BASESCU RUPE POLITRUCII DE LA UE – Fostul presedinte Traian Basescu ii desfiinteaza pe sefii Comisiei Europene, care au imixtionat in treburile interne ale Romaniei si au dat ordine Parlamentului pe Legile Justitiei: “Comisia Europeana bate campii... Riscam sa fim manipulati de cei care au interese ca Justitia sa nu progreseze... Cea mai mare parte a modificarilor facute sunt necesare si aparent corecte... Care este articolul care duce inapoi Justitia din Romania?”
Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu (foto stanga) a reactionat dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker (foto dreapta), si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au dat publicitatii o declarație comuna in care isi exprima ingrijorarea privind modificarile aduse legilor Justitiei. Si nu au facut doar atat, ci au imixtionat in treburile interne ale Romaniei, dand ordine Parlamentului si cerandu-i sa regandeasca modificarile propuse.
Intr-o interventie la B1 Tv, de miercuri seara 24 ianuarie 2018, Basescu a acuzat Comisia Europeana ca bate campii si a cerut oficialilor de la Bruxelles sa precizeze care este articolul pe care il considera nedemocratic. Fostul presedinte a declarat ca modificarile aduse legilor Justitiei, care au fost votate in Parlament, sunt corecte si necesare si le-a cerut tuturor celor critica sa citeasca varianta adoptata si sa nu se lase manipulati de cei care nu doresc o evoluție a sistemului judiciar din Romania: “Ar fi bine sa dezbatem stiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independentei justitiei. Altfel, riscam sa fim manipulati cu usurinta de cei care au interese ca justitia sa nu progreseze. Oricum, eu nu mai pot fi manipulat. Am citit”.
Basescu a tinut sa precizeze ca era necesara modificarea Legilor 303,304 si 317 “pentru ca justitia sa poata face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca Romania sa devina un stat de drept consolidat". In opinia lui Basescu, anumite articole si concepte din Legile Justitiei trebuiau revizuite, ajustate si reformulate.
Iata declaratiile facute de Traian Basescu miercuri, 24 ianuarie 2018:
“Care este articolul din legile Justitiei pe care il considera nedemocratic? Uite, sunt un om care a fost 10 ani in Consiliul European, care a lucrat 10 ani cu Comisia Europeana, in acest comunicat Comisia Europeana bate campii, imi pare rau. Dar noi care suntem pamanteni, traitori aici, in Romania, si care vorbim de trei luni de Legile Justitiei, care este articolul care impiedica exercitarea Justitiei, din cele trei legi deja trimise la Curtea Constitutionala? Ca sa nu fie dubii: 303 este despre statutul magistratilor, 304 este despre organizarea justitiei si 317 despre functionarea CSM. Care este articolul care duce inapoi justitia din Romania? Eu pun intrebarea ca om care le-a subliniat cu creion rosu, cu creion negru, cu creion albastru, toate acele peste cateva sute de pagini care inseamna modificarile la legi. Dati-mi articolul care este impotriva functionarii democratice a Justitiei din aceste trei legi deja trimise si pe urma discutam si despre proiectul de cod penal. (…)
Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem cand vorbim de ingrijorari profunde este de respectare a drepturilor fundamentale pentru ca acesta e principiul pe care s-a construit UE. Nu exista democratie in afara respectarii drepturilor fundamentale ale omului. Daca aici este o ingrijorare, sunt de acord cu CE. Dar dincolo de asta, si eu va spun ca asta poate fi sensul, vreau articolul care impiedica exercitarea justitiei”.
Dupa declaratiile de miercuri seara, Traian Basescu a postat joi, 25 ianurie 2018, un nou mesaj pe pagina sa de Facebook pe care-l prezentam in continuare:
“Pentru a nu fi victime ale manipularii, trebuie sa citim!
Eu am citit!
Legile 303, 304 si 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de cand sunt in vigoare. Cu minusurile si plusurile lor, acestea au fost legile prin care justitia si-a dobandit independenta in relatia cu politicul.
Aplicarea in practica a acestor trei legi pentru un timp indelungat a aratat articole, si chiar concepte, care trebuie modificate pentru ca justitia sa poata face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca Romania sa devina un stat de drept consolidat. Acesta este motivul pentru care unele articole si concepte trebuie revizuite, ajustate, reformulate.
Cu certitudine, trebuie clarificate elemente precum:
-raspunderea magistratilor;
-separarea carierei judecatorilor de cea a procurorilor;
-egalitatea de tratament in instanta de judecata a procurorului si avocatului;
-protejarea judecatorului de eventuale abuzuri ale procurorilor;
-cresterea si consolidarea independentei inspectiei judiciare ;
-separarea activitatii profesionale a celor doua sectii ale CSM etc.
Curtea Constitutionala care are acum in analiza cele trei legi va retrimite unele articole inapoi la Parlament pentru a fi corectate, avand in vedere ambiguitatile, stangaciile si erorile de formulare ale unor articole.
O spun ca om care la terminarea mandatului declara 'justitia a facut progrese enorme, dar inca este un drum lung pana la o justitie consolidata, credibila si predictibila'.
Am citit si am analizat cu creionul in mana modificarile la cele trei legi, asa cum ele au trecut prin Parlament. Cu certitudine, cea mai mare parte a modificarilor facute sunt necesare si aparent corecte. CCR ne va da si verdictul de constitutionalitate pana la sfarsitul lunii.
Dar pentru ca dezbaterea publica despre modificarea legilor de functionare a justitiei sa poata avea loc si mai ales sa fie o dezbatere cinstita, este esential sa le citim si sa vorbim in cunostinta de cauza. Ar fi bine sa dezbatem stiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independentei justitiei. Altfel, riscam sa fim manipulati cu usurinta de cei care au interese ca justitia sa nu progreseze. Oricum, eu nu mai pot fi manipulat. Am citit”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Raul 25 January 2018 14:28 +9
# DODI 25 January 2018 14:52 +5
# Sorin 25 January 2018 15:08 +3
# 1 25 January 2018 16:12 +3
# geo 25 January 2018 17:37 +1
# Goargăs 25 January 2018 18:04 +4
# Geofreeland 25 January 2018 20:13 +4
# unul din lumea cea mare 25 January 2018 20:55 0
# mishulescu 25 January 2018 21:23 +2
# Ene 26 January 2018 08:17 0
# Ciolanis 26 January 2018 08:48 0
# ALECSANDRA 26 January 2018 14:01 0
# eu.ro 30 January 2018 14:02 0