29 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZUL CSM PENTRU ELIMINAREA PENSIILOR MAGISTRATILOR CORUPTI - Consiliul n-a vrut sa-i lase fara pensie de serviciu pe judecatorii si procurorii exclusi din magistratura din motive disciplinare. CSM a explicat ca exista “o diferenta evidenta intre gravitatea faptelor care atrag raspunderea penala a magistratilor si gravitatea abaterilor disciplinare” (Hotararea)

Scris de: L.J. | pdf | print

26 August 2013 16:31
Vizualizari: 4588

Plenul CSM a considerat ca nu se impune ca judecatorii si procurorii exclusi pe motiv de abateri disciplinare sa ramana fara pensia de serviciu, la fel ca magistratii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie. CSM explica in Hotararea nr. 885, prin care a avizat proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca pierderea pensiei trebuie sa intervina doar in cazul unor condamnari definitive, nu si in cazul excluderii din magistratura. In acest sens, membrii CSM au explicat ca exista o diferenta evidenta intre gravitatea unei fapte penale si o abatere disciplinara.


In acelasi aviz, Plenul CSM a propus ca sfera condamnarilor definitive in urma carora magistratii isi vor pierde pensia de serviciu sa nu includa si infractiunile comise din culpa. Potrivit CSM, in caz contrar exista riscul aparitiei unor situatii inechitabile si a unor sanctiuni nejustificate.

Prezentam principalele observatii si propuneri facute de CSM in legatura cu proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Se constata ca propunerea stipuleaza ca nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta de art. 81 judecatorii, proc urorii, magistratii-asistenti si asimilatii acestora daca au fost condamnati definitiv “in conditiile art. 65”, iar art. 65 alin. (1) lit. f) vorbeste de condamnarea “pentru o infractiune”, fara a face vreo distinctie in functie de forma de vinovatie ori de obiectul infractiunii.

Dupa cum se observa, propunerea este extrem de larga, fiind vizate toate tipurile de condamnari definitive, inclusiv pentru infractiuni din culpa. Or, apreciem ca se impune restrangerea acestei sfere, prin excluderea infractiunilor comise din culpa; includerea acestor infractiuni in categoria infractiunilor care in urma unei condamnari definitive atrag pierderea pensiei de serviciu este, in anumite cazuri, (de exemplu, in ipoteza infractiunii de vatamare corporala din culpa ca urmare a unui accident de circulatie), excesiva, de natura sa genereze situatii inechitabile, contrare scopului urmarit de legiuitor si instituie o sanctiune nejustificata pentru magistratii care au desfasurat o activitate specifica profesiei pe parcursul unei cariere de cel putin 25 de ani.

Nici in cazul infractiunilor savarsite cu intentie, pierderea pensiei de serviciu nu se justifica decat in anumite ipoteze, care releva o nedemnitate a magistratului in obtinerea acestui beneficiu. Aceste ipoteze vizeaza condamnarea definitiva pentru infractiuni de coruptie, pentru infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori pentru alte infractiuni savarsite cu intentie, cu privire la care Consiliul Superior al magistraturii va aprecia ca aduc atingere prestigiului justitiei.

Ca atare, alineatul (1) ar trebui sa prevada ca nu beneficiaza de pensia de serviciu judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori pentru infractiuni de coruptie, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie ori infractiuni in legatura cu infractiunile de coruptie, comise cu intentie, sau pentru alte infractiuni intentionate cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aduc atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie”.

In ceea ce priveste alin. (2) al proiectului de act normativ, care prevede ca alin. (1) se aplica si persoanelor sanctionate disciplinar cu excluderea din magistratura, apreciem ca prezentul proiect de lege trebuie sa se limiteze la consecintele condamnarii asupra pensiilor de serviciu ale magistratilor, nu si la consecintele abaterilor disciplinare, unde modificarile trebuie corelate cu mai multe texte de lege, atat din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cat si din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, fiind necesara o elaborare judicioasa a unor propuneri de texte.

De altfel, pierderea pensiei de serviciu trebuie sa intervina doar in situatia condamnarii definitive pentru vreuna dintre infractiunile mai sus mentionate, iar nu si in cazul excluderii din magistratura ca sanctiune disciplinara, existand o diferenta evidenta intre gravitatea faptelor care atrag raspunderea penala a magistratilor si gravitatea abaterilor disciplinare”.

Totodata, in textul proiectului de act normativ supus avizarii este necesara o dispozitie reparatorie pentru cazul in care procesul penal nu se finalizeaza cu condamnarea persoanei in cauza. Ca atare, propunem sa se prevada in mod expres ca, in situatia in care se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale, sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale”.

* Cititi aici Hotararea CSM privind avizarea proiectului de lege referitor la pierderea pensiei de serviciu de catre magistratii condamnati definitiv

Comentarii

# gresit date 26 August 2013 16:58 -1

Mare greseala. Toti sa ramana fara pensii. sa inceapa cu ei

# mare minune date 26 August 2013 17:30 +4

Cred ca este singura data cand impartasesc punctul de vedere al CSM. Infractiunile din culpa trebuie categoric excluse. Nu e vorba de jigodism aici, e vorba sa presupunem ca o infractiune din culpa la regimul circulatiei rutiere comisa de un magistrat, sa spunem a circulat cu 45 la ora intr-o zona in care limita era de 30 si i se retine o culpa concurenta, nu au cum sa atraga pierderea pensiei de serviciu. Daca nu doriti sa vedeti magistrati in aceasta situatie, trebuie sa acceptati costuri suplimentare. Cum ar fi, sofer personal pentru fiecare. Bugetul economiseste mai mult sau mai putin? Nici cu abaterile disciplinare nu sunt de acord. Sunt cazuri de excludere pe neredactare in termen. O fi, nu spun, dar cate cazuri intre timp a mai solutionat acel om, cate au fost prioritare, cu arestati, cat a fost incarcatura lui? Cunoasteti incarcatura din instante si parchete? Zic sa lasati patosul deoparte. Eliminarea pensiei de serviciu pentru infractiunile mentionate in aviz este suficient.

# Victima justitiei date 26 August 2013 21:20 +1

Era de asteptat, fiecare isi apara pielea si nu se stie cand ii vine randul. Deci pe mine m-au nedreptatit, cu reavointa, fiindca la mijloc era un executor judecatoresc. Am platit avocatul meu, sunt buna de plata si pentru avocatul lui. Hotararea e ilegala si netemeinica, n-am unde sa reclam. Inspectia Judiciara face parte din aceeasi famiglie, iar hotararile CEDO nu mai sunt luate in seama de instantele romanesti. Degeaba ii fac plangere penala executorului, rezultatul ar fi acelasi, plus s-ar mai mari cheltuieliule de judecata si iar mi-ar rade in nas. Cred ca numai singur iti poti face dreptate.

# Wlady date 28 August 2013 13:02 0

Mai tovarase Minune Mare si daca te condamna10 ani ,nevinovat fiind,cred ca ai vedea altfel lucrurile.Daca ti-ar omora mama pe trecerea de pietoni,spunand ca a aparut brusc in fata masinii,deci omor din culpa,tot asa ai judeca lucrurile?Ma indoiesc.

# unul din lumea cea mare date 26 August 2013 18:04 -4

si aici lipsesc 2 comentarii!!!!!!!!!!!!!!!jigodiile nu mai stiu ce sa faca.simt ca li se apropie numarul la ecrisul din strada !!!!!!!!da toate napircile si viperele sa ramina fara drepturi de pensie din moment ce au fost prinsi,indiferent citi ani au in cimpul coruptiei asa/i in tarile civilizate ca tot va place sintagma ,,CA IN TARILE CIVILIZATE,,da ,,magistratii astai napirci(oricumnu/s magistrati)si vipere trebuie sa aibe si ei frica de ceva caci altfel....si exemplele sint abundente de ce au fost in stare sa faca in (in)justitie!!!!!!!!

# calm down date 26 August 2013 18:16 +2

Te-ai calmat?

# unul din lumea cea mare date 26 August 2013 20:24 -2

pentru calm down//NU !!!!!!!!pina nu va vad judecati in strada

# calm cool date 26 August 2013 23:07 +2

Iar pe tine draga prietene cu ce te-ar ajuta asta?

# unul din lumea cea mare date 27 August 2013 03:33 0

pentru calm cool//nu exista expresia ta in limba engleza .belive me!!!!!cu ce m/ar ajuta??!!!!!mi/as recapata increderea in justitie!!!!!!!si tarii acesteia i/ar merge bine!!!!!

# lidia date 27 August 2013 07:56 0

Starea de fapt pe care o descrie d-l/d-na MARE MINUNE nu poate conduce la o condamnare penala ,ci eventual la o sanctiune administrativa,caci nu suntem in prezenta unui pericol saocial penal Nu aveti exemple in practica pt asa sustineri ! Un studiu de impact ar fi aratat pt ce infract sunt condamnati magistratii ?! Faptele iluzorii nu intra in bagajul lor infractional Dar,ce ne facem cu magistratul care a savarsit o infr cu imbibatie alcool ,ucigand un om ? Tot infractiune din culpa este ! Oricum,.bravo CSM ! Dati dovada ca va preocupa increderea publica in justitie si ,mai ales, ca sunteti preocupati de motivarea magistratilor care lucreaza fara pata in sistem ! Tocmai i-ati egalizat cu infractorii si le-ati conferit drepturi speciale,precum dr la pensia de serviciu ,egale ! Felicitari!!!!!!! 

# MITRU date 28 August 2013 15:59 0

Ideia cu retragerea pensiilor ar fi buna daca nu ar fi proasta. Ideia initiala era mult mai simpla si cu efecte imediate, magistratul care a gresit sa plateasca intre 15-25% din suma de despagubire hotarata de CEDO sau un tribunal romanesc, atunci sa vezi corectitudine. Daca iti cade in cap \"o pleasca\" de la CEDO si niste maruntis de pe o curte romaneasca, zbori din magistratura si mai trebuie sa si plateste daune celui pe care, cu sau fara ordin, l-ai bagat dupa zabrele, asta da \"atentionare\". Multi procurori se cred intangibili, in nevinovatia gandirii lor, este suficient ca doar unul dintre ei sa o incalte si nu-i prea departe timpul, sa te tii atunci bocete, scuze, cereri de iertare etc. etc. etc. Un batran judecator, \"om cu studii la canal\" avea o vorba, astfel: \"sprijinul unei coloane drepte nu ti-l poate oferi decat un bagaj de cunostinte enorm si o educatie pe masura, restul sunt povesti\"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva