ALEGERI BAROUL BUCURESTI – Avocatul Sebastian Cudrici, candidat pentru functia de decan: „Voi initia demersuri pentru recunoasterea faptului ca Baroul Bucuresti are dreptul la o parte din cladirea Palatului de Justitie!”
In data de 21 mai 2011 au loc alegerile pentru functiile de conducere ale Baroului Bucuresti, condus in prezent de decanul Ilie Iordachescu. Avocatul Sebastian Cudrici (foto) candideaza atat pentru pozitia de decan, cat si pentru cea de consilier. Cu o vechime de 13 ani in Baroul Bucuresti, Sebastian Cudrici, in varsta de 41 de ani, este specializat pe domeniile civil si contencios-administrativ, clientii sai fiind preponderent dintre cei care revendica despagubiri pentru proprietatile din Basarabia si Cadrilater, pierdute in perioada 1940 – 1944. Avocatul Sebastian Cudrici a acordat un interviu pentru Lumeajustitiei.ro in care isi prezinta motivele care l-au determinat sa-si depuna candidatura, dar si ce va face concret in cazul in care va fi ales.
Sunteti un avocat relativ tanar. Ce v-a determinat sa va depuneti candidatura pentru functia de decan, pentru care se bat nume grele?
Consider ca a venit momentul ca si generatia ceva tanara sa aiba un cuvant de spus in barou, in conditiile in care, in ultimii 20 de ani, acesta a fost condus numai de seniori. Pana in prezent generatia mea, a celor trecuti azi de 40 de ani si cu o vechime medie de 15 ani, nu a fost reprezentata in Consiliul Baroului si cu atat mai putin prin functia de decan. In fapt, mi-am depus candidatura atat pentru functia de decan, dar si pentru demnitatea de consilier. Generatia mea a ajuns la maturitate profesionala si poate aduce un plus de valoare in Baroul Bucuresti unde sunt atatea de schimbat si reformat.
Ce aveti de reprosat fostilor decani si fostilor consilieri care s-au succedat pana acum? Ce trebuiau sa faca si n-au facut, in opinia dvs?
Cativa ani am tot urmarit un afis de pe avizierul Baroului, din str. Dr. Raureanu, in care se prezenta un work-shop organizat la Londra, pe tema marketingului si managementul firmelor de avocatura. Una din instructiuni viza cum se construieste relatia avocat-client si unele probleme intalnite la incasarea onorariilor, in cazul clientilor de tipul corporatiilor internationale. Marturisesc ca nici in facultate si nici in barou nu am avut ocazia sa invat modul in care se poate comunica cu un client de acest gen, nici macar cum se tarifeaza o prestatie avocatiala. Am fost nevoit sa invat din mers si „pe furate”, de la unele case mari de avocatura cu care aveam contacte. Mi-as fi dorit pe atunci ca baroul in care eram membru sa-mi ofere suportul, sub forma unui curs sau unui material de specialitate si stiu ca la fel ca mine, suntem multi avocati care ne lovim de fel de fel de probleme specifice profesiei noastre, asupra carora se pastreaza o discretie pe care personal nu o inteleg. De altfel, daca voi ajunge in conducerea Baroului sau in Consiliu voi milita pentru pregatirea corpului avocatilor si pe aspectele mai putin cunoscute, tocmai in ideea ca fiecare avocat sa simta ca are un sprijin in baroul din care face parte. Pe de alta parte, Baroul Bucuresti nu a reglementat un fenomen care afecteaza corpul avocatilor, respectiv nu a impus niste onorarii minimale pentru anumite prestatii specifice. Si ma refer aici la situatiile acelor avocati a caror „loc de munca” este la intrarea in instante si care atrag clienti cu onorarii neserios de mici. Problema nu e ca se strica piata, dar o prestatie calificata a unui avocat nu se poate face fara un onorariu decent, care sa si oblige la o prestatie responsabila. Ori tocmai aici breasla noastra are de suferit ca imagine, fiind destule pareri negative printre justitiabili care acrediteaza ideea ca avem printre noi persoane neserioase.
Concret, daca veti fi ales decan, care vor fi primele dvs. masuri?
As pleda in primul rand pentru stabilirea unor onorarii minimale, cu caracter de recomandare. As numi niste comisii formate din avocati specializati, care sa permita avocatilor sa-si declare anumite specializari, pe ramuri de drept la fel ca in situatia doctorilor. In prezent, clientii au probleme in alegerea unui avocat, pentru ca toti sunt „generalisti”, adica sustin ca se pricep la toate. Ori cine practica profesia de avocat stie ca fiecare are o zona pe care exceleaza si in care este cel mai calificat sa asigure o reprezentare de calitate. O alta masura care as adopta-o ar fi infiintarea functiei de secretar al biroului de avocatura, functie care a existat in perioada interbelica. Aceasta functie ar ameliora relatia client-avocat si ar degreva avocatul de toate acele sarcini marunte care ii iau din timp. Chiar ar trebui recunoscuta ca profesie – functia de secretar al biroului de avocatura. In alta ordine de idei, voi initia demersuri pentru recunoasterea faptului ca Baroul Bucuresti are dreptul la o parte din cladirea Palatului de Justitie, acesta fiind conform documentelor vremii construit si dat in folosinta in 1882, in timpul lui Carol I, cladirea fiind pe atunci in coproprietate cu Ministerul Justitiei si Corpul de Avocati Bucuresti. In prezent, in Palatul de Justitie nu a mai ramas decat biblioteca si sediul UNBR, intr-o zona restransa. Imobilul pe care il detine in prezent Baroul Bucuresti pe str. Dr. Raureanu este unul devastat de vreme si cutremure, marcat cu bulina rosie, fiind nesigur pentru cei se afla in el. Voi face demersuri pentru un nou sediu, ori prin alocarea unui spatiu mai mare in Palatul de Justitie ori prin despagubirea de catre stat, astfel incat cu sumele obtinute sa se poata cumpara sau construi un nou sediu. Nu in ultimul rand, voi solicita elaborarea unor contracte tip de asistenta juridica, mai amplu si clar formulate la capitolul clauze si cu elemente de siguranta, care sa protejeze avocatul si onorariile pe care acesta le are de incasat.
Cum comentati faptul ca desi in instante si parchete se mai incalca drepturile justitiabililor, barourile prefera sa nu ia nicio pozitie si sa accepte incalcarea drepturilor acestora. Veti face la fel daca veti ajunge decan ori consilier?
As dori sa evitam orice conflict avocati – magistrati, in fond cele doua bresele trebuie sa coopereze pentru buna infaptuire a Justitiei. Insa cred ca solutia nu o constituie „iesirea in strada” sau forme publice de protest, ci trebuie organizate cat mai multe intalniri de lucru intre magistrati si avocati, trebuie ca barourile sa sprijine implementarea practicii unitare, astfel incat sa se asigure predictibilitatea solutiilor si suspiciunile sa dispara.
S-a acuzat mai mereu faptul ca nu exista suficienta transparenta in Baroul Bucuresti, mai cu seama in ceea ce priveste gestionarea sumelor colectate periodic de la avocati, dar si in ceea ce priveste fondurile de casa de asigurari. Aveti o politica in aceasta privinta?
Pentru a risipi orice indoiala, voi milita pentru ca toate hotararile, trecute si viitoare ale Consiliului Baroului Bucuresti, privind ambele problematici de care m-ati intrebat sa fie publice, sa poata fi consultate oricand la biblioteca de catre orice membru al baroului. Stiu ca au existat frecvent discutii si suspiciuni printre colegi cu privire la fonduri, dar in fiecare an, in adunarile generale s-a aprobat descarcarea de gestiune. Probabil solutia e ca bilanturile anuale care preced adunarile generale sa fie aduse din timp la cunostinta membrilor barourilor, astfel incat lipsa de informatie sa nu mai genereze speculatii.
Din experienta dvs. ce le recomandati tinerilor avocati, care au pasit de curand in profesie, pentru a reusi? Care sunt calitatile pe care trebuie sa le cultive?
Sa fie demni, sa se pregateasca sa fie cei mai buni si sa vada in clienti si magistrati parteneri cu care sa poarte relatii oneste indiferent de situatie. Partea materiala va veni mai devreme sau mai tarziu, dar fara incredere castigata, un avocat nu-si poate consolida un nume si o reputatie. Conteaza foarte mult cum te prezinti ca avocat, atat in fata clientului, cat si a magistratului si asta e principala carte de vizita.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# baschini 4 May 2011 20:22 +7
# Succes d-le Sebastian! 4 May 2011 20:37 +8
# Roxana Moisin 5 May 2011 01:58 -7
# destept baiat 5 May 2011 02:14 -6
# cetateanu romam 5 May 2011 13:04 +2
# exista documnete din epoca .avocat sebastian cudrici 6 May 2011 12:16 +1
Citeza pe cetateanu romam
# radu 6 May 2011 15:51 +7
# Succes d-le Avocat 6 May 2011 19:23 +6
# Succes d-le Cudrici 6 May 2011 19:25 +5
# chef de chef 9 May 2011 16:48 -4
# anonim 6 May 2011 19:29 +4
# bucurestiul va sustine 6 May 2011 19:33 +5
# OFFFFF!!! 9 May 2011 16:20 -4
# avocat sebastian cudrici 9 May 2011 17:48 +4
# avocat sebastian cudrici 9 May 2011 17:57 +4
# Calin Dragu 14 May 2011 12:25 0
# av. Viorel Baicu 16 May 2011 14:28 0
# avocat cudrici sebastian 20 May 2011 20:59 0