CRESTEREA PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE, O „CONTRIBUTIE” A POLITICILOR EUROPENE – Vicepresedintele Camerei Deputatilor Cristina Pruna propune infiintarea unei comisii speciale la nivelul Parlamentului pentru modificarea Legii offshore, care ar permite exploatarea gazelor din Marea Neagra: „Romania, in momentul de fata, este nepregatita pentru 55 si este inca departe de a fi pregatita”
Cristina Pruna (foto), vicepresedinte al Camerei Deputatilor si vicepresedinte al Comisiei pentru industrii si servicii, Camera Deputatilor, a anuntat, in premiera, ca propune infiintarea unei comisii speciale la nivelul Parlamentului care sa discute modificarea Legii offshore, care ar permite exploatarea gazelor din Marea Neagra. Propunerea Cristinei Pruna a fost facuta in cadrul dezbaterii ”Fit for 55: Romania si Planul UE pentru o tanzitie verde”, organizata de Financial Intelligence miercuri, 10 noiembrie 2021.
Modificarea Legii offshore a fost si ramane un angajament al USR, a spus Cristina Pruna: “Faptul ca am ajuns aproape de finalul anului si nu am inceput discutiile de modificare a Legii offshore nu e un lucru cu care sa ne mandrim, dimpotriva. Pentru ca exista aceasta instabilitate guvernamentala, as vrea sa fac o invitatie: sa co-initiem infiintarea unei comisii speciale la nivelul Parlamentului care sa discute acest proiect de lege. Am mai avut in trecut astfel de comisii si pentru Codul electoral sau alte chestiuni. Ar fi o comisie in care Ministerul Finantelor, Ministerul Energiei, ANRM si alte institutii publice sa vina si sa discute cu parlamentari de specialitate, atat pe finante, cat si pe zona de energie. Scopul ar fi sa co-initiem in Parlament o lege care sa aiba o sustinere cat mai larga. Vorbim de cresterea preturilor la energie si gaze naturale, dar noi totusi avem rezerve importante in Marea Neagra, care nu sunt exploatate. Suntem in momentul cheie 2021, in care putem sa vorbim cu maturitate despre modificarile acestei legi si ce ar trebui sa se intample astfel incat sa avem o lege care sa permita exploatarile de gaze din Marea Neagra.”
Potrivit parlamentarei, infiintarea comisiei nu se poate face de la nivelul unui singur grup parlamentar si nici nu ar fi aceasta intentia: “Invit, astazi, reprezentantii celorlalte grupuri parlamentare sa se alature acestui demers si sa facem o dezbatere cat se poate de transparenta, cat se poate de corecta si, in final, sa avem un proiect de lege. Stiu ca s-a lucrat si la Guvern, am asteptat o lege care sa vina de la guvern sau macar un draft pe care noi, Parlamentul, sa-l discutam. Aceasta comisie ar fi cadrul perfect.”
Cristina Pruna a mentionat ca proiectul va trebui sa treaca prin circuitul parlamentar: ”Tinand cont ca, 10 luni de zile, nu s-a intamplat nimic, comisia este un bun inceput si un loc unde aceasta lege ar putea sa fie discutata si apoi sa ajunga in circuitul parlamentar si sa fie si adoptata. Cred ca am putea sa facem lucrul acesta in urmatoarea luna si jumatate, nu vad absolut nicio problema in avea adoptata aceasta lege, daca incepem acum si avem un cadru propice dezbaterilor. ”
Potrivit Petrom, modificarea pana la finalul anului a Legii Offshore este esentiala pentru extractia gazului natural din proiectul Neptun Deep. Operatorii asteapta aceste modificari pentru a lua o decizie de investitii.
In proiectul de mare adancime Neptun Deep, explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.
Cristina Pruna a mai spus: ”Legea offshore poate sa permita exploatarea gazelor din Marea Neagra, iar gazul este un combustibil de tranzitie. Pana la urma, si statul roman are aceeasi viziune prin diferitele documente pe care le-a elaborat de-a lungul timpului. Celelalte alternative sunt tot ce inseamna energia verde. Din pacate, in momentul de fata, cadrul legislativ nu este unul care sa permita dezvoltarea de noi proiecte. (…)
Evident si energia nucleara este energie curata si ne poate asigura, de asemenea, necesarul de energie pe viitor si stabilitatea sistemului energetic”.
Pactul Verde European si Fit for 55 nu sunt optionale, ci sunt angajamente pentru Romania, a mai spus Cristina Pruna: “Trebuie sa ne uitam la ceea ce lasam in urma generatiilor viitoare, insa nu ar trebui sa lasam in urma o planeta saracita, oameni in saracie, fie ca vorbim de saracie energetica sau de alte tipuri.
Romania, in momentul de fata, este nepregatita pentru 55 si este inca departe de a fi pregatita. (…)
Pandemia a accelerat planurile Bruxelles-ului de a reduce emisiile de carbon pana in 2030, respectiv 2050. Acest lucru se traduce in revizuirea mai multor directive – este vorba despre taxarea carburantilor, despre introducerea unui mecanism de taxare a carbonului din anumite produse de import la granita cu Uniunea Europeana – otel, ciment, aluminiu etc.
Acest lucru poate parea o politica buna, dar sunt si niste minusuri acolo. De aceea, cred ca e nevoie de o dezbatere cat mai larga, inclusiv aici in Romania, nu numai la Bruxelles.“
Desi pare greu de inteles pentru majoritatea cetatenilor europeni si romani, aceasta noua schimbare de paradigma va avea un impact serios asupra economiei, asupra vietilor noastre, a mai spus parlamentarul: “Asta se traduce in plata poluarii pe care o emit anumite sectoare de activitate – sectorul maritim, rutier, aerian, energetic etc.
Lucrul acesta comporta anumite riscuri, cum ar fi afectarea competitivitatii industriei romanesti si mutarea anumitor industrii catre alte continente, de pilda Asia, precum si afectarea locurilor de munca in Europa, dar si aici in Romania. Dacia Spring, prima Dacie electrica este produsa in China. Poate e un lucru pe care l-am luat ca un fapt, dar daca stam si ne uitam pe termen lung si vrem sa facem tranzitia catre vehiculele electrice, lucrul acesta nu este imbucurator. Ar trebui sa ne gandim mult mai atent la cum putem sa imbunatatim lucrurile pentru ca fabrici de baterii sa apara aici in Romania. Vestea buna e ca avem resurse de grafit, din care se obtine grafenul care intra in compozitia bateriilor. In ultimele luni, chiar de la Ministerul Economiei, fusesera facuti pasi pentru exploatarea acestei resurse. In ultimele saptamani, am vazut ca a fost stopata aceasta initiativa. Sper ca o sa exista o intelegere si o intelepciune astfel incat sa ducem acest proiect inainte si sa cream cadrul pentru ca fabricile de baterii sa apara si aici, in Romania, si sa continuam industria constructoare de masini. Evident, exista si fonduri europene pentru a putea face investitii si a ne reduce emisiile de carbon. Putem sa cream un cadru legislativ stabil predictibil care sa permita aparitia acestor investitii.“
Anul acesta, pretul energiei electrice si al gazelor naturale au inceput sa creasca, iar, in mare parte, si politicile europene au avut o contributie, a mai spus Pruna: “De asemenea, cresterile de preturi la energie se reflecta in cresterea preturilor pe lant. In luna octombrie, inflatia a fost undeva la 8 la suta.
Daca nu actionam imediat pentru a atenua acest efect al politicilor verzi, riscul este sa cream mai multa frustrare in randul populatiei, sa pierdem trenul tranzitiei verzi si, la final, factura sa o platim noi toti.
Exista fonduri europene. Trebuie ca si Parlamentul si Guvernul sa actioneze asupra cadrului legislativ, astfel incat aceste fonduri sa fie accesate si sa se transforme in investitii. Acesta este obiectivul final, sa avem cat mai multe investitii in toate sectoarele, prin fonduri europene. “
In opinia Cristinei Pruna, in zona de energie, Guvernul ar trebui operationalizeze Fondul de modernizare, peste 10 miliarde de euro pe care trebuie sa le folosim pana in 2030: “Din pacate, am pierdut prea mult timp. Am incredere ca, la un moment dat, o sa existe acest cadru, o sa existe ghidurile, schema de suport, astfel incat piata sa poata sa acceseze aceste fonduri europene, care sa se traduca in noi capacitati de productie de energie electrica si, evident, tot ce inseamna eficienta energetica si modernizarea sistemului energetic, in general. “
Cristina Pruna a mai spus ca spera ca europarlamentarii romani sa sa se bata pentru a obtine mai multi bani pentru tranzitia justa. Ea a mai spus ca trebuie opreationalizate cat mai rapid programele de investitii care se vor desfasura prin PNRR.
Aceasta a mai adaugat ca este intarziata si transpunerea Directivei 944: “Aici exista si posibilitatea sa avem o lege in parlament. Sa o initiem in Parlament, astfel incat si contractele bilaterale pe termen lung sa fie posibile si sa eliminam monopolul OPCOM si celelalte lucruri atat de necesare pentru crearea cadrului investitional, care sa permita aparitia de noi capacitati de productie.”
Cristina Pruna a mai amintit ca investitiile in sectorul regenerabil au stagnat, mentionand ca lucreaza la o lege in ce priveste eliminarea birocratiei privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol, pentru noi investitii atat in sectorul regenerabil, cat si in cel de stocare.
Interventia integrala a Cristinei Pruna la dezbaterea ”Fit for 55: Romania si Planul UE pentru o tanzitie verde” poate fi vizionata aici:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nae girimea 17 November 2021 07:27 0