22 February 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CRINA DE LA BIHOR, ACUZATA DE HARTUIRE – Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial a reclamat-o pe judecatoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor la presedinta instantei pe motiv ca ar fi exercitat „amenintari, discriminare si presiuni” asupra unei grefiere. Sindicatul grefierilor acuza: „Masuri de protectie zero. Nicio actiune clara n-a fost intreprinsa pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur, cu respectarea deontologiei intre salariati, indiferent de functie” (Adresa)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 January 2025 14:00
Vizualizari: 5659

Celebra judecatoare-activista Crina Muntean (foto) de la Tribunalul Bihor a intrat in centrul unui nou scandal.



De data aceasta, Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial a reclamat-o pe magistrata #rezist la presedinta instantei, judecatoarea Teodora-Carmen Balogh, pe motiv ca ar fi exercitat „amenintari, discriminare si presiuni” la adresa unei grefiere. Mai mult: grefiera a sesizat conducerea instantei inca din noiembrie 2024, insa pana in prezent nu a primit niciun raspuns, acuza sindicatul.

Concret: in adresa trimisa luni, 13 ianuarie 2025, catre judecatoarea Balogh, SNGJ Dicasterial intreaba ce masuri a luat conducerea tribunalului pentru investigarea acuzatiilor formulate de catre grefiera, precum si daca judecatoarea Muntean a primit vreo sanctiune.

Precizam ca desi sindicatul a publicat aici adresa in forma anonimizata, Lumea Justitiei a obtinut-o, din alte surse, in forma integrala, unde sunt vizibile atat numele judecatoarei Crina Muntean, cat si cel al grefierei. Contactat de Lumea Justitiei, liderul de sindicat Catalin Traistaru a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la numele celor doua persoane. In schimb, presedintele SNGJ Dicasterial a declarat doar atat: „In functie de raspunsul pe care il va primi de la Tribunalul Bihor, vom intreprinde demersurile sindicale avute la dispozitie in raport de prevederile legale”.


Iata comunicatul sindicatului:


Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial trage un semnal de alarma cu privire la modul pasiv si superficial in care sunt tratate sesizarile venite din partea salariatilor din sistemul judiciar.

Un exemplu concret al acestei situatii este cazul semnalat de o doamna grefier in cadrul Tribunalului Bihor, care a sesizat incidente grave de hartuire, umilire si comportament abuziv la locul de munca din partea unui magistrat judecator.

Printre aspectele semnalate in sesizare se numara:

Hartuirea si comportamentele abuzive, doamna grefier sesizand conducerii fapte de amenintare, discriminare si presiuni exercitate de un magistrat din cadrul completului de judecata.

Inertia institutionala care a condus la lipsa unor masuri concrete pentru investigarea acuzatiilor si pentru prevenirea unor situatii similare.

Masurile de protectie fiind zero, nicio actiune clara nu a fost intreprinsa pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur si cu respectarea deontologiei intre salariati, indiferent de functia pe care o ocupa fiecare.

Este alarmant ca, in ciuda gravitatii problemelor semnalate, institutia implicata nu are reactii, neluand pana la acest moment masuri administrative, disciplinare sau de implementare a unor proceduri clare pentru prevenirea unor astfel de situatii.

Aceasta lipsa de actiune nu doar ca afecteaza profund starea de bine si securitatea salariatilor, dar creeaza si un precedent periculos de tolerare a abuzurilor.

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial cere cu fermitate:

- investigarea acuzatiilor si adoptarea de masuri disciplinare impotriva persoanelor responsabile, atat impotriva agresoarei, cat si a conducerii institutiei pentru pasivitate si tolerarea comportamentului;

- instituirea unor mecanisme de raportare anonima si a unor protocoale pentru protejarea celor care semnaleaza abuzuri;

- sesiuni de informare, suport psihologic si consiliere pentru angajatii afectati;

monitorizarea relatiilor profesionale si prevenirea abaterilor de la conduita etica.

Un sistem de justitie eficient si corect incepe cu respectul pentru oamenii care il sustin.

Pasivitatea fata de astfel de situatii transmite un mesaj periculos despre tolerarea comportamentelor abuzive, iar ignorarea problemelor de acest tip nu doar ca submineaza increderea salariatilor in institutiile statului, dar afecteaza si increderea publicului in justitie.

Facem un apel catre toate autoritatile competente sa trateze cu maxima seriozitate aceste probleme intrucat drepturile si demnitatea salariatilor trebuie sa fie prioritati, iar masurile ferme si eficiente sunt esentiale pentru a preveni perpetuarea abuzurilor.

In raport de raspunsul conducerii Tribunalului Bihor la solicitarea noastra, vom sesiza autoritatile competente, pentru fiecare persoana responsabila in parte, pentru a dispune masurile care se impun in raport de prevederile legale in materie”.


Redam adresa sindicatului catre sefa Tribunalului Bihor (vezi facsimil):


Stimata doamna presedinte,

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federatia PUBLISIND (federatie reprezentativa la nivelul sectorului de negociere colectiva 48 - Justitie), membra a Blocului National Sindical – BNS, organizatie sindicala reprezentativa la nivelul Curtii de Apel Oradea potrivit sentintei civile nr. 10147/17.05.2022 pronuntata de Judecatoria Timisoara in dosarul nr. 8674/325/2022, definitiva prin neapelare; In baza art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public,

solicitam respectuos comunicarea punctuala a masurilor adoptate in urma sesizarii inregistrate la Tribunalul Bihor sub nr. 8957/39/A/21.11.2024 de catre doamna Laza Cosmina Gabriela, grefier in cadrul Tribunalului Bihor.

Avand in vedere continutul sesizarii depuse in atentia institutiei dumneavoastra, incluzand cele mentionate in documentul anexat, solicitam raspunsuri detaliate cu privire la urmatoarele aspecte:

1. Care sunt masurile luate pentru solutionarea situatiilor de hartuire, umilire si comportament abuziv semnalate de doamna Laza Cosmina Gabriela, inclusiv cele referitoare la incidentul din data de 20.11.2024?

2. Ce demersuri au fost realizate pentru investigarea acuzatiilor referitoare la amenintari, discriminare si presiuni exercitate de presedintele completului P14, doamna judecator Crina Muntean?

3. Ce masuri disciplinare sau alte tipuri de masuri sau eventuale sanctiuni au fost adoptate, respectiv aplicate in urma celor sesizate?

4. Ce proceduri au fost implementate pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur, lipsit de hartuire si tensiuni, pentru personalul din cadrul Tribunalului Bihor?

5. Ce alte masuri suplimentare se intentioneaza a fi luate pentru prevenirea situatiilor similare in viitor?

6. Au fost organizate sesiuni de informare sau instruire pentru personal, inclusiv pentru magistrati, cu privire la prevenirea hartuirii, discriminarii si altor comportamente abuzive? Daca da, va rugam sa oferiti detalii despre aceste sesiuni.

7. Care sunt mecanismele interne instituite pentru raportarea anonima a abuzurilor, si ce protocoale sunt aplicate pentru protectia celor care raporteaza?

8. A fost evaluat impactul psihologic asupra personalului implicat, iar daca da, ce suport psihologic sau consiliere a fost oferit celor afectati?

9. Ce mecanisme de control intern sunt utilizate pentru monitorizarea activitatii si relatiilor profesionale in cadrul completurilor de judecata, pentru a preveni aparitia unor situatii similare?

10. A fost constituita o comisie independenta pentru investigarea sesizarilor? Daca da, va rugam sa precizati componenta, atributiile si concluziile acestei comisii.

Mentionam ca siguranta si integritatea fizica si psihica a membrilor nostri reprezinta o preocupare majora pentru organizatia noastra sindicala, iar informatiile solicitate se circumscriu informatiilor de interes public, avand in vedere impactul acestora asupra desfasurarii activitatii profesionale si asupra climatului de munca din cadrul Tribunalului Bihor.

In cazul in care considerati ca anumite informatii fac obiectul unor exceptii prevazute de lege, va rugam sa ne comunicati motivarea legala si punctuala a refuzului furnizarii acestora.

Potrivit art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001, termenul de raspuns la solicitarea noastra este de 10 zile lucratoare de la primirea acesteia. In cazul in care analiza solicitarii noastre necesita mai mult timp, va rugam sa ne informati, conform dispozitiilor art. 7 alin. (2) din aceeasi lege, despre prelungirea termenului si motivele acesteia”.

 



sursa foto: Ebihoreanul.ro

Comentarii

# Angela date 15 January 2025 19:48 +129

RESPECT ȘI SOLIDARITATE pentru d-na grefier!!!!!! Curaj și coloana vertebrală dreapta și pentru alți grefieri care se tem sa demaște bullyngul din sistem. Ceea ce se întâmplă la Bihor se întâmplă în toate instanțele din tara. Grefierii sunt tratați cu lipsa de respect și considerație față de munca prestata( evident exista și uscaturi ca peste tot), fata de faptul că sunt persoane care au și ei drepturi, au familie, au școală ( in proporție de 90% au studii superioare juridice) în esență sunt oameni! Clar este timpul ca acesta categorie profesionala să se facă auzită.

# pt Angela date 15 January 2025 23:30 -206

PE CE BAZA FACETI ASEMENEA ACUZATIII GENERALE DESPRE TOATA TARA? Asa ar putea sa spuna cineva ca toti grefierii au intrat in profesie pe pile si peschesuri si ca sunt sub nivelul profesional minim si ca nu-si fac datoria. Viata e complexa. Sunt cazuri si cazuri. Dati dovada de rationalitate si corectitudine si o sa fiti respectata.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.02.2025 – Foame de bani: Guvernul scoate politistii in strada sa dea amenzi la rupere. Fierbere la Judecatoria Constanta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva