Ce-i recomanda pe Iacob si Nistor? Cititi si deslusiti!
O lecturare a planului managerial al procurorului sef adjunct Marius Iacob pentru continuarea activitatii cu un nou mandat, pe aceeasi functie, la DNA ne dezvaluie care sunt marile tinte ale acestuia pentru perioada ce va urma. Consolidarea si apararea statutului procurorului, diminuarea procentului de achitari, cresterea calitatii in activitatea de urmarire penala etc, toate obiectivele au fost indeplinite „intr-o mare masura”, dupa cum se autoevalueaza Marius Iacob dupa trei ani de adjunct al Laurei Codruta Kovesi la DNA.
Din acest „plan” mai aflam ca domnul procurorul Marius Iacob s-a ocupat de Compartimentul de protectia muncii si de Departamentul economico-financiar si administrativ, dar si, ce sa vezi, de Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari. Sectie care stim cu totii ca a fost reorganizata si micsorata, pentru ca nu prea producea cine stie ce. Ba mai mult, chiar din proiectul domnului Iacob aflam ce degringolada a fost in 2013 la aceasta sectie, verificarile efectuate din ordinul procurorului sef, in august 2014, evidentiind probleme de tot felul.
Ah, uitasem. Adjunctul Iacob a mai coordonat si Serviciul de specialisti. Stiti, desigur, ce e cu acest serviciu. Aici robotesc specialistii aceia care se dau mai tari ca expertii si care stabilesc prejudicii dupa niste ecuatii pe care nu le intelege nici mama expertilor, dar ale caror rapoarte sunt litera de lege pentru judecatorii instantelor patriei, in ciuda faptului ca CEDO si alte foruri europene obliga Romania sa foloseasca experti independenti! Un lucru deosebit facut de domnul Iacob in zona specialistilor este, dupa cum evidentiaza documentul, semnarea de recomandari pentru ca acestia sa urmeze „cursuri de inalta calificare”. Asa da! Pentru asta iti trebuie har si constiinciozitate.
Acelasi document arata ca DNA a beneficiat in ultimii trei ani de o crestere permanenta a bugetului si de dotari si actualizari de tehnica de ultima generatie, iar la capitolul „achizitii si sedii noi corespunzatoare structurilor teritoriale”, totul a decurs precis si la obiect. Inclusiv reusita DNA de a avea un sediu central suplimentar (adica o extindere) in Piata Walter Maracineanu 1-3. Sigur si acestea sunt „bile albe” ale activitatii procurorului sef adjunct Iacob. La care se adauga ceva extraordinar: siglele si panourile luminoase cu denumirea DNA, inclusiv a unui totem nou in curtea interioara a sediului central care „a dus la o mai buna imagine a institutiei la nivelul mass media si la nivelul popularitatii in fata publicului”. De senzatie, nu?
Eu consider, insa, ca cea mai tare reusita a adjunctului Marius Iacob este legata de achizitionarea unui generator electric super-tare care, la o pana de curent, elimina disfunctionalitatile aparaturii si tehnicii DNA in cazul in care s-ar produce o pana de curent (aplauze prelungite).
Pana si parcul auto a fost reinnoit in proportie de 75%, toate masinile noi fiind dotate cu tehnica noua, GPS si nino, nino...
Pe linie de PSI, coordonatorul Marius Iacob s-a intrecut pe sine: a eliminat toti factorii de risc si accidentare a personalului DNA, a afisat planuri de evacuare in caz de urgenta peste tot, a montat pana si casete luminoase cu EXIT in caz de urgenta....Uau, ce tare! (ovatii)
Munca unui adjunct al procurorului sef DNA pare sa fie mai grea decat a insusi procurorului sef. Atatea chestii pe cap, atatea rezolvari...atatea discutii si dezbateri pe probleme de drept cu procurorii de la structurile teritoriale, atatea plangeri verificate...Ce s-o fi ales de ele, de plangeri adica, nu stim, e o chestiune interna. Dar merita punctate.
Apropos, stiati care e cea mai mare vulnerabilitate a DNA? Ne spune domnul Iacob: cresterea volumului de munca si e nevoie, cum bine scrie, de suplimentarea schemei de personal. Si Serviciul Tehnic trebuie, de asemenea, marit (ca schema), iar coruptia din justitie trebuie eficient combatuta. (ropot de aplauze!)
Nistor, a doua "piesa rara"
In proiectul sau pentru un nou mandat de trei ani in functia de adjunct la DNA, domnul Calin Nistor citeaza vartos din Raportul anual al Comisiei Europene dat publicitatii in ianuarie 2016, mesajul subliminal fiind acela ca fara el nu s-ar fi ajuns la asa succes deplin pe toate fronturile Anticoruptiei. Dupa ce reaminteste - pe vreo sase pagini!- ce masuri si-a propus in 2013, cand norocul si Daniel Morar i-au dat pe mana aceasta functie, Nistor concluzioneaza sec: „Obiectivele stabilite au fost realizate in mare masura”. Zau? Pai, printre vastele obiective din trecut citiram si unul care suna bine pe hartie: „utilizarea interceptarilor si inregistrarilor audio-video sa fie folosite numai daca in acele cauze utilizarea unor astfel de tehnici sunt viabile si nu pot fi probate in alta modalitate, pentru a evita intruziunea in viata intima a persoanei”. Din pacate, practica demonstreaza ca astfel de planuri manageriale au si ele partea lor de fictiune! In fond, in lupta anticoruptie, cum zicea intru filosofia dreptului, doamna Pruna cea vestita, „discutia despre drepturi e un lux teoretic”. (murmur prelungit)
Domnului Nistor i-au revenit, spre coordonare, printe altele, Sectia judiciara, cea de informatii clasificate, Sectia pentru combaterea faptelor conexe celor de coruptie, Sectia de resurse umane, grefa, documentare, arhiva si relatii cu publicul. El zice ca imbunatatirea „a fost constanta si pozitiva”. Desigur, o „bila alba” e data de angajari, al caror numar a tot sporit sub bagheta magica a indrumatorului Nistor. Nu radeti, credeti ca e usor?
Procurorul adjunct Nistor a muncit zi si noapte examinand, solutionand, verificand, aproband: 15 cereri de recuzare, 1020 documente de informatii clasificate, 1500 de solutii de netrimitere in judecata, 503 plangeri si petitii. A participat la 12 sedinte de colegiu si a primit majoritatea delegatiilor straine. (uraaaa!)
Cat priveste tabelele statistice folosite, cu activitatea DNA pe ultimii trei ani, domnii Nistor si Iacob au depus o munca de copy-paste perfecta. Pana si la „vulnerabilitati”, principala gasita e aceeasi la amandoi: cresterea volumului de activitate. (scandare nume candidanti)
Concluzia: desi cei doi adjuncti au muncit pe rupte, sub conducerea procurorului sef care a excelat, coruptia nu s-a diminuat. Dimpotriva. Daca dumneavoastra intelegeti cum vine asta, sa imi scrieti. Pana atunci, eu cred in continuare ca domnul procuror Marius Iacob era un bun criminalist si ca, indiferent ce spun unii rautaciosi, domnul Calin Nistor nu are fata de tractorist. (agitatie, susoteli)
PS - De ce o fi moda asta, de a mentine aceleasi persoane, cat permite legea, in functii inalte? Oare alti procurori nu se ridica la nivelul „excelentei” domnilor Iacob si Nistor? Atunci e grav, zic eu.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# sam 3 May 2016 21:33 +18
# DODI 3 May 2016 23:04 +17
# Băse și principiul nulităților controlabile 4 May 2016 08:16 +3
# BASE o controleaza pe Ko 5 May 2016 22:52 +2
# K.O. 3 May 2016 23:47 +8
# K.O. 4 May 2016 01:01 +3
# nixon 4 May 2016 19:25 +6
# horea 6 May 2016 10:02 +6
# leo 7 May 2016 22:41 +2
# Vasile Ilie 21 May 2016 11:47 0