psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

COLAPSUL DNA – Judecatoarea Adina Daria Lupea a dat sentinta: “Insusi stindardul luptei anticoruptie, Laura Kovesi, e cercetata disciplinar. Face bine asta corpului magistratilor?... Ori o intreaga inspectie judiciara e incompetenta, ori e incompetenta domnia sa. DNA a facut si bine, dar oare s-a pastrat curat, imaculat si departe de sindromul puterii absolute? Nu... A facut DNA ceva sa schimbe macar perceptia? Nu... A continuat. Si a continuat cat se poate de prost... Azi o incununare absoluta”

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 January 2018 14:57
Vizualizari: 8393

Excelenta analiza judecatoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj (foto), care incearca sa ofere cateva raspunsuri la intrebarea “Cand si de ce am ajuns noi, romanii, asa?”. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de joi seara 18 ianuarie 2018, Adina Daria Lupea face o interesanta paralela cu perioada dinainte de 1989, cand i se parea un vis ca in Romania sa existe trei puteri care sa conduca egal si sa guverneze in armonie, care sa nu imixtioneze in treburile celeilalte.

Or, lucrurile nu arata deloc bine in prezent. Iar daca vrem sa ne facem bine, se intreaba Lupea, “acceptam ca vox populi, ori circ si fara paine nu pot distruge guverne, populare sau nu, nu pot implica justitia in chestiuni care tin doar de dorintele lor si suntem dispusi sa apelam la mecanisme constitutionale, cum ar fi dreptul la vot?”. De asemenea, in aceeasi analiza, judecatoarea Lupea arata ca singura misiune a unui magistrat ar trebui sa fie statul de drept si principiile democratiei. Si atrage atentia si asupra situatiei in care a ajuns marele parchet anticoruptie condus de doctorita Laura Kovesi. Adina Daria Lupea precizeaza ca DNA a facut si lucruri bune, insa din pacate nu s-a pastrat curat si a fost cuprins de sindromul puterii absolute. Mai mult, parchetul lui Kovesi nu doar ca nu a facut nimic pentru a schimba perceptia, dar a continuat in aceleasi stil, iar astazi am ajuns sa vedem “incununarea absoluta”. Cat despre Laura Kovesi, Adina Daria Lupea subliniaza ca insusi “stindardul luptei anticoruptie” este judecata disciplinar, ceea ce nu face deloc bine corpului magistratilor.


Iata analiza judecatoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj:

Nu ca m-as destepta eu brusc dupa cate o sedinta de judecata sau in urma unor lectii de viata, dar ultimul meu neuron valabil (nu facebookul) ma intreaba:

Cand si de ce am ajuns noi, romanii, asa?

Te poti uita unde vrei acum. In stanga, in dreapta, in centru...Vei gasi si stanga si dreapta, si mai ales centrul... Adica ti se va indica undeva asa in subconstient...tu acolo ar trebui sa fii, in echilibru, departe de toti, aparand...

Aparand ce?

Si de aici iti pierzi centrarea?!! ... Statul de drept???...

Aceasta ar fi sa fie prima si ultima, cea mai mare misiune a unui magistrat. Statul de drept. Principiile democratiei. Pe vremea cand eram o patrioata de nadejde pe la 13-14 ani mi se spunea ca trebuie sa apar principiile Partidului Comunist Roman. Eram cica pregatita pentru apararea patriei. Se numea PTAP (pregatirea tineretului pentru apararea patriei). Acum...e alt tineret...apara si ei o patrie, si pe noi. Sublim, genial, maret. Ma simt aparata.

O fi fost vina mea ca am prins vremurile alea. Simpla apartanenta mea la ele ma face acum o comunista din fasa (am colegi magistrat care ma considera deja dinozaur depasit..). Cum probabil peste 25 de ani simpla apartanenta la o miscare acum populara ii va face pe cei de acum (de 20 si de ani, nici macar de 14) fascisti sau extremisti. Poate fi doar o presupunere, un punct de pornire a unei viitoare istorii. Nu cred ca au existat revolutionari de masa activi si anonimi care sa nu spere ca ei schimba istoria. Cand, ce sa vedeti, istoria rar a fost scrisa de gloate, ci de lideri. Gloata doar i-a urmat sau nu, imprejurare fata de care au devenit eroi, martiri sau conducatori. E simplu ca buna ziua.

Toata introducerea aceasta ma duce cu gandul la primele ore de facultate din primul an, de drept constitutional. Nu degeaba se spune ca in viata exista oameni providentiali ce iti pot modela destinul pana la capat.

Erau anii 1994. Incepeam o noua era. Incepeam, intelegeam sa invat cum se poate ca intr-un stat sa conduca trei puteri, sa existe un principiu al seperatiei lor in stat. Profesor imi era unul din parintii Constitutiei din 1991, al unei Romanii libere, care garanta ca forma de guvernamant republica, principiul pluripartidismului, principiul dreptului la libera exprimare, principiul dreptului la asociere si o multitudine de alte teluri pe care comunismul le-a innabunisit, dar nu incinerat. Pe mine ma fascina mai ales principiul separatiei puterilor in stat.

Trei puteri...Wow...Mintea mea de copil de 19 ani traumatizat din scoala generala rememora ca vinerea, ca sef de clasa, incepea la ora 7 dimineata cu orele cu pregatirea tineretului pentru apararea patriei si ca sef de clasa trebuia sa fac profului de romana de la alta clasa, dar securistului de serviciu, raportul pe ziarele aparute in ultima saptamana cu plenarele comitetului de ministri si ultimele concluzii ale ultimului congres. Asta imi freca neuronul. Acela cred ca pe care il mai am. Nimeni atunci nu tipa ca trebuie sa vina Protectia Copilului sa nu mai abuzati copiii care si asa, pentru super puterea patriei, trebuiau sa fie olimpici la vreo 5 materii sa fie eligibili pentru viitorul tarii.

Am urat acel tovaras profesor tiran, despotic. Si numai pentru ca el credea ca olimpicii pe tara trebuie sa provina numai din clasa lui de diriginte si eu i-am dovedit contrariul. Si el ma ura din acelasi motiv. Ma trezea la 7 si 5 dimineata vinerea cu o ura de nedescris in priviri: 'Pionier Damian, spune ce scriu ziarele despre gloria ...etc.' Cred ca stia ca urma sa vomit... Si tot mi-am inghitit voma in gat! L-am urat atat de mult, incat i-a devenit diriginte fratelui meu caruia ii tipa 'esti ca sora-ta, indisciplinat, element negativ' pana cand parintii mei au decis sa il mute la o alta scoala. Dar venise deja Revolutia, nu mai avea cu ce sa ni se impotriveasca mie si lui frate-meu... Si cred ca doar revolutia ne-a salvat. Altfel, si eu si frate-meu deveneam doua elemente indisciplinate si indezirabile. De care sistemul de atunci se delimita rapid.

Repet asta, ca sa ajung iar la chestiunea esentiala... Mi se parea de vis ca in noua Romania sa existe trei puteri care sa conduca egal si sa guverneze reciproc in armonie. Niciuna sa nu o incalece pe cealalta. Mi se parea ca nu aveam cum sa dam gres, parlament, guvern, justitie. Mi se parea ca am luat-o pe drumul cel drept.

Ce s-a intamplat nu mai stiu. Cine a vrut sa infranga acel principiu, cine ne-a transformat in marionete aproape pe toti (ca oricareia dintre cele trei puteri apartinem, as vrea sa ridice mana sus unul singur ce nu a tradat principiul). Eu jur ca nu.

Politicieni corupti. Oricat o dam in sus si in jos cu DNA, asta exista si exista hotarari defintiive de condamnare. Unele fara drept de apel. DNA a facut si bine, dar oare DNA s-a pastrat curat, imaculat si departe de sindromul puterii absolute? Nu. A venit CCR sa ne spuna ca s-a cam incalcat principiul asta, la care eu tin ca proasta, al separatiei puterilor. A facut DNA ceva sa schimbe macar perceptia? Nu. A continuat. Si a continuat cat se poate de prost, ca doar si procurorii sunt magistrati. Au ignorat tot, au mers mai departe pe mana lor ca sa avem azi o incununare absoluta. Insusi stindardul luptei anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, e cercetata disciplinar pentru multiple incalcari. Face bine asta corpului magistratilor? Fiindca este o singura varianta ramasa. Ori o intreaga inspectie judiciara e incompetenta, ori e incompetenta domnia sa. Poti sa o intorci pe orice parte, exista o singura varianta de raspuns.

Si ca sa ma intorc la acelasi principu sfant, al separaitiei puterilor, mai exista? E acum un melanje comun, o istorie comuna, un soi de negociere colectiva, un aparent blat colectiv, dam cat sa ne fie mai putin rau. Nici macar #rezist nu au o tinta concreta. Am inteles, vor sa dea jos un guvern legitim ales. Ca li se pare ca a fost ales de niste prosti batuti cu sticla sau cu mita in punga in cap, ca li se pare ca zona geografica respectiva nu ii reprezinta, ca li se pare ca pesedistii sunt mai putin pro corporatisti ca ceilalti, ca li se distruge viitorul (care? ca nici eu nu aveam in 1990 decat un singur viitor pe care urma sa mi-l construiesc intr-o tara relativ libera, ceea ce am si facut cat de cat si cred ca bine, cu sanse egale ca ale lor). Nu, nu vor primi pomeni ca in Danemarca, de ajutor la stat de 900 de coroane daneze daca nu muncesc in minim doi ani ceva pentru tara lor. Nu exista asistenta sociala fara ca un asistat social sa contribuie cu ceva la binele societatii. Asta o spun pentru cei care militeaza din lipsa de ocupatie. Mai sunt si unii care cred ca alt guvern le aduce altceva. Sunt multi, cu mii de motivatii.

Eu am o singura intrebare. Daca vrem sa ne facem bine vreodata, acceptam ca vox populi, ori circ si fara paine nu pot distruge guverne, populare sau nu, nu pot implica justitia in chestiuni care tin doar de dorintele lor si suntem dispusi sa apelam la mecanisme constitutionale, cum ar fi dreptul la vot? Ca pentru asta s-a murit in 1989. Pentru drept la vot, pluripartitism si drept la opinie.

Si daca vrem sa ne facem bine, sa nu mai mistocarim pe facebook toate institutiile statului, ca asta nimic nu aduce constructiv si atunci sa mergem la alegeri anticipate. Va mai amintiti? Pentrul dreptul la vot liber s-a murit in 1989.

Ca judecator, pamfletar, de data asta, vreau sa cred ca ce imi garanteaza Constitutia, separatia celor 3 puteri in stat, si nu e nici politica, nici utopie. Ci un deziderat legitim.

Jur sa respect Constitutia si legile tarii...

Comentarii

# Baran Gheorghe date 19 January 2018 15:21 +11

În benzile de desene animate se uneau trei puteri într o armonie perfecta și învingeau Raul. Îmi pare rău să vă spun că cele 3 puteri constituționale sunt 4, pentru ca fiecare au în ele Raul. :)Asadar, care pe care....

# DODI date 19 January 2018 15:35 +12

Așa se poate scrie: fără ură PNL-istă, fără patos USR-ist, fără scrâșnit din dinți de cal ciolanist. Simplu și concret. Da. Ne dorim o țară în care cei de la USR, PNL, rezist+ciolanis dacă vor să fie respectați atunci să respecte și ei pe ceilalți care nu sunt ca ei, dar au aceleași drepturi de a avea o opinie contrară lor. Trăiască inteligența românească. Atâta cât a mai rămas. Și care nu a fost influientață de mârlănia nemțească!

# Bota Pompiliu date 19 January 2018 16:25 +7

Mare judecatoare si curajoasa, felicitari!

# Marius date 19 January 2018 16:44 +6

Jos cu plagiatoarea dovedita care a tainuit , a fost complice la formarea de grup infractional in sufragerie (si nu numai), a santajat , a amenintat , a utilizat abuzul in serviciu pt. a constrange colegi, a tradat tara si neamul (e adevarat, la ameriloci ) si mai e si cat o batoza :eek:

# Edelweiss - Ghisător Utopiq de Bukowina date 19 January 2018 18:11 +1

Slăbuuuuuț! Io* am ghisat chiar mai mult decât pioniera Daria-Adina, amu vro 28 de ani când am trădat jurământul militar depus cu numai 2 luni înainte și am comis vro 2 infracțiuni de 15-25 de ani de ocnă (dacă nu cumva una dintre ele chiar cu glonț al patriei dulce ca mierea - art. 156 și 162 Cod penal 1969 – dacă nu cădea Plumbuitul crecă ne punea pe tăți la zâd și ne împușca cu mitraliera antiaeriană – ca-n north Korea). Apăi am ghisat așa: la o țară democratică, mândră ca Soarele de pe ceriu, cari să fie guvernată de 4 (nu 3) puteri: primele 3 puteri teziste plus o a patra – presa și opinia publikă_care să se comporte ca un dulău ciobănesc (de Bukowina) paznic al integrității funcționale a primelor 3. Pentru mine Românica nu era ca un triunghi echilateral, ci era ca un Tetraedru regulat, cu Societatea civilă în vârful piramidei și cele 3 puteri fundamentale în triunghiul bazei.

# Edelweiss - Ghisător Utopiq de Bukowina date 19 January 2018 18:12 +1

Io am voit o Românie ÎN SPAȚIU, Când colo, amu văd că ea e o Rromânică bicisnică, în plan, fără nici un fel de aspirații spre înălțimile eticismului pur. În loc de Tetraedru regulat în care vârfurile unghiurilor bazei să fie ocupate de legislativ, egzecutiv și giudecătoresc, văz că ghisul meu o devenit o Șandrama împuțită, de rit neo-securist 2.0c, în care precupeții dreptății (ce-o transformat ciocănelul lui Thor în măciucă), se dedulcesc într-un codoșlâc formal și informal, amoral și imoral dimpreună cu politrucii din executiv și fariseii din legislativ, un System oligarhic și plutocratic de represiune și intimidare avându-și ca deziderat ultimativ punerea botniței pe gura oaminilor, legatul gurii boului ce treieră aria civismului și împingerea ciubotei NKVD-iste pe gâtul slobod grăitorilor de critici necoafate.

# Edelweiss - Ghisător Utopiq de Bukowina date 19 January 2018 18:14 +10

Apăi, dacă tot nu-mi place ce-o ișât din ghisul meu, amu am vro 3 ani de când n-am mai fost la vot, că doar o zâs și Mark Twain*, și Iosep Vissarionovici Djugașvili** niște aforisme despre inutilitatea votului. Amu nu mai voiesc nimică_că mi-o trecut tinerețile tot așteptând să apară Fata Morgana ghisului meu de ficior la 18 ani jumătate. Și cum îmi repugnă nasului duhoarea pestilențială a Systemului neo-Securist 2.0c din Rroemenica Absurdisatnă – Colonie Penitenciară și Distopică a Porcilor și Câinilor orwellieni de rit post-decembrist, ei bine, amu tot ce mai doresc este ca această ȘANDRAMA împuțită să se prăbușească, să implodeze și să se răschească din toate încheieturile și fundamentele ei. /// * „Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” // ** „Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile”

# Baran Gheorghe date 19 January 2018 19:01 +2

Se pare ca ați început sa pricepeți.

# Marin ȚULUȘ, Olt date 20 January 2018 12:09 0

Da,dnă, suntem OK după Revolutie, avem cele mai multe puteri în statul devenit o privată grupărilor de interese(mai criminal decât cel comunist al ultimilor ani!), fără garantarea reală a drepturilor cetățenilor ,dar ce conteează sunt interesele gruparilor interlope; avem justiție independentă,magistrati selectati după pofta grupărilor, deasupra societății civile,care este exclusă(nu vrem jurati ca-n SUA?!),ca si avocatii, în care Sistemul de invățământ este unul fără valoare dacă nu esti selectat de grupare! Independenta puterilor statului nu poate să însemne , spre ex., lipsa responsabilităților, încălcarea drepturilor cetățenilor, în care statul este unul și același în esență cu statul bolșevic!!Ce era traumatic în acea epocă se regăsește și acum, în noua epocă, la care contribuie tocmai cele.... n puteri!Spre exemplu, de ce nu se respectă dreptul absolventilor de Știinte Juridice de a fi avocati după cursurile absolvite și, mai mult , sunt reprimati cei din gruparea Bota cu

# Marin TULUS, Olt date 20 January 2018 12:12 0

cu acte de inființare de către independența coruptă a puterii judecătorești in complicitate cu UNBR/ul fără acte de inființare,fără identitate?De ce nu veniti cu solutii democratice,de reformă pt. Sistemul de justiție(așa cum nu vin și alte Institutii,ex. CCR)?Spre exemplu, pt.modalitatea de selectare a magistratului și în egală măsură pt.sancționarea lui, ca si pt.modalitatea de a se stabili profesia de avocat,fără apartenența la clan ,doar pe baza studiilor și implicit la...... cașcaval(banii publici-cum ați văzut, este și în cazul crescătorilor de animale/subvenția euro), deconectând Instanțele de la .....Profit și redându-le ,ca-n SUA ,rolul de garant al drepturilor și libertăților fundamentale (naturale)ale OMULUI,respectiv, ca ele să fie emanația societății civile,adică cu jurati!!

# Tan date 20 January 2018 23:29 0

Lasati DNA si celelalte Institutii sa-si faca treaba.Dar...dosarele instrumentate "beton" ( unde ilegalitatile sunt clare,demonstrate,s-au deturnat bani publici sa) sa fie aduse la cunostinta publicului,si recuperarea sumelor ,deviate' sa se faca in mod fulgerator.Daca se taraganeaza de cei in cauza,atunci cu forta.Nu avem timp de pierdut cu discutii sterile.Noi,natiunea,avem nevoie de acei bani pt.a fi investiti in interesul nostru si nu al vostru.Deci,obiectivism si viteza!

# Cubul neregulat date 21 January 2018 10:35 0

Tetraedru regulat, primesc! Dar regulat unde, cu ce frecventa si de catre cine? Sa stim si noi posesorii de cate un neuron.

# Edelweiss - VăMuitor de milițeni (de Bukowina) date 21 January 2018 12:22 +2

Milițenii miștocari, ce vor să se dea jmecheri, în pofida intelectului mai mult decât limitat, pot accesa arhi-uzitata Wikipedia: „Tetraedrul este un poliedru alcătuit din patru fețe triunghiulare, oricare trei dintre ele intersectându-se într-unul din cele patru vârfuri. Tetraedrul este cel mai simplu tip de piramidă, la care baza este triunghi, de aceea mai este denumit și piramidă triunghiulară. Un caz particular îl constituie TETRAEDRUL REGULAT, la care toate fețele sunt triunghiuri echilaterale și este unul din cele cinci tipuri de poliedre regulate.” / Cât despre figura de stil numită „metaforă”, e prea greu de explicat unui sărac cu duhul, manufacturat în stil fast-forward - 3-6 luni la Factoria de Boacteri de noapte de la Câmpina. Sorry!

# Cubul prearegulat date 21 January 2018 16:04 +1

Floricica de coltz nu fi suparata pe totzi mishtocarii posesori de taste si suferind de butonita. Ideea e sa nu ratezi insasi esenta prin afect. Esenta fiind insasi "regularea" unui corp poliedric din orice pozitie. Zbateri multe, rotiri de cadre, schimbari savante de politici publice si la final proiectia in plan e tot aia de la inceput. Din 23. august. 1944.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva