CATUSE FARA RIDICAREA IMUNITATII – Seful DNA Ploiesti Lucian Onea, in fata unei noi acuzatii: L-a retinut si dus la arestare pe presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, fara sa parcurga procedura de ridicare a imunitatii conferite de statutul de membru al Comitetului Regiunilor. Cosma a fost impiedicat sa ajunga la o convocare a Comisiei de la Bruxelles, desi beneficia de imunitate egala cu cea a parlamentari. Acuzarea din dosarul familiei Cosma poate fi anulata la ICCJ
Dosarul familiei Cosma este o mascarada! Dupa ce s-a descoperit ca stick-ul care reprezenta proba cheie in cauza nu se afla efectiv la dosar si nu a continut niciodata documentele retinute in rechizitoriu, dupa ce fostul deputat Vlad Cosma a dezvaluit cum unitatea de elita a Laurei Kovesi a format dosarul familiei Cosma prin fortarea unor pretinsi martori sa faca denunturi mincinoase si dupa ce insusi seful DNA Ploiesti a marturisit ca a calculat dupa ureche pretinsul prejudiciu in cazul Cosma, procurorii de caz Lucian Onea si Giluela Deaconu mai primesc o lovitura. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma aduce in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie o noua acuzatie procurorilor DNA Ploiesti, care ar putea determina chiar anularea dosarului la instanta suprema.
Inaintea ultimului termen de judecata de la Inalta Curte, din 19 februarie 2018, Lumeajustitiei.ro prezinta dovada ca procurorul Lucian Onea l-a retinut si dus la instanta cu propunerea de arestare preventiva pe ex-presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma,in ciuda faptului ca acesta beneficia de imunitate diplomatica. Mai exact, Mircea Cosma nu putea fi retinut fara un acord al Parlamentului Romaniei si o incuviintare din partea organismelor europene pentru luarea acestei masuri, iar faptul ca retinerea s-a produs cu incalcarea imunitatii diplomatice de care acesta beneficia poate atrage anulare dosarului. Ce este mai grav este ca, din sursele noastre, la momentul dispunerii masurii retinerii lui Mircea Cosma, procurorii de elita erau la curent cu aceasta imunitate si erau constienti si de programul de lucru pe care presedintele CJ Prahova il avea la Bruxelles.
Concret, Mircea Cosma facea parte, inca din 2010, din Comitetul Regiunilor (CoR), organism european creat in 1994, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht, fiind un organ consultativ care reprezinta interesele autoritatilor regionale si locale din Uniunea Europeana, format din 350 de membri din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Mai exact, Mircea Cosma era unul dintre cei 15 membri numiti din partea Romaniei sa reprezinta interesele Statului nostru la Bruxelles, detinand calitatea de vicepresedinte al Comisie pentru cetatenie, guvernanta, afaceri externe si institutionale (CIVEX) si membru al Comisiei de mediu. A ocupat insa aceasta demnitate pana sa fie retinut de procurorul Lucian Onea si Giluela Deaconu, in data de 11 februarie 2014.
Extrem de important este faptul ca retinerea lui Mircea Cosma a avut loc in ziua plecarii acestuia la Bruxelles, unde fusese convocat, conform documentului pe care il prezentam in facsimil, sa ia parte la Comisia pentru mediu, schimbari climatice si energie organizata in data de 12 februarie 2014, pentru care avea rezervate atat zborul, cat si cazarea in vederea participarii la eveniment.
Iata pasaportul diplomatic al lui Mircea Cosma:
Or, aici apare problema majora, caci in Regulamentul de ordine interioara si de procedura adoptat la 31 ianuarie 2014 de Comitetul Regiunilor, in temeiul articolului 306 al doilea paragaf din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, se precizeaza ca membrii Comitetului din care facea partea si fostul vicepresedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, beneficiaza de anumite privilegii si imunitati conferite de functia pe care o detin, care faceau imposibila retinerea de catre Lucian Onea a acestuia si, mai ales, a impedicarii sale de a lua parte la evenimentul de la Bruxelles.
Mai exact, la articolul 4 din Regulament se precizeaza ca membrii din Comitetul Regiunilor benficiaza de imunitatile prevazute de Protocolul privind privilegiile si imunitatiile Uniunii Europene:
"Articolul 4 – Privilegii si imunitati: Membrii si membrii supleanti cu mandate corespunzatoare benficiaza de privilegiile si imunitatile prevazute de Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene".
Cunoscut si ca Protocolul nr. 7, in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene sunt statuate astfel si privilegiile membrilor Comitetului Regiunilor si, inclusiv ale fostului presedinte CJ Prahova Mircea Cosma.
Din cuprinsul Capitolului III, art. 8 si 9 aflam ca membrii CoR, asemenea europarlamentarilor, nu pot fi cercetati, retinuti sau urmariti datorita opiniilor sau voturilor exprimate in cadrul exercitarii functiilor lor, iar, atentie, in toata perioada in care detin o demnitate in cadrul organismului european beneficiaza "pe teritoriul national, de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari".
In acelasi articol se mai precizeaza si faptul ca “imunitata este valabila inclusiv pe perioada deplasarii la locul reuniunii”, in cazul de fata in ziua in care era programat pentru orele pranzului zborul catre Bruxelles pentru participarea lui Mircea Cosma la Comisia unde detinea calitatea de membru.
Or, daca tinem cont de faptul ca perioada deplasarii vizeaza inclusiv preziua evenimentului, putem crede ca ne aflam in fata unei incalcari grosolane a legislatiei europene si a imunitatii si drepturilor prevazute unui demnitar european.
Iata ce statueaza Capitolul III – Membrii Parlamentului European din Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene:
"Articolul 8 (ex-articolul 9)
Membrii Parlamentului European nu pot fi cercetati, retinuti sau urmariti datorita opiniilor sau voturilor exprimate in cadrul exercitarii functiilor lor.
Articolul 9
(ex-articolul 10)
Pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiaza:
(a) pe teritoriul national, de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari;
(b) pe teritoriul oricarui alt stat membru, de exceptare privind orice masura de detentie sau urmarire penala.
Imunitatea este valabila inclusiv pe perioada deplasarii la locul reuniunii Parlamentului European, cat ai la intoarcere.
Imunitatea nu poate fi invocata in caz de flagrant delict ai nici nu poate constitui o piedica pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri."
Totusi, in ciuda unor dovezi si evidente precum cea de mai sus, la instanta de fond au fost aplicati ani grei de inchisoare cu executare, facand astfel posibil ca legalitatea probelor si a modului de actionare al elitei DNA sa fie pusa la indoiala si chiar demontata si inaintea ultimului termen de judecata din apel.
Amintim ca dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii DNA Ploiesti Lucian Onea si Giluela Deaconu pentru pretinse infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova a fost condamnat la 8 ani inchisoare cu executare de Completul de 3 al ICCJ format din judecatorii Aurel Gheorghe Ilie, Lucian Macavei si Maricela Cobzariu. La randul sau, fiul lui Mircea Cosma, fostul deputat Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenta, a fost condamnat la 5 ani inchisoare cu executare.
Iata ce prevede articolul 9 din Protocolul 7:
*Cititi aici prevederile Regulamentului Comitetului Regiunilor
*Cititi aici prevederile Protocolului 7 privind imunitatile
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# viorica 18 February 2018 15:48 -31
# mariana 18 February 2018 22:01 +7
# Gore 19 February 2018 10:19 +1
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 19 February 2018 19:38 +2
# ?????? 18 February 2018 19:06 -4
# adrian 18 February 2018 22:33 -10
# zorica 19 February 2018 01:36 +3
# adrian 19 February 2018 10:33 -2
# Gore 19 February 2018 10:25 +1
# Ely 18 February 2018 23:05 +5
# Ghitza Rochitza 19 February 2018 00:36 -9
# adrian 19 February 2018 08:30 +1