CONDAMNARI MAI DURE PENTRU SOFERII FARA PERMIS – Senatorii Daniel Fenechiu si Robert Cazanciuc vor cresterea limitelor de pedeapsa pentru soferii prinsi fara permis, de la 1-5 ani la 3-7 ani, obligatoriu cu executare. Aceleasi condamnari le vor primi proprietarii care isi dau masinile pe mana unor persoane fara permis, bete sau drogate. Proiectul de lege vizeaza condamnari de 4-8 ani daca soferii fara permis provoaca accidente, precum si condamnari de 5-10 ani daca accidentele sunt mortale
Senatorii Daniel Fenechiu de la PNL (foto stanga) si Robert Cazanciuc de la PSD (foto dreapta) au depus la Senat luni, 12 august 2024, un proiect de lege privind inasprirea condamnarilor pentru soferii prinsi fara permis.
Astfel, daca proiectul va deveni lege, conducatorii auto gasiti in aceasta situatie vor risca pedepse de la 3 pana la 7 ani, nu de la 1 pana la 5 ani, cum se intampla in prezent. De asemenea, instantele vor fi constranse sa aplice aceste pedepse doar cu executare, nu si cu suspendare.
In drept, initiativa de act normativ vizeaza modificarea art. 335 alin. 1 din Codul penal.
Totodata, proiectul propune modificarea alineatului 3 al articolului 335, care ar urma sa le aplice aceleasi pedepse proprietarilor de masini care lasa ca automobilele lor sa fie conduse de catre persoane fara permis, bete sau drogate.
In fine, initiativa legislativa urmareste introducerea alin. 1/1 la art. 335 CP, astfel incat soferii fara permis care provoaca accidente sa fie pedepsiti cu inchisoarea de la 4 pana la 8 ani. Daca accidentele sunt mortale, condamnarile se vor situa in intervalul 5-10 ani.
In proiectul depus in procedura de urgenta, senatorii Fenechiu si Cazanciuc mentioneaza ca au initiat proiectul de lege in urma accidentului rutier petrecut langa Parcul Pantelimon la sfarsitul lunii iulie 2024, cand un baiat de 17 ani fara permis a lovit mortal un copil de 9 ani si a ranit-o grav pe sora acestuia, in varsta de 7 ani, careia i-a fost amputat un picior. Presa a scris ca in corpul adolescentului au fost gasite urme de heliu si azot – substante care sunt vandute si ca droguri.
Iata textul proiectului de lege (vezi facsimil):
„Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 91, alineatul (3/2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
'(3/2) Nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere in cazul infractiunilor prevazute la art. 209-211 si art. 335 alin.(1), (1/1) si (3).
2. La articolul 335, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.
3. La articolul 335, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1/1), cu urmatorul cuprins:
(1/1) Daca, urmare a faptei prevazute in alin. (1), s-a produs un accident de circulatie care a avut ca urmare pagube materiale sau vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 4 la 8 ani, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.
4. La articolul 335, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Cu aceeasi pedeapsa, in mod corespunzator si in cazul producerii urmarilor prevazute la alin. (1/1), se sanctioneaza si persoana care incredinteaza un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care stie ca se afla in una dintre situatiile prevazute in alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenta alcoolului ori a unor substante psihoactive”.
Redam expunerea de motive:
„Pedepse mai aspre pentru persoanele care conduc fara permis
Noile modificari legislative
In ultimii ani, legislatia rutiera a fost in continua schimbare, avand ca principal obiectiv cresterea sigurantei rutiere si reducerea numarului de accidente grave. Una dintre cele mai discutate ipoteze legislative vizeaza inasprirea pedepselor pentru persoanele care conduc vehicule fara permis de conducere. In acest context, se propune o agravare a sanctiunilor in functie de gravitatea faptei si a consecintelor acesteia.
Conducerea unui vehicul fara permis este deja considerata o infractiune grava in Codul Penal, dar noua propunere legislativa vine cu sanctiuni mult mai dure. Astfel, pentru persoanele identificate la volan fara permis, pedeapsa propusa este de la 3 ani la 7 ani de inchisoare. Aceasta masura are scopul de a descuraja practicile iresponsabile si de a proteja participantii la trafic.
Daca persoana care conduce fara permis este implicata intr-un accident de circulatie, gravitatea faptei creste considerabil. In acest caz, se propune o pedeapsa cuprinsa intre 4 ani si 8 ani de inchisoare. Aceasta sanctiune reflecta pericolul social sporit pe care il reprezinta un sofer necalificat si lipsa de responsabilitate in respectarea normelor de siguranta rutiera.
Cel mai grav scenariu este cel in care un accident produs de o persoana fara permis se soldeaza cu decesul victimei. In astfel de situatii, se propune o pedeapsa extrem de severa, cuprinsa intre 5 ani si 10 ani de inchisoare. Aceasta sanctiune este justificata de gravitatea extrema a faptei si de impactul devastator asupra familiei victimei si asupra comunitatii.
Modificarile propuse in legislatia rutiera vin intr-un moment in care se constata o crestere alarmanta a numarului de accidente grave provocate de persoane fara permis. Prin inasprirea pedepselor, autoritatile spera sa descurajeze acest comportament periculos si sa reduca semnificativ numarul tragediilor de pe drumurile din Romania. Implementarea acestor masuri reprezinta un pas important catre asigurarea unui mediu rutier mai sigur si mai responsabil.
In concluzie, noile sanctiuni propuse reflecta angajamentul ferm al autoritatilor de a combate conducerea fara permis si de a proteja vietile participantilor la trafic si nu numai a acestora. Este un semnal puternic ca nerespectarea legii, mai ales atunci cand pune in pericol vietile altora, va fi tratata cu maxima severitate.
Aceasta propunere legislativa este o reflectare a angajamentului autoritatilor de a intensifica lupta impotriva comportamentului periculos pe drumurile publice. Prin inasprirea pedepselor, se doreste transmiterea unui mesaj clar ca nerespectarea legilor rutiere, in special in cazurile de conducere fara permis, nu va fi tolerata. Pe termen lung, astfel de masuri sunt esentiale pentru imbunatatirea sigurantei rutiere si pentru reducerea numarului de accidente grave pe soselele din Romania.
Pedepse mai aspre pentru incredintarea unui vehicul unei persoane fara permis
Noile modificari legislative
Intr-un efort continuu de a imbunatati siguranta rutiera in Romania, propun inasprirea pedepselor nu doar pentru cei care conduc fara permis, ci si pentru persoanele care incredinteaza vehicule acestora. Noile modificari legislative introduc sanctiuni severe pentru cei care, prin neglijenta sau iresponsabilitate, permit altor persoane sa conduca fara a detine un permis de conducere valabil.
• Incredintarea vehiculului unei persoane fara permis (pedeapsa intre 3 si 7 ani de inchisoare)
Conform noilor prevederi, cei care incredinteaza un vehicul unei persoane care nu detine permis de conducere risca sa fie condamnati la pedepse cuprinse intre 3 ani si 7 ani de inchisoare. Aceasta masura vizeaza responsabilizarea proprietarilor si a altor persoane care au autoritatea de a permite utilizarea unui vehicul, subliniind riscurile la care se expun ei insisi si pe care le impun celorlalti participanti la trafic.
• Incredintarea vehiculului unei persoane fara permis, in urma caruia s-a produs un accident (pedeapsa intre 4 si 8 ani de inchisoare)
In cazul in care o persoana care a incredintat vehiculul unui sofer fara permis se afla intr-o situatie in care acesta provoaca un accident rutier, consecintele legale sunt si mai severe. Propunem pedepse intre 4 ani si 8 ani de inchisoare pentru cei care au incredintat autovehicule unei persoane fara drept de a conduce. Aceasta sanctiune reflecta gravitatea faptului ca persoana in cauza a contribuit direct la crearea unei situatii periculoase.
• Incredintarea vehiculului unei persoane fara permis, in urma caruia s-a produs un accident si s-a soldat cu moartea victimei (pedeapsa intre 5 si 10 ani de inchisoare)
Cea mai grava situatie este aceea in care un accident cauzat de un sofer fara permis, care a primit vehiculul de la o alta persoana, se soldeaza cu decesul uneia sau mai multor persoane. In astfel de cazuri, pedeapsa propusa pentru cei care au incredintat vehiculul este intre 5 ani si 10 ani de inchisoare. Aceasta este o masura extrema, menita sa sublinieze responsabilitatea majora pe care o au cei care isi incredinteaza vehiculele, si sa previna astfel de tragedii.
Implicatii si Impact
Aceasta propunere vine in urma accidentul tragic din Parcul Pantelimon, cand, un tanar de 17 ani, care nu detinea permis de conducere, a lovit mortal un baiat de 9 ani, Bogdan-Andrei, si a ranit-o grav pe sora acestuia, Maria, in varsta de 7 ani. Incidentul s-a petrecut dupa ce prietenul sau de 19 ani i-a incredintat masina pentru a o conduce, desi tanarul de 17 ani nu mai fusese niciodata la volan. Soferul a pierdut controlul vehiculului din cauza unei denivelari, a lovit copiii si a avariat alte trei masini parcate, dupa care a fugit de la locul accidentului.
In urma incidentului, tanarul de 17 ani a fost retinut si arestat preventiv, iar prietenul sau a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Fata ranita a fost operata timp de noua ore, insa din cauza complicatiilor medicale, medicii au fost nevoiti sa-i amputeze un picior.
Gandindu-ne la tragedia care a lovit familia celor doi copii din Parcul Pantelimon, cuvintele par sa fie de prisos. In doar cateva momente, vietile lor s-au schimbat pentru totdeauna, cand o clipa de iresponsabilitate a dus la pierderea unui fiu de doar 9 ani si la suferinta greu de imaginat a surorii sale, careia medicii au fost nevoiti sa ii amputeze, din frageda copilarie, un picior.
Durerea parintilor este de neconceput, fiecare zi fiind o lupta pentru a face fata realitatii crunte ca fiul lor nu mai este si ca fiica lor va trai cu rani adanci, atat fizice, cat si sufletesti. Nimic nu poate umple golul lasat in sufletele lor, iar amintirile frumoase devin acum umbrele unei vieti care s-a schimbat irevocabil. Este un memento dureros al fragilitatii vietii si al responsabilitatii pe care o purtam cu totii cand ne aflam pe drumurile publice.
Propunerea legislativa vine ca o reactie la numarul alarmant de accidente grave cauzate de persoane care nu detin permis de conducere si ca un raspuns la solicitarile societatii civile de a descuraja prin masurile legislative conducerea fara permis sau incredintarea vehiculului unei persoane fara drept de a conduce.
Prin introducerea acestor sanctiuni severe, autoritatile spera sa descurajeze practica de a incredinta vehiculele celor care nu sunt calificati sa le conduca. Aceasta masura este cruciala pentru reducerea numarului de accidente rutiere si pentru promovarea unei conduite responsabile pe drumurile publice.
In concluzie, noile sanctiuni propuse arata o determinare clara de a combate nu doar conducerea fara permis, ci si actiunile celor care, prin neglijenta sau neatentie, faciliteaza astfel de comportamente periculoase. Aceste modificari legislative sunt esentiale pentru a asigura un mediu rutier mai sigur si pentru a proteja vietile tuturor participantilor la trafic.
In cadrul eforturilor continue de crestere a sigurantei rutiere, propun inasprirea pedepselor atat pentru conducerea fara permis, cat si pentru cei care incredinteaza vehicule unor persoane fara permis. Modificarile legislative propuse includ sanctiuni severe si elimina posibilitatea suspendarii executarii pedepselor de catre instante, indiferent de circumstantele in care au fost comise infractiunile.
Avand in vedere cele prezentate, supun dezbaterii si adoptarii de catre cele doua Camere al Parlamentului, in procedura de urgenta, prezenta propunere legislativa”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nebuni 14 August 2024 16:37 +13
# Jean Valjean 14 August 2024 17:25 +15
# maxtor 14 August 2024 20:02 0
# cârcotaș 14 August 2024 21:19 +3
# maxtor 15 August 2024 18:31 0
# un mizantrop 15 August 2024 22:02 +3
# psdnl coloaca de mafioti analfabeti 15 August 2024 22:37 +4
# Indignat 16 August 2024 14:13 +1
# Adevărul 16 August 2024 14:43 +4
# Florin 16 August 2024 19:07 +1
# vasile 16 August 2024 20:35 +3
# santinela 17 August 2024 06:56 +1
# o opinie 17 August 2024 08:25 +1
# Cetatean 17 August 2024 11:37 +1
# Satul de prosti 17 August 2024 13:06 +1
# ion patriotul 18 August 2024 00:22 0
# DAN 18 August 2024 08:34 +1