BINOMUL PE NASALIE – Institutiile de forta din Romania au intrat in gura presei occidentale. Jurnalistul britanic Nick Kochan denunta in reteaua EurActiv derapajul Noii Securitati SRI-DNA: „Evolueaza spre ceea ce multi numesc versiunea 2.0 a Securitatii, dupa temutul serviciu secret din timpul lui Ceausescu... Intrebarea asupra careia UE trebuie sa staruie urgent este daca nu cumva aceasta anticoruptie a mers prea departe”
O voce importanta din presa mainstream europeana se intreaba daca nu cumva lupta anticoruptie din Romania a mers prea departe si denunta binomul SRI-DNA ca fiind versiunea actualizata a temutei Securitati comuniste. Coniventa politico-judiciara dintre SRI si DNA - cele doua institutii de forta conduse de Florian Coldea (foto stanga) si dr. Laura Codruta Kovesi (foto dreapta) - este demascata in EurActiv. Cunoscuta retea de portaluri dedicate afacerilor europene titreaza necrutator: Romania's anti-corruption services are reminiscent of Securitate.
Intr-un articol de opinie publicat chiar de Ziua internationala a Luptei impotriva coruptiei, vineri 9 decembrie 2016, jurnalistul britanic Nick Kochan atrage atentia Uniunii Europene ca in Romania anului 2016 se petrec lucruri necurate, care nu au nicio legatura cu democratia si cu statul de drept. Printre acestea, intimidarea judecatorilor, folosirea dosarelor penale impotriva adversarilor politici si chiar in rafuieli personale, folosirea excesiva a masurii arestarii preventive, negocierile dintre procuror si acuzat pentru smulgerea unor denunturi privind persoane cu functii si alte metode de intimidare tipice regimurilor totalitare:
„Intrebarea asupra careia UE trebuie sa staruie urgent este daca nu cumva aceasta anticoruptie a mers prea departe. Sistemul anticoruptie, spun multi dintre criticii sai, se considera mai presus de lege si, impreuna cu SRI, serviciul de informatii romanesc, evolueaza spre ceea ce multi numesc versiunea 2.0 a Securitatii, dupa temutul serviciu secret din timpul lui Ceausescu. Exista nenumarate indicii care sustin aceasta ipoteza, inluzand intimidarea judecatorilor, folosirea puterii anchetei penale impotriva dusmanilor politici si chiar a dusmanilor personali, mediatizarea publica excesiva in faza premergatoare trimiterii in judecata, 'detentia preventiva', negocierile improprii si chiar ilegale dintre procuror si acuzat pentru obtinerea de marturii impotriva unor persoane de rang inalt si continuarea utilizarii metodelor de combatere a terorismului in cauzele de coruptie, in ciuda interdictiilor venite de la instante”.
La fel ca fostul sef al US Secret Service, Darren White, si ziaristul englez remarca in articolul sau numarul extrem de mic al rechizitoriilor in raport cu numarul foarte mare de dosare deschise la DNA:
„Numarul imens de cauze de coruptie din Romania – peste 10.000 incepand cu 2015 – au produs numai 1.200 de trimiteri in judecata, un indiciu al modului in care agentia manipuleaza acuzatiile de coruptie pentru a-si sustine dosarele. O alta metoda semi-judiciara folosita pentru a ameninta inculpatii este arestul preventiv, unde un inculpat poate fi tinut pana la 180 de zile pe timpul urmaririi penale. Amenintarea cu aceasta forma de detentie este suficienta pentru a convinge multi acuzati sa coopereze.
(...) Cea mai grava critica adusa DNA este aceea ca institutia nu mai raspunde in fata nimanui.
(...) Spionii israelieni arestati in timpul investigarii lui Kovesi le-au spus mai tarziu politistilor israelieni ca lui Iohannis ii era teama ca nu cumva DNA sa o ancheteze pe sotia sa, potrivit stenogramelor scurse din ancheta politiei, raspandite in presa romaneasca saptamanile trecute. Doamna Iohannis si mama sa au fost co-semnatare ale actelor privind unele dintre fostele proprietati ale lui Iohannis.
Kovesi lucreaza mana in mana cu SRI, pentru a prinde in capcana tinte si pentru a strange probe impotriva acestora. In unele cazuri dosarul este adus la agentie de SRI, in altele, agentia apeleaza la suportul SRI pentru interceptarea convorbirilor tintelor. Acuzatii vorbesc despre umilinte in fata presei, despre amenintari cu dosare penale impotriva rudelor daca nu se conformeaza solicitarilor procurorilor si despre folosirea de materiale compromitatoare in scopul defaimarii. Despre judecatori care nu confirma acuzatia se spune ca sunt amenintati”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nick 11 December 2016 14:58 +9
# Sava 11 December 2016 15:39 +25
# Cetateanul 11 December 2016 16:00 +23
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 12 December 2016 13:02 +8
# Camp tactic 11 December 2016 16:19 +15
# DODI 11 December 2016 16:23 +16
# Edelweiss - Rarinc de Bucovina. 12 December 2016 01:19 +3
# escu 12 December 2016 09:23 +4
# Dor de "securistul de serviciu"' 12 December 2016 09:28 +4
# Dacian Bunaziua 12 December 2016 10:58 -13
# Aberatie 12 December 2016 12:12 +4
# unul din lumea cea mare 12 December 2016 12:25 +3
# pelin 12 December 2016 17:02 +3
# pop 24 December 2016 19:36 0