AU MAI LUAT UN PESEDIST – DNA a inceput urmarirea penala impotriva deputatului Catalin Marian Radulescu pentru mita. In urma cu doua saptamani, Directia Anticoruptie anunta ca “un demnitar” este cercetat pentru fapte de coruptie. Procurorii il acuza pe Radulescu ca, in perioada ianuarie 2013–februarie 2014, a ocupat concomitent functia de deputat si cea de administrator al unei societati, calitate din care a promis unui manager suma de 10.000 lei
Directia Nationala Anticoruptie anunta in data de 17 februarie 2014 ca o persoana cu o functie de demnitate publica facea obiectul cercetarii procurorilor ca urmare a savarsirii unor infractiuni de coruptie. La acea data, domnea o secretomanie in privinta numelui demnitarului cercetat pentru infractiuni de coruptie, din motive doar de anchetatori stiute: “Atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, precizau procurorii la acea data. Dupa mai bine de doua saptamani de la acel moment, procurorii DNA au anuntat printr-un comunicat de presa ca, la data de 3 martie 2014, i s-a adus la cunostinta lui Radulescu Catalin Marian "calitatea sa procesuala de inculpat si luarea masurii controlului judiciar". Intamplator, Catalin Marian Radulescu (foto) ocupa, din anul 2012, functia de parlamentar al Grupului PSD din Camera Deputatilor, si este in prezent acuzat de procurori de efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita.
In urma cu un an, in presa, s-a scris despre Catalin Radulescu ca a fost acuzat de tentativa de viol si perversiuni sexuale, sechestrare de persoane si alte acte de violenta. Cea care l-a acuzat pe Radulescu de toate aceste fapte a fost chiar una dintre asistentele sale.
Altfel, Catalin Radulescu nu a fost dintotdeauna sustinut de PSD. Mai multi lideri ai Partidului Social Democrat au cerut, in 2009, excluderea acestuia din formatiune, motivand ca a incasat bani de la buget pentru lucrari pe care nu le-a finalizat.
Astfel, potrivit comunicatului nr. 221/VIII/3 din data de 3 martie 2014, deputatul PSD Catalin Marian Radulescu a ocupat in perioada ianuarie 2013-februarie 2014 atat functia de parlamentar, cat si pe cea de administrator/director general al unei societati. In acest timp, Radulescu ar fi semnat personal documente financiar – contabile si juridice ale societatii, a efectuat interviuri pentru angajarea personalului, a reprezentat societatea in relatiile cu tertii, a supravegheat si controlat in mod direct activitatile legate de procedurile de participare a societatii la licitatiile publice, si a procedat la identificarea unor noi clienti pentru societatea pe are oa administra.
Procurorii, sustin ca in perioada in care isi exercita si functia de deputat, Marian Radulescu a negociat si obtinut, in calitate de administator al respectivei societati, o lucrare de asfaltare a unui centru comercial din Pitesti, semnand un contract de executie in acest sens.
Totodata, DNA precizeaza ca in timpul negocierilor contractului in cauza, deputatul Marian Radulescu i-ar fi promis managerului de proiect suma de 10.000 lei, in schimbul carora trebuia sa nu ridice obiectii privind executia lucrarilor de asfaltare.
Prezentam in continuare comunicatul DNA din data de 3 martie 2014:
“In completarea informatiilor continute in comunicatul nr. 153 din 17 februarie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de inculpatul RADULESCU CATALIN MARIAN, deputat in Camera Deputatilor, in cauza rezultand suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit infractiunile concurente de:
- efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia
- dare de mita in forma continuata
In ordonanta de dispunere a controlului judiciar, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, Radulescu Catalin Marian, concomitent cu ocuparea functiei de deputat in Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor, s-a ocupat de administrarea si controlul societatii S.C.
CONCORDIA CON. STRADE S.R.L., efectuand in acest sens operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia.
Concret, acesta s-a subrogat in drepturile si obligatiile administratorului de drept, manifestandu-se totodata si ca director general al societatii.
Astfel, inculpatul Radulescu Catalin Marian a efectuat nemijlocit urmatoarele tipuri de operatiuni, care intrau in sfera de competenta a administratorului de drept/directorului general:
- a semnat personal documente financiar – contabile si juridice ale societatii
- a efectuat interviuri pentru angajarea personalului
- a reprezentat societatea in relatiile cu tertii, negociind in mod direct contracte de executie, de prestari servicii, contracte de executie lucrari in subantrepriza, acorduri de asociere, contracte de cesiune creanta, respectiv lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor;
- a supravegheat si controlat in mod direct si nemijlocit activitatile legate de procedurile de participare a societatii la licitatiile publice, precum si activitatea lucratorilor din cadrul serviciului financiar – contabil al societatii, stabilind detalii legate de facturare, plati, garantii bancare s.a.;
- a depus diligente de identificare a unor potentiali clienti sau oportunitati de afaceri pentru societatea S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L. si de recuperare a unor creante ale societatii,
- s-a deplasat la fata locului, in cadrul procedurilor de executie a unor lucrari, pentru supravegherea acestora, negociind si receptia lor;
Spre exemplu, in exercitarea functiei de administrator de fapt si director general de fapt al societatii, Radulescu Catalin Marian a negociat si a obtinut adjudecarea lucrarii de asfaltare a unui centru comercial din Pitesti, semnand in acest sens un contract de executie din partea S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L.
In cadrul negocierilor respectivului contract, in luna iulie 2013, deputatul Radulescu Catalin Marian i-a promis 10.000 de lei unei persoane, manager de proiect, pentru ca aceasta sa nu ridice obiectii privind executia lucrarilor de asfaltare.
Promisiunea respinsa a fost reluata ulterior, la momentul semnarii procesului verbal de receptie, respectiv la 27 august 2013. La acel moment, persoana insarcinata cu avizarea calitatii lucrarii a ridicat obiectiuni cu privire la calitatea lucrarii si, pe cale de consecinta, a conditionat semnarea procesului verbal de receptie de reducerea devizului.
In aceasta imprejurare, deputatul Radulescu Catalin Marian a reluat promisiunea initiala privind oferirea sumei de 10.000 lei, pentru ca functionarul sa semneze procesul verbal de receptie fara obiectiuni (si fara reducerea devizului). Functionarul a refuzat din nou, motiv pentru care procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost semnat cu reducerea devizului.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, respectiv 3 martie 2014 pana la terminarea urmaririi penale, inculpatul Radulescu Catalin Marian trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
- sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei;
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
- sa nu paraseasca tara altfel decat cu incuviintarea prealabila a procurorului
- sa nu se apropie de denuntator, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;
- sa nu exercite in continuare activitati de administrator / director general / director al S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L.;
- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
La data de 3 martie 2014, procurorii i-au adus la cunostinta lui Radulescu Catalin Marian calitatea sa procesuala de inculpat si luarea masurii controlului judiciar, in conformitate cu art. 309 si 212 din Codul de Procedura Penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ion 4 March 2014 07:06 -2