CONTINUA LUPTA AVOCATILOR IMPOTRIVA SUPRAIMPOZITARII – Liderii UNBR Traian Briciu, Daniel Fenechiu si Flavia Teodosiu se intalnesc cu Avocatul Poporului Renate Weber in legatura cu ordonanta care supraimpoziteaza profesiile liberale, inclusiv prin impunerea unui CASS neplafonat. Fenechiu a anuntat deja ca organele reprezentative ale profesiei vor solicita Avocatului Poporului sa atace ordonanta la Curtea Constitutionala a Romaniei. Cititi lista demersurilor facute pana acum de avocatura romana
Avocatura romana continua sa-si apere demnitatea. La mai putin de doua saptamani dupa ce vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu a anuntat ca organele profesiei vor cere Avocatului Poporului Renate Weber atacarea la Curtea Constitutionala a ordonantei care supraimpoziteaza profesiile liberale (inclusiv prin impunerea unei contributii de asigurari sociale neplafonate), reprezentantii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania se intalnesc cu Weber vineri, 25 august 2023.
Mai exact, Uniunea a anuntat vineri ca la intrevedere vor participa avocatii Traian Briciu – presedintele UNBR –, Daniel Fenechiu – vicepresedinte UNBR – si Flavia Teodosiu – membra in Comisia permanenta a UNBR (foto de la stanga la dreapta).
Amintim ca la 14 august 2023, Fenechiu a dat asigurari ca organele reprezentative ale profesiei vor solicita Avocatului Poporului Renate Weber sa atace la Curtea Constitutionala a Romaniei OUG-ul de supraimpozitare a profesiilor liberale. Cel mai important motiv de neconstitutionalitate se refera la faptul ca are loc o restrangere de drepturi operata prin ordonanta de urgenta, nu prin lege, asa cum a statuat CCR in repetate randuri (si, adaugam noi, asa cum interzice art. 115 alin. 6 din Constitutie). Alt motiv de neconstitutionalitate tine de lipsa de proportionalitate (ceea ce contravine art. 53 alin. 2 din Constitutie). Mai exact, potrivit lui Daniel Fenechiu, „nu poti sanctiona pe cineva care munceste si castiga mai multi bani, nu poti sa-l obligi sa plateasca de 10 ori, de 20 de ori, de 30 de ori mai mult decat altcineva pentru aceleasi servicii” (click aici pentru a citi).
Iata cronologia luptei UNBR pentru apararea profesiei de avocat:
„La 31 iulie 2023, UNBR s-a sesizat de aparitia in spatiul public a proiectului de Ordonanta al Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, conform caruia veniturile din activitati independente ar urma sa fie supuse platii cotei CASS de 10% la o baza neplafonata, calculata la venitul realizat. In aceeasi zi, UNBR a initiat o campanie pentru a aduce toate argumentele in vederea mentinerii cotei CASS la nivel actual.
1 august 2023, Comisia Permanenta a UNBR s-a intrunit in regim de urgenta pentru a analiza proiectul de Ordonanta al Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, conform caruia veniturile din activitati independente ar urma sa fie supuse platii cotei CASS de 10% la o baza neplafonata, calculata la venitul realizat, ceea ce ar fi de natura sa conduca la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar sa conduca la o multiplicare si mai accentuata. In aceeasi sedinta, Comisia Permanenta a stabilit si masurile necesare pentru a contracara prin toate mijloacele legale adoptarea unor astfel de modificari ale codului fiscal, de natura sa aduca perturbari grave in activitatea profesiilor liberale. S-au initiat demersuri pentru analizarea de catre experti a impactului real al dispozitiilor din proiectul de ordonanta care vizeaza avocatii, pentru o argumentare detaliata a pozitiei UNBR impotriva acestor modificari fiscale, precum si demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale in vederea adoptarii unei pozitii comune in sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii.
2 august 2023: a avut loc intalnirea reprezentantilor profesiilor liberale (in care UNBR este reprezentata de domnii Vicepresedinti UNBR av. Ion Dragne si av. Daniel Fenechiu) cu Dl Marcel-Ioan Bolos, ministrul Finantelor Publice, relativ la informatiile publice in legatura cu proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale. UPLR denunta faptul ca eliminarea plafonarii contributiei de asigurari sociale de sanatate si preconizata introducere a platii in sistem real la intregul venit, fara plafon – care practic dubleaza sarcina fiscala, precum si eliminarea deductibilitatii cotei de cheltuieli profesionale in limita a 5%, sunt masuri care descurajeaza profesiile liberale, cu consecinte asupra calitatii serviciilor oferite si costurilor acestora.
Ministrul Finantelor Publice si-a manifestat intreaga deschidere fata de argumentele UPLR, opinand pentru stabilirea unui plafon rezonabil la contributia de asigurari sociale de sanatate.
4 august 2023: UNBR a inaintat Primului Ministru, Ministerului Finantelor si Presedintelui Senatului Romaniei memoriul privind „Riscurile supraimpozitarii profesiilor liberale prin proiectul de Ordonanta al Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, solicitand Guvernului sa mentina reglementarea actuala a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Conform memoriului, aceasta modificare reprezinta expresia unei flagrante inechitati sociale, discriminand in mod nejustificat categorii de contribuabili aflate in situatii similare, avand in vedere disproportionalitatea masurii in raport de natura contraprestatiei si lipsa egalitatii de tratament a asiguratilor prin raportare la sursa veniturilor. Modificarea propusa contravine ratiunilor de modificare a altor reglementari in materia asigurarilor sociale de sanatate intrucat, pentru asigurarea acelorasi riscuri, contributiile obligatorii difera, dupa apartenenta la o anumita categorie profesionala. Pe de alta parte, prin excluderea profesiilor liberale din categoria persoanelor care platesc CASS in functie de plafonul aplicabil stabilit de lege, sunt incalcate o serie de drepturi de natura constitutionala, iar masurile propuse sunt contrare reglementarilor si directiilor de actiune europene si jurisprudentei formate pe baza acestora.
Prin acelasi memoriu, UNBR a solicitat pastrarea regimului juridic de contributie al CASS, intrucat, la nivel european, CASS nu este un impozit, ci o contributie, ceea ce implica existenta unei contra-prestatii echivalente; in mod implicit aceasta diferentiere inseamna ca nu poate avea un caracter excesiv cum ar rezulta in urma eliminarii plafonului.
12 august 2023: Baroul Bucuresti emite un comunicat de presa prin care informeaza despre decizia ferma de a uza de toate demersurile si remediile legale ca, neexcluzand ample actiuni de protest si chiar o greva generala, in urma mentinerii pozitiei Guvernului de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S in sistem real, neplafonat, dupa doua saptamani de de dialog si mai multe memorii si puncte de vedere transmise de UNBR si UPLR
13 – 17 august 2023: toate celelalte barouri au emis comunicate prin care protesteaza fata de intentia Guvernului Romaniei de a majora nejustificat si discriminatoriu sarcina fiscala a avocatilor. Comunicatele Barourilor pot fi accesate pe pagina special creata pe site-ul UNBR.
13 august 2023: Presedintele UNBR, Traian Briciu, intervine in cadrul emisiunii Focus (difuzata pe 15.08.2023) la Prima TV: Aceasta gaura bugetara sau dificultate bugetare se incearca acum a se acoperi, nu prin reguli echitabile, ci, in realitate, stabilind o sarcina disproportionata sub aspect fiscal de la singurii care ar putea sa plateasca. Ori asta nu este echitate.
Cei 18.000 de avocati din Romania sunt gata sa iasa in strada daca Guvernul nu va negocia cu ei schimbarea acestor masuri. Toate barourile din tara s-au mobilizat si au convocat adunari generale ale avocatilor. Ei cer o solutie echitabila pentru toti liberi-profesionistii din tara, iar daca nu ajung la o intelegere, primul pas este protestul.(…) Saptamana aceasta evaluam si se poarta discutiile care sper sa-l duca la o concluzie pozitiva, in sensul de solutie pe care o vrem echitabila. Iar daca nu, saptamana urmatoare se vor lua in calcul eventualele forme de initiativa pe care le avem la dispozitie. In cazul in care protestele nu vor da roade, se va ajunge la greva generala. Avocatii nu vor mai merge in instanta si multi oameni vor primi reprezentanti din oficiu, iar asta duce la blocarea sistemului juridic.
13 august 2023: vicepresedintele UNBR, Daniel Fenechiu, intervine la B1TV, emisiunea News Pass: „Eu cred si sper ca si domnul prim-ministru Ciolacu, si colegii din PSD vor intelege ca nu putem sa afectam grav, cu efecte pentru populatie, activitatea preturilor liberale, pentru ca, in ultima instanta, majorezi salariile cu 10% si nu face altceva decat sa generezi, pe de o parte, inflatie si pe de alta parte, sa transformi anumiti romani care nu vor putea sa isi plateasca onorarii nu doar pentru avocati, si onorarii notariale, si servicii la sociolog si servicii la medicul veterinar, sa se lipseasca de acele servicii”
22 august 2023: UNBR a transmis Ministrului Justitiei solicitarea de a nu aviza favorabil orice propunere de lege care ar conduce la cresterea nejustificata a sarcinii fiscale a avocatului, care pe langa CASS mai plateste si TVA, contributie de asigurari sociale, impozit pe venit si contributii profesionale. Cu CASS neplafonat, sarcina fiscala a avocatului ar depasi semnificativ 50%, imprejurare care determina atat pauperizarea profesiei, cat si o fireasca crestere a onorariilor, cu consecinte asupra justitiabililor.
Ipoteza aplicarii contributiei de asigurari sociale de sanatate la venitul brut, cum se vehiculeaza, ar insemna o dubla taxare intrucat un contributor la FNUSS ar plati practic si contributia contribuitorilor care activeaza in forma de exercitare unde detine calitatea de avocat titular sau avocat partener, in conditiile in care si acestia sunt obligati sa o plateasca la venitul brut realizat.
25 august 2023: va avea loc intalnirea intre domnul av. Traian Briciu, Presedinte UNBR, domnul av. Daniel Fenechiu, Vicepresedintele UNBR si doamna av. Flavia Teodosiu, membru al Comisiei Permanente a UNBR cu Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, pentru a discuta pe tema discriminarii fiscale a categoriilor de contribuitori care realizeaza venituri din activitati independente”.
* Cititi aici felul in care presa a reflectat demersurile UNBR
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Legea nr. 51/1995 25 August 2023 12:44 +1