Cresterea veniturilor romanilor de catre PSD vine si cu reducerea dobanzilor la banci. Afla cum!
Efectele pozitive ale investitiilor, motorul cresterii economice al Guvernului condus de Marcel Ciolacu, se resimt si asupra gospodariilor. Pe fondul majorarii veniturilor romanilor si a increderii populatiei in stabilitatea financiara a tarii, acestia au apelat la instrumente de finantare precum creditele bancare. Romanii au continuat sa constituie depozite la bancile comerciale, ajungand la peste 50 de miliarde de lei excedent de lichiditate.a
In iunie 2024, conform datelor agregate din sistemul bancar romanesc, excedentul de lichiditate, in raport cu Banca Nationala a Romaniei, a atins al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Acesta a atins suma de 50,4 mld. lei, in crestere cu peste 10% (4,9 mld. lei) fata de nivelul inregistrat in mai. Sumele sunt rezultate directe ale politicilor PSD de crestere a veniturilor populatiei, excedentul fiind constituit din depunerile bancilor comerciale la banca centrala (depuneri overnight).
Investitiile masive in economie promovate de PSD asigura sume importante bancilor, care scad dobanzile
Aceasta abundenta de bani in sistemul bancar se datoreaza, printre altele, intrarilor de fonduri (investitii) din afara tarii, emisiunilor de euro-obligatiuni ale Ministerului de Finante, cat si bugetelor pentru investitiile in infrastructura mare a social democratilor, ale caror sume ajung in conturile companiilor prestatoare de servicii, contribuind astfel la cresterea lichiditatii.
Datorita excedentului de lichiditati, ca urmare a primirii acestor bani de la deponenti, persoane fizice si companii, institutiile financiare nu mai apeleaza la credite Lombard (credite interbancare) si nu participa la operatiunile de piata organizate de BNR, ceea ce reduce necesitatea de a licita pentru depozite si duce la scaderea dobanzilor.
In consecinta, dobanzile la depozitele noi au scazut cu 2 puncte procentuale, ajungand la 5,4%, un nivel usor peste rata inflatiei, care a fost de 4,9% in luna iunie.
Social-democratii scad si povara dobanzilor pentru romanii cu credite
Dobanda BNR pentru depozitele overnight a fost pana de curand de 6% pe an, ceea ce a reprezentat si referinta de facto a pietei. IRCC, indicele pentru creditele de consum, e in jurul acestui nivel de circa 6 trimestre, in timp ce mediile ROBOR la 3 si 6 luni, indici pentru imprumuturile interbancare, au coborat de asemenea spre 6%.
Recent, BNR a redus insa rata-cheie de la 7% la 6,75%, iar dobanda pentru depozitele overnight a fost ajustata la 5,75%. Decizia bancii centrale reflecta increderea in stabilitatea si cresterea sustenabila a economiei romanesti si in scaderea inflatiei intr-un ritm mai rapid decat cel anticipat, urmand a crea conditii pentru o noua reducere a dobanzilor la credite.
Banii investiti productiv de Guvernul Ciolacu sustin romanii, companiile locale si sistemul bancar
Potrivit datelor Eurostat, in 2023, tara noastra a avut cea mai ridicata pondere a investitiilor productive in PIB din ultimii 11 ani. Mai exact, investitiile productive in economia romaneasca au reprezentat in anul 2023 o suma agregata de 87,3 mld. euro, adica 26,9% din PIB (locul 2 in UE27, dupa Cehia, cu 27% din PIB). Au fost investitii productive mai mari cu 13 mld. euro decat in anul 2022.
In 2024, guvernul condus de Marcel Ciolacu va creste investitiile la peste 120 de miliarde de lei, echivalentul a 7,2% din PIB, din bugetul national si fonduri europene, apropiindu-se de tinta de 10% din PIB.
In mai, valoarea investitiilor publice a atins 47 mld. lei, cu 60% mai mult decat anul trecut, 66% provenind din fonduri europene.
PSD este partidul care introduce in Romania salariul minim european, are cei mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeana si a reusit, in actuala guvernare, sa duca absorbtia de fonduri europene la peste 97%.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii