12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM O SCALDA IN CAZUL „CUM FAC SEX VIITORII MAGISTRATI” – In loc sa clarifice daca intr-adevar candidatii la INM au fost pusi sa spuna ce viata sexuala au si daca le plac practicile sexuale neobisnuite, CSM acuza o „campanie de denigrare” prin intermediul presei: „Informatii transmise anonim de persoane care nu doresc devoalarea identitatii, atunci cand aduc la cunostinta publica aspecte prezentate ca fapte, iar nu simple judecati de valoare”

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 February 2024 13:22
Vizualizari: 5467

Deloc inspirata reactia Consiliului Superior al Magistraturii in scandalul „Cum fac sex viitorii magistrati?”, izbucnit dupa ce publicatia clujust.ro a prezentat mailurile primite de la candidati la INM, care, e drept sub anonimat, au acuzat ca au fost pusi la testarea psihologica sa spuna daca au o viata sexuala activa, daca au o viata sexuala satisfacatoare si daca le plac practicile sexuale neobisnuite (click aici pentru a citi).


 

CSM-ul condus de judecatoarea Denisa Stanisor (foto) a oferit joi, 22 februarie 2024, prima pozitie in acest caz. Totusi, in loc sa spuna daca intr-adevar candidatii la INM au fost intrebati de viata lor sexuala, CSM a ales calea victimizarii, reclamand o campanie de denigrare dusa prin intermediul presei. De asemenea, CSM a acuzat ca informatiile despre intrebarile privind viata sexuala au fost transmise de „prespusi candidati” sub anonimat, de persoane care nu doresc sa isi faca publica identitatea „atunci cand aduc la cunostinta publica aspecte prezentate ca fapte, iar nu simple judecati de valoare”.


Diversiunea CSM


Este drept prezentarea unor informatii sub anonimat reprezinta o lipsa de asumare a raspuderii si poate da nastere la suspiciuni in legatura cu veridicitatea celor prezentate, pe modelul ca oricine poate sa spuna orice atunci cand nu isi dezvaluie identitatea. Este drept ca acei candidati care au prezentat aceste date aveau posibilitatea de a initia demersuri oficiale prin care sa conteste modalitatea in care s-a derulat testarea psihologica si chiar sa solicite inregistrarea examenelor (daca exista inregistrarile) in care au fost pusi sa dea detalii despre viata lor sexuala, actiuni care ar fi sustinut sesizariele facute prin mailuri anonime.

La fel de bine insa CSM ar trebui sa inteleaga si faptul ca o informatie prezentata sub anonimat nu este din start falsa, ea trebuind sa fie chiar si asa luata in considerare si verificata. A incerca sa minimalizezi o problema invocand ca dezvaluirile au fost facute de persoane care nu si-au declinat identitatea nu este deloc in regula, ci doar o diversiune.

Astfel, pe langa a-si plange de mila ca este victima unei campanii de denigrare, poate ca CSM ar trebui sa spuna daca au mintit sau nu „presupusii candidati” care au sustinut ca au fost pusi sa spuna cum fac sex si cat de des. Iar daca intrebarile despre viata sexuala sunt reale, CSM ar trebui sa explice public ce relevanta au ele pentru o cariera de judecator sau procuror. Adica, un magistrat este mai bun daca face sex mai mult sau daca face sex mai putin? Un magistrat este mai bun daca are practici sexuale obisnuite sau practici sexuale obisnuite? Si nu in ultimul rand, in viziunea psihologilor numiti de CSM cat de activa trebuie sa fie viata sexuala a unui candidat la INM sau la admiterea in magistratura, si care sunt practicile sexuale neobisnuite, asta pentru cei care doresc sa devina judecatori sau procurori sa stie din start daca au vreo sansa?


Prezentam reactia CSM:


Comunicat privind pozitia Consiliului Superior al Magistraturii in raport de campania mediatica negativa referitoare la derularea testarii psihologice in cadrul concursurilor de admitere la INM si in magistratura

Avand in vedere campania mediatica de denigrare a institutiei, derulata in mass media in ultimele zile, prin intermediul prezentarii unor opinii anonime si subiective ale unor presupusi candidati la cele doua concursuri, se impune a se preciza urmatoarele:

Psihologii desemnati sa realizeze testarea, respectiv reexaminarea psihologica, au fost numiti prin hotarare a Plenului CSM si detin atestat de libera practica in specialitatea 'psihologia muncii si organizationala', treapta de specializare cel putin 'autonom', eliberat in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

Rezultatele obtinute de catre candidatii examinati in cadrul procedurii de testare, respectiv reexaminare psihologica, au fost raportate la acelasi set de criterii, in mod nediscriminatoriu pentru toti candidatii, stabilite in conformitate cu Metodologia privind organizarea si desfasurarea testarii psihologice pentru cele doua concursuri.

Bateriile de teste utilizate in cadrul testarii sunt avizate de catre Colegiul Psihologilor din Romania, neexistand diferente in aceasta privinta intre concursurile derulate in prezent si cele derulate incepand cu anul 2021.

De asemenea, se impune a se mentiona ca proportional cu scoaterea la concurs a unui numar mai mare de locuri, statistic s-au inscris in procedura de concurs mai multi candidati, astfel incat numarul candidatilor respinsi este probabil a creste proportional cu numarul candidatilor inscrisi.

Consiliul atrage atentia ca procedura de concurs este in derulare si face un apel la responsabilitatea pe care o au in societate si reprezentantii mass media de a filtra informatii transmise anonim de persoane care nu doresc devoalarea identitatii, atunci cand aduc la cunostinta publica aspecte prezentate ca fapte, iar nu simple judecati de valoare”.

Comentarii

# Io date 22 February 2024 14:13 +34

De ce le trebuie "nume"? Parchete si procurori independenti s-au sesizat pe o bucata de hartie nesemnata si au facut dosare penale. Psihologii care au lucrat la subiecte, au examen psihologic? CSM nu verifica subiectele 0sau nu ii intereseaza? Poate scrie oricine, orice ?

# Lex dura șed lex date 22 February 2024 14:15 +14

Sistemul judiciar romanesc Intr o propoziție: judecătoarea din cazul Pascu la judecătoria Mangalia :" tânărul ucis de Pascu este prezent în sală? ". Bă, voi sunteți nesimțiți? Voi va bateți joc de toți românii? Scoate ți vrăjeală asta de așa zis concurs. Înainte se luau juriști de la cap și ieșeau judecători și procurori multi mai buni și mai profesioniști decât azi. Ce înseamnă INM ul de azi? Va dresați viitorii magistrați drept sclavi, despre asta e vorba.

# Ioana M. date 22 February 2024 15:01 +3

@lex dura: judecatoarea dovedeste ca nu si-a facut temele pentru care o platim regeste..Nu cunoaste dosarul nici macar la nivel de "citativ".Asa va judeca ? O asemenea gafa, a afectat psihic partile civile si a distrat inculpatul .

# parerea mea date 22 February 2024 15:14 +10

Daca testele sunt "personalizate", persoanele devin VULNERABILE! SE EZISTA SUSPICIUNEA DE SANTAJ- ulterior! Ca si cu dosarele SIPA, NU? Si chiar daca nu sunt "personalizate" dosarele in sine "esprima" calitatea "mesei" de persoane posibil santajabile. Cat despre teste ("bateriile" UE ar trebui schimbate cu CELE DE PESTE OCEAN - cica sunt mai oneste). Testul la care este supus un MAGISTRAT, ar trebui sa reflecte onorabilitatea, moralitatea, respectul in primul rand. "Celelate" le cunosc partenerii de viata. Imixtiunea in viata privata este sau nu infractiune "fara fir despicat in 4".

# Cum verifica? Acul in carul cu fan. date 22 February 2024 15:53 -2

Dacă au picat pe cineva la psihologic, e posibil sa fie o inventie( l-or fi picat tocmai pt ca auzea intrebari nepuse). Eu credeam ca exista și sesizari scrise( contestatii). Acum ce sa facă CSM? Sa asculte toate înregistrările ? E aberant.

# Lila date 22 February 2024 16:08 +14

Dl. PĂREREA MEA...AI DREPTATE,VIAȚA PRIVATĂ NU PRIVEȘTE PE NIMENI!O ASEMENEA IMIXTIUNE NE ADUCE AMINTE DE VREMURILE DE MULT APUSE!

# Just date 22 February 2024 16:45 +1

Oare cit de prost sa fii sa te prezinti la concurs INM doar ca esti foarte bine pregatit ? Asta ar fi ultima conditie si deloc obligatorie, altele sunt criteriile de a fi admis la asa ceva, e vorba de a fi magistrat...adica împărat

# Alo date 22 February 2024 20:17 +6

Prin 2000 am dat examen la judecatori. Stiti cum era smecheria atunci? Unul cumpara grilele si apou isi scotea banii. Veneau escrocii cu madini scumpe. Cum naiba sa intre cei pregătiți. De atunci sistemul e tot mai decadent. Acum e sub orice critica. Astia nici gramatical nu stiu sa scrie. Nu mai vorbesc de avocati, făcuți la norma de taticu si mamica.

# Niste ipocriti date 22 February 2024 20:34 -2

Au ceva de ascuns? E greu sa nu fii de cealalta parte a mesei? Care e problema? Le e rusine cu ce fac? Nu poti sa-ti asumi ce faci 16 h/zi si 8-15 esti perfect sa judeci pe altii!? In anumite profesii nu exista intimitate. Toti oamenii care au asemenea prerogative ar trebui testati serios, ca sa nu mai existe discutii despre droguri, interlopi, poze dubioase si filme cu crucifixe

# American Psycho date 22 February 2024 21:35 -3

Eu m-am liniștit. Dacă psihologii numiți de plenul CSM au atestat de liberă practică, iar teste de genul ăsta s-au mai dat în anii anteriori și nu s-a mai supărat nimeni, atunci e ok. Ce-aveți?

# santinela date 23 February 2024 07:33 +15

"Deloc inspirata reactia CSM-ului" spuneti ? Nu domnilor,este o reactie dea dreptul tampita ! Papagalii de la CSM (aia care cica se cred Dumnezeii in justitie) in loc sa dea de pamant cu cretinul care a conceput astfel de intrebari( de la INM), in testul pentru admitere, fac pe ofensatii,pe jignitii . Halal CSM avem si de data asta !

# Daca nu stiti pe nimeni, nu conteaza ce stiti? date 26 February 2024 09:40 +7

Nu contează ce note iei la celelalte probe dacă ești picat la interviu. E pe principiul: vrem pe altcineva, nu conteaza ca esti bun. Vai de tara asta!

# Interviul este proba regina date 26 February 2024 18:00 +3

Interviul trebuie sa fie prima proba. Nu mai pierdeți timpul candidatilor! Spuneți de la început ca nu va place fata lor. Fara ipocrizie !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva