii Comisiei desemnate prin OMJ nr 106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativa aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei pe care le-au predat ministrului Justitiei Monica Macovei.
Cu alte cuvinte, Cristi Danilet si Paul Dumitriu sunt indicati de membrii comisiei constituita de Chiuariu-Predoiu ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistrati ex-ministrului Monica Macovei. Pe care aceasta este posibil sa nu le fi returnat.
Fosti functionari din Ministerul Justitiei cu care am discutat pe parcursul documentarii ne-au spus ca aceste dosare erau duse in biroul Monicai Macovei, unde, de multe ori, se afla si Dan Tapalaga, actual editorialist la Hotnews. La acel moment, Tapalaga era consultant politic al lui Macovei si angajat la Ministerul Justitiei.
In acest context, un fost membru al Comisiei ne-a declarat ca, din ceea ce isi aminteste, in incinta arhivei se afla un xerox ultraperformant la care s-au copiat multe documente, ca existau stersaturi in notele informative si chiar adnotari facute de mana, cel mai probabil de catre judecatorul Cristi Danilet.
Comisia Chiuariu-Predoiu a facut, potrivit documentelor pe care le-am consultat, un lucru elementar: a sigilat copiatorul inainte de a incepe inventarierea arhivelor, ceea ce contrazice flagrant varianta avansata pana acum de judecatorul Danilet, care vorbea despre faptul ca documentele au fost copiate dupa plecarea Monicai Macoveiu si implicit a lor!
Fals! In anul 2007 au fost copiate hard-diskurile, au disparut dosarele si au fost copiate documente din Arhiva SIPA.
Dosarele unor judecatori au disparut cu totul! Hard disk-urile au fost copiate... Insa nu este ultima bomba
'Unele dosare au disparut cu totul. Vorbim despre 12-14 dosare sustrase din arhiva SIPA, care erau ale unor magistrati de la Curtea de Apel si Tribunalul Municipiului Bucuresti, ce ulterior au avansat pe scara ierarhica pana la cel mai inalt nivel. Imi aduc aminte numele lor, dar nu vreau sa le mentionez, unii dintre ei fiind inca in activitate', ne-a declarat o sursa care a participat la aceasta ancheta.
Si pentru ca lucrurile nu puteau sa aiba un final fericit, o noua mentiune din raportul intocmit de catre ministrul Catalin Predoiu arunca in aer intregul demers de inventariere:
Hard-diskurile aflate in incinta Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie au fost rescrise! Adica copiate, fara ca membrii comisiei Predoiu sa identifice vreun ordin al ministrului Monica Macovei care sa autorizeze acest lucru.
Cine le-a copiat?
Unde sunt copiile cu zecile de mii de documente care faceau parte din dosarele SIPA? Nimeni nu s-a sinchisit sa sesizeze vreun organ al Statului, ceea ce ne poate conduce cu gandul la anumite institutii cu atributii in zona sigurantei nationale.
Camerele instalate de SRI nu au functionat timp de trei luni
Un element vine sa dea multa greutate acestei presupuneri: in 2007, camerele de supraveghere instalate in incinta spatiului alocat Arhivei SIPA nu au functionat timp de trei luni! Cine le instalase?
Celebra firma RASIROIM, societate autonoma a SRI, care se ocupa cu instalarea sistemelor de supraveghere. Trei luni nu au functionat, iar RASIROM nu a intervenit sa le repare, desi prin contract avea obligatia sa intervina in 24 de ore de la semnalarea defectiunii. N-au facut-o...
Finalul raportului, ignorat de Predoiu
La finalizarea lucrarilor, Comisia Chiuariu-Predoiu a cerut sesizarea CSAT si a SRI – Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, pentru a continua ancheta si a gasi documentele lipsa. Numai ca, Predoiu nu a luat nicio masura. De ce? Sunt curios sa aflu raspunsul lui”.
*Cititi aici integral dezvaluirile jurnalistului Dan Andronic
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vladimârrr...!!! 15 May 2017 15:21 +10
# mda 15 May 2017 17:08 +3
# PINTEA 15 May 2017 17:23 +6
# al naibii coincidenta 15 May 2017 18:14 +2
# 4PEDU VASILICĂ 15 May 2017 19:50 +1
# DODI 15 May 2017 21:57 +2
# duplicitatea 1/4doktei 2MAK 15 May 2017 20:20 +6
# Antipatia tov-ei Macovei față de SIPA 15 May 2017 20:27 +1
# SIPA nu s-a desfiintat niciodata efectiv 15 May 2017 20:29 +3
# Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005 15 May 2017 20:31 +2
# gogude la strehaia 16 May 2017 07:12 +2
# democratu 16 May 2017 08:54 +4
# Ioan 17 May 2017 09:06 +1
# democratu 17 May 2017 11:19 +1