CSM submineaza breasla avocatilor. Ce asteapta UNBR?
Consiliul Superior al Magistraturii, in majoritate, a achiesat marti la propunerea prietenilor de pahar Danilet, Dumbrava si Neacsu de sesizare a UNBR in vederea tragerii la raspundere a avocatilor din dosarul „Trofeul Calitatii”. Cata onestitate sau manipulare se afla in spatele acestui demers?
Personal nu cred in onestitatea, in acest caz, a lui Cristi Danilet, fost consilier al ex-procuroarei comuniste Monica Macovei, cum nu pot crede nici in cea a lui Horatius Dumbrava, personaj interesat in dosarul „Trofeul Calitatii”, el fiind ca si judecatoarea suprema Ioana Bogdan, un judecator fara inamovibilitate, adica fara decret prezidential de numire in functie, fara juramant depus in fata instantei, actele acestor magistrati fiind nule. In pofida semnalarilor asociatiilor magistratilor, CSM, care nu are nicio autoritate sa dea un verdict judecatoresc, a afirmat in comunicatul de presa de marti ca judecatorii fara decret sunt o normalitate. Sfidand legea si Constitutia! Sfidand comunicatele AMR si APR!
Revenind la avocatii pusi la zid de CSM, orice observator onest al procesului „Trofeul Calitatii” - dincolo de ura sau dezgustul pe care le-ar putea avea fata de Adrian Nastase – nu poate sa admita ca judecata acestuia ar fi fost una echitabila.
E doar o chestiune de timp, pana cand regimul Traian Basescu va fi maturat din aceasta tara, pentru ca procesul Nastase sa devina un caz scoala in facultatile de drept a felului in care nu trebuie sa fie judecat un proces. O fi Nastase vinovat de multe, dar procesul sau a fost o executie, iar acest lucru il cred in prezent milioane de romani.
In plin scandal mediatic, in care autoritatile statului l-au vanat pe Nastase ca pe un criminal de razboi (desi a fost incriminat pentru ca a beneficiat indirect de fonduri de campanie electorala folosite pentru confectionarea de pixuri, caciulite si brichete, in vreme ce DNA a inchis ochii la milioanele de galeti portocalii ale PDL cu care regimul Basescu a invadat satele Romaniei) CSM si-a permis sa acrediteze ideea ca avocatii lui Adrian Nastase trebuie sa fie sanctionati, deoarece ar fi facut afirmatii necuvincioase la adresa judecatorilor supremi care l-au condamnat pe fostul premier. Cu alte cuvinte, avocatii odata iesiti afara din sala de judecata, trebuiau sa inchida gura, ca si cand clientii lor nu ar mai fi existat, iar justitia ar fi o activitate secreta.
Haideti sa vedem ce au spus avocatii in sala de proces: Ca acel complet de la fond a motivat o sentinta intr-o maniera totalitarista... Foarte adevarat! Ca din completul de recurs a facut parte Livia Stanciu, in conditiile in care CSM (din care face parte aceeasi doamna Stanciu) a difuzat un comunicat in timpul procesului in care Adrian Nastase era declarat „dusmanul Justitiei”... Foarte adevarat! Ca la fond, condamnarea s-a dat de Ioana Bogdan, care nu avea voie sa judece pentru ca nu avea numire prin decret prezidential... Foarte adevarat! Ca s-au admis doar 5 martori in aparare, fata de peste 900 in acuzare... Foarte adevarat! S.a.m.d.
Tot ce au spus in sala de judecata avocatii apararii, au spus si in fata presei, la iesirea din sala. Ce vroiau membrii CSM? Ca avocatul sa-si uite clientul odata iesit din sala? De cand nu au voie avocatii sau cetatenii sa critice niste sentinte definitive, care oricum nu mai pot fi schimbate? Avem sute de condamnari la CEDO, sute de erori judecatoresti recunoscute anual. Statul plateste din greu pentru gafele unor judecatori si procurori. Iar CSM vrea ca lumea sa taca, in pofida dreptului la libera exprimare?
Ce-a facut CSM in cazul „Trofeul Calitatii”? Dupa ce l-a manipulat grosolan, difuzand in timpul judecatii comunicatul cu Nastase „dusmanul Justitiei”, ca urmare a declaratiilor avocatilor apararii la adresa magistratilor din acest caz a decis: „Plenul CSM a hotarat sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pentru a se avea in vedere discutarea, la nivelul Uniunii, a modalitatii de respectare de catre avocati a obligatiei de rezerva in ceea ce priveste publicitatea proprie, constand in aparitii repetate in mass-media, precum si limitele in care pot fi facute comentarii publice in legatura cu cauze aflate in curs de solutionare pe rolul instantelor. Totodata, Plenul CSM a decis sesizarea Barourilor aferente cu privire la verificarea modului in care avocatii din cauza Trofeul Calitatii au respectat deontologia profesionala prin afirmatiile si comentariile jignitoare - cu potential de afectare a reputatiei - adresate public magistratilor care au instrumentat cauza.”
Ce sa intelegem aici? Ca magistratii pot face ce vor in dosare, in timp ce avocatii trebuie sa taca! De exemplu un procuror DNA poate sa acuze pe cine vrea, sa-i faca praf imaginea (sa nu uitam ca DNA are peste 10% din dosare cu achitari), dar procurorul sa nu raspunda pentru distrugerea unor vieti ca-l apara CSM pana in panzele albe sa nu i se afecteze, vezi Doamne, independenta! In schimb, avocatul care indrazneste sa ia pozitie fata de magistrati care pervertesc legea, in virtutea dreptului la aparare, sa fie sanctionat disciplinar. Unde e egalitatea dintre acuzare si aparare? Procurorul nu raspunde orice-ar face, dar avocatul da? Pai e corect?
Ce e mai grav? Sa acuzi un om de o fapta pe care nu a comis-o si dupa ce l-ai arestat, trimis in judecata si i-ai distrus imaginea si sanatatea, dupa ce omul e gasit nevinovat la final, sa te ascunzi dupa calitatea de magistrat ca sa nu raspunzi? Sau sa faci niste acuze la adresa unor judecatori, a caror sentinta oricum nu mai poate fi schimbata dupa ce a ramas definitiva?
De ce CSM nu-i sanctioneaza niciodata pe magistratii care inculpa, aresteaza sau condamna nejustificat, dar pe de cealalta parte vrea sanctionarea avocatilor care nu au alta putere decat sa critice judecatile nedrepte?
De ce in Romania se perpetueaza de peste 20 de ani sistemul sovietic de justitie, in care avocatul este vazut ca o piesa nesemnificativa, decorativa? Raspunsul la aceasta intrebare sta in atitudinea barourilor, care au tacut de fiecare data si s-au codit sa ia pozitii publice fata de magistratii care pervertesc legea. De data aceasta insa barourile nu mai pot sa taca, pentru ca CSM a sesizat oficial UNBR si aceasta trebuie sa ia o pozitie.
Atacul CSM la statutul legitim al avocatului este ocazia perfecta pentru ca Uniunea Nationala a Barourilor sa-si faca auzita vocea si sa nu mai permita ca profesia de avocat sa fie desconsiderata! UNBR ar trebui sa sanctioneze public comunicatul CSM si sa aminteasca acestei institutii ca in exercitarea profesiei sale, avocatul este independent, se supune numai legii, promoveaza si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului. Sta scris in Legea 51/1995!
Avocatul are o obligatie legala, dar si morala de a fi alaturi de client, indiferent daca acesta e gasit vinovat, cata vreme mai exista cai de atac, ordinare sau extraordinare. Dar are obligatia si de a apara dreptul cetatenilor la un proces echitabil atunci cand anumiti magistrati uita ca sunt intr-un serviciu public si se comporta ca pe tarlaua proprie.
P.S. - CSM si corpul magistratilor trebuie sa inteleaga intr-o zi ca atitudinile isterice, ostile presei, avocatilor, politicienilor si cetatenilor care critica felul in care functioneaza Justitia nu ajuta cu nimic sistemul judiciar. Apare jenant sa te plangi continuu ca se fac presiuni asupra actului de justitie prin simpla exprimare a unor pareri critice garantate prin dreptul la libera exprimare, cata vreme un magistrat are obligatia sa judece dupa probele din dosar si nu dupa dezbaterile din spatiul public.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Pandele 27 June 2012 00:04 +14
# DOREL 28 June 2012 08:52 +3
# avocat dosar decizie 735/2010 27 June 2012 07:14 +7
# Av. Roland Mindrila 27 June 2012 09:22 +5
# agresivitate prosteasca 27 June 2012 12:36 +5
# carcotas 27 June 2012 20:09 +2
# AVOCAT UNBR 28 June 2012 00:24 +4
# daba 28 June 2012 12:34 -1
# TRAIAN BASESCU 28 June 2012 19:35 +5
# eu 29 June 2012 09:26 +1
# sofia.covaci 29 June 2012 22:48 0
# Adrian 4 July 2012 22:27 0
# Pu 4 July 2012 23:11 0