15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Avutia romanilor s-a triplat in ultimii 10 ani, ca rezultat direct al politicilor PSD de crestere a veniturilor populatiei

Scris de: L.J. | pdf | print

30 July 2024 10:57
Vizualizari: 1284

In 2023, disponibilitatea romanilor de a face investitii a crescut semnificativ, pe fondul masurilor Guvernului Ciolacu de majorare a veniturilor si al reducerii inflatiei. Imbunatatirea nivelului de trai si o mai mare putere de cumparare au dus la cresterea activelor financiare ale romanilor. Conform BNR, avutia financiara in randul populatiei anul trecut s-a triplat fata de 2012 si a ajuns la un nivel fara precedent, de peste 12.192 de euro pe cap de locuitor, in 2023.


 

Comparativ cu anul 2012, activele financiare ale populatiei s-au triplat, cresterea fiind impulsionata in special de investitii in fonduri de pensii, titluri de stat si actiuni listate, semnaleaza Cristian Popa, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si membru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

Cea mai mare parte a portofoliului de active financiare continua sa fie formata din numerar si depozite, care reprezentau 35% din totalul activelor la finalul anului 2023. Totusi, detinerile populatiei in fonduri de pensii private si investitii in titluri si actiuni sunt in crestere, reflectand o diversificare a portofoliului si probabil o intelegere mai buna a pietelor financiare“, a comentat Cristian Popa.


Sistemul de pensii private, o reforma de succes


Structura categoriilor de active financiare ale romanilor se inscrie in tendintele la nivel regional din zona Euro. Cu o pondere de peste o treime (35,2%) din totalul avutiei, numerarul si depozitele raman modalitatea preferata de acumulare. Acestea sunt in crestere fata de 2022 (34,1%). Comparativ, in Polonia, preferinta pentru numerar si depozite este si mai pronuntata, reprezentand in jur de 50% din activele financiare.

In egala masura insa, dinamica altor tipuri de instrumente financiare se intensifica, indicand o crestere a experientei investitionale. Spre exemplu, pe langa numerar si depozite, romanii au inceput sa investeasca prin intermediul bursei, fiind mult mai deschisi catre acest mod de a investi, dar si catre programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur si Fidelis. Astfel, detinerile de actiuni, cotate si necotate si in fonduri de investitii au o pondere de 30,4%. Urmeaza categoria „altele” cu 21,4% si pensiile si asigurarile cu 13% (fata de 11%).

Analiza oficialului BNR semnaleaza si ascensiunea sistemului de pensii private, apreciind ca aceasta s-a dovedit o reforma de succes. Potrivit datelor Bancii Nationale, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la aproximativ 25,5 miliarde de euro la finalul anului 2023. Mai mult, dupa primele 6 luni ale anului curent, s-au apropiat de 29 miliarde de euro, reprezentand o acumulare istorica de capital.

Aceasta performanta subliniaza relevanta sporita si eficienta sistemului privat de pensii, care continua sa se maturizeze si sa ofere rezultate investitionale foarte bune. Piata pensiilor private si a asigurarilor a devenit tot mai relevanta, avutia populatiei sub aceasta forma fiind de aproape 10 ori mai mare la finalul anului 2023 comparativ cu 2011.


Efectele politicilor PSD este confirmata si de scaderea dobanzii cheie de catre Banca Nationala


Cresterea avutiei romanilor, dar si celelalte efecte ale politicilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu, au avut ca efect si faptul ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut dobanda cheie de la 7% la 6,75%.

Consiliul BNR a confirmat cresterea economica prin investitiile fara precedent, dar si faptul ca masurile-cheie initiate de PSD precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de baza si plafonarea facturilor la energie, au temperat cresterile de preturi la aceste produse si servicii si au fost determinante in reducerea inflatiei intr-un ritm mai alert decat previziunile.

In discutiile privind evolutia recenta a inflatiei, membrii Consiliului au aratat ca rata anuala a inflatiei si-a accelerat scaderea in primele doua luni ale trimestrului II/2024, coborand in mai sub nivelul prognozat, la 5,12 la suta, de la 6,61 la suta in martie, in principal ca urmare a ieftinirii substantiale a energiei, indeosebi a gazelor naturale, sub influentamodificarilor legislative aplicate incepand cu aprilie 2024, precum si pe fondul continuarii descresterii dinamicii preturilor alimentelor“, este concluzia exprimata in minuta sedintei de politica monetara.

Analiza BNR mai arata si faptul ca inflatia va continua sa scada si in urmatoarea perioada intr-un ritm care va depasi prognozele anterioare. „Potrivit recentelor date si analize, rata anuala a inflatiei va continua sa scada in lunile urmatoare pe o traiectorie semnificativ mai joasa decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, care cobora la 4,9 la suta in decembrie 2024, la 3,5 la suta in ultima luna a anului 2025 si la 3,4 la suta la finele orizontului proiectiei”, se precizeaza in documentul Bancii Nationale.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva