psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CLUJUL RIPOSTEAZA – Judecatoarea Adina Daria Lupea le da replica celor care au acuzat magistratii din Cluj ca au spart protestul: „Am tot citit ce influenta nefasta ar fi avut Clujul asupra protestelor si ca am fi spargatori de greva... Am fost a treia Curte de Apel care a intrat in protest... Unii care arata acum cu degetul spre CA Cluj si-au facut linistiti sarbatorile... Au inceput sa se adune abia cand totul a devenit iminent sau cand raul era deja produs, cu mult dupa 22 ianuarie”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

31 January 2020 15:10
Vizualizari: 4633

Cei care acum le reproseaza judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj ca au renuntat la protestul fata de taierea pensiilor de serviciu ar face bine sa-si aminteasca faptul ca aceasta instanta a fost printre primele care a luat atitudine impotriva manevrei PNL. Mesajul a fost lansat joi, 30 ianuarie 2020, de catre judecatoarea Adina Daria Lupea (foto), de la CA Cluj.



Mai precis, Adina Lupea le pune in vedere detractorilor ca instanta la care activeaza a fost a treia (dupa curtile de apel din Bucuresti si Ploiesti) care a declarat protest, inca din data de 23 decembrie, cu mult inainte ca Parlamentul sa reintre in activitate si sa dea votul final pe legea de eliminare a pensiilor magistratilor.

In schimb, exista doua motive pentru care CA Cluj renunta acum la protest: o data fiindca nu are sustinere solida din partea breslei, iar pe de alta parte si interesele justitiabililor conteaza, acestia nemeritand sa le fie tergiversate la nesfarsit procesele.


Iata mai intai postarea de pe Facebook a judecatoarei Adina Lupea (vezi facsimil):


Fiindca ieri si azi am tot citit ce influenta nefasta ar fi avut Clujul asupra protestelor si ca am fi spargatori de greva, dincolo de faptul ca fac trimitere la postarea mea din 11 ianuarie, va reamintesc ca am fost a treia Curte de Apel in 23 decembrie care am intrat in protest vizand problema pensiilor magistratilor, dupa CA Bucuresti si Ploiesti care au decis atunci suspendarea activitatii pe termen nelimitat. Cand se anuntau de la Guvern intalniri noaptea si altele facute intre sarbatori. Tot ei au intrat totusi in sedinte de judecata pana in 10 ianuarie.

Noi, cei de la Curtea de Apel Cluj ne-am intrerupt atunci concediul si ne-am adunat in AG. Apoi , cand in 10 ianuarie am aflat ca si CAB si TB ori nu au intrerupt, ori au continuat/reluat activitatea ne-am reunit in 10 ianuarie sa vedem ce cale sa urmam, mai ales ca solicitasem CSM o pozitie transanta, dar ce sa vezi, si CSM era in concediu :D

In total, in ianuarie am avut 3 adunari generale in acest scop, incercand sa gasim solutii intre interesele breslei si cele ale justitiabililor, un protest de durata fiind greu de mentinut in absenta unor semnale din sistem.

Nu vreau sa intru in polemica absolut cu nimeni, insa cei care sau unii dintre cei care arata acum cu degetul spre Curtea de Apel Cluj si-au facut linistiti sarbatorile si pe rit nou si pe rit vechi ortodox fara vreo opreliste. Au inceput majoritatea sa se adune abia cand totul a devenit iminent sau cand raul era deja produs, undeva cu mult dupa 22 ianuarie.

In aceste conditii, sa arati cu degetul spre Cluj, cel putin spre Curtea de Apel Cluj nu este deloc corect.

Mai jos, comunicatul CA Cluj din 28 ianuarie. Poate se intelege mai clar atitudinea noastra de peste o luna de zile”.


Redam si comunicatul din 28 ianuarie 2020, prin care Curtea de Apel Cluj anunta incetarea protestului:


Judecatorii Curtii de Apel Cluj condamna atitudinea neloiala, aroganta si lipsita de profesionalism cu care puterea legislativa a tratat statutul magistratului in Romania, dovedind ca nu intelege rolul justitiei intr-un stat de drept, care isi respecta cetatenii si le garanteaza drepturile, un stat destructurat, in momentul in care Constitutia nu mai este respectata, la cel mai inalt nivel.

In data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor, tratand cu nepermisa indiferenta semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar si, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimari legislative. Ele ignora deciziile in materie ale Curtii Constitutionale din Romania, jurisprudenta curtilor europene de justitie si documentele internationale ce consacra drepturile magistratilor.

In contextul in care subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar din instante a fost folosit in mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justitia fiind umilita, in mod nedrept, prin manipulari inadmisibile, judecatorii Curtii de Apel Cluj s-au intalnit in repetate randuri, in Adunari Generale, pentru a identifica mijloacele corecte si eficiente de aparare a statutului si a demnitatii profesiei caruia ii sunt devotati.

Timp de patru saptamani, intre 23 decembrie 2019 si 13 ianuarie 2020, iar apoi intre 22 ianuarie si 28 ianuarie 2020, judecatorii Curtii de Apel Cluj au adoptat forma extrema de protest, aceea a suspendarii activitatii de judecata, pana in momentul votului in Parlament, dorind prin aceasta sa atraga in mod serios atentia factorilor decidenti cu privire la consecintele unor astfel de modificari legislative.

Actionand intr-o maniera exemplara, caracterizata prin unitate si asumarea responsabilitatii, judecatorii Curtii de Apel Cluj, asemenea celorlalti judecatori din tara, au inteles ca o astfel de masura legislativa este in masura sa afecteze substantial independenta celui chemat sa faca justitie, iar prin aceasta, independenta sistemului judiciar romanesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componenta a statutului judecatorului, confirmat fiind prin jurisprudenta obligatorie a Curtii Constitutionale si recunoscut ca atare de statele europene, in favoarea propriilor magistrati.

Dupa ce legea a fost adoptata in Parlament, Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a hotarat, cu majoritatea celor prezenti, incetarea, in acest moment, a protestului in forma suspendarii activitatii de judecata, incepand cu data de 29 ianuarie 2020 si, in continuarea acestuia, efectuarea tuturor demersurilor juridice necesare pentru reusita procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, procedura initiata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitiei, in virtutea prerogativelor legale ale acesteia.

Un stat puternic nu poate exista fara o justitie puternica. Numai intelegerea si acceptarea acestui adevar elementar ar putea conduce la decizii intelepte, prin care orice putere, legislativa sau executiva, ar cauta ea insasi parghiile necesare consolidarii sistemul judiciar, i-ar proteja imaginea si independenta, in toate componentele sale.

Judecatorii Curtii de Apel Cluj sunt solidari cu toate formele de protest adoptate la nivelul celorlalte instante, urmand a-si reconsidera pozitia, daca va fi necesar, exprimandu-si ingrijorarea si dezamagirea pentru maniera in care sunt expusi, in ultimii ani, unor atacuri de imagine fara precedent si aceasta in conditiile in care se vorbeste putin despre problemele recurente care impovareaza sistemul judiciar, cele referitoare la subfinantarea infrastructurii materiale si a celei informatice, despre schemele de personal deficitare, aspect ce conduce la o crestere progresiva a volumului de activitate in instante, despre calitatea tot mai scazuta a legilor ce sunt adopate si care, ele insele, genereaza un numar mare de litigii.

Sustinand demersul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acela de sesizare a Curtii Constitutionale pentru un control de constitutionalitate a legii inainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o interventie in proces de tipul amicus curiae, in cadrul careia isi va prezenta opinia juridica, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice nationale si internationale in problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului in Romania”.



Comentarii

# unul din lumea cea mare date 31 January 2020 15:18 -3

cu tot respectul pe care ti/l port(esti intre cei 2% dintre magistratii -procurori+judecatori)pentru care am respect,si consider ca esti o judecatoare CORECTA.cu toate acestea magistratii nu au NICI UN DREPT SA PROTESTEZE!!!!!98% din sleatca de mermelitori porecliti magistrati NU/SI MERITA SALARIILE GRETOS DE MARI.daca eram in locul alui nalt ca bradul si prost ca gardul ,pina acum,toti cei care PROTESTAU,ERAU CU DECRETUL SEMNAT,adica erau out din sistemul minjit si mermelit care /i poreclit cu mare emfaza justitie

# stat linistita, dna. Daria, au vrut sa scrie date 31 January 2020 19:26 +5

Sibiu-Alba-Sighisoara. Ce naiba e atat de greu de comparat ? Kovesi, Selaru, Scutea, dna. X, dnul. Y PICCJ,... au fost coledzi la Fabrica de Drept de la Sibiu ..., provenind din judete limitrofe! Si toti (minus Kovesi), s-au intalnit intamplator (dar absolut intamplator) la Parchete/instante din Brasov. De unde s-au pulverizat, care pe unde au apucat. Iete fleosc !Cum tara a fost condusa ani de zile de Cluj-Arad (Boc/Funeriu,Ridzi,Igaș Falca, ... etc.), in paralele era ghidata juridic de zona CAp Alba... Stim noi de ce !

# unul din lumea cea mare date 1 February 2020 07:53 +3

ba procurorilor puteti sa apasati pe rosu cit vreti voi,ca de intimplat tot o sa vi se intimple ce va este scris,O SA VA JUDECE LUMEA PUBLIC!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva