COTOFANA RUPE CSM IN SENAT - Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat i-a acordat statut de avertizor judecatoarei Lavinia Nicoleta Cotofana, exclusa din magistratura dupa ce a sesizat posibile infractiuni de fals si abuz in serviciu: “A actionat cu buna-credinta, sesizarile sale circumscriindu-se avertizarii in interes public... Sesizarea doamnei judecator a fost valorificata, constatandu-se corectitudinea celor semnalate... Aparenta de drept in favoarea tezei ca a fost victima unui abuz”
Exclusa din magistratura de Sectia de judecatori din vechiul CSM, celebra judecatoare Nicoleta Lavina Cotofana (foto), de la Judecatoria Arad, care a intentionat sa candideze pentru functia de membru al CSM, si-a gasit dreptatea la Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. Aici s-a decis ca magistratul a actionat cu buna-credinta, dar si ca a actionat in calitate de avertizor de integritate, atunci cand a semnalat posibila comitere a unor infractiuni.
In octombrie 2016, judecatoarea a fost exclusa din magistratura, fiind acuzata de comiterea abaterilor disciplinare constand in „nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii” si „exercitarea functiei cu rea-credinta”.
Cotofana a atacat hotararea CSM la Completul de 5 judecatori de la ICCJ, dar s-a adresat si Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat, acolo unde a aratat ca a sesizat, in 1 februarie 2016, CSM, Ministerul Justitiei, conducerile Tribunalului si Judecatoriei Arad, UNBR si Curtea de Conturi, dezvaluind ca la Judecatoria Arad, acolo unde activa, in unele procese civile partile ar fi fost “reprezentate” de avocati in baza unor delegatii de asistenta extrajudiciara emise de catre Decanul Baroului Arad, in contradictie cu legea. Pentru ca a apreciat ca acest mod ilegal de folosire a asistentei judiciare gratuite se circumscrie infractiunii abuz in serviciu, sustinand ca au fost comise si falsuri materiale chiar in fata ei, Nicoleta Cotofana a sesizat si Ministerul Public.
In urma audierilor, Comisia senatoriala a stabilit ca judecatoarea a actionat in calitate de avertizor de integritate cand a sesizat institutiile statului, dar si ca actiunile ei au fost corecte. Mai mult, membrii Comisiei arata ca sesizarea Nicoletei Cotofana a fost valorificata chiar de catre CSM, institutia care a decis sa o excluda din magistratura, si ca s-a constatat corectitudinea celor semnalate de aceasta. Nu in ultimul rand, Comisia pentru cercetarea abuzurilor a decis sa sesiezeze CSM, Curtea de Conturi, Presedintele Romaniei, Ministerul Justitiei si UNBR cu privire la aspectele sesizate.
Prezentam fragmente din raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, pe care il atasam integral la final:
“Din verificarile efectuate, Comisia, cu unanimitate de voturi, a constatat ca petenta a actionat cu buna credinta, sesizarile sale circumscriindu-se avertizarii in interes public. Buna credinta a doamnei judecator rezulta si din faptul ca initial s-a adresat doar institutiilor direct implicate, pentru a remedia aceasta situatie de incalcare a legii, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Curtea de Conturi. Abia ulterior doamna judecator s-a adresat prezentei Comisii si presei. (…)
Relevant este faptul ca doua dintre institutiile sesizate, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei au sesizat chiar ele Ministerul Public cu privire la faptele sesizate de doamna judecator...Din adresa nr 81/15057/14.07.2017 emisa de CSM si Punctul de vedere formulat de Directia Legislatie, Documentare si Contencios, insusita de CSM, rezulta ca sesizarea doamnei judecator a fost valorificata, constatandu-se corectitudinea celor semnalate. (...)
Comisia, cu unanimitate, a constatat ca doamna judecator Lavinia Nicoleta Cotofana incepand cu data de 01.02.2016 are statut de avertizor. Nu pot fi sanctionate persoanele care reclama ori sesizeaza incalcari ale legii, direct sau indirect, prin aplicarea unei sanctiuni inechitabile si mai severe pentru alte abateri disciplinare. In cazul avertizarii in interes public, nu sunt aplicabile normele deontologice sau profesionale de natura sa impiedice avertizarea in interes public. (...)
Comisia constata urmatoarele:
Statutul de avertizor in interes public al doamnei judecator Lavinia Cotofana
Constatata aparenta de drept in favoarea tezei ca doamna judecator a fost victima unui abuz”
*Cititi aici integral Raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Functionar 6 December 2017 15:34 +1
# DODI 6 December 2017 16:31 +2
# Puie Monta , boschetarul-tradator ajuns in Parlament !!! 6 December 2017 16:35 +15
# si care sunt 7 December 2017 12:21 +1