psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CLONATI-O PE FLORICA – Judecatoarea Florica Roman de la CA Oradea desfiinteaza alegatiile Asociatiei Procurorilor: “'Disfunctionalitatile punctuale' la care fac procurorii referire sunt destine frante, cariere si familii distruse... Nu cuvintele politicienilor sau ale jurnalistilor 'ataca justitia', ci actiunile abuzive ale celor din justitie... Cei care atenteaza la prestigiul si independenta justitiei sunt magistratii care ascund sau justifica erorile, abuzurile si disfunctionalitatile”

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 May 2018 13:31
Vizualizari: 12483

Text de exceptie scris de judecatoarea Florica Roman (foto 1) de la Curtea de Apel Oradea. Florica Roman a desfiintat pur si simplu alegatiile pline de tupeu ale Asociatiei Procurorilor din Romania, care a acuzat intr-un comunicat de presa ca formatorii de opinie si demnitarii - cu referire probabil la jurnalistii si politicienii ce nu sunt aserviti Sistemului odios care a condus Romania prin arma catuselor si care demasca abuzurile din Justitie - induc idei conform unele disfunctionalitati punctuale sunt de fapt vulnerabilitatile intregului sistem judiciar si astfel provoaca o stare de neincredere a cetatenilor in functionarea Justitiei.


Intr-un text postat pe blogul propriu floricaroman.wordpress.com si intitulat “In loc sa condamne abuzurile, Asociatia Procurorilor doreste sa nu se mai vorbeasca de ele sub pretextul ca s-ar afecta 'Increderea in Justitie'”, Florica Roman constata ca Asociatia condusa de fostul membru CSM, procurorul Bogdan Gabor (foto 2), nu are o problema cu abuzurile evidente, care cutremura societatea, ci este preocupata de protejarea unei imagini false a justitiei, care ani de zile a fost mistificata prin manipulare la scara nationala. De asemenea, Florica Roman atrage atentia ca “disfunctionalitatile punctuale” mentionate in comunicatul Asociatiei Procurorilor reprezinta de fapt destine frante, cariere si familii distruse. Judecatoarea de la Curtea de Apel Oradea tine sa sublinieze ca nu comentariile politicienilor si ale jurnalistilor ataca justitia, ci chiar actiunile abuzive ale celor din justitie, iar cei care atenteaza la prestigiul si independenta justitiei nu sunt cei care dezvaluie problemele grave din sistem, ci judecatorii si procurorii care ascund sau justifica erorile, abuzurile si disfunctionalitatile din Justitie.

Inainte de a va prezenta exceptionalul text al Floricai Roman, trebuie sa amintim ca judecatoarea insasi a fost tinta unei actiuni mizerabile a unor procurori DNA in frunte cu celebrul Ciprian Man, care i-au fabricat dosar, pentru ca in final chiar DNA sa constate ca nu a fost vorba decat o facatura. Deci, Florica Roman vorbeste din experienta proprie despre destine frante, cariere si familii distruse (click aici pentru a citi cazul judecatoarei Florica Roman).

Iata pozitia judecatoarei Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, dupa comunicatul plin de tupeu al Asociatiei Procurorilor:

“In loc sa condamne abuzurile, Asociatia Procurorilor doreste sa nu se mai vorbeasca de ele sub pretextul ca s-ar afecta 'Increderea in Justitie'

Este uluitor cat de aroganti si inumani am devenit noi, magistratii, ofuscandu-ne la orice critica pe motiv ca 'ni se incalca independenta' si refuzand sa discutam deschis despre problemele si abuzurile din justitie, chiar si cand acestea au devenit de notorietate.

In aceasta directie a fost si comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania, dat publicitatii pe data de 17 mai 2018, prin care asociatia 'constata cu ingrijorare intetirea atacurilor impotriva sistemului judiciar, impotriva procurorilor si judecatorilor, atacuri care sunt de natura a afecta grav increderea cetatenilor in infaptuirea actului de justitie si, pe cale de consecinta, buna functionare a statului.

Afirmatii ale unor diferiti formatori de opinie sau ale unor demnitari, prin care se induc idei conform carora unele disfunctionalitati punctuale sunt de fapt vulnerabilitatile intregului sistem judiciar sunt opinii gresite si conduc la o stare de neincredere a cetatenilor in functionarea justitiei.'

'Disfunctionalitatile punctuale' la care fac procurorii referire in comunicat sunt destine frante, cariere si familii distruse, cetateni romani a caror drepturi si libertati garantate constitutional au ramas doar simple texte pe hartia pe care este tiparita Constitutia.

Despre astfel de esecuri rasunatoare, aproape zilnice, ale justitiei, survenite in urma unor practici de ancheta de inspiratie sovietica, presa relateaza pe larg – si bine face! – iar romanii sunt infiorati.

Complet inadecvat acestui context, se vede ca problema Asociatiei Procurorilor, potrivit comunicatului, nu sunt abuzurile evidente, care cutremura societatea romaneasca, ci preocuparea pentru protejarea unei imagini false a justitiei, care ani de zile a fost mistificata prin manipulare la scara nationala.

Ani de zile sloganele si lozincile au tinut locul unor analize profesioniste cu privire la esecurile si erorile din justitie. S-a vorbit in justitie despre independenta justitiei, independenta procurorului, stat de drept, impartialitatea magistratilor, dar nimeni nu a vorbit despre cazuri concrete, despre oamenii prinsi in tavalugul strivitor al unui stat care permite abuzarea propriilor cetateni fara ca magistratii sa raspunda pentru asta.

Nu cuvintele politicienilor sau ale jurnalistilor 'ataca justitia', ci actiunile abuzive ale celor din justitie o fac. Daca cetatenii nu ar fi experimentat pe cont propriu disfunctionalitatile din justitia romaneasca, orice critici ale oamenilor politici sau ale presei cu privire la justitie ar fi ramas cuvinte goale, fara ca oamenii sa le creada.

Faptul, insa, ca peste 80% dintre romani doresc o raspundere materiala a magistratilor nu e din cauza politicienilor ori a presei, ci a actiunilor celor din justitie.

In loc ca Asociatia Procurorilor sa faca o autoanaliza, urgenta si necesara, sa vorbeasca deschis despre erori, abuzuri, sa faca tot ce ii sta in putere sa nu mai fie nenorociti oameni, asociatia e preocupata de 'imaginea si independenta justitiei'. Astfel de afirmatii sunt, mai ales in acest context, cuvinte goale, gaunoase si sfidatoare la adresa victimelor abuzurilor din justitie si a cetatenilor romani.

Este rolul presei, in vederea corectei informari a opiniei publice, sa relateze despre abuzurile si disfunctionalitatile din justitie. Fiecare critica si devoalare a unui abuz ori disfunctionalitate din justitie este o oportunitate pentru cei din justitie sa corecteze lucrurile si sa faca justitia mai eficienta in folosul cetateanului.

In acelasi timp, este obligatia oamenilor politici, care sunt alesi si raspund in fata alegatorilor, sa ia atitudine fata de abuzurile si derapajele justitiei, iar daca e cazul sa modifice legea astfel incat astfel de derapaje sa nu mai poata avea loc, iar cei vinovati sa raspunda.

Reactiile presei ori a oamenilor politici la abuzurile din justitie nu sunt nicidecum 'atacuri' si nu incalca, in nici un fel, independenta justitiei, cum fals se clameaza in comunicat, ci sunt reflexe democratice, firesti, impotriva abuzurilor.

Numai in societatile totalitare incalcarile drepturilor omului sunt bagate sub pres, fiind ascunse sub slogane frumoas ambalate, iar vinovatii de serviciu sunt nu cei care abuzeaza de pozitiile de putere pe care le detin, ci aceia care vorbesc si expun problemele si abuzurile.

Intr-o democratie, insa, cum si Romania se pretinde a fi, a vorbi despre abuzuri impotriva drepturilor omului este o obligatie atat a formatorilor de opinie, cat si a demnitarilor alesi de cetateni.

Cei care se folosesc de puterea care le este incredinta de catre stat impotriva cetatenilor, abuzandu-i, trebuie expusi, nominalizati, trasi la raspundere, nu ascunsi si tratati cu menajamente si discretie.

A sustine, cum face si Asociatia Procurorilor (pozitia insa e impartasita si de destui judecatori, chiar din CSM), ca expunerea acestor abuzuri si prezentarea nominala a abuzatorilor din justitie ar fi 'atacuri care sunt de natura a afecta grav increderea cetatenilor in infaptuirea actului de justitie si, pe cale de consecinta, buna functionare a statului' este o sfidare la adresa cetatenilor din Romania.

Cum poti vorbi despre 'buna functionare a statului' cand functionari ai statului abuzeaza oameni in numele puterii cu care au fost investiti de catre stat, stat creat pentru a fi in slujba cetateanului?

Nimic nu este mai important intr-un stat de drept ca omul, cetateanul, cu drepturile si libertatile sale.

Este, de aceea, in interesul general al societatii ca nici un cetatean sa nu fie abuzat, sa nu ii fie incalcate drepturile fundamentale, iar cand se intampla asa ceva cei vinovati sa raspunda.

Acesta e genul de garantie pe care 'statul de drept' trebuie sa o ofere cetatenilor sai: ca sunt respectati, drepturile le sunt garantate, iar functionarii statului care abuzeaza de puterea ce le-a fost incredintata raspund intotdeauna in fata legii.

'Asociatia Procurorilor din Romania asigura cetatenii Romaniei ca judecatorii si procurorii isi exercita cu buna credinta activitatea, iar independenta acestora este dublata de responsabilitate pe care acestia o au in infaptuirea justitiei si in apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor si a ordinii de drept', se mai spune in comunicat.

Astfel de asigurari nu valoreaza nimic in ochii cetatenilor, daca Asociatia Procurorilor nu vorbeste despre abuzuri ori le minimalizeaza.

Nu mintind prin omisiune se creste increderea oamenilor in justitie, ci actionand curajos prin recunoasterea si corectarea erorilor si abuzurilor.

Vorbind deschis despre Protocoale, despre care se discuta intens in ultimul timp, facand o analiza cinstita si corecta a efectului acestora asupra dosarelor, asumand transparent si punctual greselile care s-au facut, ar putea fi inceputul recastigarii increderii cetatenilor in justitie.

Ascunzand, minimalizand ori justificand abuzurile din justitie si pe cei care le-au facut, nu doar ca nu se intareste 'independenta justitiei', ci se vulneralizeaza si compromite insasi justitia.

In concluzie, cei care atenteaza la prestigiul si independenta justitiei NU sunt cei care expun problemele grave din justitie, ci magistratii, judecatori si procurori deopotriva, care ascund sau justifica erorile, abuzurile si disfunctionalitatile din justitie.

Este dreptul presei sa prezinte abuzurile din justitie si obligatia decidentilor politici sa gaseasca solutii legale, astfel incat acestea sa nu mai aiba loc. Bine ar fi ca si noi, magistratii, sa iesim din autosuficienta care ne caracterizeaza si sa ascultam ce spun cetatenii, sa ne asumam deschis erorile si sa facem tot ce ne sta in puteri sa nu mai fie repetate”.

Comentarii

# un mizantrop date 18 May 2018 13:49 +33

Haideti sa "abrogam" ticalosul cod penal, sa dezgropam ciornele Rodicai Stanoiu si sa ne revenim din pumnii securitatii mercenare. Sa regandim filozofia penala, amintindu-ne ca suntem un popor tolerant care nu ridica primul piatra si sa restabilim prioritizarea anchetelor penale, incepand cu faptele cu violenta si punand baza pe recuperarea prejudiciului la infractiunile economice...Marii sociologi ai neamului, de ce nu fac ei "sondaje" in provincie, unde expresia "mafie locala" a intrat in limbajul uzual, cotidian si unde oamenii nu mai spera de la 'justitie" sa gaseasca adevaratii criminali (aia care omoara semeni), pe care-i cunosc si convietuiesc cu ei, daca au legaturi "sus". In fond, puscaria ar trebui sa fie folosita numai pentru izolarea violentilor, incapabili sa traiasca in societate, ori, tocmai aici e monstruozitatea, ca le-a luat locul, pe protocoale, tintele politice, ca...orice

# tflist trist date 18 May 2018 15:01 +1

Pentru ca siguranta cetateanului a trecut demult in plan secund, pentru ca justitia e ocupata literalmente cu politicienii penali. Carora, conform protocoalelor, trebuie sa le acorde celeritate... Dar nu din punct de vedere juridic ci al condamnarilor....

# pelican tflist date 18 May 2018 13:56 +3

Felicitari doamna!!

# Cornel date 18 May 2018 14:46 +3

Cel mai corect mesaj pt. anihilare portocalor din justiție. Felicitări doamnei judecător !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 18 May 2018 15:01 +3

am trait sa vad si un onorabil judecator PLIN DE REALISM,BRAVO DOAMNA ,MULTA SANATATE!!!!!!!restului de minjitii statului ,multa bola in oase sa va dea dzeu, incepind cu cei de la sect 5,sect 1, t.b

# DOREL date 18 May 2018 15:17 +5

Subscriu si zic iar : JUDECATORI AI ROMANIEI, ACUM, NADEJDEA E NUMAIi LA VOI ! Si, b) aceata Asociatie a procurorilor e, de fapt, doar o anexa ! Aaa..a, a cui anexa ? Pai, manastire-ntr-un picior ! Parerea mea ...

# snaider paul date 18 May 2018 15:31 +7

De la schimbarea Constitutiei in 2003 cand s-au separat alegerile parlamentare de cele prezidentiale prin marirea mandatului presedintelui la 5 ani Romania a avut in mod continuu doua tabere : Presedintele vs Parlament/ Guvern ! Din aceasta cauza totul , absolut totul, merge ca racul dar, atentie un presedinte ostil nu va putea face nimic fara Parlament si Guvern ! Iosca se bate cu pumnul in piept ca numai el este cel ce face politica externa !!! Poate sa unble in toata lumea, sa promita marea cu sarea ca BANII sunt la Guvern . Nu poate face nimic fara aprobarea Parlamentului si a Guvernului ! ACEASA NEROZIE I SE DATOREAZA LUI ADRIAN NASTASE SI PSD- ului DE ATUNCI ! NOAPTE BUNA POPOR ROMAN !

# Sebi date 18 May 2018 18:37 +6

Corect ! Acolo e vorba de vieti distruse . Procurorii trebuie sa fie pe acelasi palier ca avocatii dar nu la nivelul judecatorilor. Justitia lu` Coldache si Kovesica e de ******o . Bravo doamnei jud.Florica !

# eufrosina date 18 May 2018 21:06 +1

Doamna JUDECĂTOR Florica Roman face cinste acestei bresle erodata de presiune sistemului securist neocolonia

# omule, date 18 May 2018 21:14 0

:D

# omule, date 18 May 2018 21:25 +7

Astăzi,în România reală,mai vorbim de drepturi și libertăți,cînd apărătorii drepturilor omului au fost demonizați și băgați în pușcării,cînd procurorii,avocații statului,încă pun la cale răzbunări și dezastre umane inimaginabile ??? Vă rog să-mi dați voie să consider că mă înșel! Vă felicit doamnă Florica pentru adevărurile spuse,însă,observați că nu se întîmplă nimic ?.Pe lăngă magistrați procurori ??? și magistrați judecători mai există o armată de așa ziși avocați,care au distrus justiția mai rău ca în timpul comunismului. Acesta este cancerul sistemului judiciar nerecunoscut în România,adevăr neglijat,protejat, și tolerat de sistem.Oare pînă cînd?

# Nicolae date 19 May 2018 09:58 +3

Impresionant de simplu !Un judecator spune ceeace vad,simt,traiesc o parte insemnata a cetatenilor acestei tari. Dece un preswedinte de tara nu vede si nu simte ca nedreptati dureroase se petrec in tara lui? Si are obligatia aVEGHEZE "LA BUNA FUNCTIONARE A AUTORITATILOR PUBLICE", POTRIVIT ART. 80 AL cONSTITUTIEI rOMANIEI.Cat de BUNA este functionarea Institutiei PROCURORILOR ? Cum e posibil ca un procuror sa incatuseze un cetatean care NU A FOST JUDECAT SI CONSIDERAT VINOVAT DE O INSTANTA JUDECATOREASCA ???

# danndeac date 19 May 2018 17:23 0

felicitări doamnei judecătoare,acum sper că vor fi și judecători care nu vor respinge calitatea lipsei de avocat ai avocaților de la UNBR BOTA în rest spor..................

# Zah Ioan date 20 May 2018 06:34 0

Ar fi interesant de aflat care este opinia d-nei judecator despre „independenta justitiei„ despre independenta judecatorilor si a tuturor celor care sunt considerati magistrati. Se afirma ca sunt presati, influientati,siliti, obligati santajati de diverse persoane,grupuri etc. sa de-a anumite decizii in procese, sa adopte o pozitie jenanta in cercetarea persoanelor. Interesant ca d-na judecator sa spuna de ce judecatorii si procurorii accepta aceste presiuni, de ce magistratii si procurorii nu spun, cu nume si prenume cine sunt cei care influienteaza deciziile judecatorilor si metodele inumane ale procurorilor. De ce accepta? De ce le este frica?Nu au si ei o deontologie,un caracter, o educatie primita de la parinti si scoala? Sunt atat de santajabili? Ce rost mai are juramantul depus la terminareafacultatii de drept daca ei, magistratii, il incalca? A spune teretic ca sunt presati, fara sa spuna de cine sunt presati, este numai o minciuna,

# Dorina date 20 May 2018 13:24 0

Am dat cu subsemnatul la PNA Oradea... Eu imi faceam meseria, iar altii in spatele meu aveau aranjamente... Am suferit cumplit atunci... A fost atat de nedrept... Asta e... Mi-am propus dupa acea experienta sa nu mai sfatuiesc pe nimeni nimic, sa fiu concisa, scurta si fara a mai ajuta clientul, a face consultant gratuita... ii trimiteam la brokeri... Pentru ca nu mi-am mai dorit sa trec printr-o noua experienta... Altii se alegeau cu functii, salarii, privatizari.... Eu cu munca si incasatul... Am aflat ce s-a intamplat de fapt cand mi-a venit acasa neinceperea urmaririi penale, acolo era toata povestea si asa am putut sa pun lucrurile cap la cap... Tranzactia a fost oricum pe piata, libera, deschisa, iar eu nu eram functionar public sa fac obiectul unei actiuni PNA... dar asta nu mai conta! Am depasit ingrozitor de greu situatia, stiam ce am facut si ce nu... Acei subversivi sunt astazi recompensati, iar eu am fost eliminata... Asta e minunata Romania si incorecta lupta anticoruptie!

# MIRA date 22 May 2018 04:23 0

Pefect adevarat ce spune dna.judecator .Toata stima pentru judecatorii onesti ca dumneaei.Nu cred ca trebuie clonata dar cred ca ar trebui sa "contamineze" cat mai multi judecatori .Sau sa se inventeze un vaccin "Florica" cu care sa se imunizeze cat mai multi judecatori .Sa-i faca imuni la coruptie, prostie, aroganta ,lipsa de demnitate si constiinta si mai ales lipsa de umanism.Din pacate, justitia romaneasca, se afla la stadiul de ev mediu .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva