CSM ANUNTA PARALIZIA SISTEMULUI – Raportul Comisiei Europene privind statul de drept este folosit de CSM pentru a avertiza politicienii: “Intrarea in vigoare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrati, care sa conduca la paralizarea sistemului judiciar”. Amuzant: CSM se lauda cu transparenta, desi sedintele dureaza putin peste un minut, iar dezbaterile publice aproape ca nu exista
Consiliul Superior al Magistraturii foloseste Raportul Comisiei Europene privind statul de drept pentru a avertiza din nou politicienii ca risca sa bage sistemul judiciar in colaps. Evident, se va intampla prin intrarea in vigoare a proiectului de lege care impune supraimpozitarea pensiilor magistratilor, recalcularea pensiilor in plata si cresterea varstei de pensionare pentru judecatori si procurori la 60 de ani.
Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, 6 iulie 2023, CSM comenteaza pe scurt concluziile Raportului Comisiei Europene privind statul de drept, insa atrage atentia asupra constatarilor despre deficitul tot mai mare de magistrati. Concret, Consiliul subliniaza ca intrarea in vigoare a proiectului de lege privind pensiile de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrati, care sa conduca la paralizarea sistemului judiciar.
Altfel, amuzant este ca in acelasi comunicat de presa CSM scoate in evidenta mentiunile din Raportul Comisiei Europene referitoare la faptul ca “noua componenta a CSM, care si-a inceput mandatul in ianuarie 2023, reprezinta o oportunitate pentru asigurarea transparentei si a responsabilitatii”, in conditiile in care sedintele Consiliului abia ce depasesc un minut, iar dezbaterile publice aproape ca lipsesc cu desavarsire.
Prezentam comunicatul CSM:
“Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de publicarea la data de 05 iulie 2023 a celui de-al patrulea Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, care reprezinta un instrument extrem de util de evaluare pe baza acelorasi standarde a calitatii actului de justitie, cadrului anticoruptie, a pluralismului si libertatii mass-mediei si a altor probleme institutionale legate de sistemul de control si echilibru.
Raportul din acest an al Comisiei Europene privind statul de drept, in capitolul dedicat Romaniei, noteaza, intr-o nota pozitiva, 'progresele semnificative' realizate 'in asigurarea faptului ca revizuirea legilor justitiei consolideaza garantiile privind independenta sistemului judiciar'. Comisia retine, astfel, ca 'noile legi ale justitiei au adus schimbari importante in ceea ce priveste organizarea carierei si regimurile privind raspunderea magistratilor, numirea, revocarea si competentele procurorilor de rang inalt, precum si guvernanta Inspectiei Judiciare'.
Cu referire concreta la progresele inregistrate din perspectiva Consiliului Superior al Magistraturii, se subliniaza ca, 'astfel cum se mentioneaza in Raportul MCV din 2022, noua componenta a CSM, care si-a inceput mandatul in ianuarie 2023, reprezinta o oportunitate pentru asigurarea transparentei si a responsabilitatii', dar si ca 'noul CSM si-a demonstrat angajamentul de a da un nou impuls in ceea ce priveste transparenta si responsabilitatea, prin publicarea online, in aprilie 2023, a unui plan de actiune privind transparenta si responsabilitatea'.
Totodata, este notata eficienta sistemului de justitie care 's-a imbunatatit in general, iar dezvoltarea instrumentelor digitale a progresat constant'.
In aceasta nota este reamintit portalul online ReJust 'dezvoltat si gestionat de CSM, ce asigura disponibilitatea hotararilor judecatoresti' si care 'a fost imbunatatit cu functionalitati de cautare suplimentare si ofera acum acces la toate hotararile instantelor de prim grad de jurisdictie, ale tribunalelor si ale curtilor de apel'.
Consiliul atrage atentia insa asupra constatarilor din cuprinsul raportului, referitoare la deficitul tot mai mare de magistrati, care constituie o problema ingrijoratoare, deoarece ar putea avea, in timp, un impact asupra calitatii si eficientei sistemului judiciar.
In acest context, intrarea in vigoare a proiectului de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrati, care sa conduca la paralizarea sistemului judiciar”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 6 July 2023 17:55 +103
# Ciorapu 6 July 2023 18:24 +57
# jUSTie 6 July 2023 19:34 +49
# Un cunoscător 6 July 2023 19:45 +41
# cetatean de moda veche 7 July 2023 09:05 +73
# Demult, pe acest pământ era o cetate. 7 July 2023 10:42 +1