17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cabinetul Ciolacu, la un an de guvernare: puterea de cumparare in crestere, inflatia in scadere

Scris de: L.J. | pdf | print

18 June 2024 12:08
Vizualizari: 1162

In urma cu un an, una dintre promisiunile lui Marcel Ciolacu, la preluarea functia de premier, a fost stoparea cresterii preturilor si refacerea puterii de cumparare, iar, in paralel, scaderea inflatiei. Protejarea consumatorilor a fost prioritatea PSD inca din prima zi de guvernare, iar acest lucru este sustinut de masurile imediate luate de Executiv de plafonare a preturilor la energie si gaze si limitarea adaosului comercial la produsele de baza, inca in vigoare.


 


Trebuie sa avem o crestere economica de peste 3% pe an. Trebuie sa ducem inflatia la sub 8% pana la final de an si sa reducem dependenta de import. Pentru a atinge toate aceste obiective, prima noastra lupta va fi cu preturile si cu specula”, spunea Marcel Ciolacu, in iunie 2023, la preluarea portofoliului de premier.


PSD duce inflatia de la 10,3% la 5,1%


In 2023, Romania s-a confruntat cu o inflatie accelerata, la momentul preluarii mandatului de catre Ciolacu, rata inflatiei fiind la 10,3%, in timp ce preturile la alimente, combustibili si alte bunuri de consum erau intr-un trend de crestere. in acest context, Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unor masuri concrete pentru a proteja puterea de cumparare a romanilor si pentru a preveni distorsiunile pietei cauzate de speculatii.

Avem pregatit un program indraznet si coerent prin care vizam stoparea cresterii preturilor la principalele alimente de baza. Planul nostru implica – in ponderi diferite – toti actorii importanti, de la producatori la distribuitori si, in final, la marile lanturi de magazine. Atat producatorul roman, cat si consumatorul final trebuie sa aiba garantia ca obtin un pret decent pentru produse de buna calitate. insa, o tinta la fel de importanta este reducerea practicilor speculative. Nu-i vom ierta pe cei care profita de pe urma crizelor pe spatele romanilor”, spunea Ciolacu, la preluarea mandatului de premier.

Iar din august 2023 a fost implementata masura prin care era plafonat adaosul comercial la anumite produse de baza, la maximum 20%. Efectul acestei masuri s-au resimtit imediat, la raft, si implicit in buzunarele romanilor. In paralel, Guvernul Ciolacu a intensificat controalele si monitorizarea pietelor pentru a detecta si sanctiona specula. In colaborare cu Consiliul Concurentei, s-au desfasurat ample investigatii privind cresterile de preturi, in special la produse esentiale precum alimentele si medicamentele.


La aproape un an de cand aceasta masura a fost implementata, gasim faina cu 30% mai ieftina, malai mai ieftin cu 27% sau unt mai ieftin cu 14%. Scaderi de preturi sunt si la zahar, oua sau fructe si legume.


La momentul preluarii mandatului de premier de catre Marcel Ciolacu, inflatia era de peste 10%. in luna iunie, potrivit ultimelor date oficiale de la INS, inflatia a ajuns la jumatate, adica la 5,1%, fiind tot pe un trend de scadere.


BNR: masurile de plafonare au accelerat reducerea inflatiei


Eu am preluat o inflatie de, cred, 10,3 la suta. (…). Este evident ca suntem intr-un trend descendent. Sunt ferm convins ca spre sfarsitul anului, categoric, va fi o inflatie sub 5%. De fapt, si BNR a prognozat acest lucru. Ce e cel mai imbucurator este cresterea economica estimata si pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. Romania a reusit sa nu intre in recesiune”, spunea premierul Marcel Ciolacu, in urma cu o luna.

Un raport al Bancii Centrale arata ca preturile la unele alimente precum painea, laptele, uleiul sau carnea, toate fiind pe lista produselor alimentare cu adaos plafonat, au contribuit mult la reducerea inflatiei in ultimul trimestru din 2023.

Rata anuala a inflatiei si-a accelerat traiectoria descendenta in ultimul trimestru al anului 2023, ajungand la 6,6% in luna decembrie (...), influente favorabile fiind asociate in special preturilor carburantilor si celor ale bunurilor alimentare. De altfel, aportul decisiv la dezinflatia din trimestrul patru a apartinut acestora din urma, ca rezultat al unui cumul de factori: mentinerea cotatiilor materiilor prime de profil pe o panta descendenta, recolta abundenta de pe plan intern si international, prelungirea si extinderea listei produselor alimentare esentiale vizate de masura de plafonare a adaosului comercial, se arata in raportul BNR, din februarie 2024.

Acum Guvernul Ciolacu intentioneaza sa extinda masurile de sprijin pentru producatorii locali si sa imbunatateasca infrastructura de stocare si distributie, ceea ce ar putea contribui la o stabilizare suplimentara a preturilor. De asemenea, se are in vedere cresterea transparentei pietei si intarirea legislatiei antitrust pentru a descuraja speculatiile pe termen lung.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.07.2024 – Judecatori blocati la revenirea in sistem pe motiv de psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva