Atentat la separatia puterilor. In ce democratie autentica politicile penale sunt facute de magistrati?
Vi se pare normal ce se intampla in aceste zile in Romania? Vi se pare normal ca Parchetele sa incalce, a nu mai stiu cata oara, una dintre puterile in stat care reprezinta baza existentei democratiei? Mie nu. In numele dezbaterii publice, magistratii de toate categoriile s-au aliniat la indemnul capilor institutiei lor ca sa se impotriveasca din rasputeri proiectului ordonantei de urgenta gandita de ministrul Justitiei pentru a descongestiona penitenciarele de supraaglomerare si pentru a diminua pe cat posibil conditiile inumane, de tortura psihica si fizica din puscarii.
Pai, bine, fratilor, traim in democratie sau doar ne prefacem? Vrem democratie sau doar vorbim despre ea? Ca daca vrem doar prefacatorie, paine si circ, atunci binele va ramane o Fata Morgana in desertaciunea macabrului Sistem care supravietuieste bine mersi si fara generalissimul Coldea si care, din pacate, isi bate joc de toti. Dar ce sa vezi, unii respira si transpira doar pe si pentru retelele de „socializare”. Iar aceste retele au devenit un instrument de intoxicare si manipulare extrem de periculos care alimenteaza- in opinia mea - ideea izbucnirii unui razboi romano-roman. V-ati intrebat cui ii foloseste? Noua sau altora?
Sa revenim la convulsiile create tendentios, artificial, pe subiectul unei viitoare gratieri colective, proiect din care trei pagini sunt pline de infractiuni care nu se vor gratia, printre acestea si cele de coruptie si crima organizata. Daca buna credinta i-ar indemna pe totii oamenii sa priveasca detasat si sa analizeze profund circumstantele in care s-a conturat acest proiect, atunci nu ar mai avea de ce sa urle ca „tot coruptii vor fi liberi”. Dupa ce ani de zile Parchetele patriei, prin unii dintre magistrati santajati, racolati sau pur si simplu infricosati, au facut mendrele unui serviciu secret aflat sub dictatura unui sef al Operativilor, dupa ce vendeta politica, combinata cu politia politica, a pus in genunchi Parlamentul Romaniei si a sucit mainile pentru a pune catuse multor ministri sau fosti demnitari pe probatori formate doar din ascultari „lucrate” sau denunturi luate prin constrangere, dupa ce toata tara a asistat la o serie de mascarade judiciare, azi, parchetele instiga la revolta impotriva proiectului de gratiere colectiva. Ba mai mult, ca sa ne facem si cruce, presedinta Inaltei Curti, Cristina Tarcea, desi nu citise cele doua proiecte de ordonanta legate de gratiere si de modificarea Codurilor, si-a permis totusi sa concluzioneze, dupa cele aparute in spatiul public, ca „ar fi facute cu dedicatie”. Doamna presedinte al ICCJ, asa trageti concluzii si in judecarea unor dosare? Fara sa le cititi? Pe o parere formata "din spatiul public"? Daca ar fi asa, ar fi extrem de grav...
Una peste alta, l-am vazut pe Procurorul general al Romaniei, un om echilibrat pana mai ieri si pe care - sincer- nu stiu ce l-a apucat sa iasa si sa infiereze cu manie proletara ordonanta privind gratierea. Asa ceva, in orice stat civilizat, cu democratie consacrata, nu e posibil. Nu am vazut in SUA, in Marea Britanie, in Franta, in Germania etc, sa iasa sefii de parchete impotriva vreunei gratieri colective. Si in Romania, atributul gratierii colective, a modificarilor legislative, este exclusiv al Parlamentului. Asa cum cel al gratierilor individuale este atributul exclusiv al Presedintelui. Acolo, in democratiile autentice, separatia puterilor in stat e respectata. Una e puterea legiuitoare, alta este cea executiva, iar puterea judecatoreasca este formata din instante. Parchetele nu reprezinta vreo putere. Dar in Romania, iata, printr-o proasta legislatie si pintr-o penetrare continua a celor trei puteri cu oamnei ai Sistemului, s-a ajuns la aceasta super-putere a Parchetelor. Cum se poate reveni la normalitate? Simplu: prin reformarea institutiilor, simplificarea legilor si revizuirea Constitutiei,
Dupa toate reactiile nevricoase ale Parchetelor, noua Putere pare sa dea inapoi. Fara sa faca ceea ce ar fi trebuit. Adica, mai intai sa faca o campanie de informare in masa. Apoi, sa explice opiniei publice care e prea putin interesata sa separe informatile corecte de intoxicari, in ce consta oportunitatea si cum stam la capitolul sanctiuni CEDO si drepturilor omului, fie el si incarcerat.
Din pacate, observ ca ministrul Justitiei incepe sa se inmoaie ca varza in butoiul cu sare. Titular al actiunii disciplinare, ministrul Justitiei poate sa se sesizeze pe existenta acelui odios protocol care a existat intre parchete si care a produs „echipe mixte” de ofiteri de informatii si procurori in ultimii ani. Pentru a demara cercetarea disciplinara. Si poate sa explice clar si pertinent ca magistratii incalca legea atuni cand se baga in trebuirile unei alte puteri. Dintr-un simplu motiv: parchetele nu face politici penale. Rolul Ministerului Public este, conform Constitutiei Romaniei, art.131, acesta:
„(1) In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
(2) Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii.
(3) Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.”
Drept urmare, zic ca bine ar fi ca procurorii sa-si vada de treburile lor, sa fie corecti, impartiali si verticali. Iar rolul activ sa si-l foloseasca, conform legii, in faza de urmarire penala. Poate asa se va diminua si numarul achitarilor, mai ales al acelora in care judecatorii au stabilit ca fapta nu exista. Restul e treaba altora.
Altfel, ce mai faceti? Va place cum se transforma Sistemul, cate masti are, cate tonuri vocale, cata tarie, cata ticalosie? Cati prieteni?
In 2016 au decedat in penitenciare 98 de oameni. O spune Administratia Nationala a Penitenciarelor. Tot ANP arata si care este trista realitate in legatura cu ideea procurorilor de a transforma unitatile militare in puscarii. Da, e posibil, dar in trei-patru ani. Pana atunci ce facem? Mai asteptam nepasatori sa crape alte cateva sute de detinuti cu boli terminale sau contactate intre zidurile puscariilor? Si sa platim cel putin 80 de milioane de euro pe an in cazul declansarii hotararii-pilot de la CEDO pentru Romania? Asta vrea „societatea civila”???
PS - Cititi aici cateva fragmente din celebra carte „Despre spiritul legilor”, in care Montesquieu a facut o analiza extraordinara, cu sute de ani in urma, si a scris, in Capitolul XII „Despre puterea pedepselor”, asa: ”Experienta a aratat ca in tarile in care pedepsele sunt blande, acestea produc asupra spiritului cetateanului o impresie tot atat de puternica ca si pedepsele aspre in alte parti (...) Sa urmam natura, care le-a dat oamenilor rusinea pentru a-i biciui, si cea mai insemnata parte a pedepsei sa fie oprobiul pe care il atrage aplicarea ei. Daca exista tari in care rusinea nu este o urmare a pedepsei, aceasta se datoreste tiraniei, care a aplicat aceleasi pedepse si sceleratilor, si oamenilor de treaba (...) Exista doua feluri de coruptii: una, cand poporul nu respecta legile; cealalta, cand el este corupt de legi: boala incurabila, pentru ca isi are cauza chiar in leac”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# carcotas 20 January 2017 17:32 +8
# carcotica 20 January 2017 23:29 0
# DOREL 22 January 2017 21:53 +2
# ARGUS 22 January 2017 22:58 +2
# Luca 20 January 2017 17:37 +19
# Aramis 20 January 2017 17:58 +13
# Aramis 20 January 2017 19:03 +11
# Dan 20 January 2017 19:59 +3
# Pif 20 January 2017 23:47 +6
# NL 21 January 2017 02:44 +3
# Luca 21 January 2017 03:36 +8
# Dan 21 January 2017 10:33 +3
# ADEVARUL 21 January 2017 17:01 +3
# Florescu 21 January 2017 17:15 0
# nebun de legat 22 January 2017 12:42 +2
# Dan 21 January 2017 23:58 +3
# Luca 22 January 2017 11:39 +4
# jetpoint 22 January 2017 12:34 +3
# ?????? 22 January 2017 12:46 0
# comment 22 January 2017 14:47 +1
# ?????? 22 January 2017 19:09 0
# Marin ŢULUŞ, Olt 22 January 2017 20:29 +2
# Florescu 22 January 2017 21:40 -1
# Lucian 23 January 2017 09:25 +1