COMISIA POLITICA DE LA VENETIA - Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu acuza opinia preliminara pe Legile Justitiei: “Este un document politic... Din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire... Vad ca reprezentantii Comisiei de la Venetia trateaza lucrurile astea cu o superficialitate care pe mine efectiv ma sperie... Nu stiu daca tari precum Franta, Germania, Olanda, Italia cer aviz Comisiei de la Venetia”
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) acuza implicarea Comisiei de la Venetia in jocul politic din Romania. Liderul ALDE a catalogat opinia preliminara a Comisiei de la Venetia privind Legile Justitiei ca fiind una extrem de subtire din punct de vedere juridic.
In schimb, Calin Popescu Tariceanu a sustinut, duminica 15 iulie 2018 la Romania TV, ca documentul Comisiei de la Venetia este unul pur politic. Presedintele Senatului a precizat ca membrii comisiei trebuiau sa analizeze chestiunile de ordin juridic, nu optiunile politice, insa s-a intamplat exact pe dos, lucru deloc normal. Liderul ALDE a comentat si critica legata de infiintarea sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor, intrebandu-i pe membrii Comisiei de la Venetia daca li se pare normal ca anchetele respective sa fie facute in continuare de procurorii DNA, iar judecatorii sa fie anchetati de DNA, si pe de alta parte, sa judece dosarele instrumentate de parchetul anticoruptie.
Iata declaratiile facute de Calin Popescu Tariceanu:
“Am citit si eu acel document intitulat 'Opinie preliminara' a Comisiei de la Venetia. In primul rand, un astfel de document, denumit 'Opinie preliminara', nu trebuia facut public, pentru ca el presupune ca urmeaza sa fie in continuare modificat. Nu stiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia finala, dar prima remarca pe care vreau sa o fac pe fond: acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire. Este un document politic, este o opinie politica exprimata in acest document din partea Comisiei de la Venetia si nu e normal. Comisia de la Venetia trebuia sa analizeze chestiunile de ordin juridic, nu optiunile politice.
Am vazut ca este o critica legata de infiintarea acelei sectii de procurori in cadrul Parchetului General, care va avea ca sarcina sa ancheteze diferite fapte comise de magistrati. Pun o simpla intrebare: adica pana acum, cand aceste anchete erau facute de procurorii DNA, care in acelasi timp instrumentau si dosare care ajungeau la judecatori, sa fie judecate, deci aceiasi judecatori urmau sa fie astazi o parte anchetati de DNA si pe de alta parte, sa judece dosarele instrumentate de ei. Nu ne punem un semn de intrebare enorm: cum putea sa functioneze acest mecanism, cum putea sa se asigure independenta judecatorilor in asemenea conditii?
Vad ca reprezentantii Comisiei de la Venetia trateaza lucrurile astea cu o superficialitate care pe mine ma sperie, efectiv ma sperie. E numai un exemplu si cred ca abunda raportul acesta in astfel de situatii.
In ceea ce priveste optiunile politice pe care le avem noi in domeniul politicii penale, in domeniul organizarii justitiei, cred ca filtrele pe care le-am avut si care au functionat inclusiv la Curtea Constitutionala au fost suficiente si, nu in ultimul rand, mai spun inca ceva: nu stiu daca tari precum Franta, Germania, Olanda, Italia, etc, din Occident, in momentul in care fac modificari in ceea ce priveste legislatia privind functionarea justitiei sau legile penale, cer aviz Comisiei de la Venetia”.
Foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 16 July 2018 16:20 +17
# livia 16 July 2018 16:44 +6
# Iordache 16 July 2018 16:47 0
# Viorel 16 July 2018 17:17 +4
# ARSU 16 July 2018 17:31 +5
# cariceanu kakalin 16 July 2018 23:40 -1
# Protocoalele ilegale?!? 17 July 2018 11:27 0
# Iulia 16 July 2018 19:50 +5
# Julio 17 July 2018 06:40 +1
# Gilu 17 July 2018 08:19 +2
# justinianus 17 July 2018 09:09 +2
# Retardanis 17 July 2018 13:00 +1
# ?????? 18 July 2018 01:13 0