psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

COMPLETUL LUI IOHANNIS LA VERIFICARI – Bomba la Curtea de Apel Bucuresti. In dosarul in care Klaus Iohannis vrea sa anuleze amenda primita de la CNCD pentru apelativul "penali", Razvan Savaliuc si avocatul Marius Arizan au sesizat lipsa dovezii repartizarii aleatorii a cauzei si existenta unui referat neasumat de grefier cu prevederi abrogate. In fata exceptiei nelegalei compuneri a instantei, judecatoarea Ioana Dragusanu a admis sa se verifice cum i s-a repartizat dosarul (Referatul)

Scris de: L.J. | pdf | print

22 March 2019 18:23
Vizualizari: 10545

Vineri, 22 martie 2019, a avut loc la Curtea de Apel Bucuresti un nou termen de judecata in dosarul nr. 4760/2/2018, in care presedintele Klaus Werner Iohannis contesta amenda de 2.000 lei aplicata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru folosirea in public a apelativului "penali", impotriva unor persoane aflate in proceduri judiciare, care au sesizat abuzurile unor procurori ai DNA. Sanctiunea amenzii i-a fost aplicata lui Klaus Iohannis in vara anului 2018, ca urmare a plangerilor formulate de redactia Lumea Justitiei, Razvan Savaliuc si deputatul Andreea Cosma, care au demonstrat ca au fost victimele unor discriminari generate de iesirile publice pline de venin ale presedintelui.


La termenul de vineri, minune mare! La proces si-a facut aparitia si un reprezentat al CNCD, fiind astfel pentru prima oara cand Consiliul a binevoit sa-si trimita un consilier juridic in dosar ca sa isi apere cauza. Asta dupa ce Lumea Justitiei a sesizat faptul ca presedintele CNCD Asztalos Csaba care a criticat public, din start, amenda administrata de CNCD nu binevoieste sa trimita juristii institutiei la dosar. Totodata, la termenul de judecata de vineri a fost prezent si un aparator al deputatei Andreea Cosma, la randul sau parte in proces, in calitate de intervenient. Judecatoarea Ioana Dragusanu, de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, a fost pusa in fata unor cereri si exceptii venite din partea Redactiei Lumea Justitiei reprezentata de avocatul Marius Arizan (foto stanga) si de senior-editorul Lumea Justitiei Razvan Savaliuc (foto dreapta), care au determinat luarea unor masuri exceptionale.

Incredibil, dar adevarat: dosarul lui Iohannis a fost repartizat pe un referat neasumat de grefier

Avand cuvantul, aparatorul Redactiei Lumea Justitiei, avocatul Marius Arizan, a formulat o cerere prealabila cu referire la modalitatea in care s-a facut repartizarea dosarului catre completul de judecata, solicitand instantei sa faca dovada distribuirii aleatorii a dosarului in sistem informatic in privinta completului de judecata. Asta intrucat la dosar nu exista atasata nicio dovada in acest sens.

In argumentarea cererii sale, avocatul Marius Arizan a aratat ca in timpul studierii dosarului nr. 4760/2/2018 a constatat ca lipseste dovada repartizarii aleatorie in sistem informatic ECRIS a cauzei catre completul de judecata compus din judecatoarea Ioana Dragusanu. In acest sens, avocatul Arizan a precizat ca singura dovada a repartizarii dosarului este un Referat, neasumat de grefierul care l-a completat olograf in care, halucinant, se dispune repartizarea cauzei la completul 29F al judecatoarei Ioana Dragusanu pentru solutionarea cauzei:

"Domna presedinte, vineri am studiat dosarul si am constatat ca la fila 1 din volumului 1 lipseste dovada repartizarii in sistemul informatic. Nu am vazut niciun document atasat filei 1, este doar o fila semnata in alb, fara nume, fara prenume. - (vezi facsimil)

"Avem nevoie sa ne puneti la dispozitie extrasul din sistemul informatic si de asemenea modul in care s-a facut repartizarea pe complet, daca s-a facut informatic, sau printr-o decizie a Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti. In lipsa acestor documente consideram ca exceptia, in momentul de fata, nu poate fi solutionata. Trebuie sa vedem daca se impune sa va abtineti, sa nu va abtineti sau daca completul este nelegal constituit".

La randul sau, senior editorul Lumea Justitiei, Razvan Savaliuc, a opinat ca cererea formulata de avocatul Marius Arizan este admisibila fiind necesar de stabilit daca judecatoarea se afla in stare de incompatibilitate sa judece dosarul, apreciind totodata ca demersul verificarii procedurii de distribuire a dosarului este necesar pentru respectarea dreptului la un proces echitabil:

"Consider ca cererea este admisibila si cred chiar ca este datoria dumneavoastra sa va abtineti, daca considerati ca va aflati in starea de incompatibilitate data de articolul 43 punctul 2 din Codul de procedura civila. Intrucat Legea 304/2004 prevede ca judecata se face pe principiul distribuirii aleatorii a dosarului si intrucat la fila 1, din volumul 1 al prezentui dosar nu exista dovada privind repartizarea aleatorie a dosarului, ci doar un referat neasumat de nimeni, fara numele persoanei care a facut aceasta repartizare, desi era obligatoriu a fi completat, precum si o stampila tip a instantei care este veche si prin care se invoca articolul 95 alin. 10 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor, care nu mai exista, a fost abrogat, cred ca se impun verificarile de rigoare pentru a putea constata daca dosarul a fost distribuit conform legii si avem parte de un proces echitabil.

Exceptia privind nelegala compunere a instantei

Dupa expunerea cererii avocatului Marius Arizan, senior-editorul Lumea Justitiei, Razvan Savaliuc, in nume propriu, a ridicat o exceptie de nelegala compunere a instantei, motivata de faptul ca pe verificabilitatea actelor din dosar, nu rezulta ca dosarul a fost repartizat in sistem aleatoriu informatizat, existand doar un Referat de o fila, neasumat de grefierul care l-a completat, in care s-a aplicat o stampila cu un articol din Regulamentul de ordine interioara a instantelor care a fost de mult abrogat. 

Razvan Savaliuc a invederat instantei care i-a dat cuvantul:Doamna presedinta, ridic o exceptie privind nelegala compunerea a instantei. Invoc aceasta exceptie, care este de ordine publica, pentru urmatoarele considerente:

Potrivit Legii 304/2004 privind organizarea judiciara:

Art. 11 - “Activitatea de judecata se desfasoara cu respectarea principiilor distribuirii aleatorii a dosarelor si continuitatii, cu exceptia situatiilor in care judecatorul nu poate participa la judecata din motive obiective.”

Art. 53 - “(1) Repartizarea cauzelor pe complete de judecata se face in mod aleatoriu, in sistem informatizat.

Potrivit OUG nr. 7/2019, legile 304/2004 si 317/2004 au fost modificate si completate dupa cum urmeaza:

Art. 14 - „(5) Colegiul de conducere nu va putea adopta Regulamente sau hotarari prin care sa adauge la dispozitiile cuprinse in legi, pe motiv ca acestea ar fi neclare sau incomplete.

Art. 15 - (7) Plenul Consiliului nu va putea adopta Regulamente sau hotarari prin care sa adauge la dispozitiile cuprinse in legi, pe motiv ca acestea ar fi neclare sau incomplete.

Potrivit OUG 7/2019, legiuitorul a decis ca repartizarea aleatorie a dosarelor sa nu mai poata fi reglementata prin Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti (emis de CSM) si nici prin hotarari ale colegiilor de conducere, daca se adauga la lege, respectiv prin “repartizarea ciclica”, decizii ale sefilor de sectii aprobate de colegii sau alte metode arbitrare care incalca principiul legal.

Potrivit art. 95 (2) din Hotararea CSM 1375/17.12.2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti:

Inainte de a fi puse la dispozitia justitiabililor sau predate pentru sedinta de judecata, dosarele trebuie sa aiba toate filele cusute si numerotate”.

Din verificabilitatea actelor din dosarul 4760/2/2018 nu rezulta ca acesta a fost repartizat in sistem aleatoriu informatizat, lipsind orice document referitor la vreo distribuire in sistemul informatic ECRIS.

Singura referire la modul de repartizare a dosarului o reprezinta un “Referat” (fila 1) semnat indescifrabil de un grefier a carui nume nu este mentionat in campul obligatoriu pentru completarea identitatii acestuia. Pe acest referat apare o stampila cu mentiunea “Proces-verbal privind repartizarea dosarului”, in care se invoca art. 95, alin. 10 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti (text de act normativ care nu mai exista), din care lipseste numele si prenumele persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie, si in care este completat olograf numarul completului 29F.

Prin urmare, pe verificabilitatea actelor de la dosar, rezulta suspiciunea legitima ca dosarul nu a fost repartizat aleatoriu in sistem informatic, in conformitate cu legea, si ca membrii completului de judecata se afla in stare de incompatibilitate, nefiind desemnati potrivit legii, adica aleatoriu.

Articolul 6 din CEDO - Dreptul la un proces echitabil, preluat de art. 10 din Legea 303/2004, a statuat:

Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege...

Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 685/07.11.2018 referitoare la compunerea Completele de 5 judecatori, a consacrat dreptul justitiabililor la o instanta "stabilita de lege", precum si faptul ca nelegala compunere a instantei reprezinta o nulitate absoluta, fiind incalcata o norma ce ocroteste un interes public, si o nulitate neconditionata de existenta unei vatamari.

Normele care reglementeaza compunerea completelor de judecata sunt norme de organizare judiciara, de ordine publica, a caror incalcare este sanctionata de lege cu nulitatea absoluta. In drept, art. 176 Cpc – Nulitatea neconditionata, care sanctioneaza cu nulitate absoluta incalcarea dispozitiilor legale referitoare la punctul 4: „compunerea sau constituirea instantei”.

IN CONCLUZIE, Doamna Presedinte, va rog sa va abtineti de la judecarea prezentei cauze si sa inaintati dosarul la Grefa Curtii, in vederea repartizarii acestuia, cu respectarea cerintei legale a distribuirii aleatorii a dosarelor;

In subsidiar, in cazul in care exista acte referitoare la repartizarea prezentei cauze, care nu au fost atasate la dosar, va rog sa dispuneti sa ne fie comunicate pana la viitorul termen de judecata, pentru a lua la cunostiinta despre ele, pentru clarificarea problemei si oferirea garantiilor unui proces echitabil.”

Termen pentru efectuarea de verificari

Fata de exceptia expusa, judecatoarea Ioana Dragusanu a cerut lui Razvan Savaliuc sa precizeze daca intelege sa formuleze o cerere de recuzare in cauza pe motiv de nelegala compunere a completului, raspunsul lui Savaliuc fiind urmatorul:

"Doamna presedinte, eu am formulat aceasta exceptie cu buna-credinta, in sensul ca din verificabilitatea actelor din dosar nu exista nicio dovada ca s-a facut o repartizare aleatorie. Pe acest aspect, tehnic dumneavoastra ati avea obligatia sa va abtineti, intrucat nu reiese ca vi s-a repartizat aleatoriu dosarul, dar de asemenea, admit faptul ca ar putea exista niste documente, dar dintr-o greseala cuiva de la grefa instantei nu au fost atasate la dosar. Si ca este necesar sa se faca verificarile de rigoare dupa care sa lamurim daca ni se garanteaza dreptul la un proces echitabil”

Judecatoarea Ioana Dragusanu: "Va rog sa imi raspundeti la intrebare, formulati o cerere de recuzare la acest termen de judecata?"

Razvan Savaliuc: "Nu, doamna presedinte".

Judecatoarea Ioana Dragusanu: "Bun, consemnam ca nu se formuleaza cerere de recuzare"

In mod corect fata de situatia data, instanta a decis prorogarea luarii in dezbatere a exceptiei privind nelegala compunere a instantei si a dispus ca pana la urmatorul termen sa se faca verificarile ce se impun pe modul de repartizare a dosarului. Urmatorul termen a fost fixat pentru data de 31 mai 2019.

Comentarii

# Pintea date 22 March 2019 22:31 +8

Dovada repartizarii ne-aleatorii este in alta parte. Au devenit notorii metodele prin care se fac repartizarile dosarelor astfel incat sa para ca se fac aleatoriu. In loc sa o lase balta si sa recunoasca o greseala, Johannis o tine pe-a lui. Dar nu ca un simplu justitiabil care nu are alte mijloace decat convingerea lui, nu, el mobilizeaza un intreg aparat care trebuie sa isi invarta rotitele in asa fel incat el sa fie triumfator! Adica sa nu i se dea cu FLIT!

# Ăleleeeeee! date 22 March 2019 23:00 +1

Stați liniștiți! Peste tot în instanțele de judecată din țară,în mod frecvent și cu interes se întîmplă acest lucru,ei șiiiiiii ?

# marius date 23 March 2019 19:58 +2

Când lui Jhonny i s-a adus la cunștiință că partidul va vota în BLOC împotriva Legilor Justiției, a cerut să-i fie comunicată, de urgență, adresa imobilului. După ce Jhonny s-a plictisit de polo, a dorit să joace Marco Pollo. Logica tolerantă a lui Jhonny: Grigore Preoteasa a fost soția lui Grigore Preotul. După ce s-a specializat în golf, sloganurile preferat ale lui Jhonny „Pas cu Pas” și „ România lucrului bine făcut” au fost înlocuite cu: „Gaură cu gaură” și „România lucrului bine lovit”. Din înțlepciunea lui Jhonny:După ce ai intrat în lac ca să recuperezi mingea de golf, poți intra după ea, cu fruntea sus, și-n puț. Rațiuni bugetare: Când președintele joacă golf, purtătorul de cuvând a instituției e obligatoriu să devină și purtătorul de crose al acestuia. Dorind să se antreneze la tir cu arcul, Jhonny a cerut să-i fie adus Arcul de Triumf.

# SPARTAKUS date 24 March 2019 13:11 +3

Ce putem sa mai spunem?Iohannis prin inganfarea,orgoliul si aroganta de care dispune,ne-a convins in repetate randuri ca e plin de functia de presedinte ca un cartabos de tocatura din carne.La fiecare aparitie pe sticla a gasit prilejul de a face praf si pulbere actuala guvernare.Locul unui gest politic,a fost luat de gestul arbritar,de asa vreau eu ca de aia sunt presedinte.Orice lege ce i-a fost trimisa spre promulgare,ne comunica sec!Nu semnez noi propuneri deoarece mi se par neavenite.Uite asa au trecut peste 4 ani si acest om nu a facut nimica bun pt.Romania.Consider ca natiunea romana merita un alt tip de presedinte,de buna credinta si nu unul mai rau si capricios,decat Basescu!Nu cred in ruptul capului ca Kaiserul mai prinde inca un mandat!!!!!

# BELGIANCA date 25 March 2019 09:40 0

BUNA DRAGILOR. CRED CA ATI UITAT CU TOTI FAIMOASELE CUVINTE A LUI CIOLANIS NU EXZISTA UN COMPLTET DE JUDECATA CARE ARE CURAJUL SA II AMENDEZE PE SEFUL STATULUI..ASA CUM II PLACE OIERULUI SEF SA SE NUMEASCA. AVETI GRIJA DE ACEST INCURCA LUME CARE NU A FACUT NIMIC PT ROMANI SI NICI PT ROMANIA. OMUL STIE CE VREA ADICA SA RAMINA IN FOTOLUI DE PRESEDINTE FOARTE CONFOTABIL LA CARE ASPIRA INCONTINUARE PT A FACE SI EXZECUTA ORDINELE STITI VOI BINE A CUI.? SPER CA ACEST NEICA NIMENI SA FIE PUS LA LOCUL LUI. DRAGA PARLAMENT MODIFICATI LEGEA PRIN CARE UN NIMENI CA OIERUL SEF DUPA CE ISI TERMINA MANDATUL SA NU MAI PROFITE DE VILE SI TOT CONFORTUL. CU BANI ACESTEA MAI BINE DOTATI SPITALELE CU APARATURA PERFORMANTA CRED CA ACEST LUCRU VA FI FFFF BINE PRIMIT DE ROMANI. CE SPUNETI? IN PLUS CRED DRAGA SAVALIUC CRED CA AR FI FFFFF BINE SA SE LALO MUREASCA ODATA CUM ESTE CU CEI UNDE CIOLANIS A FOST PRESEDINTE GRUPUL EDNICILOR GERMANI..ASTA TREBUIE ELUCIDATA CU CIT MAI REPEDE CU ATIT MAI BINE.

# Corect ! Bravo LUJU ! date 25 March 2019 16:12 +2

Pe ei , pe ei, pe ei , pe mama lor !!! Nu se mai poate trai iin tara asta la cum pute justitia .... :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva