19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cauza: Etica avocaturii. Infatisarea de Paste

Scris de: Andrei CRISTEA | pdf | print

12 April 2012 14:31
Vizualizari: 7091

 

Institutul National de Statistica este o institutie serioasa. Conservatoare, dar serioasa. Adica, daca bati la poarta, te intalnesti cu oamenii si le dai o tema, ai sanse mari sa pleci cu documentul. Statistica e rece, e frusta. E cu cifre. Nu de afaceri, ca sa nu stricam Sarbatorile...


Despre statistica se mai spune ca e ca rochia unei femei: suficient de lunga cat sa acopere ce trebuie, dar suficient de scurta cat sa incite.

Avem o cifra si un trend. Cifra de 189 avocati cercetati in diverse stadii procesuale si trendul de crestere de aproape 3 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. De ce acest trend alarmant, care se agraveaza pe zi ce trece? De ce atatea burtiere si crawl-uri cu “breaking news” la televiziuni care au in prim-plan avocati? Din vina lor!

Sau poate ne grabim?

Sa nu fim ipocriti. Peste cateva zile e cea mai importanta Sarbatoare a crestinatatii. Nu Nasterea, ci Invierea Domnului e considerata mai importanta de catre credinciosi. Minunea aici s-a produs. Legendele aici s-au tesut. Giulgiul casei de Savoia, cunoscut ca fiind “din Torino”, de aici strabate veacurile. Pana la datarea cu carbon care l-a plasat in jurul anului 1.300, dar asta e alta poveste… Cati oare dintre oamenii de afaceri clienti ai avocatilor de business le-au spus “sa respecte legea”? De la putini spre deloc. Clientii le cer avocatilor sa faca totul ca sa le castige procesele. Si nici nu vor sa stie uneori ce inseamna asta. Partea lor de iertare de pacat, de impartasanie se numeste “succes fee”.

Si atunci, de ce sa ridicam piatra? Doar pentru ca putem? Doar pentru balistica uneori cvasi-perfecta a traiectoriei? Haideti sa o lasam jos. Imaginati-va o piata publica, o Agora in care toti lasa pietrele jos. Cei care raman cu ea in mana, in elan de a o arunca, se vor simti stanjeniti. Si o vor scapa mai degraba, pe principiul “mi-a alunecat si mi-a cazut din mana…”.

Exista nume mari de avocati de business implicate in tot felul de procese, unele fara absolut nicio legatura cu avocatura. Si cu toate astea, preluate de tabloide. Doar pentru ca oamenii aceia au bani si deci, sigur au facut ceva gresit. Au devalizat, delapidat, falsificat, inselat. Daca nu poti sa infrangi un adversar cu armele business-ului, caci avocatura e un business, multi prefera sa isi piarda timpul gandind la subterfugii. Gasim un amarat, ii dam bani de tramvai si ala scrie rau de adversari. Sau incercam sa ii racolam intr-un restaurant, la un pranz de afaceri, un asociat. Sau tragem de limba un client sa ne spuna onorariul, ne minunam si-l scadem cu 25%... in speranta ca il punem la loc prin acte aditionale sau ii facturam si hartia si toner-ul imprimantei si aerul conditionat pe care il respira stagiarul care ii face intampinarile. Sau ne uitam sub rochia… statisticii.

Caracterele mari asa se cern. In doua feluri. Unele ignora cu desavarsire zumzetul si nu respira cand in jurul lor miroase urat, nu negociaza cu teroristii presei si ai adversarilor si isi vad de treaba si fac bani. Bani, nu cifre! Altele, se metamorfozeaza in lideri si in jurul lor, din caramizile bune sau rele ale publicitatii, se nasc legende. Avocatura romaneasca are nevoie de acesti manageri, prea putin avocati dar prea buni in ce fac.

Imi place sa citez din avocati britanici, au genul de sare si piper corect presarate care ii fac Master Chef-i sau le confera stele Michelin. “Reteta” de azi e din Bobby Reddy, partener la Latham & Watkins, a cincea firma de avocatura ca marime din lume (www.lw.com) , care a spus: “In India miroase urat pe strazi, in Franta miroase urat in patiserii, dar in Londra miroase urat dupa cate un due diligence”. Se ofera cineva sa-i plateasca un avion de pe Heathrow pe Otopeni lui Sir Bobby?

Institutul National de Statistica e pe strada Libertatii… Nu de expresie. A libertatii punct. Al carei gust nu poate fi egalat de nimic, chiar daca uneori uitam ca il respiram in fiecare zi. E ca Pasca pe care o luam pe stomacul gol in prima zi de Paste. Doar o bucata de paine…?

 

Comentarii

# ionel hasotti date 12 April 2012 17:41 -1

Buna seara Dle Cristea . Frumos articol si mai ales inspirat citatul in partea ref. la due dilligence. Ma despart de dvs. atunci cand spuneti ca avocatura este un bussines. Pentru unii dintre avocati sigur ca asa este pentru simplul motiv ca asa o simt , asa o privesc , asa o doresc.Pentru foarte multi insa avocatura este o profesie bazata in primul rand pe vocatie.Sa stiti ca exista la ora actuala o confruntare de idei si mai ales de interese intre avocatii din lumea intreaga pe marginea acestei distinctii : profesie sau bussines. Confruntarea s-a mutat si in diferite reglementari care exprima intr-un fel sau altul cele doua filozofii. Intrucat sunt implicat de mai multa vreme in contactele si colaborarea dintre organele reprezentative nationale ale avocaturii , va pot spune ca "valul " abordarii comercialiste a avocaturii s-a mai domolit. Chiar si cei mai aprigi partizani ai comercialitatii profesiei de avocat si-au dat seama ca au mers prea departe. Vorba unei foste presedinte a ABA ( American Bar Association ) care a recunoscut cu vocea gatuita de emotie intr-un conclav ca " am inceput sa lucram mai mult pentru patronii nostri si mai putin pentru clientii nostri ". Abordarea comercialista a avocaturii a nascut si ceva monstri intre timp , printre care as observa mai intai atingerile aduse secretului profesional. La noi in Romania , aceasta abordare este si ea prezenta dar fara substanta filofoziei si traditiei anglo-saxone.Ca sa fiu un pic rautacios , as fi interzis o singura carte dupa 1989 pentru avocati si anume " Firma " lui Grisham. Inchei ca sa nu devin prolix, cu speranta ca si in Romania pana la urma apele se vor alege.

# andrei cristea date 12 April 2012 18:03 0

Buna seara Domnule Hasotti! Mi se pare putin ciudat sa va raspund pe luju, dar pana la urma de ce nu? E un semn de normalitate. Va multumesc pentru ganduri si ma inclin. Din fericire, Firma lui Grisham, ecranizarea lui Sydney Pollack cu T. Cruise parca, a fost un film reusit si eu cred ca a inspirat multi tineri sa intre in profesie. E intr-adevar o confruntarea de idei daca balanta inclina spre business sau spre avocatura, dar iarasi daca ma intrebati pe mine cred ca marile case ar trebui conduse de manageri, nu de avocati. Una e vocatia, alta e un MBA in management. Conteaza si fler-ul, dar stiti ca in Romania orgoliile sunt exacerbate... Un Paste cu calm si liniste va doresc!

# Ioana date 12 April 2012 20:30 0

Domnule Hasotti, eu nu sunt avocat, dar marturisesc ca mi-as fi dorit sa fiu si va impartasesc intru-totul opinia ca avocatura ar trebui sa fie facuta din vocatie. Totusi, economista fiind, nu pot sa nu observ ca, in masura in care un avocat trebuie sa traiasca de pe urma muncii sale, e greu, daca nu chiar imposibil, sa ignori dimensiunea de business. Si nu cred ca alunecarea avocaturii dinspre arta spre afacere este principala cauza a derapajelor etice la care asistam, desi probabil ca banul are partea lui de vina. Chiar daca multi considera sintagma "etica in afaceri" un oxymoron, de genul "cerc-patrat", ma incapatanez sa cred ca principiile eticii sunt aplicabile in orice domeniu. Prof.Dan Craciun o spune frumos in cursul de etica pe care il preda:"Moralitatea nu este totuna cu sfintenia, iar etica afacerilor nu este cu mult mai exigenta decat moralitatea vietii obisnuite. Ea nu cere un altruism nerezonabil, ci numai considerarea drepturilor si intereselor legitime ale celorlalti"

# unul date 12 April 2012 20:38 0

se pare d hassoti ca aveti o mentalitate ciudata, specifica unei epoci apuse, si anume sa interziceti.  interzicerea e mult mai periculoasa decat cenzura. eu sper sa nu mai vad asemenea mentalitati.

# sapu date 17 April 2012 16:24 +3

Ionel si Puiu Hasotti, doua dintre cele mai ordinare creaturi ale lumii juridice. Unul este parlamentar odios, o lichea politica infecta iar celalalt un doctrinar mirositor al justitiei de canal. Doi borfasi ai politicii judiciare.

# corect date 17 April 2012 18:03 +1

hasotti, un putregai constantean. toti bisnitarii sau orientat spre politica, ca doar aici ratatii pot sa se imbogateasca fara munca. acest nemernic se crede si mare avocat,,ragea ca bota a facut conferinta in sala lui masa si tacsu. bosorog ordinar care suge din banii nostri.

# Cristi P. Sturzu date 18 April 2012 21:30 +1

N-am inteles mai nimic din comment-ul dvs. Adica nimic din ceea ce mi-ar fi placut sa inteleg, din scrierile unui individ cu "pretentii". Avocatura, profesie sau business? Avocatura este profesie LIBERALA. Ar trebui sa stiti BINE ce inseamna LIBERALA. MAi ales ca sunteti membru PNL din 1990. Apropos, ce anume ati facut in revolutie? Pentru ce anume ati dobandit calitatea de revolutionar? Eu, soldat al armatei romane, in dispozitiv la Otopeni din 19 decembrie 1989, cum ar tgrebui sa ma autodenumesc? Erou national? Nu va cazniti sa raspundeti pentru ca nu puteti da un raspuns pertinent. Ca sa fiu si eu un pic realist, un pic peste dvs. de realist, as spune ca dupa bulibaseala din 89 careia dvs. ii spuneti revolutie, printre alte lucruri de importanta nationala ar fi trebuit ca avocatura sa se exercite in cadrul entitatilor juridice legal infiintate. Iar primele entitati de acest gen, in Romania de dupa '89, sunt cele infiintate de dl. Bota Pompiliu, si aceasta este realitatea.

# Cristi P. Sturzu date 18 April 2012 21:39 +1

Toti adeptii casteii ii dati frenetic cu "barourile Bota sunt ilegale", dar NIMENI dintre ai vostri nu sunt capabili sa argumenteze exclusiv juridic aceasta aberatie. Asa, de latrat, toti prostii pot sa latre, pe limba lor. IN orice caz, mie, in calitate de avocat membru al unei structuri LEGALE din Romania, obisnuinta perpetua a unor trogloditi de decani traditionali ramoliti sa faca plangeri penale colegilor mei pe derizoriul 281 C.p. si astazi, in anul 2012, nu-mi spune decat ca aceia sunt niste inapoiati, niste scursuri ale vechiului regim, usor de mani******t de actualii mafioti din sistem. Si da, exista avocatura de business, daca pana acum nu stiati de aceasta specializare in domeniu. Dreptul afacerilor se numeste. Intrebati-l pe Daniel Fenechiu, cu care am fost coleg de diverse cursuri.

# jurist date 12 April 2012 21:26 +5

exista o vorba, "primul milion de euro nu va pot spune cum i-am facut, dar urmatorii sunt facuti legal". din pacate cel mai corupt sistem este justitia, se macina bani grei inca de la intrarea in avocatura. s-a format o casta, care s-a gindit sa confiste profesia, si in care sunt admisi cei cu bani si cu relatii. acesti "borfasei" sunt infractori de la debut, gena care pe parcurs se dezvolta, intra in fel de fel de combinatii, pacalesc si vind clientela. problema este ca sunt si f prost pregatiti, nu citesc legile, nu studiaza dosarele etc. acesti nenorociti se opun ideii de concurenta, mint, santajeaza si denigreaza . pina cind aceasta profesie nu va fi liberala, sa decida piata cine este bun si cine nu, avocatura va fi practicata in 99% din cazuri de hoti. sunt mii de avocati cu facultati X si 0, admisi in baza talentului "pecuniar". ori acesti sarlatani sunt apoi sustinuti din banii nostri, prin celebrele oficii care le asigura un venit pentru care altii muncesc. 

# Dumitru Albu date 18 April 2012 19:57 +2

Stimate domnule jurist, Deoarece apreciez p.d.d.v. exprimate de dvs. in LJ am indraznit sa solicit sfaturile dvs. in legatura cu un SOCRU pe care l-ati „onorat” cu „calificative” impresionante intr-un comentariu datat 11.04.2012. La acest comentariu v-am adresat urmatoarele (citez): „Nu numai eu, ci si alti juristi tineri-incepatori, care vrem sa ne ferim de cele rele, facem apel la dvs, la conducerea revistei „Lumea Justitiei”, sa ne oferiti dovezi concrete pentru a ne convinge ca socrul lui PREDOIU (dl Calin ZAMFIRESCU) este „MAREA DEVALIZATOR DE BANCI, SPAIMA LEGILOR, SPECIALIZAT IN FARADELEGI”, asa cum afirmati dvs. Din relatări răzlete ale unor colegi experimentati am aflat doar ca dl Calin ZAMFIRESCU ar fi recurs la multe potlogarii pentru a putea sa se imbogateasca pe seama devalizarii unor banci romanesti. Multi afirma ca cele mai mari matrapazlacuri le-ar fi facut pentru a putea sa falimenteze Banca Internationala a Religiilor. Am auzit multe, foarte multe vorbe. Am vrea ceva cat de cat concret pentru a sti de cine sa ne ferim sau de la cine sa invatam cum nu trebuie sa actionam. Vom aprecia mult sprijinul/sfaturile dvs.” Asteptam ca mare interes raspunsul dvs. Va multumim !

# geo date 18 April 2012 21:44 0

d. Albu, daca ati revedea emisiunea LUMEA JUSTITIEI facuta de d.bota cind era la OTV, ati vedea cat de multe stie despre acesti gansteri ai avocaturii. va recomand sa le revedeti pe You tube, emisiuni realizate cu diferiti invitati. 

# geo date 18 April 2012 21:47 0

pardon, emisiunea se numea MINUNILE JUSTITIEI.

# leo date 18 April 2012 21:58 0

d. Albu aruncati o privire si pe antena 3,cu dana grecu, : http://www.youtube.com/watch?v=TmRbcx1UTl4

# Jean date 13 April 2012 17:38 +1

Cu referire la statistica: minciunile - crescator - sunt: minciuni, minciunui sfruntate si date statistice.

# Dan date 18 April 2012 00:31 +7

Poftiti aici etica la doi avocati. Unul din Craiova iar sor-sa din Bucuresti. Fratele e finul sefuslui sectiei penale a CA Craiova iar sora e fina directoului INEC. Cu alte cuvinte, se cred foarte bine "infipti". Cititi in link-ul urmator ce sunt in stre sa faca si dupa aia sa mai vorbim de...etica avocatului. Toate cele bune.  http://www.cvlpress.ro/07.03.2012/avocatul-constantin-catrina-%E2%80%9Eexpertul-imobiliar-al-craiovei/

# lupu date 18 April 2012 09:00 +5

Dane, nimeni nu mai crede in avocati. Toti aproape sunt niste escroci ordinari, hoti si santajisti. Isi santajeaza fie clientii, fie judecatorii/procurorii cu infractiuni vechi. Lupul se intotdeauna acolo unde a mai mancat oaia.

# Dan date 18 April 2012 09:43 +6

Lupule, aici imi permit sa te contrazic. E adevarat ca sunt si multi neaveniti in lumea lor. Dar am avut onoarea la randul mei sa cunosc printre ei si oameni de toata isprava. Si gandeste-te ca numai in Bucuresti sunt vreo 10.000 si nu stiu daca 500 chiar fac treaba. Cel mai greu e cu aia tineri care efectiv mor de foame si cand mai prind si ei cate un dosar singura lor grija e sa fuga sa-si plateasca darile la Barou.  

# Cristi P. Sturzu date 19 April 2012 10:32 +4

Traiasca si infloreasca, sfanta zeciuiala. Bosorogii si sefii haitei o duc perfect, pe spatele "norodului". Ce pensii, ce binefacere, ce huzur! :sad: Si Dane, nimeni nu e neavenit. Toti au o insemnatate, toti au o minima valoare. Ia inmulteste tu nr. de neaveniti, cum le spui tu, cu 80 sau cu 230 lei si da-ne un produs de consolare. Cu toata indulgenta, se-aduna de-o fasole cu jumari, pe fiecare luna de cotizatie. Pensie? Ha ha ha ho ho ho! Buna gluma, asa-i? :lol:

# Dan date 19 April 2012 10:55 +5

Cristi, cand am spus neaveniti m-am referit la acele specimene de o prostie rara care isi nenorocesc clientii, dar asta dupa ce au grija sa-i usureze bine la portofel. Sau la specimene ca cei din primul meu comentariu de mai sus. In acest caz, singurul motiv pentru care cei doi - frate si sora - practica avocatura este fraudarea legii dar si constituirea unui cerc de relatii care sa-i fereasca de necazuri. Iar plangeri penale impotriva lor sunt garla, atat la Craiova cat si la Bucuresti. Si...nimic deocamdata. 

# Dumitru Albu date 18 April 2012 20:19 +2

Stimate domnule Andrei CRISTEA, Va rog sa fiti convins ca multi juristi tineri apreciaza profesionalismul cu care ati abordat - in acest articol - COMPLEXA PROBLEMATICA A ETICII AVOCATURII. Avand in vedere vasta dvs. experienta profesionala/vocatia cu care va exercitati profesia, va adresez rugamintea de a raspunde la solicitarea pe care am adresat-o comentatorului care semneaza „JURIST”. Va multumesc !

# leo date 18 April 2012 22:20 0

domnule Albu aruncati o privire si pe antena 3,cu dana grecu, : http://www.youtube.com/watch?v=TmRbcx1UTl4

# andrei cristea date 19 April 2012 16:01 0

Buna ziua Domnule Albu...ca zapada, ca tot e trendy? :) Va multumesc pentru aprecieri si incredere, dar cu riscul de a va dezamagi nu pot sa dau curs cererii Dumneavoastra, nu din alte motive decat ca nu sunt in masura sau abilitat sa vorbesc in spatiul public despre aceste spete. Nu e de competenta mea, eu sunt doar un jurnalist care are o parere personala, pe care am ales sa mi-o exprim prin acest gen de editoriale. In plus, dati-mi voie va rog sa nu fiu intotdeauna de acord cu tonurile de limbaj folosite pe acest gen de forumuri. 

# Avocat cu acte date 19 April 2012 09:12 +4

Referitor la etica avocaturii fara baza legala , fara acte de infiintare, statut , act constitutiv, lege de infiintare, practicata fara dobandirea personalitatii juridice si cu largul concurs al autoritatilor romane-partea corupta:http://bota.ro/wp-content/uploads/2010/05/TB-BUC-J-S2-6-MAI-10.pdf. Da nu va mirati ca multi zis avocati, zis traditionali sunt arestati ptr. infractiuni de drept comun. Saracii de ei procedeaza asa cum sunt educati sa o faca : cu incalcarea sistematica a legii, ei practicand avocatura fara sa dobandeasca personalitate juridica-legea nr. 3 /1948 este in vigoare!!!! Pe cale de consecinta se admite ca acolo unde avem avocati avocati infractori de drept comun , avem si barou-nu tyraditional-ci de drept comun, plin de terchea-berchea intrati pe spaga si mai prost pregatiti decat majoritatea clientilor pe care ii primesc ca pomana de la stat. Pardon! Din oficiu!:))))

# JURYST DB date 24 April 2012 09:30 +2

Buna stimati colegi. Nu va mirati de ce lucrurile stau asa in Romania cand in fruntea asociatiei procurorilor se afla d-nul proc. SIMA. Imi pare rau dar d-nul proc. Sima avand in vedere "filozofia despre profesionalism, cinste si corectitudinea" de care a dat dovada pana in 1989 ar fi trebuit de multa vreme sa fie in alta parte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva