CSM A BAGAT-O IN CEATA PE DOMNISOARA AIDA – Judecatoarea Rodica Aida Popa de la ICCJ nu a aflat nici pana acum de ce i-a fost refuzat un nou mandat de vicepresedinte al instantei supreme. In Hotararea de respingere a Aidei Popa, CSM a insiruit planurile judecatoarei, fara sa explice motivele pentru care nu mai e buna sa-i fie adjuncta Liviei Stanciu (Hotararea)
Respingerea candidaturii judecatoarei Rodica Aida Popa pentru un nou mandat de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a reprezentat pentru multi o enigma, stiut fiind ca acesta se afla, neoficial, in carti pentru a conduce instanta suprema pentru inca 3 ani, cot la cot cu presedintele Curtii, judecatoarea Livia Stanciu. Nici pana in acest moment nu se stie motivul exact pentru care domnisoara Aida Popa a fost respinsa de Sectia pentru judecatori a CSM, existand doar zvonuri, potrivit carora judecatoarea ar fi intrat in dizgratia SRI. Singura motivatie clara s-ar fi putut regasi in Hotararea CSM, unde se presupune ca trebuiau sa existe argumentele respingerii candidaturii Rodicai Aida Popa.
Surprinzator, dupa cum veti putea vedea, nici in Hotararea CSM, facuta publica in data de 2.10.2013, la aproape o luna de la sustinerea interviului in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului, nu se specifica motivul exact al respingerii candidaturii Rodicai Aida Popa la functia de vicepresedinte al instantei supreme. Concret, in Hotararea nr. 801 din 10 septembrie 2013 a Sectiei pentru judecatori din CSM sunt insirate, asemenea unui raport de constatare, sustinerile, planurile si ideile judecatoarei Aida Popa, si nimic mai mult. In cuprinsul Hotararii, care se intinde pe opt pagini, nu se regaseste nici macar o opinie a Sectiei pentru judecatori sau o remarca din care sa reiasa ca Aida Popa a fost respinsa pentru ca nu era "omul potrivit" pentru acest post.
In aceste conditii, gandul ca Aida Popa ar fi putut fi victima unui posibil "joc de interese" isi are sustinerea tocmai in lipsa de argumente a Sectiei pentru judecatori, care arata nu doar o lipsa de transparenta, ci si o posibila "ingradire" a opiniilor altor membri ai Sectiei, care ar fi avut probabil argumentele necesare pentru a demonstra ca Rodica Aida Popa nu reprezenta cea mai buna varianta pentru unul dintre posturile de vicepresedinte al instantei supreme sau ca aceasta ar fi meritat sa conduca pentru inca trei ani Inalta Curte, alaturi de judecatoarea Stanciu, asa cum a facut-o in perioada 2010-2013.
Dat fiind ca nimeni nu poate cere socoteala CSM pentru modul in care isi desfasoara activitatea, si cu atat mai mult sa ii fie comentate deciziile, Rodica Aica Popa, cel mai probabil, doar a luat act de Hotararea Consiliului si s-a resemnat. Facem precizarea ca nu o compatimim pe Rodica Aida Popa pentru ca nu a obtinut un nou mandat la ICCJ, dar remarcam doar lipsa de corectitudine a CSM fata de judecatoare.
Pe de alta parte, nu putem sa nu ne amintim de Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM, data in cazul lui Tiberiu Nitu anul trecut, cand a candidat pentru prima data la functia de Procuror General al Romaniei, dar candidatura sa a fost respinsa. La acea vreme, CSM l-a desfiintat pe Tiberiu Nitu, evidentiind lipsa de pregatire a acestuia, precum si alte aspecte care au condus, motivat, la respingerea candidaturii sale. Nu mai are importanta ca la cateva luni, Nitu a fost admis in acest post, reprezentand, conform unei alte Hotarari a CSM, cea mai buna optiune pentru sefia Parchetului General.
Cititi aici fragmente din Hotararea CSM data in cazul judecatoarei Rodica Aida Popa:
"Din analiza dosarului profesional reise ca doamna judecator Rodica Aida Popa are o vechime efectiva in functia de judecator de 24 de ani si 8 zile din care o vechime in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie de 9 ani, 1 luna si 25 de zile. De asemena, rezulta ca doamna judecator a primit calificativul "foarte bine" la ultima evaluare si nu a fost niciodata sanctionata disciplinar. (...)
Din analiza datelor comunicate de catre directie de specialitate rezulta ca doamna judecator Popa Aida Rodica indeplineste conditiile prevazute de lege pentru numirea intr-o functie de conducere, respectiv atat conditia de vechime in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justiei, cat si cele referitoare la calificativul ultimei evaluari si la lipsa unei sanctiuni disciplinare in ultimii 3 ani. (...)
Cu ocazia sustinerii candidaturii, doamna judecator dr. Popa Aida Rodica a prezentat proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitei, pornind de la expunerea activitatii manageriale in perioada 2010-2013, indicand ca principal obiectiv continuarea masurilor implementate, consolidarea si perfectionarea acestora in functie de necesitati. De asemenea a aratat ca in aplicarea functiei de prevedere se vor putea elabora programe cu identificare pe scurta durata a aspectelor profesionale ce rezulta din aplicarea noilor proceduri judiciare din codurile adoptate iar in aplicarea functiei de organizare vicepresedintii impreuna cu presedintii de sectie vor putea strabili un grafic al unor intalniri punctuale asupra problemelor de drept ivite in interpretarea si aplicarea noilor prevederi procedurale. In realizarea functiei de antrenare a personalului, doamna judecator Popa Aida Rodica a pus accent pe stimularea motivatiilor pozitive a magistratilor asistenti, a personalului chiar in conditiile crizei financiare, prin gasirea altor modalitati complexe si graduala care vor putea asigura optimizarea timpurilor de lucru, eficientizarea lucrarilor, respectiv alocarea in alte compartimente ale sectiei a unor persoane, schimbarea sarcinilor grefierilor sau redistribuirea lor la un interval de timp in cadrul sectiei pe alte compartimente.
Doamna judecator dr. Popa Aida Rodica arata ca si-a adus un aport direct la dinamizarea procesului de interpretare si aplicare unitara a legii, atat individual, prin participari la sedintele profesionale ale sectiei penale si ale sectiilor civile si respectiv elaborarea a doua studii semestriale privind individualizarea pedepselor in cauzele referitoare la infractiuni de coruptie cat si in echipa, impreuna cu presedintele instantei supreme, presedintii de sectie, judecatori, prin formularea de propuneri la Legea raspunderii materiale a magistratilor, la Legea de unificare a jurisprudentei, la Legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala.
Din perspectiva conceptiei sale manageriale in actualul mandat referitor la o noua viziune asupra activitatii Cancelariei, Directiei Legislatie, Studii, Documentare si Informatica Juridica a Inaltei Curti de Casatie si Justitie doamna judecator arata ca activitatea in aceste sectoare a fost organizata prin stabilirea unor fluxuri comunicationale a corespondentei, prin asigurarea introducerii evidentelor corespunzatoare regulamentelor in raport cu modificarile survenite si prin imbunatatirea versiunilor ECRIS cu contributiile presedintilor de sectii. (...)
Doamna judecator dr. Popa Aida Rodica apreciaza ca se impune asigurarea unui management participativ al presedintelui instantei supreme, vicepresedintelui si presedintelui sectiei penale pentru pregatirea strategiei de implementare a codurilor impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si elaborarea strategiei de responsabilizare a unor grupuri interinstitutionale care sa realizeze intr-o mai mare masura fluxurile comunicationale cu verigile decentralizate si colectarea datelor, identificarea punctelor tari si a punctelor slabe.
Avand in vedere obiectivele stabilite in cuprinsul proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justiei, precum si raspunsurile pe care doamna judecator Popa Aida Rodica le-a dat la intrebarile adresate de membrii cu ocazia sustinerii candidaturii, in temeiul dispozitiilor art. 40 lit. (g) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, (...) prin vot direct si secret, cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste respingerea candidaturii depuse pentru ocuparea functiei de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a doamnei Popa Aida Rodica, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Oblio 10 October 2013 19:37 +4
# giuvaeru 10 October 2013 19:42 +7
# unul din lumea cea mare 10 October 2013 19:45 +3
# Istratie 10 October 2013 20:28 +5
# DOREL 11 October 2013 09:34 +3
# unul din lumea cea mare 10 October 2013 20:54 -1
# The Godfather 11 October 2013 09:09 +2
# Dan 11 October 2013 10:42 +1
# fantocomoras 11 October 2013 12:37 -3